Cezeri Kimdir? El-Cezeri Hayatı ve El-Cezeri İcatları

Yaptığı icatlarla adını günümüze kadar taşımayı başaran Cezeri’nin hayatını sizler için araştırdık. İşte El Cezeri Kimdir? El Cezeri icatları ve Cezeri hakkında bilgiler.
Cezeri Kimdir? El-Cezeri Hayatı ve El-Cezeri İcatları

Cezeri uçan araba haberiyle birçok kişi El Cezeri’nin kim olduğunu merak ediyor. Bizde bu yazımızda sizlerin kafasında oluşan El Cezeri Kimdir gibi soruları yanıtlıyoruz. İşte Cezeri Kimdir? El Cezeri icatları ve Cezeri hakkında bilgi.


Cezeri Kimdir?

Cezeri Kimdir

1136 ve 1206 yılları arasında yaşayan hayatını Şırnak Cizre’de geçiren Müslüman mucit Cezeri’nin dünyadaki ilk robotu üretip çalıştırıldığı iddia edilmektedir. Leonardo da Vinci’ye yaptığı çalışmalarla ilham kaynağı olduğu söylenmektedir.


Cezeri Hayatı

Cezeri Hayatı

Cezeri, 1136 yılında Cizre ilçesinin Tor köyünde dünyaya gelmiştir. Tam adı Ebû’l İz İsmail İbni Rezzaz El Cezerî’dir. Cezeri lakabı yaşadığı yerdeki Cizre ilçesinden gelmektedir. Sibernetik alanın kurucu olarak bilinen El Cezeri, eğitimini Camia Medresesi’nde aldı. Daha sonra fizik ve mekanik dallarında çalışma yaparak birçok yeni icat buldu. Robotlarla yapılan ilk çalışma daha önce M.Ö yapıldığı söylense de belgelenmiş olan tek kayıt Cezeri, tarafından yazılmıştır.

El-Cezeri, yaptığı çalışmaları hesaplamadan sadece deneme yanılma yaparak eksiklerini veya fazlalıklarını görerek tasarlardı. Cezeri’nin yaşadığı dönem içerisinde tasarladığı makinelerin belgeleri günümüze kadar gelerek mekanik ve sibernetik dalında çalışan insanlara ilham kaynağı olmuştur. El Câmi-u’l Beyn’el İlmî ve El-Amelî’en Nâfi fî Sınâ'ati'l Hiyel (Makine Yapımında Yararlı Bilgiler ve Uygulamalar) isimli kitabında tam 50 adet birbirinden farklı icat bulunmaktadır. Kitabın tamamı korunmasa da şimdilik birkaç kütüphane de ve müzelerde kopyası mevcuttur.

Kendi el yazısıyla yazdığı şu an hala korunmaya devam eden Olağanüstü mekanik araçların bilgisi hakkında kitap isimli eseri Topkapı Sarayı’nda saklanmaktadır. Diğer yazıları yurt dışındaki farklı kütüphaneler içerisindedir. Deneme yanılma yöntemiyle buluş ortaya çıkaran Cezeri, ilk olarak yapacağı makinelerin maketlerini kağıttan oluşturarak işini daha da kolaylaştırmaktaydı. Ne zama su dökeceğini, meyve ve içecek ne zaman sunabileceğini otomatik olarak kendisi seçebilen hizmetçi geliştirmeyi başaran Cezeri’nin önemli eserlerinden birisi de Diyarbakır Ulu Camii’nin güneş saatidir.


Cezeri Eserleri

Cezeri Eserleri

Kitāb fi ma-'rifat al-Hiyal al-handasiyya

Kitâb-ül-Câmi Beyn-el-İlmi vel-Amel-in-Nâfî fî Sınâat-il-Hiyel


EL Cezeri İcatları

  • Güneş Saati
  • Fil saati
  • Kandil Saati
  • Otomatik Çalışan Su Makinesi
  • Saz Çalan Robot
  • Masa Makinesi
  • Abdest Otomatı
  • Pompa Otomatı
  • Şarap Dolum Humanoidi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum