Agatha Christie’nin Kitaplarından Uyarlanan Filmler ve Diziler

Edebiyat dünyasının en önemli isimlerinden birisi olan Agatha Christie'nin kitaplarından uyarlanmış filmlerini ve dizilerini aşağıda bulabilirsiniz.
Agatha Christie’nin Kitaplarından Uyarlanan Filmler ve Diziler

Agatha Christie’nin Kitaplarından Uyarlanan Yapımlar

Agatha Christie, gizem ve suç türündeki romanlarıyla edebiyat dünyasında unutulmaz bir yere sahiptir. Onun eserleri, sinemaya da uyarlanmış ve izleyicileri büyülemiştir. Bu yazıda, Agatha Christie’nin kitaplarından uyarlanan 10 en iyi filmi ve diziyi inceleyeceğiz. Bu filmler, zekice kurgulanmış hikayeleri, sürpriz sonları ve karakter derinliği ile dikkat çekiyor. İşte Christie’nin eserlerinden beyaz perdeye taşınan olağanüstü yapımlar!

1. Murder on the Orient Express

murder-on-the-orient-express.webp

Agatha Christie’nin ünlü romanlarından uyarlanan filmler arasında “Murder on the Orient Express”, polisiye severlerin ilgisini çeken bir başyapıttır. Bu film, 2017 yılında Kenneth Branagh tarafından yönetildi ve Agatha Christie’nin aynı adlı 1934 tarihli romanından uyarlandı. Hercule Poirot adlı ünlü dedektifin başrolde olduğu bu yapım, Şark Ekspresi’nde işlenen bir cinayeti çözmeye çalışmasını anlatıyor. Amerikalı bir milyarderin öldürülmesiyle başlayan gizemli olay, trenin kara saplandığı bir anda gerçekleşir. Kenneth Branagh, Judi Dench, Johnny Depp, Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer ve Penélope Cruz gibi ünlü oyuncuların yer aldığı bu film, hem gizem hem de dramatik bir hikayeyi ustalıkla işliyor.

2. Ten Little Indians

ten-little-indians.webp

Agatha Christie’nin aynı adlı romanından uyarlanan bu film, on farklı kişinin davetsiz olduğu izole bir adada geçer. Her biri karanlık geçmişleriyle yüzleşmek zorunda olan bu on yabancı, birer birer öldürülmeye başlar. Gizemli bir katilin izini sürerken, izleyici de kendi zihin labirentinde dolaşır. Film, Agatha Christie’nin en ünlü eserlerinden biri olarak hafızalarda yer edinmiştir.

Agatha Christie’nin eserlerinden uyarlanan filmler arasında dikkat çekici bir yapım, “Ten Little Indians” (Türkçe adıyla “On Küçük Zenci”), gizem ve gerilim sevenlerin ilgisini çekiyor. Bu film, izleyicileri karanlık bir adada geçen sıra dışı bir cinayet hikayesine sürüklüyor.

3. Agatha Christie’s Poirot

agatha-christies-poirot.webp

Agatha Christie’nin ünlü romanlarından uyarlanan televizyon dizisi “Agatha Christie’s Poirot”, 1989’dan 2013’e kadar ITV’de yayınlandı. Başrolde, ünlü Belçikalı dedektif Hercule Poirot’yu canlandıran usta oyuncu David Suchet yer aldı. Poirot, olağanüstü zekası ve suçlu zihni anlama yeteneğiyle tanınırken, minik gri hücreleri kadar muhteşem bıyıklarıyla da ün kazandı. Dizi, 200’den fazla ülkede milyonlarca evde izlendi ve insanları sürükleyici suç hikayeleriyle büyüledi. Poirot, Captain Hastings ve Scotland Yard Baş Müfettişi James Japp ile birlikte cinayetleri çözerken, izleyicileri de koltuklarına çiviledi.

4. Murder She Said

murder-she-said.webp

Bu film, Agatha Christie’nin 1957 tarihli 4.50 from Paddington adlı romanından uyarlanmıştır. Murder She Said, 1961 yapımı bir komedi ve cinayet gizemi filmidir. Başrolde ünlü aktris Margaret Rutherford yer almaktadır. Film, sevilen karakter Miss Marple’ın maceralarını anlatır.

Filmde, Miss Marple (Bayan Marple), Paddington’dan kalkan bir gece treninde bir cinayet gözlemlediğini rapor eder. Ancak polis, cinayetle ilgili hiçbir iz bulamadığı için onun anlatısını bir yaşlı kadının saçmalıkları olarak reddeder. Miss Marple, kendi soruşturmasını yapmaya karar verir ve olayın peşine düşer. Film, Agatha Christie’nin romanından uyarlanmış olup, Rutherford’ın sevilen dedektif karakterini canlandırdığı dört filmden ilkidir.

Margaret Rutherford’ın Miss Marple yorumu, orijinal karakterden daha eğlenceli ve hareketli bir şekilde tasvir edilmiştir. Miss Marple, aksiyona dahil olur, kendi “erkek arkadaşı” vardır (bu rolü kendi kocası Stringer Davis canlandırır) ve kulübesinde şişe bira bulundurur. Bu film, Agatha Christie hayranları için keyifli bir deneyim sunar ve arama motorlarında snippet olarak görünmesi için uygun bir içerik oluşturur.

5. The Mirror Crack’d

the-mirror-crackd.webp

The Mirror Crack’d, 1980 yapımı bir İngiliz gizem filmidir. Guy Hamilton tarafından yönetilen film, Jonathan Hales ve Barry Sandler tarafından yazılan senaryoya dayanmaktadır. Agatha Christie’nin Miss Marple serisine ait romanlardan biri olan “The Mirror Crack’d from Side to Side” (1962) temel alınmıştır. Filmin kadrosunda Angela Lansbury, Geraldine Chaplin, Tony Curtis, Edward Fox, Rock Hudson, Kim Novak ve Elizabeth Taylor yer almaktadır.

Film, 1953 yılında İngiliz köyü St. Mary Mead’de geçmektedir. Burası, Miss Jane Marple’ın yaşadığı yerdir. Hollywood yapım şirketi, Mary, Kraliçe Elizabeth’in kostüm dramasını filme almak üzere köye gelir. İki ünlü film yıldızı Marina Rudd ve Lola Brewster, Mary ve Elizabeth’in ilişkisini canlandıracaklardır. Ancak Marina ve Lola arasında eski bir rekabet vardır. Marina, uzun bir “hastalık” ve emeklilik döneminden sonra geri dönmüştür. Ancak gerçekte, oğlu ağır beyin hasarıyla doğduğunda yaşadığı sinir krizi nedeniyle ara vermiştir. Film çekimleri başladığında Marina, kahvesinin arsenikle zehirlendiğini fark eder ve cinayet aydınlatılmaya çalışılır.

6. Appointment with Death

appointment-with-death.webp

“Appointment with Death” (1988), Agatha Christie’nin kaleminden çıkan bir başka gizemli hikayeyi beyaz perdeye taşıyor. Film, kapalı kapıların ardındaki karmaşayı didiklemeyi seven yazarın açık havada geçen kitaplarından biridir. Dedektif Hercule Poirot, bu kez ölümün izini sürmek için güneşin altında dolaşır. Bir aile tatili sırasında, zengin ve gizemli bir kadının ölümü, Poirot’u karmaşık bir ağın içine çeker. Olayın perde arkasındaki sırları çözmeye çalışırken, kumlu çöllerin sıcağında gerilim artar. Kenneth Branagh, Kelly Reilly, Tina Fey ve Jamie Dornan gibi yetenekli oyuncuların performanslarıyla “Appointment with Death,” Agatha Christie hayranları için unutulmaz bir deneyim sunuyor.

7. Evil Under the Sun

evil-under-the-sun.webp

“Evil Under the Sun”, 1982 yapımı bir İngiliz gizem filmidir ve Agatha Christie’nin aynı adlı 1941 tarihli romanından uyarlanmıştır. Guy Hamilton tarafından yönetilen filmde, ünlü Belçikalı dedektif Hercule Poirot (Peter Ustinov), daha önce Death on the Nile (1978) filminde canlandırdığı karakteri yeniden oynamaktadır.

Film, kuzey İngiltere’deki North York Moors bölgesinde bir dağcının cesedi bulmasıyla başlar. Kurban, boğularak öldürülmüş ve Alice Ruber olarak tanımlanmıştır. Aynı dönemde, bir sigorta şirketi, milyoner sanayici Sir Horace Blatt’ın sahip olduğu bir elmas yüzüğü incelemesi için Hercule Poirot’dan yardım ister. Poirot, yüzüğün sahte olduğunu doğrular ve Sir Horace’un metresi Arlena Stuart Marshall’a gerçek bir elmas verdiğini, ayrıldıktan sonra sahte bir versiyonunu iade ettiğini söyler. Poirot, Marshall’ı Adriyatik Denizi’ndeki bir lüks adada karşılamaya ve onunla yüzleşmeye karar verir.

8. Love from a Stranger

love-from-a-stranger.webp

“Love from a Stranger,” 1937 yapımı bir İngiliz gerilim filmidir. Yönetmenliğini Rowland V. Lee üstlenmiş ve başrollerde Ann Harding, Basil Rathbone ve Binnie Hale yer almıştır. Film, aynı adı taşıyan Frank Vosper’ın 1936 tarihli oyununa dayanmaktadır. Oyun ise Agatha Christie’nin 1924 tarihli kısa hikayesi “Philomel Cottage”'dan esinlenmiştir.

Film, Kentish çiftliklerinde geçen bir gerilim öyküsü sunar. Başlangıçta komedi ve romantizmle harmanlanan film, sonraki yarıda gerilim dozunu artırarak izleyiciyi etkilemeyi başarıyor. Benjamin Britten tarafından bestelenen film müziği, Britten’in tek uzun metrajlı film müziği olarak dikkat çekiyor.

Ann Harding ve Basil Rathbone’un performansları, filmin tansiyon dolu final sahnelerinde izleyiciyi etkileyici bir şekilde sürüklerken, karakterlerin karanlık sırları da merak uyandırıyor. “Love from a Stranger,” Agatha Christie’nin eserlerinden birinin başarılı bir sinema uyarlamasıdır ve gerilim sevenler için keyifli bir seçenektir.

9. Miss Marple

miss-marple.webp

BBC One kanalında yayınlanan bu dizi, Agatha Christie’nin unutulmaz karakteri Miss Marple’ı merkezine alıyor. Joan Hickson, Miss Marple rolünü canlandırıyor ve Christie’nin on iki romanından uyarlanan tüm hikayeler bu dizi için kullanıldı. Dizi, izleyicileri 30’dan fazla ülkede büyüledi ve özellikle oyuncu seçimleri, senaryo ve detaylı prodüksiyonuyla takdir topladı. Kraliçe 2. Elizabeth, Miss Marple’ı kusursuz bir dedektif olarak kabul etti ve diziyi büyük bir beğeniyle izledi.

10. Les Petits Meurtres D’Agatha Christie

les-petits-meurtres-dagatha-christie.webp

Agatha Christie’nin eserlerinden uyarlanan bir dizi olan Les Petits Meurtres d’Agatha Christie, Fransız televizyonunda 2009 yılından bu yana yayınlanmaktadır. Bu dizi, Agatha Christie’nin gizemli romanlarından esinlenerek komedi ve gerilimi bir araya getiriyor. İlk olarak France 2’de yayınlanan bu hit dizi, ikinci sezonunda 1950’lerin ve 1960’ların renkli ve göz alıcı dünyasına taşınıyor.

Dizi, 1930’ların Nord-Pas-de-Calais bölgesinde Komiser Jean Larosière (Antoine Duléry) ve yardımcısı Dedektif Émile Lampion’un (Marius Colucci) maceralarını anlatıyor. Larosière, konuşkan, cazibeli ve kültürlü bir 50’li yaşlardaki dedektifken, Lampion ise eşcinsel, utangaç ve sevimli bir 30’lu yaşlardaki dedektiftir. Bu ikili, Hercule Poirot ve Kaptan Hastings’ten esinlenmiştir.

2. sezonda dizi, 1950’lerin sonlarından 1960’ların başlarına kadar uzanıyor. Artık araştırmacılar, La Voix du Nord gazetesinin meraklı muhabiri Alice Avril (Blandine Bellavoir), soğukkanlı ve kültürlü Komiser Swan Laurence (Samuel Labarthe) ve komiserin sekreteri Marlène Leroy (Élodie Frenck) oluyor.

 Yazar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum