Hocalı Katliamı Nedir? Nerede Oldu ve Neler Yaşandı?

Hocalı soykırımında geçen olaylar ve yaşanan kayıplar hakkındaki tüm bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Hocalı Katliamı Nedir? Nerede Oldu ve Neler Yaşandı?

Sivil örgütler tarafından en kapsamlı sivil katliam olarak nitelendirdikleri Hocalı katliamının üzerinden onlarca yıl geçse de acılar hala ilk günkü gibi tazedir. Bu içeriğimizde Hocalı soykırımı hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.

İşte Hocalı katliamı hakkında her şey...

Hocalı Soykırımı Nedir?

Hocalı Katliamı

Bu soykırım 1992 yılında Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermeni güçlerinin çoluk çocuk demeden insanları acı çektirerek öldürmesi şeklinde cereyan etmiştir. Bu katliamda çocukların derileri yüzülmüş, hamile kadınların çocukları düşürülmüş, kafalar kesilerek futbol oynanmış ve genç kızların göğüsleri kopartılmıştır.

Hocalı Katliamı Nasıl Oldu?

Hocalı, Ermenistan ile Azerbaycan arasında dağlık bir kasabanın adıdır. 7000 nüfusa sahip olan Hocalı, stratejik olarak önemli bir konuma sahipti. Yukarı Karadağ bölgesinde bulunan tek havaalanı Hocalıdaydı.

Hocalı Katliamı

1991 yılından itibaren giriş ve çıkışları kontrol edilen Hocalı, bir saldırıya karşı savunmasız bırakılmıştı. Ermeniler bir yıl boyunca bütün hazırlıklarını yapmış ve 1992 yılına gelindiğinde büyük bir soykırım için harekete geçmişlerdir. Kanları donduran Hocalı Katliamı, Şubat ayının 25’i 26’a bağlayan gecesinde gerçekleştirilmiştir.

Herkes uyurken kasaba Ermeni askerleri tarafından ateş altına alınmıştır. Sonrasında ise askeri birlikler kasabaya girerek, kadın, erkek, çocuk, hamile demeden hunharca katletmeye başladı. Sonucunda ise yüzyılın kara lekelerinden birisi ortaya çıktı.

Hocalı Katliamında Kaç Kişi Öldü?

Hocalı Katliamı

Resmi verilere göre 83 çocuk, 116 kadın olmak üzere toplamda 613 kişi acımasızca katledildi. 400’ün üzerinde kişi yaralanmış ve 1000’den fazla kişi de rehin alınmıştır. Ayrıca 150'den fazla da kaybın olduğu bildirilmiştir.

Katliamın korkunç yüzü sabahın ilk saatlerinde gözler önüne serildi. Hocalı’da bu katliama karşı çıkacak bir güç yoktu, karşılıklı bir savaş da olmamıştı. Savunmasız olan halk, işkence çektirilerek öldürülmüştü. Sokaklar işkenceyle öldürülen insanlarla dolup taşmıştı. Bir insanlık dramının yaşandığı bu katliam, insanların inanmakta zorluk çektiği bir katliamdır.

Hocalı Soykırımında Neler Yaşandı?

Hocalı Katliamı

Bu katliam sırasında insanlığa sığmayan şeyler yapılmıştır. Hamile kadınların çocukları düşürülmüş, kadınların uzuvları kesilmiş, çocukların derileri yüzülmüş, insanların gözleri oyulmuş, başları kesilerek futbol oynanmış, tırnakları sökülmüş, diri diri toprağa gömülmüş ve daha bir çok işkence görmüşlerdi.

28 Şubat’ta helikopterlerle gelen medya mensupları, fotoğraflarla burada yaşananları dünyaya duyurdular. Yapılan bu işkencelerin bir propaganda olduğunu söyleyen bazı ülkelere en iyi cevap fotoğraflar olmuştu. Bu olaydan sonra Hocalı’da bulunan Türkler dağları aşarak Azerbaycan’a sığınmıştır.

Hocalı Katliamı Sırasında Yapılan Deney

Hocalı Katliamı

Katliam sırasında Ermeni doktor Zori Balayan, 13 yaşındaki çocuğun, vücudunun birçok bölümünü yüzerek ne kadar dayanabileceğini deneylemiştir. Yapılan bu vahşice deney sonucunda çocuk 7 dakika içinde ölmüştür.

Hiçbir ağrı kesici kullanmadan yapmış olduğu bu insanlık dışı işkenceyi, “Ruhumuzun Canlanması” kitabında gururla yer vermiştir. Daha sonra ise yaptığı bu insanlık dışı işkenceden dolayı hakkında kırmızı bülten çıkartılmıştır.

Hocalı Katliamı Sonuçları

Hocalı Katliamı

İnsanlık dışı bir katliama tanıklık eden Hocalı’daki insanlar, ömürleri boyunca bunun acısını yüreklerinde hissedeceklerdir. Bedenlerin insan şeklinde olması, insan olmanın göstergesi değildir. Tüm dünya umarız bu olaydan sonra bunu öğrenmiştir.

Bu katliam sonrasında yapılan çalışmalarda 613 kişinin öldürüldüğü, 487 kişinin ağır yaralandığı, 1257 kişinin rehin alındığı ve 150 kişinin kaybolduğu tespit edilmiştir. Uluslararası kamuoyunda ise Almanya, İskoçya, Avusturalya ve Kanada'nın bulunduğu 31 ülke olayı katliam olarak tanımıştır.

İlginizi Çekebilir
Maraş Olayları Nedir?Halepçe Katliamında Neler Yaşandı?

Hocalı katliamı neler oldu?

Ermeni askerlerinin saldırısından sonraki gün Hocalı Katliamı gerçekleştirilmiştir. Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre saldırılarda insanlar işkence edilerek öldürülmüş, etnik temizlik yapılmış ve 1250'den fazla kişi rehin alınmıştır.

Hocalı kimin elinde?

20 Eylül 2020 tarihinde Azerbaycan ordusunun başlattığı operasyon sonucunda birçok şehir ve il ele geçirilmiştir. Operasyonda Hocavend, Ağdere ve Hocalı ve illerinin de bir kısmı Azerbaycan kontrolü altında girmiştir.

Hocalı Karabağ'da mı?

Hocalı kasabası Dağlık Karabağ'ın en önemli noktalarından birisidir. Bölgede 936 kilometrekarelik alana sahip olan Hocalı, yaklaşık olarak 7 bin kişinin yaşadığı bir yerdi.

Hocalı katliamı ne zaman yapıldı?

Hocalı katliamı Azerbaycan ve Ermenistan'ın oldukça gergin olduğu bir zamanda yapılmıştır. Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan ettikten sadece 4 ay sonra gerçekleştirilen bu soykırım, 26 Şubat 1992 tarihinde vuku bulmuştur.

Not: Yukarıdaki araştırma haberi bağımsız kaynaklardan, tanıkların ifadelerinden ve bu konuyla ilgili yapılan belgesellerden yola çıkılarak oluşturulmuştur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum