Probiyotik Zengini Yoğurdun 9 Faydası

Besin değeri oldukça yüksek olan yoğurt, protein ve kalsiyum açısından zengindir. Bu sayede birçok fayda sağlar. Yoğurdun faydalarını sizin için sıraladık.
Probiyotik Zengini Yoğurdun 9 Faydası

Birçok yemekte ve sofralarımızda kullandığımız yoğurt, zengin besin içeriğiyle öne çıkıyor. İçerisinde vücuda faydalı birçok vitamin ve mineral yer alıyor. Özellikle doğal yoğurt tüketmek bu faydalardan sonuna kadar yararlanmanızı sağlıyor. Sizin için yoğurdun birçok faydasını bir araya getirdik.

Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

Yoğurdun faydaları denilince şüphesiz ki ilk akla gelen kemik sağlığına olan katkılarıdır. Kalsiyum ve mineral bakımından oldukça zengin olan yoğurt, kemik sağlığı bakımından çok önemlidir. Ancak mümkün olduğunca ev yapımı, doğal yoğurtlar tüketilmelidir. Hazır alınan yoğurtların uzun süre raf ömrünü koruması için kullanılan katkı maddeleri yoğurdun faydalarını kısıtlamaktadır. 

Yoğurdun faydalarını öğrenerek sağlığınızı koruyabilir ve yoğurt yemeye özen gösterebilirsiniz.

İşte yoğurdun faydaları:

1. Sindirim Sistemi Hastalıklarını Önler

Yoğurdun Faydaları

Yoğurt, diyet listelerinin olmazsa olmazlarındandır. Zayıflayamaya yardımcı özelliğiyle bilinen yoğurt, sindirim sistemini düzenlerken aynı zamanda kan basıncını da dengeler. 

Bağırsaklarda bulunan ve iyi bakteriler olarak adlandırılan bakterilerin azalması durumunda kabızlık sorunu ortaya çıkar. Bu sorun yoğurtta bolca bulunan iyi bakteriler sayesinde giderilebilir. Bunun için probiyotik yoğurt tercih edilmelidir. 

2. Hipertansiyona İyi Gelir

Yoğurdun Faydaları

Hipertansiyon hastalarında sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri de kalp damar rahatsızlıklarıdır. Kan basıncının gereğinden yüksek olması zamanla damarların tahrip olmasına neden olmaktadır. Bunun için yağsız yoğurt tüketilmesi önerilmektedir. 

Amerikan Kalp Derneği’nin 2100 kişi ile yaptığı 15 yıl süren araştırma sonucuna göre düzenli olarak yağsız yoğurt tüketen kişilerde yüksek tansiyon riskinin %30 oranında azaldığı görülmüştür. Bu sebeple uzmanlar günde yarım kase yağsız yoğurt tüketilmesini önerir.

3. Zayıflamaya Yardımcı Olur

Yoğurdun Faydaları

Diyet listelerinin olmazsa olmazlarından olan yoğurt, uzun süre tok kalmayı sağlar. Yoğurdun kilo vermeye yardımcı etkisinin yanında özellikle bel bölgesinde yağların yakımını da hızlandırmaktadır. Aynı zamanda besin değeri oldukça yüksek olan yoğurdu diyabet hastaları da rahatlıkla tüketebilirler.

Diyabet hastalarının yoğurt tercihlerini yağsız yoğurtlardan yana kullanmaları önerilmektedir. Ayrıca ambalaj üzerindeki değerler ve yoğurdun içeriği incelenmelidir. Mümkünse doğal yoğurt tüketilmelidir.

4. Çocukların Gelişimini Destekler

Yoğurdun Faydaları

Yoğurdun kemik sağlığına yararlarından bahsetmiştik. Gelişme çağındaki çocukların bol bol yoğurt tüketmeleri kemik ve kas gelişimleri bakımından oldukça önemlidir. Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre probiyotik gıdaların beyin fonksiyonlarını geliştirdiği belirtilmiştir.

5. Soğuk Algınlığına İyi Gelir

Yoğurdun Faydaları

Her gün yoğurt tüketmek, hastalık ve enfeksiyonla savaşta sizi daha güçlü kılıyor. Yoğurttaki sağlıklı bakteriler, vücudunuzdaki bağışıklık kazandıran hücrelere sinyal göndererek zararlı organizmaları ateşe veriyor. Bazı T hücresi seviyeleri genellikle düşük olan alerjik hastalar da diyetlerine yoğurt ekleyerek rahatlayabilirler.

6. Hızlı İyileşmeye Yardımcı Olur

Yoğurdun Faydaları

Özellikle yüksek proteinli yoğurtlar spor sonrası meydana gelen kas ağrılarını giderir. Yoğurttaki protein, ayrıca bağırsaklar tarafından emilen suyun miktarını artırarak hidrasyonu geliştirir. Daha dinç ve enerjik hissedilmesine imkan tanır. Birçok sporcu diyetinde yoğurda yer verir.

7. Diş Beyazlaştırıcı Etkisi Vardır

Yoğurdun Faydaları

Yoğurt, diş mineleri için çok faydalı bir besin kaynağıdır. Bunun yanında yoğurdun bol miktarda içerdiği laktik asitler diş etlerini korumada önemli görevler üstlenmektedirler. Günlük olarak tüketilen bir kase yoğurt, diş ve dişe bağlı hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır.

8. Kemik Erimesini Önler

Yoğurdun Faydaları

Özellikle kadınlarda menopoz dönemiyle başlayan kalsiyum kaybı, osteoporoza neden olmaktadır. Bunun için kadınlara sıklıkla yoğurt gibi bol protein içeren besinler önerilir. Çünkü yoğurttaki kalsiyum ve mineraller kemik kayıplarının azalmasına destek olur, kemikleri güçlendirir.

9. Cildi Güzelleştirir

Yoğurdun Faydaları

Yoğurttaki protein ve laktik asit cilt sağlığına çok iyi gelir. Ciltteki kızarıklıkların geçmesine, cildin kendini yenilemesine katkı sağlar. Pürüzsüzleşen cilt, daha aydınlık ve parlak görünür. Her gün doğal yoğurt tüketerek yoğurdun cilde olan faydalarından yararlanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kefirin FaydalarıHurmanın Faydaları
Sirkenin FaydalarıBozanın Faydaları

Yoğurt hangi organa iyi gelir?

Yoğurt içerdiği kalsiyum, vitamin ve yararlı bakterilerle kemik ve bağırsak sağlığına iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı vücudu korur. Yararlı bakterilerle bağırsakların daha düzenli ve etkili çalışmasını sağlar. Bu etkiler için özellikle doğal yoğurt tüketilmesi gerekir.

Yoğurt günde ne kadar tüketilmeli?

Yoğurdun faydalarından yararlanmak için günde en az 1 kase yoğurt ya da 1 bardak ayran tüketilmesi önerilir. Ancak bu miktar günlük öğünlerinizde peynir gibi süt ve süt ürünlerinin tüketildiği durumda geçerlidir. Eğer süt ve peynir tüketmiyorsanız günlük tüketilen yoğurt miktarını artırabilirsiniz.

Yoğurt mideyi temizler mi?

Yoğurt, laktik asit ve yararlı bakteriler içerdiği için sindirim sistemi organlarını temizler. İshale neden olan zararlı bakterileri öldürür. Sağlıklı bir mide ve bağırsak sistemi oluşturur. Yoğurt gibi fermente ürünlerin sindirim sistemi üzerindeki etkisi büyüktür. Mide ve bağırsak sorunları için tüketilebilir.

Yoğurt yedikten sonra neden uykumuz gelir?

Yoğurt yedikten sonra uykunun gelme nedeni laktik asittir. Laktik asit sinirlerin yatışmasını ve gevşemesini sağlar. Vücudun rahatlamasıyla birlikte uyuma isteği gelebilir. Bunun için yoğurt ve ayranın uyku getirdiği söylenir. Bu etkiyi yararınıza kullanarak, rahatlamak ve uyumak için bu ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Yoğurtta hangi vitaminler var?

Yoğurtta A, D, E ve B vitaminleriyle birlikte fosfor, iyot, çinko, potasyum ve kalsiyum mineralleri bulunur. İçerik olarak oldukça zengin olan yoğurt, fermente bir gıda olduğu için bolca yararlı bakteri de içerir. İçerisindeki vitamin, mineral ve yararlı bakterilerle vücut için oldukça sağlıklıdır ve birçok hastalığa karşı etkilidir.

En sağlıklı yoğurt hangisi?

En sağlıklı yoğurt evde yapılan doğal yoğurttur. Bu yoğurtta katkı maddeleri bulunmadığı için vitamin ve mineraller vücuda daha fazla yarar sağlar. Market yoğurtlarında uzun ömürlü olmaları için birçok katkı maddesi yer alır. Bu durum yoğurdun vücuda verdiği yararı azaltır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum