Dispraksi Nedir? Dispraksi Belirtileri ve Tedavisi

Hareket ve koordinasyon eksikliği olarak nitelendirilen dispraksinin belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Dispraksi Nedir? Dispraksi Belirtileri ve Tedavisi

Günümüzde sıkça rastlanılan sorunlardan birisi olan dispraksi, kızlara oranla erkek çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu içeriğimizde dispraksi hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda dispraksi nedir, doğuştan mı olur, nasıl geçer, belirtileri nelerdir ve tedavisi var mı gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte dispraksi hakkında her şey...

Dispraksi Nedir?

Dispraksi

Dispraksi, çocuğun zeka seviyesiyle bağlı olmaksızın motor hareketleri karşısında yaşadığı güçlük olarak tanımlanmaktadır. Dispraksi, tek başına görülebileceği gibi dil sorunları, beceriksizlik, algı ve düşünme sorunları ile birlikte de görülebilir.

Hareket ve koordinasyon eksiliği olarak tanımlanan dispraksi, planlama yapma, grup oyunlarına katılma ve problemler karşısında çözüm üretme gibi durumlarda çocuğun zorlanmasına neden olur. Dispraksi probleminin zeka seviyesinden bağımsız olduğu ifade edilirken bu problemin öğrenme güçlüğüne yol açabileceği belirtilmektedir.

Dispraksi Belirtileri Nelerdir?

Dispraksi

Dispraksi hastalığına sahip olan çocukları göstermiş oldukları bazı belirtilerden anlayabilirsiniz. Bu belirtiler ince motor becerilerine dayalı işlerde zorluk çekme, koordinasyon zayıflığı, ayakkabıları ters giyme, merdivenleri tek ayak ile tek tek inip çıkma, ayakkabının bağcıklarını bağlamada zorluk çekme, kıyafetleri katlarken zorlanma, sakarlık ve denge sorunlarıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler dispraksi hastalığına sahip olan çocuklarda görülmektedir. Bu belirtilerin en az birkaçını çocuğunuzda görüyorsanız bir an önce doktora başvurun. Erken teşhis ve tedaviyle doktorunuz bu rahatsızlığı tedavi edecektir.

Dönemlere Göre Dispraksi Belirtileri

Disprasi rahatsızlığının belirtileri dönemden döneme göre değişmektedir. Yazımızın devamında bebeklik, erken çocukluk ve okul çağı dönemindeki dispraksi belirtilerini bulabilirsiniz.

Bebeklik Dönemi

Dispraksi

Bebeklik döneminde görülen dispraksi belirtileri kaslarda gevşeklik veya sert kas yapısı, emekleme, oturma ve yürüme gibi eylemlerde gecikme, yüzüstü yatmayı reddetme, emeklemeden yürüme, katı yiyeceklere geçişte zorlanma, konuşma becerisinde gecikme, huzursuzluk ve gerginliktir.

Erken Çocukluk Dönemi

Dispraksi

Erken çocukluk döneminde çocuk kendi becerilerinin farkındadır. Bu farkındalık ile birlikte başaramayacağı oyun ve işlerden uzak durmayı tercih eder. Ancak gözlemleyerek öğrenmeye çalışsa da grup aktivitelerinde en sonda kalmak ister. Özellikle okul döneminde yapılan dans gösterileri, spor faaliyetleri ve drama etkinliklerine katılmayı reddeder.

Bu dönemde görülen belirtiler ise çatal-kaşık kullanmada gecikmesi, düğme ve fermuar açıp kapatma gibi becerilerde zorlanması, kalem tutma veya makas kullanma becerilerinde yaşıtlarından geri olması, dikkat zorluğu çekmesi, grup çalışmalarından kaçınması, yeni beceriler öğrenmede zorlanması ve çoğu zaman reddetmesidir.

Okul Çağı Dönemi

Dispraksi

Okul çağı döneminde ise dikkat sorunu yaşanması, eşyalarını sürekli kaybetmesi, duruş bozukluğu, bisiklet binme ve ip atlama gibi aktivitelerde zorlanılması, planlama ve organize olmada sorun yaşamaları, matematik işlemi yapmakta zorlanılması, sıralı işlemleri yapmakta zorluk çekmesi, yer-yön algısının zayıf olması ve sosyalleşmede sorun yaşanması gibi belirtiler gösterirler.

Dispraksi Tedavisi

Dispraksi

Çocuğunuzda dispraksi belirtilerinden bir veya birkaçının görülmesi durumunda bir an önce uzmana başvurmalı ve gereken yardımı almalısınız. Unutmayınız ki her sağlık sorununda olduğu gibi bu tip öğrenme güçlüklerinde de erken teşhis büyük önem taşımaktadır.

Dispraksi sorunu karşısında çocuğunuzun el becerilerini geliştirmesinde yardımcı olacak eğitici aktiviteler geliştirmeli ve bunu eğlenceli hale getirmelisiniz. Her gün düzenli olarak bu aktiviteleri uygulamalı ve bu süreçte mutlaka uzman desteği almalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Disleksi Neden Olur?Afazi Nedenleri ve Tedavisi
Diskalkuli Nedir ve Neden Olur?Disgrafi Bozukluğu Nasıl Geçer?
Öğrenme Güçlüğü Nedir?Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Dispraksi ne demek?

Bu hastalık doğuştan gelen ve kişinin motor görevlerini etkileyen bir bozukluktur. Bu rahatsızlık yüzünden çocuk ne istendiğini anlasa bile kendisini istenene karşı ayarlayamamaktadır.

Dispraksi tedavi edilebilir mi?

Dispraksi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak bu hastalığın tedavisinin uzun bir süre alacağını söylemeliyiz. Alanında uzman bir ergoterapi uzmanı bu rahatsızlığın tedavisini en kısa sürede ve etkili şekilde yapacaktır.

Gelişimsel dispraksi nedir?

Bu rahatsızlık ince ve kaba motor becerilerini, dili ve konuşmayı etkileme potansiyeli olan gelişimsel bir bozukluktur.

Dispraksi semptomları nelerdir?

Dispraksi rahatsızlığını göstermiş olduğu belirtilerle anlayabilirsiniz. Bu kişilerin beden algıları düşüktür, giyinmekte zorlanırlar, denge gerektiren oyunları beceremezler, arkadaş edinmekte ve bisiklete binmekte zorlanırlar.

Dispraksi doğuştan mı?

Dispraksi doğuştan gelen bir motor koordinasyon bozukluğudur. Bu rahatsızlık kişinin okul ve günlük yaşamsal faaliyetlerini etkileyerek dilde problemler yaşamasına sebebiyet vermektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum