Yaz Aylarında Tatilde, Kampta, Denizde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz mevsimiyle birlikte tatil planları yapılıyor. Peki, tatilinizi burnunuzdan getirebilecek durumlara karşı ne kadar hazırlıklısınız? İşte tatillerde en çok karşılaşılan ve tatili mahveden durumlar.
Yaz Aylarında Tatilde, Kampta, Denizde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tatilde Nelere Dikkat Etmeli

Çalışan kişilerin birçoğu için yaz mevsimi yapılacak 1 haftalık tatilden ibarettir. Bir yıl boyunca hep bunun hayali kurulur ve izin süreleri ayarlanmaya çalışılır. Bir haftalık bu kısa sürenizi en iyi şekilde değerlendirmek, doyasıya eğlenmek ve dinlenmek için yaptığınız planlar hiç beklenmedik şekilde suya düşebilir.

Tatilinizin dilediğiniz gibi geçmesi için dikkat etmeniz gereken durumlar nelerdir? İşte dikkat etmeniz gereken 5 önemli durum.

tatilde-nelere-dikkat-etmeli.gif


1. Güneş Yanıkları

gunes-yaniklari-003.jpg

Güneş yanıkları, kısa sürede bronzlaşmak isteyenlerin yeterli önlemi almadığı zaman başına gelecek ilk rahatsız edici durumdur. Güneşin kavurucu etkisiyle kumsalda kızarırsınız ve ertesi gün kimsenin size dokunmasını istemezsiniz. İlk kızarıklık başladığı andan itibaren tekrar güneşe çıktığınızda yanma hissi olur ve gölgede oturmayı tercih edersiniz.

Güneş yanıklarına en çok maruz kalınan durumların başında şezlongda uykuya dalmak suretiyle yanmak, havuz etkinlikleri ya da denizde oynan oyunlar ile uzun süre güneşin altında kalarak yanmak, plaj voleybolu ya da piknik, yürüyüş yapmak suretiyle yanmak olarak çeşitlendirebiliriz. Güneş koruyucu ürünleri kullansanız bile uzun süre günün en sıcak saatlerinde yukardaki aktiviteleri yaparsanız hiçbir işe yaramazlar ve sizi koruyamazlar. Öncelikle buna dikkat etmenizi öneririz.

Ayrıca sıcağın etkisiyle vücut su kaybeder. Denize ya da havuza girerek serinleyebilirsiniz ama kaybedilen suyu mutlaka temin etmeniz gerekmektedir. Meyve suları, asitli içecekler ya da alkollü içecekler su yerine geçmez bu yüzden mutlaka bol su tüketilmesi gerekmektedir. Bol su tüketmek derinizin yenilenmesine de yardımcı olacağı için güneşin yakıcı etkisini de azaltır. Güneş yanığının nasıl geçeceği hakkında pratik bilgiler istiyorsanız Güneş Yanığı Nasıl Geçer adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.


Güneş yanıkları için dikkat edilmesi gerekenler;

  • Mutlaka yüksek faktörlü bir güneş koruyucu sürülmelidir.
  • Güneşin en tepede olduğu öğle saatlerinde güneş altında durulmamalıdır.
  • Bol su tüketilmelidir.
  • Suya girip çıktıktan sonra güneş koruyucu tazelenmelidir.
  • Hassas bir cildiniz varsa mümkün olduğunca gölgede vakit geçirilmeli, eğer aktivitelere katılım olacaksa tişört giyilmelidir.

gunes-yaniklari-icin-dikkat-edilmesi-gerekenler.jpg


2. Güneş Çarpması

gunes-carpmasi-001.Jpeg

Uzun süre güneş altında kalındığında beyinde bulunan ve termostat görevi üstlenen kısım bozulur, vücut ısısı yükselmeye başlar. Bu ısı yükselişi durdurulamazsa beyin hücrelerine hasar verir. Müdahale edilmezse beyinde ödem ya da kanama meydana getirebilir.

Güneşin zararlı ışınlarından en çok etkilenen bölgemiz vücudumuzun en üstünde yer alan baş bölgemizdir. Saçlarımız bu etkiyi azaltsa da bir yerden sonra işe yaramaz. Saçı olmayanlar için bu durum daha risklidir. Güneşte uzun süre kalınacaksa mutlaka şapka takılmalı ve beyin korunmalıdır. Beyindeki en ufak bir hasarın sonucu geri dönülmez olabilir. Güneş çarpması son derece önemli bir durumdur. Daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız Güneş Çarpması Hakkında Önemli Bilgiler adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.


Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?

  • Baş ağrısı
  • Bulantı ve kusma
  • Yüksek ateş
  • Nabzın yükselmesi
  • Terleyememe durumu

gunes-carpmasi-belirtileri-.jpg


3. Böcek Isırmaları - Sokmaları

bocek-isirmalari-001.jpg

Yaz mevsiminde en çok karşılaşılan durumlardan bir tanesi de böceklerin etkisiyle meydana gelen durumlardır. Sıcak havada vücudumuzu daha açık bırakacak kıyafetler giyildiği için böcekler tarafında hedef alınacak bölge alanı genişler. Özellikle sahilde ya da piknikteyken bu risk daha yüksektir. Açıkta bırakılan bir yemekte, içeceğinizin içine girmiş vaziyette ya da yanlışlıkla yaşam alanını işgal ettiğiniz böcekler size zarar verebilirler.

Böceklere karşı vücudun vereceği reaksiyon kişiden kişiye değişebilir. Kiminde hafif bir kızarıklık olurken kimisinde alerjik durumlar ortaya çıkabilir. Tabi burada bir diğer faktör ise hangi bölgenizden ısırıldığınızdır. Kafadaki organlar ile boyundan alınan sokmalar tehlikeli olabilir. Alerjik durum var ise zaten yapılması gereken mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmek olacaktır. Küçük bölgesel kızarıklıklarda yapılacak şey ise ısırılan ya da sokulan bölgeyi sabunlu su ile yıkamak olacaktır.

Eğer zehirli bir böceğin müdahalesi olmuşsa hiç vakit kaybedilmeden sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Isıran ya da sokan böceğin de mutlaka öldürülerek sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini unutmayın. Ayrıca yapmanız gereken bir diğer uygulama da ısırılan bölgenin en yakın noktadan bir bez ya da sicim ile sıkılarak kan akışının ve zehrin dolaşım sistemine karışmasının yavaşlatılması olacaktır.


Böcek Isırmalarına/ Sokmalarına Karşı Alınacak Tedbirler Nelerdir?

  • Ağzı açık kalan yiyecekler kontrol edilerek yenmelidir.
  • Piknik bölgeleri ya da otluk alanlarda yalınayak dolaşılmamalıdır.
  • Açık renkli kıyafetler ile pikniğe gidilmemelidir. Bu böcekleri size çeker.
  • Sofranıza ya da etrafınıza arı geldiyse çırpınmamalı ve sakince müdahale edilmelidir.
  • