Yeşilçam'ın Sultan'ı Türkan Şoray'ın En İyi ve En Güzel 25 Filmi

Türk sinemasının kara gözlü yıldızı Türkan Şoray’ın şimdiye kadar rol aldığı filmleri inceledik. İşte Türkan Şoray’ın en iyi 25 filmi…
Yeşilçam'ın Sultan'ı Türkan Şoray'ın En İyi ve En Güzel 25 Filmi

Türk Sinemasının En İyi Kadın Oyuncusu Türkan Şoray’ın Filmleri

Şimdiye kadar 200’den fazla filmde rol alan başarılı oyuncu Türkan Şoray’ın filmlerini bu içeriğimizde sizlere sunuyoruz. İşte aşk filmleri ile aklımıza kazınan, Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray’ın gelmiş geçmiş en güzel 25 filmi…

Türkan Şoray Filmleri;  


1. Gözleri Ömre Bedel (1964) – IMDb: 5.8

türkan şoray

Hayatını illegal işlerle geçiren Turgut, ünlü ve zengin bir piyanist olan Suat’ın evini soymak ister. Leyla ile birlikte plan yapan ikili Suat’ı kandırmaya çalışacaklardır. Bu görev için Suat ile görüşmeye başlayan Leyla bir zaman sonra Suat’a aşık olur. Ancak bu aşk Leyla’nın kötü geçmişi sebebiyle tehlike altındadır. Filmin oyuncu kadrosunda Cüneyt Arkın, Türkan Şoray ve Ekrem Bora rol almıştır.

Tür: Dram, Duygusal

Yönetmen: Ülkü Erakalın

Oyuncular: Türkan Şoray, Cüneyt Arkın, Ekrem Bora


2. Deprem (1976) – IMDb: 6.3

türkan şoray

Türk sinemasının başarılı yönetmenlerinden Şerif Gören’in eseri olan filmde Türkan Şoray ve Kadir İnanır rol almaktadır. Filmin konusu ise yıllar sonra köyüne dönen Ahmet’in köyden bir kıza aşık olmasını konu edinmiştir. Babasından kalan malları satmak için köye gelen Ahmet burada Zeynep’e aşık olur ancak Zeynep ona güvenmez. Bunun üzerine demirci Rıza ile evlenmek üzere olan Zeynep, Ahmet tarafından kaçırılır. İntikam isteyen Rıza ikilinin peşine düşer ve devamında gelişen olaylar güzel bir drama sunmaktadır.

Tür: Macera, Gerilim, Dram

Yönetmen: Şerif Gören

Oyuncular: Türkan Şoray, Kadir İnanır, Nasır Melek


3. Güllü Geliyor Güllü (1973) – IMDb: 6.4

türkan şoray

Yıllar öncesine dayanan bir kan davası sonucu birbirlerine düşman olan iki ailenin çocukları Güllü ve Nuri’nin hikayesi filmin konusu olmuştur. Başrollerinde Türkan Şoray ve Ediz Hun’un rol aldığı filmin yönetmen koltuğunda ise Atıf Yılmaz oturmaktadır. Küçük yaşta işlediği bir cinayetten dolayı İstanbul’a kaçırılan Ali, ismi değiştirilerek Nuri olur. Yıllar sonra kanlısını bulmak için yola çıkan Güllü düşmanı Ali’yi bulur ancak bunun farkında bile değildir.

Tür: Komedi, Duygusal    

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Oyuncular: Türkan Şoray, Ediz Hun, Sadettin Erbil


4. Zorlu Damat (1962) – IMDb: 6.6

türkan şoray filmleri

At yarışlarına meraklı olan genç ve zengin Gönül ile çiftliğinde at yetiştiren Necdet arasında geçen hikayeyi konu eden filmin yönetmenliğini Hulki Saner yapmıştır. Ayhan Işık ve Türkan Şoray’ın başrolünde yer aldığı film son derece keyifli sahneleriyle sıkılmadan izleyebileceğiniz bir Türkan Şoray filmidir.

Tür: Dram, Komedi, Romantik

Yönetmen: Hulki Saner

Oyuncular: Ayhan Işık, Türkan Şoray, Suphi Kaner


5. Bodrum Hakimi (1976) – IMDb: 6.6

türkan şoray

Türk sinemasının en iyi kadın aktörlerinden biri olan Türkan Şoray oyunculuğu kadar yönetmenlikte de başarı göstermiştir. Bodrum Hakimi filminde hem yönetmen hem de başrol oyuncusu olan Türkan Şoray film de Kadir İnanır ile birlikte rol almıştır. Bodrum Hakimi filminin konusu ise genç bir toprak ağası olan Ömer ve bölgeye yeni atanan Hakim Nevin arasında başlayan aşkı anlatmaktadır.

Tür: Dram, Romantik

Yönetmen: Türkan Şoray

Oyuncular: Türkan Şoray, Kadir İnanır, Kadir Savun


6. Sürtük (1965) – IMDb: 6.6

türkan şoray

Yeşilçam’ın en iyi yönetmenlerinden biri olan Ertem Eğilmez’in eseri olan filmin oyuncu kadrosunda Türkan Şoray, Ekrem Bora ve Cüneyt Arkın gibi değerli isimler bulunmaktadır. Amatör bir şarkıcı olan Naciye Gazino sahibi Ekrem tarafından keşfedilir ve assolist olarak şarkı söylemeye başlar. Bu sırada piyano hocasından eğitim alan Naciye, hoca ile aşk yaşamaya başlar. Ancak bu durum Naciye’yi ünlü yaptığı için onun sahibi olduğunu düşünen Ekrem’in hoşuna gitmez. Naciye ve Cüneyt’i zor günler beklemektedir.

Tür: Dram, Romantik

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Oyuncular: Ekrem Bora, Türkan Şoray, Cüneyt Arkın


7. Çalıkuşu (1966) – IMDb: 6.6

türkan şoray

Reşat Nuri Güntekin’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Osman F. Seden oturmaktadır. Filmin oyuncu kadrosunda ise Kartal Tibet, Kerim Afşar, Parla Şenol ve Ayşecik yer almıştır. Genç ve güzel bir kız olan Feride’nin Kamuran’ın aşkıyla yanıp tutuşmasına rağmen bu aşkı hiçbir zaman yaşayamaması bu filmin konusudur.

Tür: Dram, Tarih

Yönetmen: Osman F. Seden

Oyuncular: Türkan Şoray, Kartal Tibet, Devlet Devrim


8. Baraj (1977) – IMDb: 6.6

türkan şoray

Türkan Şoray ve Tarık Akan’ın başrolünde yer aldığı film baraj inşaatında çalışan Nazım’ın genelevde çalışan güzeller güzeli Aysel’e aşık olmasını konu edinmiştir. Mektuplaşarak iletişim sağlayan Nazım kendisini Aysel’e açık etmeye utanır. İnşaatta çalışan arkadaşı Orhan’ı kendisi yerine tanıtınca olanlar olur.

Tür: Polisiye, Gerilim, Dram

Yönetmen: Orhan Aksoy

Oyuncular: Türkan Şoray, Tarık Akan, Suzan Avcı


9. Yılanı Öldürseler (1981) – IMDb: 6.8

türkan şoray

Yeşilçam’ın ünlü yıldızı Türkan Şoray’ın yönetmenliğini yaptığı filmin başrolü de yine Türkan Şoray’dır. Filmin konusu güzelliğiyle her yere uğursuzluk getirdiği düşünülen Esme’nin başına gelen felaketleri anlatmaktadır. Aşırı duygusal bir senaryoya sahip olan film de Ahmet Mekin, Mahmut Cevher ve Talat Bulut gibi ünlü isimlerde rol almıştır.

Tür: Dram, Aksiyon

Yönetmen: Türkan Şoray

Oyuncular: Talat Bulut, Mahmut Cevher, Ahmet Mekin


10. Sinekli Bakkal (1967) – IMDb: 6.9

türkan şoray

Türkan Şoray ve Ediz Hun’un başrolünde yer aldığı Sinekli Bakkal filminin başrolünde Mehmet Dinler rol almıştır. Filmin konusu ise dedesi İlhami Bey ile yaşayan Rabia’nın baskılara rağmen eski bir peder olan Peregrini ile yaşadıkları aşkı anlatmaktadır.

Tür: Dram, Romantik

Yönetmen: Mehmet Dinler

Oyuncular: Türkan Şoray, Ediz Hun, Erol Günaydın


11. Yedi Kocalı Hürmüz (1971) – IMDb: 6.9

türkan şoray

Yeşilçam’ın unutulmaz yapımlarından olan 7 Kocalı Hürmüz filmi güzeller güzeli Hürmüz’ün kocası Ömer’e kızarak yaptığı eğlenceli olayları anlatmaktadır. Hapse giren Ömer’in 6 eşi daha olduğunun farkına varan Hürmüz bunun üzerine tüm mahalleyi birbirine dolayarak evlenme vaadi ile hepsini kandırır. Hürmüz’ün kalbine düşen ateş ise Doktor’dur. Türkan Şoray’ın başrolünde yer aldığı film de Münir Özkul, Süleyman Turan ve Ali Şen gibi isimler de rol almıştır.

Tür: Duygusal, Komedi  

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Oyuncular: Türkan Şoray, Tanju Gürsu, Salih Güney


12. Sultan Gelin (1973) – IMDb: 7.0

türken şoray

Türk sinemasının usta yönetmeni Halit Refiğ’in eseri olan Sultan Gelin filminde köy yerinde birçok talibi olan Sultan’ın köyün ağası tarafından hasta oğlu Osman’a almasını ve devamında gelişen olayları anlatmaktadır. Daha ilk gece Osman ölünce Sultan dul kalır. Töre gereği küçük kardeşle evlendirilen Sultanı ise zor günler beklemektedir.

Tür: Dram, Aile

Yönetmen: Halit Refiğ

Oyuncular: Türkan Şoray, Ali Özoğuz, Müşerref Çapın


13. Otobüs Yolcuları (1961) – IMDb: 7.0

türkna şoray

Türkan Şoray’ın genç yaşında olmasına rağmen güzel bir oyunculuk performansı sunduğu film de oyuncu kadrosunda Ayhen Işık ve Salih Tozcan gibi isimlerde rol almıştır. Otobüs şoförlüğü yaparak hayatını kazanan Kemal mahallesinde sevilen bir gençtir. Bir gün mahalleye gelen inşaat şirketi sahibi Mahmut Bey herkesi kandırarak mahalleyi satın alır. Bu sırada Mahmut Bey’in kızı ile aşk yaşamaya başlayan Kemal gerçekleri Nevin’e anlatsa da bu kötülükleri babasına konduramaz.

Tür: Dram

Yönetmen: Ertem Göreç

Oyuncular: Ayhan Işık, Türkan Şoray, Salih Tozan


14. Cemo (1972) – IMDb: 7.1

türkan şoray

Sinemanın Sultan’ı Türkan Şoray’ın en güzel filmlerinden biri olan Cemo cesur ve mert bir kız olan Cemo ve Memo’nun başına gelenleri anlatmaktadır. Filmin konusu çan ustası Memo’nun sevdiği kız olan Cemo’yu babasından istemesiyle başlar.  Cemo’nun babası bu izdivaca razı olur ancak tek bir şart vardır o da Memo’nun dövüşte Cemo’yu yenmesi gerekmektedir. Ancak bu evliliğin olmamasını isteyen Solikoğlu da pusuda beklemektedir.

Tür: Dram

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Oyuncular: Türkan Şoray, Fikret Hakan, Bilal İnci


15. Kara Gözlüm (1970) – IMDb: 7.1

türkan şoray

Yeşilçam’ın en nadide eserlerinden biri olan Kara gözlüm filmli Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın rol aldığı en iyi filmlerden bir tanesidir. Filmin konusu balıkçı kızı Azize ve gazinoda garsonluk yapan Kenan’ın hikayesini anlatmaktadır. Neşesiyle bilinen Azize güzel sesiyle şarkı söylerken gazino sahibi tarafından keşfedilir ve şarkıcı olur. Bu arada beste yapan Kenan ise gizli bir şekilde bestelerini Azize’ye ulaştırır. Son derece eğlenceli ve keyifli bir film olan Kara Gözlüm bu büyük aşka da sahne olacaktır.

Tür: Dram, Romantik, Komedi

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Oyuncular: Türkan Şoray, Müjdat Gezen, Diclehan Baban


16. Gazi Kadın (1973) – IMDb: 7.2

türkan şoray

Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın başrolünde yer aldığı film 93 Harbi dönemlerinde birbirlerini seven Ahmet ile Zeynep’in düğünün hemen ertesi günü ayrı kalmalarıyla başlar. Cepheye giden Ahmet uzunca bir aradan sonra şehit olduğu haberi gelince yerinde duramayan Zeynep buna inanamaz ve kocasını bulmaya gider. Gazi Kadın filminin yönetmenliğini Osman Seden üstlenmiştir.

Tür: Dram, Savaş

Yönetmen: Osman F. Seden

Oyuncular: Türkan Şoray, Kadir İnanır, Yıldırım Gencer


17. Sana Layık Değilim (1965) – IMDb: 7.3

türkan şoray

Türkan Şoray, Sadri Alışık ve Önder Somer’in rol aldığı film siyah beyaz dönemin en etkileyici ve can alıcı yapıtlarından biridir. Başarılı yönetmen Osman Seden’in eseri olan Sana Layık Değilim filminin konusu taksi şoförlüğü yapan gariban Osman ile aklı hainlikten başka bir şeye çalışmayan kardeşi Ekrem’in Türkan adına zengin ve güzel bir kız için aralarında geçen olayları anlatmıştır. Türkan ilk başlarda Ekrem’e aşık olsa da saf ve temiz kalpli Osman sevdasından hiçbir zaman vazgeçmez.

Tür: Dram, Romantik

Yönetmen: Osman F. Seden

Oyuncular: Türkan Şoray, Sadri Alışık, Önder Somer


18. Mahpus (1973) – IMDb: 7.3

türkan şoray

Nejat Saydam’ın yönetmenliğini yaptığı filmin oyuncu kadrosunda Türkan Şoray, Hakan Balamir ve Orçun Sonat yer almıştır. Filmin konusu sevdiği adam için iki cinayet işleyen Ümmühan’ın hapse girdikten sonra Selman’ın vefasızlık ederek bir başkasıyla evlenmesini anlatmaktadır. Bu durumu aldıramayan Ümmühan ise intikam istemektedir.

Tür: Dram

Yönetmen: Nejat Saydam

Oyuncular: Türkan Şoray, Hakan Balamir, Orçun Sonat


19. Köyde Bir Kız Sevdim (1960) – IMDb: 7.4

türkan şoray

Türkan Şoray’ın ilk filmi olarak bilinen Köyde Bir Kız Sevdim Türker İnanoğlu’nun yönetmen koltuğunda yer aldığı iyi bir filmdir. Oyuncu kadrosunda Türkan Şoray, Salih Tozan, Erol Taş, Baki Tamer ve Hülya Oktar gibi isimler bulunmaktadır. Film çalıştıkları çiftliğe sahip olabilmek için kirli işlere giren 3 yakın arkadaşın hikayesini anlatmıştır.

Tür: Dram

Yönetmen: Türker İnanoğlu

Oyuncular: Türkan Şoray, Salih Tozan, Erol Taş


20. Devlerin Aşkı (1976) – IMDb: 7.4

türkan şoray

En iyi Türkan Şoray filmlerinden biri olan Devlerin Aşkı, zengin iş adamı Süreyya Bey ve güzeller güzeli Türkan’ın aşkını konu edinmiştir. Hayatını kurtaran Tarık’ı yanına alıp en iyi adamı yapan Süreyya Bey bir zaman sonra Tarık’ın Türkan ile eskiden aşk yaşadığını öğrenir. Bir kadın için birbirine düşen iki adam bu aşk üçgeni arasında büyük kavgalar yaşarlar. Filmin başrollerinde Türkan Şoray ve Kadir İnanır yer alırken Osman F. Seden filmin yönetmenliğini yapmıştır.

Tür: Dram

Yönetmen: Osman F. Seden

Oyuncular: Türkan Şoray, Kadir İnanır, Savaş Başar


21. Dila Hanım (1977) – IMDb: 7.4

türkan şoray

Yıllar önce kocasını öldüren adama onu tanımadan aşık olan Dila Hanım aşk ve intikam ateşiyle yanıp tutuşmaktadır. Karadağlı Rıza işlediği cinayetten sonra İstanbul’da bir hayat kurar. Ancak yıllar sonra tekrar köyüne dönen Rıza Bey Dila hanımın kalbini çalmayı başarır. Ancak aralarındaki kan davası mutlu bir birliktelik için büyük bir engeldir. Filmin Başrollerinde Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın başrollerinde yer aldığı filmin yönetmenliğini Orhan Aksoy yapmıştır.

Tür: Dram, Duygusal  

Yönetmen: Orhan Aksoy

Oyuncular: Türkan Şoray, Kadir İnanır, Erol Taş


22. Sultan (1978) – IMDb: 7.9

türkan şoray

Kartal Tibet’in yönetmenlik koltuğunda oturduğu bu efsanevi film hem komedi hem de dram türündedir.  Başrollerinde Türkan Şoray ve Bulut Aras’ın yer aldığı filmin oyuncu kadrosunda Adile Naşit ve Şener Şen gibi isimleri de barındırmaktadır. Dul ve 3 çocuklu bir kadın olan Sultan mahallenin muhtarının oğlu, minibüs şoförü Kenan’a tutulur. Kenan da Sultan’ı çok beğenir ancak ilk başta ona karşı yaklaşımı düzgün olmayacaktır.

Tür: Dram, Komedi, Romantik

Yönetmen: Kartal Tibet

Oyuncular: Türkan Şoray, Bulut Aras, Adile Naşit


23. Dönüş (1972) – IMDb: 7.9

türkan şoray

Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın başrollerinde yer aldığı efsane filmlerden biri olan Dönüş 60’lı 70’li yılların köy hayatına ve sosyal zorluklara da değinmiştir. Köyün ağasıyla evlenmeyip sevdiği adam olan İbrahim ile evlenen köylü güzeli Gülcan hayatını büyük zorluklar içinde geçirecektir. Ağa tarafından borçlandırılan İbrahim Almanya’ya işçi gider, geride kalan Gülcan ise ağanın tacizlerine rağmen sabırla kocasını bekler. Ancak bu bekleyiş daha ne kadar sürecektir.

Tür: Dram, Duygusal

Yönetmen: Türkan Şoray

Oyuncular: Türkan Şoray, Kadir İnanır, Bilal İnci


24. Vesikalı Yarim (1968) – IMDb: 8.0

türkan şoray

Ünlü yönetmen Lütfi Akad’ın eseri olan Vesikalı Yarim filmi oyuncu kadrosunda Türkan Şoray, İzzet Günay ve Ayfer Feray gibi dev isimler yer almıştır. Film Sait Faik’in Menekşeli Vadi adlı hikayesinden beyazperdeye aktarılmıştır. Filmin konusu Halil ve Sabiha arasında geçen aşk ilişkisini anlatmaktadır. Halil hayatını evden işe, işten eve gidip gelen bir adamdır. Bir gün gittiği pavyonda karşılaştığı Sabiha’ya tutulur. Sabiha’da Halil’e vurulur ancak bir sorun var ki Halil evlidir ve Sabiha’nın bu durumdan haberi bile yoktur. Kısa zaman sonra gerçekleri öğrenen Sabiha’nın hayatı yıkılır.

Tür: Dram

Yönetmen: Lütfi Ömer Akad

Oyuncular: Türkan Şoray, İzzet Günay, Ayfer Feray


25. Selvi Boylum Al Yazmalım (1977) – IMDb: 8.6

türkan şoray

Türkan Şoray’ın Türk sinemasına damga vuran en iyi filmi Selvi Boylum, Al Yazmalım gözyaşlarınızı tutamayacağınız efsane bir dram filmidir. Başrolde Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın rol aldığı filmin yönetmenliğini de Atıf Yılmaz yapmıştır. Hikaye köylü kızı Asya ile kamyon şoförü İlyas’ın büyük aşkı ile başlamaktadır. Ancak bu büyük sevda İlyas yüzünden acı bir ayrılığa dönüşür. Bir başına kucağında çocuğuyla ortada kalan Asya’ya Cemşit sahip çıkacaktır.

Tür: Dram, Duygusal

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Oyuncular: Türkan Şoray, Kadir İnanır, Ahmet Mekin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.