Diskalkuli Nedir? Diskalkuli Belirtileri ve Tedavisi

Halk arasında matematik bozukluğu olarak bilinen diskalkulinin belirtilerini, çocuklara olan etkilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Diskalkuli Nedir? Diskalkuli Belirtileri ve Tedavisi

Çocukların matematiksel işlemlerde akranlarından daha geride olmasına neden olan diskalkuli rahatsızlığı, öğrenme konusunda ciddi problemlerin oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden teşhis edildiği zaman bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde diskalkuli hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.

İşte diskalkuli hakkında her şey...

Diskalkuli Nedir?

Diskalkuli

Öğrenme güçlüğünün çeşitlerinden biri olan diskalkuli, matematik bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Her 100 çocuktan 5'inde rastlanan diskalkuli kızlara nazaran erkeklerde daha çok karşımıza çıkmaktadır.

Zeka seviyesi ile herhangi bir alakası bulunmayan matematik bozukluğu çoğu zaman 2. veya 3. sınıfta fark edilmektedir. Bunun nedeni de çocukların 1. sınıfta genellikle ezber yeteneklerini kullanmasıdır. Bu sebeple 2. ve 3. sınıfta kendini göstermeye başlayan diskalkuli, çocuğun tek ve çift sayıları yazmada ve işlem yapmada zorlanmasına sebebiyet vermektedir.

Diskalkuli Belirtileri Nelerdir?

Diskalkuli

Bu rahatsızlığa sahip olan çocuklar belli başlı belirtilere sahiptir. Bunlar zamanı anlatmada güçlük çekme, sembolleri birbirleriyle karıştırma, işlem yaparken parmak kullanma, toplama ve çarpma işlemlerindeki değişme özelliğini kavramada zorlanma, temel matematik işlemlerini çok yavaş ve zor çözmedir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri çocuğunuzda görüyorsanız diskalkuli rahatsızlığından şüphelenmelisiniz. Ancak kesin teşhisinin alanında uzman bir doktor tarafından yapılması gerektiğini söyleyelim. Doktorunuz teşhisi yaptıktan sonra tedavi seçeneklerinden çocuğunuz için en uygununu belirleyecektir.

Dsikalkuli Tedavisi

Diskalkuli

Diskalkuli tedavi edilmemesi durumunda çocuğumuzun hayatını olumsuz etkileyecek bir rahatsızlıktır. Bu nedenle çocukta diskalkuli belirtilerinin gözlemlenmesi halinde bir an önce uzman bir doktora başvurulmalı ve gereken tedavi yaptırılmalıdır.

Öğrenme bozukluklarının tedavisi kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle özel olarak hazırlanan tarama testlerinden yararlanılmalı ve çocuğa özel bir tedavi uygulanmalıdır. Doğru uygulanan tedavi ile %100’e yakın bir iyileşme sağlanabilir.

Diskalkulinin Çocuklara Etkileri Nelerdir?

Diskalkuli

Matematik bozukluğu olan çocuklar, arkadaşları tarafından dalga konusu olabilirler. Daha kötüsü ise ise hastalığa dair herhangi bir bilgiye sahip olmayan öğretmenin kendisine aptal ya da tembel gibi sıfatları kullanmasıdır. Bu hataları sabırsız ebeveynlerin çocuklarını azarlaması takip etmektedir.

Çocuğunuz bazı konularda yetenekliyse, zeka geriliği problemine sahip değildir. Hatta özel bir yeteneğe sahip olmasına da gerek yok. Eğer çocuğunuz matematik haricinde diğer konularda normal becerilere sahipse zekasıyla ilgili bir problem yaşamamaktadır.

Diskalkuli

Durumu kendi kendinize yorumlamak yerine bir an önce uzman çocuk psikiyatristlerinden destek almanız çok daha iyi olacaktır. Bu gibi durumları sağlıklı analiz edemeyen çevre ve aile bireyleri, diskalkulik çocukların ruh sağlığına olumsuz etkide bulunmaktadır.

Kendini doğru ifade edemeyen ve çeşitli şekilde aşağılanmaya maruz kalan çocuklar zaman içerisinde enerjilerini kaybedip tüm sorumluluklardan kaçma eğilimi gösteriyor. İçine kapanan ve benlik duygusunu kaybeden çocukların toplumdan kendisini soyutlama gibi ciddi psikolojik sorunlar yaşama olasılığı da git gide artıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Disleksi Neden Olur?Afazi Nedenleri ve Tedavisi
Dispraksi Nedir ve Neden Olur?Disgrafi Bozukluğu Nasıl Geçer?
Öğrenme Güçlüğü Nedir?Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Diskalkuli ne demek?

Diskalkuli rahatsızlığını kısaca matematiksel işlemlerde geriliğe neden olan bir bozukluk olarak tanımlayabiliriz. Bu rahatsızlık hesaplama, sayısal sembolleri tanıma ve matematiksel işlemlerini yapabilme konusunda zorluk yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Bu yüzden de çocuğunuz matematiksel derslerinde başarılı olamaz.

Diskalkuli semptomları nelerdir?

Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler gün, ay, hafta ya da mevsim gibi terimleri anlamada zorluk çekme, zamanı anlatmada güçlük yaşama, çarpım tablosunu öğrenmede güçlük çekme, matematiksel sembolleri karıştırma ve nesneler arasındaki uzaklığı kavramada zorluk çekme gibi belirtilere sahiptirler.

Diskalkuli kaç yaşında anlaşılır?

Diskalkuli rahatsızlığının anlaşılma yaşı ebeveynin dikkatine bağlıdır. Çocuğuna matematik işlemleri öğreten annelerde bu rahatsızlık çok daha erken tespit edilebileceği gibi okul çağında da tanı koyulabilmektedir. Ancak çoğu zaman bu rahatsızlığın 2. ve 3. sınıfa giden çocuklarda tespit edildiğini söyleyelim.

Diskalkuli düzelir mi?

Diskalkuli rahatsızlığını tedavi edecek kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak bu rahatsızlığı tetikleyen yan hastalıkların tedavi edilebileceğini söyleyebiliriz. Alanında uzman çocuk psikiyatristi bu rahatsızlığın ilerlemesini durdurabilmektedir. Bu yüzden belirtileri çocuğunuzda fark ettiyseniz mutlaka bir uzmana başvurun.

Diskalkuli neden olur?

Diskalkuli bozukluğunun genetik faktörler yüzünden ortaya çıktığı düşünülmektedir. Uzmanlar bu rahatsızlığın konjenital durumlardan dolayı çocuklarda görüldüğünü tespit etmişlerdir.

Diskalkuli testi nedir?

Diskalkuli testi öğrenmeye zorluk çıkaran nedenleri ortaya çıkarmak amacıyla yapılan testlerdir. Bu testler matematikle ilgili becerileri değerlendirmek için yapılmıştır. Zihin matematiğinin ve sayısal akıl yürütme kapasitesinin hangi düzeyde olduğu tespit edilmektedir. Buna göre de doktorlar tedavi sürecini yönetmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.