Hamile Kalma Yöntemleri | Gebe Olmak İçin En İyi Yöntemler

Hiçbir şekilde tedavi görmeden doğal yollarla hamile kalmanın en etkili yollarını ve yapılması gerekenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Hamile Kalma Yöntemleri | Gebe Olmak İçin En İyi Yöntemler

Anne adayları uygun yumurtalama döneminde gebelik (hamile) sürecini yaşamak istiyorsa öncelikle kendi vücudunun fonksiyonlarını çok iyi bilmelidir. Hamile kalmak için birçok bileşenin bir araya gelmesi gerekiyor. Peki, anne olmak isteyen adayların hamile kalmak için ne yapması gerekiyor? Bizler de sizler için bu içerikte hem hamile kalma yöntemlerini hem de hamile kalma ile ilgili en sık soruların soruları ve cevaplarını bir araya getirdik.

İşte hamile kalmak isteyen anne adaylarına en etkili öneriler…

1. Doktor Kontrolüne Gidin

hamile kalma yöntemleri

Hamile kalmak için öncelikli olarak doktor kontrolünde muayene olmanız çok önemlidir. Hamilelik öncesinde eğer bir probleminiz varsa bu sorun muayene sürecinde ortaya çıkar ve sizde bu sorunun üstesinden gelmek için fikir sahibi olursunuz.

Eğer ilaç kullanma ihtiyacınız varsa doktor muayenesi sonrasında önerilen ilaçları kullanabilirsiniz. Böylelikle hızlı ve kolay bir şekilde hamile kalma şansını arttırabilirsiniz.

2. Düzenli ve Sağlıklı Beslenin

hamile kalma yöntemleri

Kolay hamile kalmak için öncelikle sağlıklı bir birey olmak zorundayız. Bunun içinde sağlığımız açısından en önemli şeylerden birisi olan beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Gebelik öncesi beslenmede diyet yapılmamalı, yenilen besinleri değeri yüksek olmalı, dengeli ve düzenli beslenilmelidir.

3. Yumurtalama Dönemini İyi Takip Edin

hamile kalma yöntemleri

Hamile kalmak için belki de en önemli nokta kadının yumurtalama dönemidir. Hamile kalmayı kolaylaştırmak istiyorsanız öncelikle yumurtalama dönemini iyi takip etmeniz gerekmektedir. Çünkü “nasıl hamile kalınır?” sorusu bir nevi yumurtalama dönemi cinsel ilişkiye girmekle ilgilidir. Her kadının yumurtalama evresinin en yoğun olduğu dönemde ilişki yaşanırsa, gebe kalma ihtimali o kadar yükselir.

Burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta yumurtalama dönemini kaçırmamak için, belirlenen tarihlerde sık sık birliktelik yaşanmasıdır. Belirlenen tarihler arasında ne kadar çok ilişki yaşanırsa, yumurtalama döneminin yoğun olduğu evreyi kaçırma sansı bir o kadar azalır.

4. Alkol ve Sigara Kullanılmamalı

hamile kalma yöntemleri

Kadının ya da erkeğin sigara veya alkol kullandığı bir ortamda hamile kalma süreci oldukça zorlaşır. Özellikle çok fazla alkol tüketimi kadınlar üzerinde doğurganlık seviyesini düşürürken aynı zamanda adet dönemi döngüsünü farklılaştırır.

Sigara içmek ise özellikle kadınlarda rahim kısmında spermin yumurtaya ulaşmasını engeller. Bu yüzden doğurganlık seviyesi azalma yaşar. Eğer kolay hamile kalmak istiyorsanız sigara ve alkolü kesinlikle bırakmalısınız.

5. Hamilelik Yaşını Geciktirmeyin

hamile kalma yöntemleri

Hamile kalma yöntemleri arasında belki de en değerli şartlardan bir tanesi doğurganlık yaşıdır. Bilindiği üzere 35 yaş ve üzerinde kadınlarda özellikle doğurganlık azalmaya başlıyor. Tabi bunun kesin bir açıklaması yok. Ancak elde edilen biyolojik veriler 35 yaşından sonra hamile kalmanın biraz daha zorlaştığını belirtiyor.

