Akdeniz Mutfağında Ön Plana Çıkmış 20 Meşhur Lezzet

Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Akdeniz bölgesinde yemeniz gereken lezzetleri liste haline getirdik. İşte Akdeniz'in meşhur lezzetleri...
Akdeniz Mutfağında Ön Plana Çıkmış 20 Meşhur Lezzet

Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığından dolayı oldukça geniş bir mutfağa sahip olan Akdeniz bölgesi, balıktan ete kadar oldukça farklı lezzetleri bir arada bulunduruyor. Birçok turistik yere sahip olmasından dolayı tatilcilerinde göz bebeği olan Akdeniz, kendine has yemekleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz; ''Akdeniz'in meşhur yemekleri neler?'', ''Akdeniz'de ne yenir?'' ve ''Akdeniz'in yöresel lezzetleri neler?'' diye merak edenler için bölgenin ön plana çıkan lezzetlerini barındırıyor.

Babagannuş

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz mutfağının en sevilen lezzetleri arasında bulunan babagannuş, közlenmiş patlıcanla hazırlanıyor. Sadece ülkemizde yer alan Akdeniz şehirlerinde değil aynı zamanda Lübnan ve Arap mutfağında da önemli bir yer edinen babagannuş, meze olarak yeniliyor. Hemen hemen her yemeğin yanına çok yakışsa da etle beraber oldukça keyif veren bu lezzet, Akdeniz'de sofraların vazgeçilmez yemek arasında bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Babagannuş Tarifi

Tantuni

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz deyince Mersin, Mersin deyince de tantuni hemen hemen herkesin zihninde canlanıyor. Lezzetiyle alıp uzaklara götüren tantuni, kendisine özel saçta uzun saatler boyunca pişiriliyor. İncecik lavaşlara sarılarak yenen bu yemek, Akdeniz bölgesinin en meşhur lezzetleri arasında bulunuyor.

Yüksük Çorbası

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Mantının daha sulu hali olarak adlandırabileceğimiz yüksük çorbası, Akdeniz şehirlerinin hemen hepsinde akşam yemeklerinde yeniyor. İçerisinde minik mantı ve nohut bulunan yüksük çorbası, oldukça doyurucu olmasıyla da beğeni topluyor. Yapımı zor olsa da Akdeniz mutfağını sevenler için denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Hatay kebabı

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz'in gözde şehirlerinden biri olan Hatay, geçmişten beri ev sahipliği yaptığı medeniyetler sayesinde geniş bir mutfağa sahip. Bu sebeple ülkemizde yemek denendiğinde akla gelen Hatay, kebabıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Tepsi kebabı olarak da adlandırılan Hatay kebabı, kıymanın baharatlarla buluşarak taş fırında pişmesiyle hazırlanıyor. Bu sebeple daha da lezzetli olan Hatay kebabı, Akdeniz'e yolunuz düşerse uğrayıp yemeniz gereken yemekler arasında bulunuyor.

Humus

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz bölgesinin hemen hemen hepsinde baş tacı olan humus, nohutun en lezzetli hali olarak karşımıza çıkıyor. Nohut ve tahinin birleşerek lezzete dönüştüğü humus, Arap mutfağında da çok fazla yer ediniyor. Akdeniz'de kahvaltıda bile yenen humus, özellikle akşam yemeklerinde meze olarak çok seviliyor.

Tahinli Piyaz

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Antalya'nın meşhur tayinli piyazı, Akdeniz lezzetleri arasında ön sıralarda yer alıyor. Yumurtayla servis edilen bu piyaz, tahin, sarımsak ve limon suyunun harmanlanmasıyla ortaya çıkıyor. Özellikle köftenin yanında çok iyi bir eşlikçi olan tahinli piyaz, Akdeniz bölgesinden geçerken yemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor.

İçli Köfte

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz bölgesinde yer alan tüm mutfaklarda yapılan içli köfte, bazı yerlerde oruk olarak isimlendiriliyor. Elde şekil verildiğinden dolayı yapımı oldukça zor olan içli köfte, hem kızartılarak hem de suda haşlanarak tüketiliyor.

Künefe

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz'in en meşhur tatlıları arasında bulunan künefe, kendine özel peyniriyle bambaşka bir lezzet sunuyor. Şerbetle hazırlanan bu enfes tatlı, Hatay ile özdeşmiş lezzetler arasında bulunuyor. Sıcak yenmesine rağmen dışı çıtır çıtır olan künefe, mutlaka yemeniz gereken Akdeniz lezzetleri arasında yer alıyor.

Adana kebabı

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz'in meşhur yemekleri arasında bulunan Adana kebabı, koyun etinin zırhtan geçirilmesiyle hazırlanıyor. Akdeniz'de yapılan kebaplar arasında ön plana çıkan bu lezzet, köftesinin ustalıkla şişe dizilmesiyle dikkat çekiyor. Yiyenlerin vazgeçemediği yemekler arasında bulunan Adana kebabı, közlenmiş biber ve domatesle servis ediliyor.

Akdeniz Salatası

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz'in zengin kültürünü yansıtan bu salata, rengarenk görüntüsüyle ağız sulandırıyor. Marul, domates, sarı biber, beyaz peynir ve zeytinle hazırlanan bu salata, hem besleyici hem de vitamini olmasından dolayı çok seviliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Akdeniz Salatası Tarifi

Kaytaz Böreği

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Hatay'da sıkça yapılan kaytaz böreği, kıymayla hazırlanıyor. Akdeniz mutfağında özellikleri sabahları çokça tüketilen kaytaz böreği, ortasına kıyma konularak üstü açık şekilde hazırlanıyor. Yiyenlerin tekrar tekrar yemek istediği bu börek, özellikle çayla beraber sıcak sıcak çok seviliyor.

Fellah Köfte

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Adana, Hatay ve Lübnan mutfağında çok sevilen fellah köfte, yapımı biraz uğratırsa da Akdenizlilerin vazgeçemediği yemekler arasında yer alıyor. Bulgur ve irmikle hazırlanan bu köfteler, salçalı sosla buluşarak afiyetle yeniyor. Eğer yolunuz Akdeniz bölgesinde bir şehre düşerse mutlaka yemeniz gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Adana Usulü Su Böreği

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan ve son zamanlarda ününe ün katan Adana usulü su böreği, şehirde sabah erken saatlerde tükeniyor. Uzadıkça uzayan peyniriyle görenlerin karnını acıktıran bu böreği yemeniz için Adana'da sabah erken saatlerde yola koyulmanız gerekiyor.

Ciğer

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz bölgesinde yer alan Adana, Hatay ve Mersin gibi illerin her öpün yediği lezzetler arasında bulunan ciğer, lavaşa sarılarak yeniyor. Közde piştiğinden dolayı daha da lezzetli olan ciğer, Akdeniz'de en çok tüketilen yemekler arasında bulunuyor.

Kerebiç

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz'in meşhur tatlıları arasında yer alan kerebiç, Mersin ile özdeşen lezzetler arasında bulunuyor. Mersin'de hemen her yerde kolayca bulabileceğiniz bu lezzet, çöven otuyla hazırlanan özel kremasıyla bambaşka bir lezzet sunuyor. Hem Antep fıstıklı hem de cevizli olarak hazırlanan bu tatlı, özel günlerin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Tahinli Kabak Tatlısı

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Kabak tatlısı, hemen hemen her yerde yapılsa da Akdeniz'de yapılan oldukça farklı oluyor. Akdeniz'de kimi şehirlerde pişmeden önce kireçte bekletilen kabaklar, şerbetle buluştuktan sonra üzerine ceviz ve tahin konularak servis ediliyor.

Analı Kızlı

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz'in en meşhur yemekleri arasında bulunan analı kızlı, bir çorba olmasına rağmen neredeyse ana yemek kadar doyurucu ve zahmetli bir lezzet. Adana, Hatay, Mersin, Osmaniye gibi illerde sıkça yapılan bu yemek, Akdeniz bölgesine yolunuz düştüğünde denemeniz gereken lezzetlerden biri.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Analı Kızlı Tarifi

Mamul

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz'in meşhur lezzetleri arasında bulunan mamul, Lübnan mutfağında da çokça yapılan bir kurabiye. Akdeniz bölgesinde özellikle Mersin'de ön plana çıkan bu kurabiye, iç malzemesiyle de Lübnan'da yapılandan ayrılıyor. Akdeniz'de yetişen portakallarla hazırlanan iç dolgusu yapılan mamul, özellikle kız isteme ve bayram gibi önemli günlerde bölgenin ilk aranan lezzetti oluyor.

Kabune Pilavı

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Akdeniz'in meşhur yemeklerinden biri olan kabune pilavı, nohut, et ve pirincin bir araya gelmesiyle yapılıyor. Tercihe göre tavuk etiyle de yapılan bu pilavın orijinal tarifinde ise dana eti yer alıyor. Özellikle Isparta'da çokça yapılan bu yemek, Akdenizliler için her akşam yenebilecek lezzetler arasında bulunuyor.

Gölevez Yemeği

Akdeniz'in Meşhur Lezzetleri

Antalya, Mersin ve Kıbrıs'ta yetişen gölevez sebzesiyle hazırlanan bu yemek, sadece Akdeniz bölgesinde yapılıyor. Akdeniz'in meşhur yemekleri arasında bulunan gölevez, hem lezzetiyle hem de vitamin değeriyle ön plana çıkıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Akdeniz'in Kıyı Kasabaları

Akdeniz'in hangi yemeği meşhur?

Akdeniz'in meşhur yemekleri arasında; babagannuş, tantuni, yüksük çorbası, Hatay kebabı, humus, tahinli piyaz, içli köfte, künefe, Adana kebabı, Akdeniz salatası, kaytaz böreği, fellah köfte, Adana usulü su böreği, ciğer, kerebiç, tahinli kabak tatlısı, analı kızlı, mamül, kabune pilavı ve gölevez yemeği Akdeniz'de yemeniz gereken lezzetleridir.

Akdeniz bölgesinin neyi meşhur?

Portakal, mandalina, avokado, muz, Hatay kebabı, babagannuş, künefe ve piyaz Akdeniz bölgesinin meşhur lezzetleridir.

Akdeniz mutfağı nelerdir?

Farklı kültürlere ev sahipliği yaptığından dolayı oldukça geniş bir yemek kültürüne sahip olan Akdeniz mutfağı, koyun, keçi, dana etinin yanı sıra balık ve sebze yönünden de birçok lezzet sunmaktadır.

Akdeniz'in neyi meşhur meyve?

Akdeniz'in meşhur meyveleri arasında portakal, limon, greyfurt, mandalina ve muz ön plana çıkmaktadır.

Akdeniz'in meşhur balığı neler?

Akdeniz'de sinarit, ofroz, barbunya, levrek, lüfer ve papağan balığı bolca yer almaktadır.

Akdeniz mutfağında hangi ülkeler var?

Akdeniz mutfağını kapsayan ülkeler arasında; Türkiye, Tunus, Cezayir ve Lübnan benzer yemekleriyle ön plana çıkıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.