Yahudiliğin Doğuşu ve Gelişim Süreci

Yahudiliğin doğuşu ve gelişim süreci hakkında birçok kaynak bulunmaktadır. Kur’an’ı Kerim, tarihi kaynaklar ve diğer bilgiler ışından yola çıkacak olursak Yahudilik hakkında şu bilgileri verebiliriz.
Yahudiliğin Doğuşu ve Gelişim Süreci

Yahudilik, ilk olarak Hz. İbrahim ile başlayan bir dindir. Yahudilik dinine göre ilk Yahudi’nin Hz. İbrahim olarak kabul edilmesi, tarih kaynakları ile de örtüşmektedir. Tevrat’ta yer alan bilgilere göre Hz. İbrahim (a.s), Keldanilerin yaşadığı Ur şehrinde dünyaya gelmiş, daha sonra ailesiyle birlikte Şanlıurfa’nın Harran ilçesine yerleşmiştir. Hz. İbrahim’e peygamberlik emri geldikten sonra vahiy yoluyla Mısır’ın Kenan iline yerleşmesi emredilmiş ve Hz. İbrahim (a.s) ailesini yanına alarak Kenan’a gitmiş, bir süre burada yaşadıktan sonra Kenan’da kuraklığın baş göstermesiyle Mısır’a yerleşmiştir. Süreç, Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’den sonra Hz. İshak’ın doğmasına ve Hz. İshak’tan da Hz. Yakup’un (a.s) doğması ile devam eder. Hz. Yakup, Yahudiliğin oluşmasında önemli bir isimdir. Çünkü O’nun bir diğer adı da “Yehuda”dır.

Mısır bölgesinde yaşayan Yahudiler, tarih boyunca sürekli ezilmiş bir kavim olarak ön plana çıkarlar. En nihayetinde Firavunun rüya görmesi, Hz. Musa’nın doğması ve Firavunun Nil Nehri’nde boğmasından sonra Yahudiler daha rahat nefes almışlardır. Ancak Yahudilerin genel yapısı, tarih boyunca nankör oluşları ile anılmışlardır. Peygamberlerini katleden, Allah’ın onlara verdiği nimetleri hiçe sayan bir kavim olarak tarih boyunca anılmışlar ve Kur’an’ı Kerim’in tabiri ile “Gazaba uğramışlar” (Fatiha 7) olarak kayda geçmişlerdir.

Yahudiliğin doğuşu bu şekilde iken gelişim süreci de onlara verilen emirlere uymamaları, dünyanın onlar için yaratıldığını, diğer insanların ise kendilerine köle oldukları inancı ile devam edegelmiştir. Ancak Allah (c.c) hiçbir kavmi birbirinden ayırt etmemiş, hiçbir ırkı başka bir ırka üstün olarak görmemiştir. Yahudiliğin gelişim süreci, ezilen bir topluluk iken gücü ve altını ellerine almakla birlikte güçlerini katlamaları ile devam etmiştir.

Yahudiliğin doğuşu ve gelişim süreci ile ilgili maddeler halinde açıklama yapılacak olursa şu şekilde sıralanabilir;

  • Yahudilik, Museviliktir. Yahudiliğin atası olarak Hz. İbrahim kabul edilir.
  • Yahudiler Musevi’dir. Musevilik, Hz. Musa’nın dinidir.
  • Hz. İbrahim’in (a.s) soyundan gelen Yahudiler, Hz. Musa’dan sonra Musevi olmuşlar, Hz. Süleyman’dan sonra ise İbrani olmuşlardır.
  • Kutsal kitapları Tevrat’tır.
  • Yahudiler de tek tanrıya inanırlar ancak aradaki fark onlar evrenin kendileri için yaratıldığına inanırlar.
  • Yahudilikte inançtan çok davranış şekli ön plana çıkar.
  • Sembol olarak altıgen yıldız kullanırlar.
  • Tanrı olarak Yahova’ya iman ederler.
  • Din adamlarına “haham” adı verilir.
  • İbadet yerleri Sinangog’tur.

Kur’an’ı Kerim’in en uzun suresi olan Bakara Suresi, başlangıcından uzun bir bölümüne kadar Yahudiler hakkındadır. Peygamberlerini katletmeleri, Allah’ın verdikleri nimetlere karşı nankörlük etmeleri ve “Bakara” isminin neden alındığı yine bu surede anlatılmaktadır.


Önerilen İçerik: Hz. İbrahim'in (A.S.) Tevhide Verdiği Önem Hakkında Kısaca Bilgi?

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.