6. Sağlıklı Kiloda Kalın

hamile kalma yöntemleri

Kilo hamile kalma ihtimalini azaltabilen etkenlerden birisidir. Bu yüzden vücut kitle endeksinizi normal değerlere getirmeniz gerekiyor. Vücut kitle endeksinizin 18.5 ve 25 değerlerinin arasında bir yerde olması gerekiyor. Aksi takdirde hamile kalma şansınız iki kat azalabilmektedir.

7. Hamilelik Vitaminlerinden Kullanın

hamile kalma yöntemleri

Hamilelik için kullanılan vitaminlerden en önemlisi folik asittir. Hamile kalmayı planladığınız zamanlarda folik asit ya da diğer vitaminleri de içeren takviyelere başlamanız gerekiyor. Alacağınız folik asit miktarının ise 400 mcg olması büyük önem taşıyor.

8. Ağır Egzersizi Bırakın

hamile kalma yöntemleri

Fiziksel olarak aktif olmak gebelik kalma ihtimalinizi yükseltse de ağır egzersizler için bu durum tam tersidir. Ağır ve sık egzersiz yapmak yumurtalamayı olumsuz etkileyebilir. Bu da hamile kalma ihtimalinizi düşüren etkenlerdendir.

9. Adet Döngünüzü Kaydedin

hamile kalma yöntemleri

Adet döngünüzü kaydetmek büyük öneme sahiptir. Çünkü adet gecikmesi en büyük hamilelik belirtisidir. Kullanacağınız adet takibi uygulamalar sayesinde regl döngünüzün düzenli olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Düzenli olarak adet gören bir kadında döllenmek üzere yumurta oluşmaktadır. Yumurtalama sonrasında 12-24 saat sonrasında yumurta ile sperm döllenebilir. Bu yüzden adet döneminizi iyi takip etmeniz gerekiyor.

10. Kafeini Kesin

hamile kalma yöntemleri

Yapılan araştırmalara göre kafeinin gebe kalma ihtimalini düşürdüğü gözlemlenmektedir. Hamile kalma ihtimalini yarı yarıya düşüren kafeini hayatınızdan çıkartmanız gerekiyor. Ancak kafeinsiz kahveyi yarım fincan kadar tüketebileceğinizi söyleyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hamilelik BelirtileriÇalışan Hamileler
Ateş Ölçme Yöntemi ile Hamile KalmaYalancı Gebelik
COVID 19 ve HamilelikHamilelikte Anne Adayının Psikolojisi
Hamilelik Hakkında Bilinmesi GerekenlerMide Bulantısına İyi Gelen Besinler
Gebelikte Lazer EpilasyonHamilelerin Yazın Bilmesi Gerekenler

Nasıl hamile kalınır?

Öncelikle hamile kalmak için bireylerin kendilerini en uygun hissettikleri zaman içerisinde korumasız şekilde cinsel ilişkiye girmeleri gerekir. Erkekler bu durum çok fazla farklılık göstermese de kadınlar için aynı şeyler geçerli değildir. Kadının adet dönemi, yumurtalama dönemi gibi birçok etken hamile kalmasını belirlemektedir.

Örnek vermek gerekirse kadın her 21 ila 28 gün arasında düzenli olarak adet olmalıdır. Adet döngüsünün 4. günü genel olarak yumurtalamanın en sık olduğu evredir. Adet sürecinizi belirledikten sonra yumurtalama dönemi hakkında fikir sahibi olarak hangi günlerde ilişkiye gireceğinizi planlayabilirsiniz.

Hamile kalma sürecinde anne adayına düşen görevler nelerdir?

Her şeyin bir neden-sonuç ilişkisi olduğu gibi kolay gebe kalamamanın da nedenleri vardır. Bu yüzden kolay hamile kalabilmek için anne adayına birtakım görevler ve fedakarlıklar düşüyor. Bu görevler dengeli ve düzenli beslenme, uyku düzenini sağlama, kötü alışkanlıklardan uzak durma ve kronik hastalıklara karşı düzenli kontrole gitmedir. Bu görevleri başarılı bir şekilde yerine getirdiğiniz takdirde rahat bir şekilde hamile kalabilirsiniz.

Gebe kalmak için en uygun dönem ne zamandır?

Anne adayları için en uygun hamile kalma dönemi 28 günde bir adet gören bir kadın için adetin başlamasından sonraki 10. ile 14. gün arasıdır. Çünkü bu dönem kadın yumurtlama dönemine en yakın dönem olduğu için verimlilik yüksektir.

Kadınlarda verimliliğin en yüksek olduğu dönem olan yumurtlama süreci, adet döngüsünün (siklus) uzunluğuna göre değişir. 26 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama günü 12. gün, 28 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama günü 14. gün ve 30 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama günü 16. gündür.

Bu hesabı yapmak için adetin ilk gününden bir sonraki adetin ilk gününe kadar olan gün sayısından 14 çıkarılmalıdır. Böylece yumurtlama günü bulunmuş olur. Unutulmamalı ki yumurtlama sadece bugün değil, bugünden üç gün önce de gerçekleşebilir. Yani toplamda dört gün en sık cinsel ilişkiye girilmesi gereken dönemdir.

Düzensiz adet gören kadınların yumurtlama günü hesaplaması nasıl yapılır?

Bazı kadınlarda adet dönemi düzensiz olabiliyor. Bu durumda yumurtlama döneminin bahsettiğimiz hesap ile hesaplanması çok zordur. Adet düzensizliği olan kadınların düzenli olarak idrar analizi yapması gerekiyor. Eczanelerde satılan Elisa yöntemi ile idrarda LH denilen hormonun zirve yapmasını (pik) ölçen kitler ile bu analiz yapılabilir fakat yüzde 100 güvenilir olduğu söylenemez. Bu kitlerin kullanımı ile birlikte bazal vücut ısısı da ölçülmelidir. Bu, kolaylık sağlayacaktır.

Bazal vücut ısısı, yataktan kalkmadan ve hiçbir şey yapmadan ölçülen vücut ısısıdır. Bu ısı, yumurtlamadan sonra artar. Geçirilen enfeksiyonlardan, uykusuzluktan da artabilen bu ısıya güvenerek yumurtlamayı belirlemek de kesin sonuç vermeyebilir.

Hamile kalma sürecinde ne sıklıkla cinsel ilişkiye girilmelidir?

Belirttiğimiz yumurtlama dönemi dışında da çiftlerin haftada minimum 2 kez cinsel ilişkiye girilmesi önerilir. Ancak her gün cinsel ilişkiye girilmemesi de gerekir çünkü sperm kalitesinin korunması önemlidir.

Haftada ikiden az cinsel ilişkiye giren çiftlerde hamile kalma süreci uzayacaktır. Haftada ikiden fazla cinsel ilişkiye giren çiftlerde ise gebelik şansı artacaktır. Ayrıca sabah cinsel ilişkiye girilmesi de erkeğin sperm kalitesini arttıracaktır.

Hamile kalmak için en uygun yaş ne zamandır?

Kadınlar için hamile kalma yaşı çok önemlidir. Tıpkı yumurtlama günü gibi doğurganlık için yaş da önemli bir etkendir. Kadınların doğurganlıklarının en verimli olduğu dönem 20-30 yaşları arasıdır. 35 yaşından sonra yumurta olgunlaşma süreci bozulduğundan gebe kalma olasılığı azalır ve 40 yaşından sonra bu azalış daha da belirginleşir.

Gebe kalmayı kolaylaştıran ilaçlar ve yiyecekler nelerdir?

Kimi çiftlerde her şart sağlansa da gebe kalma gerçekleşmiyor. Bu durumda doktor kontrolünde bazı ilaçlar kullanılabiliyor. Bu ilaçlar yumurtlamayı uyarmak amacı ile kullanılan ovülasyon indiksiyon adı verilen ilaçlardır. Unutulmamalı ki bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmalıdır. İlaç yerine kimi zaman iğne de olabilmektedir.

Folik asit, demir, çinko ve kalsiyum açısından zengin olan gıdaların gebelik öncesi ve gebelik sırasında tüketilmesi tavsiye edilir. Bunlar, süt ile süt ürünleri, ceviz, balık eti, kırmızı et, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunduğundan anne adayı özellikle bu ürünleri tüketmeye dikkat etmelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum