Suzuki Yeni Vitara İncelemesi

Suzuki Vitara modelini yeniledi. Tasarımıyla oldukça iddialı olan araç, donanım özellikleriyle de iddialı... Ülkemizde satılan diğer SUV modellerine göre fiyat açısından da iddialı olan aracı sizler için inceledik.
Suzuki Yeni Vitara İncelemesi

YENİ VİTARA DETAYLAR

Japon araba üreticisi Suzuki, ülkemizde sevilen fakat pek fazla ilgi görmeyen markalar arasında yer alıyor. İki şekilde değerlendirirsek kısaca şöyle özetleyebiliriz. Japon mühendisliği, güvenlik ve sorunsuzluk özellikleri ile sevilirken; yaygın olmayan servis ağı, pahalı yedek parçaları ve konfor konusunda yetersiz olması sebebiyle büyük bir kesimin eleştiri oklarının hedefi oluyor. 

vitara-2016-beyaz.jpg

Firmanın Vitara modeli, ülkemizde eskiden beri sevilen ve arazi aracı denilince ilk akla gelen araçlar arasında yer alıyor. İkinci eli off road sevenler arasında meşhur olsa da pek fazla tutulmuyordu. Suzuki tüm dünyada SUV modellere olan ilgi artınca aracın tasarımını baştan ele alarak Yeni Vitara' yı meydana getirdi. Yeni araç teknoloji ile harmanlanmış şekliyle ve özellikle fiyatıyla tüketiciyi oldukça memnun edecek.

1- DIŞ TASARIM

vitara-on.jpg

Yeni Vitara önden bakıldığında keskin ve köşeli hatlarıyla dikkat çekiyor. Kocaman Suzuki logosu metalik ızgaranın tam ortasına yerleştirilmiş. Bu ızgara ön farları birbirine bağlıyor denebilir. Ön farların kenarlardan içe doğru genişleyerek gelen yapısı ızgara ile bütünleşmesini sağlıyor. Tampon olabildiğince geniş tutulmuş ve farklı renk kullanılarak hareketli tasarım meydana getirilmiş. Alt ızgara iki parçadan oluşuyor ve tam ortasında plaka boşluğu yer alıyor. Tamponun alt iki kenarında yuvarlak tasarımlı sis farları mevcut. Yuvarlak tasarımın etrafı ise keskin aerodinamik kıvrımlara sahip. Bu sayede daha sportif görüntü meydana getiriyor. Sis farlarının yanlarında dışlara doğru ise led gündüz farları tasarımı tamamlıyor.

vitara-yan.png

Yan açıdan bakıldığında derli toplu bir araç görüntüsü sunuyor. Ön farlardan başlayan omuz çizgisi arka farlara kadar uzanıyor. 3 parçalı geniş camlar aracın iç ortamının daha fazla aydınlanmasını ve ferah olmasını sağlıyor. Ön kapıdan başlayan ve arka kapıdan yükselerek devam eden aerodinamik tasarım hattı arka farların altına kadar yükselerek son buluyor. Lastiklerin çevresinde aracın arazi ruhuna uygun olarak plastik malzeme kullanılmış. Aynı şekilde ön tamponun altından başlayıp, tekerleklerin üzerini dolaşarak devam eden ve arka tamponun neredeyse yarısını kaplayan siyah plastik malzeme, yan tasarımda dikkat çeken diğer unsur oluyor.

vitara-arka.jpg

Arka tarafa geçtiğiniz zaman sizi ilk karşılayan az önce belirttiğimiz gibi çoğunluğu siyah tampon oluyor. Ön tasarıma benzer şekilde hareket sağlanması açısından burada da iki renk kullanılmış (iki renk seçeneği opsiyon olarak sunuluyor). Tamponun tam alt orta noktasında fren lambası bulunuyor. Yukarıya doğru çıktığınız zaman iki yanlarda reflektörleri görüyorsunuz. Onların üzerinde ise arka farlar bulunuyor. Arka farlarda köşeli tasarım dikkat çekici görünüyor. Önden gelen omuz çizgisi arka farların arasında diğer tarafa doğru kesintisiz devam ediyor. Arka cam olabilecek en büyük şekilde tasarlanmış. Böylece sürücünün geri görüş açısı mümkün olan en geniş açıyla sunulmaya çalışılmış.

