SsangYong Tivoli İncelemesi

Son dönemde talep artışı yaşayan mini SUV modellere bir yenisi daha eklendi. SUV tipi araçlar üreten Güney Koreli firmanın yeni modeli olan Tivoli iddialı özellikleriyle geliyor. İşte, aracın tüm detayları ve fiyatı...
SsangYong Tivoli İncelemesi

SEGMENTE DİŞLİ RAKİP SSANGYONG TIVOLI

Güney Koreli otomotiv şirketleri arasında yer alan SsangYong, ülkemize bir süre önce giriş yapmış olmasına rağmen istediği satış rakamlarına ulaşamadı. Kendi ülkesinde de ters esen rüzgarlar firmanın işlerinin sarpa sarmasına neden oldu ve 2009 yılında şirket iflas erteleme talebi istedi. 

2009 yılında iflas erteleme talebi kabul edilen ve yeniden yapılanma içine giren SsangYong' un doğru hamleleri başarıya ulaştı. Bu başarıda, şirket hisselerinin %70' ini alarak ona destek olan Hintli Mahindra' nın payını da unutmamak gerekir. 2011 yılından itibaren yeniden yukarı doğru ivme kazanan ve üretime hız veren şirketin yeni gözdesi olan Tivoli modelini inceliyoruz. İşte araç hakkında merak edilenler...

SSANGYONG TIVOLI TASARIM DETAYLARI

ssangyong-tivoli-beyaz.jpg

Markanın diğer modellerine göre tasarımıyla daha yenilikçi ve teknolojik görüntü sunan Tivoli' ye önden bakıldığı zaman keskin hatlar ve gündüz led aydınlatmaları dikkat çekiyor. Farların üst tarafındaki parçalı led ışıklar, tasarıma olumlu etki sağlamasının yanında Tivoli' nin diğer araçlar tarafından görünürlüğünü ve fark edilirliğini artırıyor.

3 parçalı ön ızgarası ve tampon tasarımıyla da ʺGöz alıcıʺ olarak tabir edebileceğimiz arabanın ön tampon detaylarının ilk bakışta Tesla modellerini andırdığını söyleyebiliriz. İnce havalandırma ızgaraları ve aerodinamik tasarım detaylarıyla bu arabanın kesinlikte fütüristik duygulara sebep olduğunu düşünüyoruz.

Orta ızgaranın kenarlarından başlayıp ön tekerleklere kadar uzanan hava kanalları ile sis farlarının tasarımları bütünlük gösteriyor. Yine sis farı tasarımıyla normal farların tasarımları da son derece uyumlu ve tamamlayıcı görüntü oluşturuyor. Ön tamponun alt kısmında kullanılan siyah plastik kısım ile modelin SUV karakteri yansıtılıyor.

tivoli-yan-tasarim.jpg

Yan tasarıma geçtiğimiz zaman yine farklı bir görünüm bizleri bekliyor. Çamurlukların dışarı doğru çıkıntılı kaslı görüntüsü, alışkın olduğumuz yuvarlak geçişler barındırmıyor. Sanki bir bıçak ile yan tasarım kesilmiş ya da spatula ile düzlenmiş gibi bir görünüme sahip yapısıyla alışılmadık izler taşıyor.

Ön farların bitiminden başlayan omuz çizgisi, çamurluk üstünden eğilerek geçiyor ve kapılar boyunca uzanıp arka farlarla birleşiyor. Arka far ile birleşmeden önce, arka kapının orta kısmında başka bir keskin hat yukarıya doğru uzanıp sanki bu omuz çizgisine dahil oluyor. Bu ufak detay ile arka çamurluk olduğundan daha kaslı görünüme kavuşuyor.

Kapıların alt tarafında, önden arkaya doğru yükselerek devam eden marşpiyel çıkıntısı hem gölge oyunu ile estetik görüntüyü artırıyor hem de rüzgar sürtünmesine olumlu etkisiyle aerodinamik özelliğine katkı sağlıyor. 2 parçalı cam kullanılmasıyla da dikkat çeken Tivoli' nin ön tamponun altından başlayıp büyün aracı dolaşan siyah boyasız plastik kullanımı, arabanın arazi kabiliyeti olduğunu da hatırlatıyor.

tivoli-arka-tasarim.jpg

Arka tasarımdaki keskin hatlar arabanın genel tasarımıyla uyumlu denebilir. İki parçalı arka farların uçları çamurluk üstüne doğru uzanan şekliyle öne çıkıyor. Bu tasarım detayının bazı Hyundai modellerine benzerliği gözden kaçmıyor. Bagaj kapağının sahip olduğu tasarım sebebiyle sanki arka farlar kenarlara doğru itilmiş gibi hava yaratıyor.

Önden gelen omuz çizgisi, farların üzerinden geçiyor ve bagaj kapağı boyunca uzanarak öne doğru kesintisiz devam ediyor. Tampon alt kısmı, dışarı doğru çıkıntı yaparak sanki iki katmanlıymış gibi görünüyor. Bu tamponun tam ortasında arka sis farı ve onun iki tarafında kedigözü yansıtıcılar bulunuyor. Ön tasarımıyla oldukça estetik olan Tivoli' nin arka tasarımı ilginç olsa da öndeki etkiyi yaratamıyor ve biraz sönük kalıyor diye düşünüyoruz.

tivoli-ic-tasarim.png

İç tasarıma geçtiğimiz zaman ön konsoldaki 7 inç geniş multimedya ekranı, etrafındaki piyano siyah kaplamasıyla bizi karşılıyor. Direksiyonun altı düz, sportif tasarımı ve 4 kollu yapısı oldukça şık duruyor. Göstergeler yuvarlak tasarımıyla başarılı ve ortalarındaki siyah beyaz bilgi ekranının çözünürlüğü iyi ve yeterli kaliteyi üretiyor.

Deri koltuk opsiyonu ile sunulan arabanın standart siyah döşemelerine ek olarak bej ve kırmızı renkli deri döşemeler tercih edilebiliyor. Bu döşemeler kapı içlerini, direksiyonu ve konsolu da değiştiriyor. Renk değişimiyle iç atmosfer tamamen değiştirek sanki başka bir arabadaymışsınız havası oluşturuyor. Ön ve arka koltuklardaki yaşam alanıyla rakiplerine göre biraz daha geniş alana sahip Tivoli, 2 parçalı camlarına rağmen oldukça ferah bir mekan sağlayabiliyor.

tivoli-kirmizi-doseme.jpg

İç detaylara baktığımızda; geniş kol dayama hacmiyle, torpido gözü üstündeki saklam alanıyla ve kapı içlerindeki boşluklarıyla eşyalarınızı koyabileceğiniz bolca alan sunuluyor. Araçta ısıtmalı direksiyon simidi, gösterge paneli renk değiştirme ve koltuk ısıtma-soğutma sistemi gibi konfor özellikleri de düşünülmüş. Bunlara ek olarak diz hava yastığı, akıllı anahtar ve lastik basınç göstergesi gibi güvenlik donanımları da opsiyonlar dahilinde ya da alınacak pakete göre standart olarak sunuluyor.

SSANGYONG TIVOLI MOTOR SEÇENEKLERİ VE FİYAT LİSTESİ

tivoli-kirmizi.jpg

2016 SsangYong Tivoli, ülkemizde bir adet benzinli ve bir adet dizel olmak üzere iki çeşit motor seçeneği ile satışa sunuldu. 1.6 litrelik e-XGI atmosferik benzinli motor 128 beygir güç ve 160 newton/metre tork üretebiliyor. 1.6 litrelik e-XDI dizel motor ise 115 beygir güç ve 300 newton/metre tork değeri ile dikkat çekiyor. 

Benzinli ve dizel motorlar, 6 ileri düz vites ve 6 ileri otomatik vites seçenekleri ile alınabiliyor. Modes, Limited, Platinium ve Special Edition donanım seçenekleriyle satışa sunulan Tivoli' nin, tüm donanım paketlerinin 4x2 çekiş sistemiyle satıldığını ve 4x4 almak isteyenlerin sadece 1.6 litre dizel otomatik vites ve Limited donanımı seçmek zorunda olduklarını belirtelim.

Diğer donanım ve motor seçenekleri için SsangYong Tivoli fiyat listesi ise şöyle:

- 1.6 Benzinli Modes Düz Vites  69.900 TL

- 1.6 Benzinli Modes Otomatik Vites  74.900 TL

- 1.6 Benzinli Limited Otomatik Vites  76.900 TL

- 1.6 Benzinli Platinium Otomatik Vites  87.900 TL

- 1.6 Dizel Modes Düz Vites  79.900 TL

- 1.6 Dizel Platinium Düz Vites  92.900 TL

- 1.6 Dizel Modes Otomatik Vites  81.900 TL

- 1.6 Dizel Limited Otomatik Vites  86.900 TL

- 1.6 Dizel Platinium Otomatik Vites  97.900 TL

- 1.6 Dizel Special Edition Otomatik Vites  99.900 TL

- 1.6 Dizel 4x4 Limited Otomatik Vites  92.900 TL

 

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.