Halepçe Katliamı Nedir? Kim Yaptı ve Neler Yaşandı?

Kanlı Cuma olarak da bilinen bu katliam zehirli gaz saldırısı sonucunda olmuştur. İçeriğimizden Halepçe Katliamı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Halepçe Katliamı Nedir? Kim Yaptı ve Neler Yaşandı?

Diktatör Saddam Hüseyin'in gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırılardan en büyüğü olan Halepçe Katliamı, tüm dünyanın gözünün önünde olması nedeniyle tarihe kara leke olarak geçmiştir. Bu yazımızda Halepçe Katliamı nedir, neden oldu, neler yaşandı ve sonuçları nelerdir gibi soruların yanıtlarını verdik.

İşte Halepçe Katliamı hakkında bilinmesi gerekenler...

Halepçe Katliamı Nedir?

Halepçe Katliamı

Irak ve İran arasındaki savaşta Kürtler İran’ın yanında yer almıştır. Peşmergeler İran ordusuyla işbirliği yaparak Halepçe’deki halkı Saddam’ın işkencesinden kurtarmayı hedefliyordu. Halepçe’de başlatılan isyanla birlikte Saddam'ın emelini gerçekleştirebileceği ortam hazırlanmıştı.

Halepçe Katliamı, 1986-1988’de Saddam Hüseyin’in Kuzey Irak’ta El Enfal Harekatı adlı bir isyanı bastırma bahanesiyle Kürtlere karşı düzenlemiş olduğu katliamdır. Bu saldırılardan sonra binlerce masum insan hayatını kaybetmiştir.

Saldırılar gerçekleştikten sonra ortaya kimsenin görmek istemeyeceği bir manzara çıkmıştır. Binlerce insan gerçekleşen bu saldırılardan kurtulamadı. Binlercesi ise sevdiklerinin ölümüne şahit olmuştur. Canını kurtarmayı başaranlar ise İran'a ve Türkiye'ye sığınmıştır.

Halepçe Katliamını Kim Yaptı?

Halepçe Katliamı

Dünya ülkelerinin uzun süre sessiz kaldığı bu katliamı yapma emrini veren kişi Diktatör Saddam Hüseyin'dir. Saddam Hüseyin, 1986’den itibaren Kürtler üzerinde sistematik soykırım girişimlerini hayata geçirmişti. Bunun sonucunda da Halepçe katliamı ortaya çıkmıştır.

Halepçe Katliamı Neden Oldu?

Halepçe Katliamı

Saddam Hüseyin, Kimyasal Ali Mecid isimli kuzenini, Kürt bölgesinde sorumlu yaptı. Kimyasal Ali lakaplı bu kişi, karşısında bir düşman ordusu varmış gibi kimyasal bombalar üretmeye başladı. Sonrasında bölgede bulunan Kürt halkına karşı savaş ilan etti.

Şehirler ve köyler uçaklar tarafından acımasızca bombalandı. Halk panik içinde yurtlarından kaçmaya başladı. Türkiye ve İran’a sığınan insanlar zor bela canlarını kurtarabildiler. Bu esnada canlarını kurtaramayan binlerce insan ise öldü. Artık uygulanan zulümler soykırım derecesine gelmişti. Geride kalanlar ise Halepçe Katliamı'nın tanıkları olacaktı.

Halepçe Katliamında Neler Yaşandı?

Halepçe Katliamı

Saddam Hüseyin'in emriyle birlikte Kimyasal Ali, üç gün boyunca uçaklarla kimyasal bombalar yağdırdı. Bombalar kentin kalbine indi ve üç gün sonra etkisini göstermeye başladı. Halk sessizce atılan bu kimyasal bombalardan habersizdi.

16 Mart sabahı bir elma kokusu duyuldu. Çocuklar, genç kızlar, anneler ve babalar mutfağa koştular. Müthiş bir şekilde gelen bu elma kokusu onları çok sevindirmişti. Acaba birileri onlara elma mı getirmişti.

Mutfağa gelip baktıkları zaman, elmanın olmadığını görünce hemen camlarını ve kapılarını açtılar. Evet, bu koku dışarıdan daha keskin bir şekilde geliyordu. Kimse bunun ilk anda ne olduğuna anlam verememişti. Çok güzel kokan bu elma kokusuna dalıp gitmişlerdi. En çokta çocuklar bu kokuyu sevmişti. Ömürlerinde elma yemeyen çocuklar, bu kokuyu içlerine çekmişti.

Halepçe Katliamı

Çok geçmeden elma kokusu bir azaba dönüşmüş, genizlerini yakmaya başlamıştı. Bunun üzerine kaçışan insanlar çok geçmeden yerlere serilmişlerdi. Kundaktaki bebeklerin, sokakta oyun oynayan çocukların, hayalleri olan gençlerin, loğusa olan kadınların ve daha nicelerinin can çekişerek öldüğü bu katliam tarihe kara bir leke olarak geçti.

Bu olanları duyup, Halepçe’ye gelenler yürekleri acıyla dolduran bir tabloyla karşılaştılar. İnsanın tüylerini ürperten bu tablo karşısında dünya sessiz kaldı. Halepçe’deki insanlarla birlikte insanlık da ayaklar altına alınmıştı.

Halepçe Katliamının Sonuçları

Halepçe Katliamı

19 Ağustos 1988’de Irak ve İran, ateşkes anlaşması imzaladılar. 5 gün sonra Halepçe tekrardan Irak’ın eline geçti. Yapılan araştırmalarda Halepçe’de özürlü doğumun Hiroşima’ya göre 4-5 kat daha fazla olduğu iddia edilmiştir. Ancak Amerika bu iddiayı suistimal etmiştir. Zayıflatılmış uranyum mermileri kullanılarak bu katliamı meşrulaştırmaya çalışmıştır.

Geç de olsa Saddam Hüseyin, Halepçe Katliamı’nda Kürtlere karşı soykırım suçlaması ve insanlığa karşı yaptığı suçlardan dolayı mahkûm edildi. Tarihler 5 Kasım 2006'yı gösterince ise idam edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Maraş Olayları Nedir?Hocalı Katliamında Neler Yaşandı?

Halepçe katliamı kaç kişi öldü?

Bu katliam sırasında tam olarak kişinin öldüğü hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak olaydan sonra ekipler tarafından yapılan incelemelere göre saldırıda 3.200 ile 5000 arasında kişi hayatını kaybetmiştir. 7.000'nin üzerinde sivil ise yaralanmıştır.

Halepçe katliamı elma kokusu nedir?

Kimyasal saldırı gerçekleştikten sonra tüm Halepçe'yi elma kokusu sarmıştır. Halk ilk olarak mutfaklarına baksa da kokunun dışarıdan geldiğini fark etmişlerdir. Daha sonra bu elma kokusu genizlerini yakmaya başlamıştır ve kısa sürede binlerce insanın ölümüne sebep olmuştur.

Halepçe katliamıyla İran'ın alakası nedir?

Halepçe katliamı sırasında İran Irak'la savaş halindeydi. Peşmergelerle işbirliği yapan İran güçleri Halepçe kasabasına girip, isyan başlatmıştır. Bunun sonucunda da Saddam Hüseyin Halepçe'ye kimyasal silah kullanılması talimatını vermiştir.

Halepçe katliamı ne zaman oldu?

İnsanlık tarihine bir kara leke olarak sürülen Halepçe katliamı İran - Irak savaşı sırasında olmuştur. Bu katliam 16 Mart 1988 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Not: Bu araştırma haberi bağımsız sayfalardan, olaya tanık olan kişilerden ve bu konuyla ilgili yapılan belgesellerden yola çıkılarak derlenmiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum