Yeni Seat Ateca Ön İncelemesi

Seat, VW Grup bünyesine dahil olduktan sonra tüm dünyada büyük bir atılıma geçti. Yeni motor seçenekleri ve yeni tasarımlarıyla dikkat çeken firma SUV kategorisine yeni tanıttığı Ateca ile adımını attı. Seat Ateca neler sunuyor? Sizin için inceledik.
Yeni Seat Ateca Ön İncelemesi

SEAT ATECA DETAYLAR

Seat yeni aracını Cenevre Otomobil Fuarı'nda görücüye çıkardı. Oldukça ilgi gören Ateca firmanın SUV sınıfında elini kuvvetlendirecek diye tahmin ediliyor. VW Grup bünyesine dahil olduktan sonra hızlı yükseliş yakalayan Seat bu yükselişi devam ettireceğe benziyor. Yeni Seat Ateca bunun en güzel örneği denebilir. Sahip olduğu teknolojik yenilikler ile de sınıfında ilklere imza atan modelin detaylarına yakından göz atıyoruz.

 

1- DIŞ TASARIM

seat-ateca-on.jpg

Araca önden baktığınızda firmanın son dönem uyguladığı ve tasarım dili Ateca modeline de başarıyla uygulanmış. Ön tasarımda keskin hatlar göze hoş görünüyor. Far ve ayna tasarımları Leon modelini fazlasıyla andırıyor. Araç ilk tanıtıldığında Leon' un yükseltilmiş versiyonu gibi göründüğü yorumları yapılmıştı. Yorumların doğru olduğunu ve onlara katıldığımızı belirtelim fakat Leon modelindeki gibi aracın önden ilk bakışta şık göründüğünü ve bunun bir artı olduğunu söyleyebiliriz. Köşeli ve keskin far tasarımlarıyla, geniş üst ve alt ızgasanın uyumu ve yine köşeli sis farı görüntüsü sportif görüntüyü arttırıyor. Önde tamponun alt kısmında kullanılan metal detay ile arazi aracı vurgusu yapan siyah plastik tampona hareket katmış.

seat-ateca-yan.jpg

Yan tarafa geçtiğimizde ilk bakışta Volkswagen Tiguan ile olan benzerliği görmek mümkün değil. Özellikle arkaya doğru baktığınız zaman aynı grup dahilinde iki kardeş rakip olduklarını söyleyebiliriz. Yan görüntüde yine keskin hatlar mevcut. Omuz çizgisi ön farlardan başlayarak ayna altından kapılar boyunca devam ediyor ve arka farlar ile birleşen düz bir hat oluşturuyor. Yan aynanın dirsek ile gövdenin keşistiği yere değil de ön kapıya konumlandırıldığını görüyoruz. Kapıların alt tarafında aerodinamik katkı sağlayan ve ön tekerlekten başlayıp arka tekerleğe uzanan tasarım oyunu var. Onun hemen altında SUV vurgusu ile bırakılan plastik alt zeminde de bu tasarım detayı kullanılmış. İki paralel çizgi şekliyle güzel görünüm elde edilmiş. Lastiklerin çevresinde sadece alt yüzeylerin plastik olduğunu görüyoruz. Üst tarafta plastik kullanılmıyor oluşu aracın şehir karakterine vurgu yapıyor.

seat-ateca-arkadan.jpg

Arka tasarımda ilk dikkat çeken önden gelen omuz çizgisinin arka farların üstünden devam ederek diğer tarafa doğru gitmesi oluyor. Omuz çizgisi için ön fardan başayıp diğer ön farda sonlanan tek parça tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Arka aydınlatmaların tasarımı ön aydınlatmaların tasarım diliyle uygun, dar ve uzun yapıya sahip. Modelin adı plakanın alt tarafına büyük biçimde konumlandırılmış. Bu şekilde dikkat çekiciliği arttırılmış diyebiliriz ve yine tamponun alt tarafının siyah plastik tasarıma ve krom metal detaya sahip olduğunu görüyoruz.

 

2- İÇ TASARIM

seat-ateca-konsol.jpg

İç tasarımda yine Leon modeli ile büyük benzerlikler fark ediliyor. Direksiyon tasarımından konsol tasarımına kadar Ateca ile Leon neredeyse aynı denebilir. Ufak tefek farklar dışında ilk bakışta hangi araca ait olduğunu anlamanız biraz zor. Bu benzerlik Leon' un yakaladığı başarıya atıfta bulunuyor denebilir. Oldukça şık ve sade görüntüsüyle ilk bakışta beğeni topluyor. Konsolun ortasında yer alan 8 inçlik dokunmatik ekran görselliği arttıryor. Onun altındaki klima kontrol düğmeleri VW Grup araçlarındaki ile aynı tasarıma sahip. Göstergelerin ortasında yer alan küçük bilgi ekranı firmanın diğer modellerindekine göre geliştirilmiş versiyonuyla yer alıyor.

seat-ateca-bagaj.jpg

Aracın sunduğu yaşam alanı VW Tiguan ile benzer kapasiteye sahip. Önde sunulan küçük eşya gözleri yeterli hacme sahip. Yine sunulacak donanıma göre 12V çakmak soketi, AUX ve USB girişleri mevcut olan modelde önde oturanlar için yeterli kullanım ve konfor sunuluyor. Arkada oturanlar için de yeterli baş ve diz mesafesi mevcut. Aracın en dikkat çeken tarafı ise sunduğu 510 litrelik bagaj hacmi oluyor. Bu bagaj hem yüksek hem geniş denecek türden. Yüksek olması ve tavandan açılan bagaj kapağı sayesinde daha büyük eşyaları yüklemekte kolaylık sunuyor.

 

3- TEKNİK DETAYLAR

seat-ateca-surus-modu.jpg

Seat Ateca sahip olduğu teknoloji ile adından söz ettirecek. Donanım seçeneklerine göre sunulan bazı özellikler sınıfna göre üst seviyede denebilir. Sürüş model seçenekleri arasında ekonomik, normal ve sport mode bulunuyor. Bunlara ek olarak eğer 4 çekişli model tercih edilirse kar ve ofroad moduyla birlikte yokuş çıkış ve yokuş iniş kontrol modu yer alıyor. Ayrıca eller doluyken ayak hareketiyle temassız bagaj açma özelliği eklenmiş. Buna ek olarak dünyada ilk defa aynı hareketle kapanan bagaj kapağı fonsiyonu da araçta yer alıyor. Ateca' nın bir diğer inovatif özelliği ise aracı önceden uzaktan kumanda ile çalıştırıp, ısıtma ve soğutma işlemi yapabiliyorsunuz. Bu özellik ile güneş altında kalan aracınıza binmeden önce içinin soğumasını ya da soğuk havada arabanını içinin ısınmasını uzaktan kontrol edebiliyorsunuz. Dokunmatik ekranın Apple Car Play ve Android Auto özelliğini desteklediğini de belirtelim.

seat-ateca-turuncu.Jpeg

Güvenlik tarafında da Ateca teknolojinin getirdiği yeniliklerin çoğundan faydalanıyor. Özellikle büyük şehirlerde ve yoğun trafikte zaman geçiren kişiler için çare olabilecek trafik sıkışıklığı asistanı özelliği mevcut. Bu özellik otomatik vites seçeneğinde sunuluyor ve sizin yerinize gaz, fren ve direksiyon hakimiyeti sunuyor. Yoğun dur-kalkları araç kendisi yapıyor ve sahibini bu yorgunluktan kurtarıyor. Buna ek olarak acil fren desteği, şerit ihlali uyarısı, kör nokta ikaz sistemi, otomatik park ve acil durum asistanı gibi özellikler mevcut.

Acil durum asistanı da sürücünün hareketlerini kontrol eden ve bir süre hareketsiz kaldığında uyarılar gönderen bir sistem. Eğer sürücü tepkisiz kalırsa araç sesli ve görsel uyarılar veriyor. Yine tepki alamazsa kısa kısa frenler yaparak sürücüyü sarsıyor. Buna da cevap alamazsa yavaşlıyor ve duruyor. Araç başında uyuklamalara ve ani rahatsızlanmalara karşı geliştirilen sistem oldukça dikkat çekiyor.

 

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.