2- İÇ TASARIM

vitara-konsol.jpg

İç tasarımda en dikkat çeken detay konsolun ortasında konumlandırılan multimedya ekranı oluyor. Bu ekran 10.1 inç boyutuyla çoğu üst segment araçtan daha büyük yapıya sahip. Ayrıca akıllı cihazınızı entegre ederek görüntüsünü bu ekrana aktarabiliyorsunuz. Sesli navigasyon, Bluetooth ve geri görüş kamerası araçta standart olarak sunulmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca konsol istenirse gövde rengi ile satın alınabiliyor.

Direksiyon klasik Suzuki direksiyonu tasarımına sahip olmakla birlikte arkasında bulunan vites kulakçıkları sayesinde sürücü isteği doğrultusunda ellerini direksiyondan kaldırmadan vites arttırıp azaltabiliyor. Hız ve devir göstergelerinin arasında led bilgi ekranı mevcut. Hava sıcaklığı, lastik basıncı vb. araç hakkındaki bilgilere sürücü buradan ulaşabiliyor. Multimedya ekranının üstünde havalandırma delikleriyle uyumlu tasarıma sahip yuvarlak analog saat yer alıyor.

vitara-bagaj.jpg

Yeni Vitara' nın önde sunduğu yaşam alanı iyi seviyede. Arka tarafın sunduğu alan, ön taraf kadar iyi değil. Baş mesafesi yeterli ölçülerde olsa da diz mesafesi için uzun boylu kişilerin sıkıntı yaşayabileceği görülüyor. Genel olarak aracın ebatlarına bakınca sınıf standartlarında yaşam alanı sunduğu söylenebilir. Bagaj hacmi 375 litre ile C sınıfı HB araçlara benzer değere sahip. Tavandan açılan kapak ile geniş yükleme alanı sunuyor.

3- TEKNİK DETAYLAR

vitara-guvenlik.jpg

Araba camiasındaki teknolojik gelişmeler Yeni Vitara' ya dahil edilmiş demiştik. Yeni Vitara güvenlik özellikleriyle ön plana çıkıyor. Araçta ABS, BAS, ESP, yokuş kalkış desteği, eğim iniş kontrol sistemi, lastik basınç uyarı sistemi, radar destekli fren sistemi, diz hava yastığı gibi güvenlik donanımları en baz pakette dahi standart sunuluyor. Ayrıca start/stop sistemi, yan hava yastıkları, perde hava yastıkları ve kaza anında katlanan pedal sistemi de standart sunulan güvenlik özellikleri arasında yer alıyor.

vitara-suru-modu.jpg

İç donanım ve konfor tarafına geçtiğimiz zaman 10.1 inç dokunmatik multimedya ekranı, sesli navigasyon, geri görüş kamerası, otomatik klima, alarm sistemi, hız sabitleyici, deri direksiyon simidi, aydınlatmalı güneşlikler, karatılmış arka camlar, sis farları, led gündüz farları, elektrikli-ısıtmalı yan aynalar ve yükseklik/derinlik ayarlı direksiyon standart sunuluyor. İstenirse ön-arka far sensörleri, far ve yağmur sensörü, ısıtmalı ön koltuklar, sürüş modu(yalnızca 4x4 versiyonda) ve anahtarsız çalıştırma gibi seçenekler satın alınabiliyor.

4- MOTOR SEÇENEKLERİ VE FİYAT

vitara-detay.jpg

Yeni Vitara ülkemizde şu an için 1.6 litre benzinli motorla piyasaya sunuldu. Sadece otomatik şanzıman ile satılacak aracı, 4x2 ya da 4x4 olmak üzere iki tip aktarım seçeneği ile satın alabiliyorsunuz. Resmi rakamlara göre 2016 Yeni Vitara satış fiyatı şöyle olacak:

- 1.6 GL Plus 4x2 Otomatik 120 HP   73.500 TL

- 1.6 GL Plus 4x4 Otomatik 120 HP   81.500 TL

 

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.