Rahim Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

50 yaş üstü kadınlarda rastlanan ve Türkiye'de görülen en sık jinekolojik kanser türü olan rahim kanseri hakkında aradığınız her şey haberimizde.
Rahim Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Menopoz dönemine yakın yani 50 veya 60 yaşlarında görülen rahim kanseri hakkında merak ettiğiniz rahim kanseri nedir, tedavisi nasıl olur, evreleri nelerdir, ölümcül mü? gibi sorularının cevaplarını araştırdık ve derledik.

Rahim Kanseri Nedir?

Rasim kanseri tıp dilinde “Endometrium Kanseri” olarak nitelendirilmektedir. Endometrium, her adet döneminde dökülen iç tabakadır. Rahim ağzı kanseri aynı zamanda serviks kanseri olarakta adlandırılmaktadır. Serviks; Rahimin vajinaya açıldığı yer, yani rahim boynunun diğer adıdır.

Rahim Kanseri

Rahim kanseri Türkiye’de görülen en sık jinekolojik kanserdir. Rahim kanseri ciddi bir kadın hastalığı olmakla birlik genellikle menapoz dönemine yakın görülmektedir. 50-60 yaşları arası menapoz sürecinde rahim kanserine daha sık rastlanılmaktadır. Rasim kanseri endometrium adı verilen, her adet döneminde dökülen iç tabada oluşmakta ve diğer organlara yayılma olasılığı söz konusudur.

Serviks yani rahim ağzında türeyen hastalık tüplere ve yumurtalıklara bulaşarak yayılır. Lenfatik damarlar yardımıyla üreme sisteminden çıkar ve diğer organlara yayılımı gerçekleşir. Rahim kanserinin diğer organlara yayılma süreci evrelere bağlıdır.

Rahim Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Rahim Kanseri

Rahim kanserinde tedavinin hızlı olmasın ve olumlu sonuçlar vermesi için erken teşhis oldukça önemlidir. tedavi yöntemi hastanın öyküsüne ve kanserin evresine göre yapılmaktadır.

Rahim kanserinde ana tedavi yöntemi cerrahi yöntem ile tümörün ve rahmin alınmasıdır. Bu tedavi yöntemi sonrasında hasta çocuk sahibi olamaz. Ancak kanser ilerlemiş ve yayılmamaya başlamış ise kansere neden olan belirtiler en aza indirilmeye çalışılır.

Cerrahi müdahale sonrasında kanserin tekrarlamaması için önlem olarak kemoterapi, hormonal tedavi ve ilaç tedavileri uygulanmaktadır.

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim Kanseri

Rahim kanseri belirtileri arasında; menopoz sonrası kanama, iltihapla karışık kanama ve ağrılar, kilo kaybı, kitle oluşumu, cinsel ilişki sonrası kanama, ileriki evrelerde halsizlik, kilo kaybı ve kabızlık, az kanlı sulu ve kokulu akıntı, menapoz sonrası yoğun ve hafif olmak üzere düzensiz kanamalar yer alır.

Rahim Kanseri Ölümcül Risk Taşır mı?

Rahim Kanseri

Rahim kadınların pelvis bölgesinde yer almaktadır. Rahim kanseri olacağınızı önceden bilme gibi bir lüksünüz yoktur. Olup biten her şey bir anda gelişir. Eğer rahim kanseri son evresinde ise ölümcül olabilmektedir. Önemli olan şiddetli baş ağrısı veya şiddetli karın ağrısı çektiğinizde doktora başvurabilmenizdir. Bu işlem bütün hastalıklar için geçerlidir.

Rahim Kanseri Evreleri Nelerdir?

Rahim Kanseri

Rahim kanserinin evrelerine göre kanserin çoğalma hızı ve tedavi edilme süreci değişiklik göstermektedir. 1. evrede tedavi oldukça kolaydır. 2. evrede kanser rahimden çıkar, rahim ağzına geçiş yapar. 3. evre yayılma evresidir. 4. evre ise tedavinin en zorlu olduğu evredir.

1.Evre

Tedavinin en kolay hızlı olduğu dönemdir. Bu dönemde kanserli hücreler yalnızca rahimde bulunur.

2.Evre

Bu evrede kanserli hücreden rahimden çıkarak serviks adı verilen rahim ağzına geçiş yapar.

3.Evre

Bu evrede hastalığın artık yayılma sürecine geçilmiştir ve kanser hücreleri yumurtalıklar, rahim etrafındaki doku ve lenflere yayılmıştır.

4.Evre

Kanserli hücreler lenf ve kanallar yoluyla diğer organlara yayılmaya başlar ve tedavinin en zorlu süreçlerindendir.

Rahim Kanserinde Risk Faktörleri Nelerdir?

50 yaş üstü kadınlarda risk artmaktadır ve menopoz döneminde rahim kanserine daha çok rastlanılmaktadır. Obez ve fazla kilolu kadınlarda artan östrojen seviyesi rahim kanserini tetiklemektedir.

Rahim Kanseri

Çok eşlilik rahimde tümör oluşumuna neden olmaktadır. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, partnerin sünnetsiz olması, Diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar vücut direncini düşürerek rahim kanserini riskini arttırmaktadır.

Hiç doğum yapmamış kadınlarda risk söz konusudur. Erken yaşta regl olma, kolon ve meme kanseri riski arttırmaktadır.  Göğüs kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, genetik yatkınlığı olan kadınlarda risk grubundalardır.

Rahim Kanseri Tanısı

Yukarıda belirtilen risk gruplarında olup bu belirtileri taşıyorsanız zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Rahim kanserinde de diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhis oldukça önemlidir.

Tedavinin kolaylaşması ve olumlu sonuçların alınması için şüpheli durumlarda zaman kaybetmeden bir hekime başvurmalı ve tanının bir an önce konulması çok önemlidir.

Doktor öncelikle risk grupları bakımından değerlendirme yaparak hastanın ailenin hastalık öyküsünden sonra şüphenin boyutuna ve türüne göre hastandan alınan doku mikroskop yardımıyla incelenir.

Rahim Kanseri

Histeroskopi yöntemi ile doktor rahim içini görme imkanı kazanır ve ince bir teleskop yardımı ile rahimin içi tuzlu su ile doldurulur. Böylece kanamanın hangi sebeple olduğu anlaşılmaya çalışılır. Gerekirse biyopsi yapılır.

Biyopsi sonucunda kanser tanısı için yeterli kanıt bulunmadığı takdirde D&C yöntemi ile rahim ağzı genişletilir ve rahim içi dokusundan örnek alınır. Elde edilen dokular mikroskop altında incelenerek kanserli dokular bulunmaya çalışılır.

Teşhis sürecinde ultrasonografi (SİS), sistoskopi ve proktoskopi, bilgisayarlı tomografi, pozitron emisyon tomografi (PED), akciğer grafisi, böbrek ve idrar yollarının incelenmesi, tam kan sayımı gibi işlemlerde uygulanmaktadır.

Rahim Kanseri Tedavi Yöntemleri

Rahim kanserini tedavi etmenin birçok yolu vardır. Erken tanı konulduğunda tamamen tedavi edilebilen bir hastalık olan rahim kanseri erken evrelerde 5 yıllık yaşam şansını %95 olarak gösteriyor. Tedavide genelde kemoterapi, cerrahi ve radyoterapi  uygulanıyor.

Cerrahi Tedavi

Rahim Kanseri Tedavi Yöntemleri

Cerrahi tedavi en sık uygulanan tedavi yöntemidir. Tedavide uterus, overler ve tüpler çıkarılır. İşinde profesyonel olan bir jinekolog 1. evre rahim kanserini kısa bir süre içerisinde yok edebilir. Ancak bazen hastalığın 2. evreye veya diğer evrelere yayıldığı durumda ek tedavilere ihtiyaç duyulur.

Radyoterapi Tedavisi

Rahim Kanseri

Eğer cerrahi tedavi sonrasında eldeki bulgular kanserin tekrarlanabileceği riskine işaret ediyorsa radyasyon tedavisi verilir.

Kemoterapi Tedavisi

Rahim Kanseri

Daha çok 3. veya 4. evre rahim kanseri hastalarına uygulanan bu yöntem kanser hücrelerini öldürmek için yapılır. Kanser başka organlara yayılmış ise kemoterapi kan yoluyla bölgelerdeki kanser hücrelerine ulaşıp bunları öldürmesi için verilir. Tedavi sonrasında hasta başarılı olursa belirli aralıklarla hastaneyi ziyaret edip muayene olması gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ağız Kanseri Belirtileri ve Tedavi YöntemleriTükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Yumurtalık Kanseri Ölümcül müdür?Gırtlak Kanseri Neden Olur?
Mesane Kanseri Belirtileri ve EvreleriLenfoma Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Pankreas Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Prostat Kanseri Nedenleri ve BelirtileriYemek Borusu Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanseri tamamen geçer mi?

Rahim kanserine erken teşhis konulduğu zaman %95 oranında tamamen geçme olasılığı vardır. Erken evrelerde hastanın yaşam yüzdesi oldukça yüksektir. Kanser ilerlediyse yaşama oranı düşer, tamamen tekrarlama gibi durumlar yaşanabilir.

Rahim kanseri tedavisi ne kadar sürer?

Rahim kanserinde ameliyat başarılı olmadıysa kemoterapi süreci başlar. Kemoterapi süreci genelde ameliyattan 4 ile 6 hafta sonra verilir. Ameliyat olan bireyin kanser hücreleri ölmediyse kemoterapi görmesi gerekir.

Rahim kanserinin belirtileri nelerdir?

Rahim kanserinin belirtileri arasında rahim kanaması, vajinal akıntı, alt bölgede ağrı, karında baskı hissi, huzursuzluk, şiddetli karın ağrısı rahim kanserine işaret etmektedir. Anormal bir şekilde rahimin kanaması en sık görülen belirtidir.

Rahim kanseri ciddi midir?

Rahim kanseri genelde 30 ile 50 yaş aralığında cinsel yaşamı aktif olan kadınlarda görülmektedir. Erken teşhis edildiği taktirde tedavisi mümkün bir hastalıktır. Eğer kanser rahimden yayılmaya başladıysa ölümcül olabilir.

Rahim kanseri ağrısı nereye vurur?

Rahim kanseri ağrısı rahim ağzına, göbeğin altında kalan bölgeye, vajinanın etrafına doğru hissedilmektedir. Eğer rahim kısmında şiddetli ağrı hissediyorsanız direkt olarak doktora başvurmanızı öneriyoruz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.