Doğum Sonrası Vajinada Meydana Gelen Değişilikler

Kadınlar için dönüm noktası sayılabilen doğumdan sonra vajinada ne gibi değişiklikler meydana geldiğini yazımızda derledik.
Doğum Sonrası Vajinada Meydana Gelen Değişilikler

Kadınlar için doğum yapmak her açıdan önem taşıyan bir olaydır. Hem duygusal değişiklikler hem de fiziksel yaşanır. Bu içeriğimizde doğumdan sonra meydana gelen fiziksel değişiklikleri bir araya getirdik.

İşte doğumdan sonra vajinada olan değişiklikler...

Şişme Hissi ve Varis Damarları

doğum sonrası vajinada değişiklik

Ekstra basınç ve şişlik hissi bazı daha seyrek vakalarda, varis şeklinde damarların görülmesine neden olabilir. Bazı varisler, bebek doğduktan birkaç hafta sonra kendiliğinden temizlenmeye eğilimlidir. Bu arada hafif egzersiz yapın ve ayağınızı olabildiğince yüksek tutun. Bu yardımcı olacaktır.

Popo Ağrısı

doğum sonrası vajinada değişiklik

Doğumdan sonra meydana gelen değişikliklerden birisi de popoda ağrı oluşumudur. Doğumdan sonra ahşap bir sandalyeye oturmak tamamen imkansız görünebilir. Yürümek veya kendi başınıza ayakta durmak için de yardıma ihtiyacınız olabilir.

Vajinal Deşarj

doğum sonrası vajinada değişiklik

Gebeliğin en erken işaretlerinden biri vajinal deşarjın artmasıdır. Bu gebelik boyunca devam eder. Normal vajina deşarjı (akıntı) ince, berrak veya süt beyazıdır ve hafif kokuludur. Hamilelik ilerledikçe, sarı ve sümüklüye dönerek genellikle daha belirginleşir. Gebeliğinizin sonunda ise en yoğun halini alır.

Vajinanın Gevşemesi

doğum sonrası vajinada değişiklik

Bebeğe çıkış yolu sağlamak için gereken tüm esneme nedeniyle vajina daha gevşektir. Vajina büyük olasılıkla daha önceki şekline geri dönmese de, rutin Kegel egzersizleri gevşemiş vajinal kaslarına yardımcı olabilir.

Vajinal Kanama

doğum sonrası vajinada değişiklik

Hamilelik sırasında menstrüasyonun çeşitli ağrıları hafifler. Ancak doğumdan hemen sonra, vajinal kanama, loşi olarak adlandırılır ve yaklaşık bir ay veya biraz daha kalıcı kalabilir. Bu durumda endişelenmeniz gerek yoktur. Ancak kendinizi çok sık temizlemeniz gerekebilir.

Cinsel Birlikteliğin Azalması

Günde dört saat uyuyabildiğiniz zaman, yatağa yattığınızda uyumak haricinde bir şey yapma ihtimaliniz uzak olabilir. Bununla birlikte, seks için hazır olduğunuzda muhtemelen farklı hissedeceğinizi akılda tutmalısınız.

doğum sonrası vajinada değişiklik

Marrow, "Bebeğiniz doğduktan sonra, östrojen seviyeleri düşer ki bedeniniz anne sütünü üretmeye başlayabilir. Emzirmek bebeğiniz için şaşırtıcı olsa da, cinsel yaşamınızı etkileyebilir." diyor. Marwood, “Bu, vajinal kuruluk ve hassasiyet ve daha düşük bir libidoya neden olabilir. İlginç olan, cinsel yaşamınızın geri dönüş hızının, doğum şeklinizden çok besleme şeklinizden daha fazla etkilendiğidir.” diye ekliyor.

Eşinizle doğumdan sonra ilk kez seks yaparken yavaş olun ve kuruluktan endişe duyuyorsanız biraz yağlayıcı kullanın. Ancak unutmayın, en önemli şey acele etmemek.

Renk Değişimi

doğum sonrası vajinada değişiklik

Vulvanız doğumdan sonra hafif renk değiştirirse endişelenmeyin. Bu renk zamanla solup geçebilir. Dr. Dweck, "Bu alanlar sadece gebelik sırasında hormon değişikliklerin yanı sıra doğumdan sonra cerrahi onarımların yırtılmasına bağlı olarak pigment değişikliklerine maruz kalmaktadır. Genel olarak, renk daha koyu hale gelir.” dedi.

İdrarın Kokusunun Değişmesi

doğum sonrası vajinada değişiklik

Böbrekleriniz bebeğinizin hormonlarına ve ihtiyaçlarına cevap vermek için daha fazla idrar üretir. Bazı anneler kokusuna diğerlerinden daha duyarlıdır. Kötü kokulu idrar ve sık sık tuvalete gitmek zorunda kalmak can sıkıcı olmalı.

İlginizi Çekebilir
Normal Doğum Sonrasında Yapılması GerekenlerKegel Egzersizi Nedir?

Doğumdan sonra vajina eskisi gibi olur mu?

Vajinanın iyileşme hızı oldukça yüksektir. Doğumdan sonra 50 gün içerisinde dikişler iyileşmekte, vajina önceki halini almaktadır. Cinsel birliktelik ise lohusalık döneminden sonra tavsiye edilmektedir.

Normal doğumdan sonra vajina nasıl olur?

Normal doğum sonrasında vajina genişlemektedir. Bunun yanında doğum kanalının aşırı derecede gerilip zorlanması sebebiyle epizyotomi denilen kesiler açılabilmektedir.

Doğum yapmak vajinayı genişletir mi?

Hangi türde yaparsanız yapın doğum vajinanın genişlemesine sebebiyet vermektedir. Bebeğin 35 santimetrelik baş çevresi vajina kanalından geçmektedir. Bu da ister istemez kanalın genişlemesine neden olmaktadır.

Doğal yollarla vajina nasıl daraltılır?

Vajinanın daraltılması ve diğer birçok doğum probleminin giderilmesi için kegel egzersizleri önerilmektedir. Bu egzersizler pelvik tabanda yer alan kasların çalışmasını sağlıyor. Bu sayede hem vajina daraltılıyor hem de doğum sırasında gerçekleşen birçok problem çözülüyor.

Vajinanın geniş olduğu nasıl anlaşılır?

Vajinanın genişliğini kendiniz ölçemezsiniz. Bunun için Kegel cihazını kullanmak gerekmektedir. Bu cihaz vajinanın kasılıp gevşemesine bağlı olarak nasıl bir genişlikte olduğunu tespit etmektedir.

Doğum sonrası cinsel ilişki nasıl olmalı?

Doğum sonrasında birliktelik lohusalık dönemi bittikten sonra olmalıdır. Normal doğum sonrasında 6 hafta olan bu süre sezaryen de ise 3 haftadır. Bu dönemleri geçtikten sonra cinsel ilişki yaşamak herhangi bir sıkıntı oluşturmamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum