Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek ve Şartları | 2024

Yurtdışından Türkiye’ye araba götürmek birçok gurbetçinin sorusudur. Peki yurtdışında yaşayan kişiler Türkiye'ye nasıl araba getirebilir? İşte cevabı...
Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek ve Şartları | 2024

Adım Adım Yurtdışından Türkiye'ye Araba Getirmek

Bilindiği üzere milyonlarca Türk, Avrupa başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde yaşamaktadır. Başta yaz tatilleri olmak üzere Yurt dışından Türkiye’ye araba ile yoğun bir akış sağlanmaktadır. Yurt dışında yaşayan Türklerin araba ile Türkiye’ye giriş yapmasının da bazı koşulları bulunmaktadır. Peki, Almanya’dan Fransa’dan ya da bir başka ülkeden Türkiye’ye araba ile nasıl giriş sağlanır?

Örneğin; Almanya’da 3 milyondan fazla Türk yaşamaktadır. Yaz aylarında Almanya’da Türkiye’ye araba götüren de binler gurbetçi vatandaş bulunmaktadır. Almanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere diğer bütün ülkelerden “Türkiye’ye nasıl araba ile giriş sağlanır?”, “Yurt dışından Türkiye’ye araba götürmenin koşulları nelerdir?” ve “Yabancı araba Türkiye’de ne kadar süre kalabilir?” gibi soruların cevaplarını bu içerikte bulabilirsiniz…

Yurt Dışından Türkiye’ye Araç Getirmek

Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Yunanistan vb. birçok Avrupa ülkesinde yaşayan milyonlarca Türk vatandaşı yer almaktadır. Gurbetçilerin büyük çoğunluğu da yaz ayları başta olmak üzere yılın belli bir dönemini Türkiye’de geçirmektedir. Bulundukları ülkedeki araç plakaları ile Türkiye’ye giriş yapan bu vatandaşların bazı koşulları yerine getirmesi gerekmektedir.

"Yurt Dışından Araba Getirmek" sayfasına tıklayarak konu hakkında farklı bir makaleyi okuyabilir ve farklı fikirler edinebilirsiniz. Sizlere tavsiyemiz bu yazının tamamının okuduktan sonra "Yurt Dışından Araba Getirmek" yazısını okuyunuz.

Yurt dışından Türkiye’ye Araç Götürmek ve Şartları 2024

Yaşadığı ülkeden Türkiye’ye araç getirmek isteyenlerin uyması gereken bazı yasal işlemler bulunmaktadır.

İşte Yurtdışından Türkiye'ye araç götürme şartları;

1. Belgelerinizi Yanınıza Almayı Unutmayın

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

Yurt dışından araba getirmek için o ülkede yaşadığınıza dair bir ikametgah belgesi yanınızda olması gerekmektedir ve bir yılın 185 gününü o ülkede geçirmiş olmalısınız.

Bununla beraber Türkiye’de yaşadığımız yıl içerisinde 180 günden fazla kalmışsanız aracınızı Türkiye’ye getiremezsiniz. Kullandığınız aracın bulunduğunuz ülkede ikamet ettiğiniz yere kayıtlı olması gerekmektedir.

2. Emekli ve Çalışan Farkı Ortadan Kaldırıldı

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

Emekli durumda olmanız ya da çalışan statüsünde olmanız kanunlar önünde hiçbir farklılık tanımamaktadır. Yurt dışından getirilen araçların 2 yıl içerisinde en fazla 730 gün seyahat etme özgürlüğü bulunmaktadır.

3. Yurt dışından Vekalet ile Araç Getirme

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

Yurt dışından vekalet ile birlikte araç getirebilirsiniz. Vekaleten getirilen aracın sahibinin de 1 yıl içerisinde 185 gün boyunca yurt dışında ikamet ettiği adreste yaşaması gerekmektedir.

4. Sigortasız Araçlar Gümrükten Geçirme Kuralı

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

Yurt dışından Türkiye’ye araba getirirken ehliyetinizin aracın yurt dışı mülkiyet belgesi ile Türkiye’de geçerli yeşil sigorta kartı kesinlikle yanınızda olmalıdır. Burada bilinmesi gereken en önemli detay, sigortanızı gümrükte de yaptırabilirsiniz.

5. Yurt dışından Türkiye’ye Aracı Kimler Getirebilir

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

Türkiye’ye getireceğiniz aracı sizin dışınızda eşiniz, anne, baba ve çocuklarınız kullanabilir. Bunun yanı sıra akrabalarınızda için alan yasa ile sizde arabadaysanız üçüncü kişilerde aracınızı kullanabilir.

6. Yurt dışından Türkiye’ye Getirilen Aracın Durma Süresi

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

Yurt dışından Türkiye’ye araç getirdiniz ve 2 yıllık süre içerisinde de size tanınan 730 günlük hakkı doldurdunuz. Yeni süreye geçene kadar bir daha arabayla ülkeye giriş yapamazsınız. Farklı bir araç dahi kullansanız, kimlik ya da pasaport ile giriş yapacağınızdan dolayı eski girişleriniz kayıt altında olacaktır.

7. Süresi Dolan Araçlar Hakkında Uygulanan Cezai İşlem

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

Yurt dışından Türkiye’ye getirdiğiniz aracı, size tanınan süreden sonra çıkarmaya çalışırsanız, hak sahibi olunmadığı halde başka kişiler tarafından kullanılması, satılması, kiraya verilmesi, taahhütname verilmeden yurt dışına araçsız çıkış yapması bazı cezai sorumlukları da yanında getirir. Gümrük Kanunu’nun 238 inci maddesine göre işlem yerine getirilir.

Yurt dışından Türkiye’ye Araç Getirilirken Sıkça Sorulan Sorular

İşte, yurt dışından Türkiye'ye araç getirme ile ilgili en sık sorulan sorular...

1. Türkiye’ye Getirilen Araç Pasaporta İşlenir mi?

Yurt dışından Türkiye’ye getirilen araçlar her girişte pasaporta işlenmektedir.

2. Yurtiçinde Yaşayan Çevreye Araç Bırakılabilir mi?

Yurt dışından getirilen araçlar hiçbir şekilde akrabaya bırakılamaz. Aracı sadece, sahibi ya da sahibinin çocukları ve eşi kullanabilir.

3. Arabayı Başkaları Kullanırsa Ne Olur?

Yurt dışından getirilen arabayı araç sahibi, eşi ya da çocuğu dışında birisi kullanırsa cezai işlem uygulanır.

4. Yurt dışından Sadece Türkler mi Araba Getirebilir?

Hayır. Örneğin Alman, Fransız ya da Yunan vatandaşı da araç getirebilir.

5. Yurt dışından Getirilen Aracın Yaşı Önemli mi?

Yurt dışından getirilen aracın yaşı ile alakalı bir sınırlama bulunmaktadır.

Gümrük Bakanlığı İletişim ve Destek Bilgileri

Yurt dışından araba getirme ile ilgili en güncel bilgilere Gümrükler Genel Müdürlüğü Resmi Sitesi gidebilirsiniz.

  • Bakanlık Santrali: +90 312 449 10 00
  • Bakanlık  Genel Evrak Fax: +90 312 449 18 18
  • Adres:  Dumlupınar Bulvarı No: 151 Eskişehir Yolu 9. Km 06800 Çankaya/ANKARA
  • Ek Bina:​ Söğütözü Mahallesi, 2179. Sk. No:2, 06510 Çankaya/Ankara
  • Çağrı Merkezi: +90 312 444 8 482

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
123 Yorum