Meme Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Günümüzde kadınların korkulu rüyalarından biri olan meme kanserinde de erken teşhis hayat kurtarıyor. Eğer bu belirtiler sizde de varsa hemen doktorunuza başvurun. İşte Meme kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemlerini sizler için derledik.
Meme Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Ölüm oranı düşük olan kanser hastalıklarından biri olan meme kanserinde bilinçli olmak, rutin bir şekilde evde kendi muayenelerini yapmak erken teşhis yoluyla iyilşemenin kapılarını açar. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında  ortalama 10 kişi ollarak belirtiliyor. 


Meme Kanseri Nedir?

Yaş sınırlamasının olmadığı, genç ve yaşlı tüm kadınlarda görülen meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması manasına gelir. Hücrelerin normal bir şekilde çoğalmalarını kontrol eden genler, radyasyon, mikroorganizmalar gibi çeşitli faktörlerden dolayı görevlerini yerine getiremezler ve dokuda çoğalmalar olur. Eğer çoğalmalar üzenli bir şekilde oluşmazsa doku tümör adını verdiğimiz doku fazlalıkları oluşur. Bu tümörler başka yerlere yayılma eğilimi gösterirlerse kötü huylu, bulundukları yerde kalırlarsa iyi huylu tümör olarak adlandırılır. 

meme-kanseri-006.jpg


Meme Kanserini Tetikleyen Faktörler

  • Adet görmeye erken yaşta başlamak
  • 50 yaş üzerinde olunması
  • Menapoza geç girmek
  • Östrojen ağırlıklı doğum kontrol haplarını uzun süre kullanmak
  • Menapoz sonrasıhormon tedavisi görmek
  • 35 yaş sonrasında doğum yapmak
  • Vücut kitle endeksinin 25’in üzerinde olması
  • Anne kız kardeşi gibi birinci derece akrabalarda kanser vakasının olması

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Hangi hastalık olursa olsun erken teşhis tedavi olma açısında önemli bir faktör. Peki meme kanserinde erken teşhis nasıl mümkün olur? Öncelikle kadınlar adet bitiminin hemen ilk günlerinde elle koltuk altı, meme çevresi muayene edilmelidir. Aynı zamanda 20-39 yaş aralığında 3 senede bir klinik muayene, 40-49 yaş arası her sene klinik muayene vemamografi, 50 yaş ve üzeri her sene klinik muayene ve mamografi çektirmelidir. Olası bir şişkinlik geçiştirilmemeli ve klinik muayene için hastaneye gidilmelidir. Meme kanserinde erken teşhis o kadar önemli ki, bazı durumlarda kemoterapiye bile gerek kalmıyor. Aynı zamanda erken müdehale memnin formunun bozulmasının da önüne geçiyor. 

belirtileri-002.jpg


Meme Kanserinin Belirtileri

Meme kanserinde hasta kendisini muayene ederken bile problemli bölgeyi dokunarak hissedebilir. Bu durum bir önceki maddede belirttiğimiz erken teşhise işaret ediyor bir bakıma. Fakat bazı durumlarda hastanın dokunarak ya da görerek anlayabileceği bir boyutta olmuyor doku ve mamografi ile görünebiliyor. Eğer;

  • Memede veya koltukaltında ele gelen sertlik, şişlik 
  • Meme başından akıntı 
  • Meme başında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu 
  • Meme başı derisinde değişiklikler (soyulma, kabuklanma) 
  • Meme cildinde yara veya kızarıklık 
  • Meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması (portakal kabuğu görünümü) 

Memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik varsa hemen bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz. 

 

Meme Kanserinin Belirtileri

 


Meme Kisti Nasıl Anlaşılır?

1. Öncelikli olarak kişi aynanın karşısında iki memesini karşılaştırarak gözle muayene yapmalıdır. Bir memesinin diğerinden küçük ve hasarlı olması gibi durumlara karşın meme üzerinde veya meme ucunda kızarıklık olup olmadığı incelenmelidir. Aynı zamanda memede bir çöküntü ve lekelenme gibi durumların olup olmadığını kontrol edin. Daha sonra iki kol yukarı kaldırılarak koltuk altında veya köprücük kemiği çevresinde herhangi bir şişlik olup olmadığına bakılır. 

elle-muayene-001.png

3. İki elinizi kalçalarınıza veya belinize bastırarak iki göğüsünüde de herhangi bir değişimin olup olmayacağını inceleyin. Meme ucunuza iki elinizle bastırın ve kanlı veya süt şeklinde bir akıntı olup olmadığına bakın.

elle-muayene3.png

elle-musayene2.png

5. Oturarak, ayakta veya yatarak parmak uçlarınızı memenizin üzerinde gezdirin. Yukarak veya dikey hareketlerle kendi kendinizi muayene edin. Bunun için işaret parmağınız, orta parmağınız ve yüzük parmağınızı birlikte kullanın.

elle-muayene-nasil-yapilir.jpg


5- Meme Kanseri Evreleri

Hastalığın 4 evresi var. Tedavide bu evrelere göre yapılmaktadır. Bu evreler ise şunlardır;

meme-kanseri-evreleri.jpg


Evre-1

Tümör boyutunun 2 cm.’den daha küçük olmasıdır ve tümör başka bir yere yayılmamıştır.

Evre-2

Tümör boyutunun 2 ve 5 cm. arasında olmasıdır. Fakat burada bazı alt gruplarında tümör hücreleri koltuk altı bezlerine miktarı fazla olmamakla birlikte yayılım yapabilir.

Evre-3

Tümörün 5 cm.’den büyük olmasıdır ya da 5 cm.’den küçük tümör olup koltuk altı bezlerinde fazla sayıda paket halinde tutulum olması, göğüs kasları duvarına tutulum olmuş olması, meme başını tutmuş olması ya da boyundaki lenf nodlarına doğru yayılım yapmış olması evre-3 olarak tanımlanır.

Evre-4 

Meme kanserinin başka organlara sıçramış olmasıdır.


Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi yöntemleri şunlardır;

  • Cerrahi Tedavi
  • Kemoterapi (İlaç tedavisi)
  • Hormonoterapi (Hormon tedavisi)
  • Radyoterapi (Işın tedavisi)

Meme kanserinde hastalığın evresine göre ve doktorun öngördüğü şekilde cerrahi tedavi, radyoterapi ve kemoterapi yapılmaktadır. Eğer tümör doku dışına taşmamışsa kesin olarak cerrahi müdahale yapılır. Eğer tümör başka organlara sıçramısa, geçici olarak rahatlık verebilecek bir operasyon yapılır. Radyoterapi genellikle ameliyattan sonra yapılır. Ayrıca ilerlemiş vakalarda büyümeyi durdurmak için de yapılmaktadır. Kemoterapi ilaçlarla yapılan tedavidir. Hormon tedavisinde ise amaç, bu şekilde östrojen reseptörü içeren ve bu hormona duyarlı olan kanser tiplerinde, östrojen etkisinin ortadan kaldırarak kanserin gelişmesinin önler. 


Cerrahi Tedavi

Cerrahi tedavi, genellikle erken teşhislerde ilk tedavi yöntemi olmaktadır. Bu tedavi yönteminde meme tümörü alınıyor. Aynı zamanda tümörün koltuk altına yayılıp yayılmadığını öğrenmek için lenf bezleri alınıyor. Bu durumdan sonra ise hastanın evresi belirlenerek, bundan sonraki tedavi süreci saptanıyor.

cerrahi-tedavi-001.jpg


Kemoterapi Tedavisi

Kanserli hücreyi yok etmek amaçlı, bir ya da birden fazla ilacın hastaya verilmesi ile uygulanmaktadır.

kemoterapi-tedavi.jpg


Hormon Tedavisi

Cerrahi operasyon ve kemoterapi uygulaması sonrasında eğer tümörleri hormon resöptörü taşıyorsa uygulanmaktadır.

hormon-tedavisi.jpg


Radyoterapi

Cerrahi operasyon öncesi ve sonrasında tek olarak iyileştirme amaçlı kullanılmaktadır. Radyo terapi tedavisinde X - ışınlarının kullanılması ile tedavi edilmektedir. Radyoterapi, kanser hücrelerinin DNA'larına zarar vererek yok etmektedir.

radyoterapi-001.jpg


Meme Kanseri Sürecinde Neler Yapılmalıdır?

  • Kötü sigara ve alkolden vazgeçmelisiniz
  • Stresi azaltmalısınız
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için gerekli olan vitamin ve antioksidanlar almalısınız.
  • Yeşil yapraklı sebzeler roka, brokoli ıspanak gibi.., kırmızı meyveler üzüm , karadut, böğürtlen gibi meyveleri bolca tüketmelisiniz.
  • Kalorisi yüksek şekerli ve yağlı ürünlerden uzak durmalısınız.
  • Süt ürünleri düzenli olarak tüketmelisiniz.
  • Haftada 3 veya dört porsiyon balık tüketmelisiniz.
  • Tuzu azaltmanız gerekmektedir
  • Hazır gıdalardan uzak durmalısınız.
  • Düzenli olarak zeytin yağı tüketmelisiniz.

meme-kanseri-007.jpg

Önerilen İçerik; Meme Kanseri İçin Uygulama Geliştirildi

UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

Neoldu.com / Sosyal Fayda

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.