Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen 10 Faktör!

Alışık olduğunuz zararlı maddeler sizin çocuk sahibi olmanızı engelleyebilir. Ayrıca günlük hayatta yaptığınız rutin işler de kısırlık sebebiniz olabilir.
Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen 10 Faktör!

Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Uzmanlar günlük yaşantıdaki alışkanlıkların üreme sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, bunların farkına varıp ne yapıp ne yapmayacağımızı söylediler. İşte sizler için derlediğimiz üreme sağlığını olumsuz etkileyen faktörler şu şekildedir;

1. Alkol

Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Üreme sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında alkol gelmektedir. Kadın ne kadar çok alkol alırsa çocuk sahibi olma şansı da o kadar azalır. Alkol yumurtlamayı önler böylelikle hamile kalmayı da engellemiş olur. Erkek için de aynı şey geçerlidir. Erkeğin içtiği alkol de sperm sayısını azaltır. Bu yüzden hem erkek hem kadın eğer çocuk sahibi olmak istiyorlarsa, alkolden en azından bir süre uzak durmalıdırlar.

2. Sigara

Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Sigara yine hamile kalmayı zorlaştıran etkenlerden bir tanesidir. Bu sigara içilen zaman ve miktarına göre de değişir. Örneğin, günde 15 adetten fazla sigara içenler ve erken yaşta sigara içmeye başlayan kadınlarda üreme sağlığı daha çok etkilenir. Çok sigara içen erkeklerde ise sperm kalitesinde bozulmalar görülür.

3. Vücut Geliştirici İlaçlar

Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Kadınlar için bu ilaçlar oldukça olumsuz sonuçlar doğurur. Adet düzensizliği, yumurtlama düzensizliği gibi. Erkeklerde ise sperm sayısının azalmasına ve kısırlığa sebep olur. Spor yaparken olabildiğince doğal beslenmeli, protein ihtiyacımızı vücut geliştirici ilaçlardan değil besinlerden karşılamalıyız.

4. İlaçlar

Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Anne olmaya karar veren kadınlar herhangi bir hastalıktan dolayı kullandıkları ilaçları hamile kalmaya karar verdikten itibaren jinekologlarına danışarak kullanmalıdırlar. Erkeklerde aynı şekilde baba olmaya karar verdikleri andan itibaren kullandıkları ilaçları artık kontrollü kullanmalıdırlar.

5. Cep Telefonu

Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Radyasyon yaydığı için üreme sağlığını olumsuz etkileyen etkenlerin en başında gelmektedir. Radyasyon yayan bu aletleri vücudunuza temas ettirmemeniz önemlidir. Özellikle yatarken telefonunuzu baş ucunuza değil olabildiğince masa üzerine vs. koymaya özen gösterin. Aynı zamanda çok fazla cep telefonuna bakmayın.

6. Sıcak Ortamlar

Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Erkeklerin testislerindeki skrotum, testisleri diğer organların ısısından uzat tutmaya yardımcı olur.  Bu nedenle sıcak ortamlarda uzun süre kalan erkeklerin testisleri ısıya maruz kalır ve spermleri bozulur.

7. Ofiste Çalışanlar

Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Ofisinizde masa başı bir işiniz varsa ve de ortamınız stresliyse, hem içiniz rahat olmaz hemde üremenizi olumsuz etkilemektedir. Ofiste küçük egzersizler yapmanız sizi daha sağlıklı bir hale getirir.

8. Bisiklet Sürmek

Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Çok uzun süre pedal çevirmek, spermin kalitesini ve üretimini bozar. Kişinin çok üzün süreler bisiklet sürmemesi gerekir. Testislere zarar veren bu durumu önlemek için maksimum 1 saat bisiklet sürmelisiniz. Zayıflamak için farklı yollar deneyebilirsiniz.

9. Çalışma Saati

Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Çocuk sahibi olmak isteyenlerde çalışma ortamı, saati ve yerinin çok önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Gece çalışan insanların gündüz çalışan insanlara göre yumurtalık rezervi ve sperm sayısı daha az olduğu gözlemlenmiştir.

10. Uykusuzluk

Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Son zamanlarda bir çok yetişkinin uykusunu alamadığı verilere dayanmaktadır. Uyku süresi özellikle yetişkinler için çok önemli olduğu gibi eğer yeterli bir şekilde alınmazsa üremeyle ilgili problemler sıkça görülmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Menopoz Nedir, Belirtileri Nelerdir, Kaç Yaşında Girilir?Menopoz Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?
Regl Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?Erken Menopozun Nedenleri

Doğurganlığı ne artırır?

Çinko içeren besinlere yönelerek doğurganlığınızı artırabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri, fındık, fasulye tüketebilirsiniz. Bunun dışında magnezyum da doğurganlığı artırmaktadır. Magnezyum içeren badem, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık, ceviz tüketilebilir.

Doğurganlığı artırmak için ne yapmalı?

Doğurganlığı artırmak için bir beslenme uzmanına danışın ve beslenmenizi düzene oturtun. Daha sonrasında sık sık tatil yapın, sabırlı olun, hamile kalmak için sigarayı bırakın. Alkol ve kahve tüketmeyin. 

Kadın yumurtalıklarını ne çalıştırır?

Kadın yumurtalıklarını çalıştıran besinler arasında; ıspanak, pazı, koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırır. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltır.

Gebe kalmak için ne yemeli?

Gebe kalmak için bazı yiyecekleri sık sık tüketmek gerekir. Bu yiyecekler tahıl, protein, balık, istiridye, sebze, meyve, süt ürünleri, demir açısından zengin yiyecekler, kırmızı et, yumurta ve yoğurt olabilir.

Hamile kalmayı ne kolaylaştırır?

Hamile kalmayı kolaylaştırmak için omega-3 içeren besinleri tüketmek gerekebilir. Kalsiyum, folik asit, çinko da tüketerek hamile kalmayı kolaylaştırabilirsiniz. Bu yüzden balık, sebze, baklagiller, kırmızı et, süt ve süt ürünleri tüketimine özen göstermek gerekir.

Hamile kalmak için hangi pozisyonda?

Bacak omuza pozisyonunda kadının pozisyonu sırt üstü olacak şekildedir. Erkekte dizlerinin üzerinde durarak kadının bacaklarını omuzuna alır. Bu pozisyon bacak ve omuzlarda belirli eğimde açı oluşturur. Bu açı sayesinde spermler yer çekiminden destekler alır ve yumurtalara kolayca ulaşır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.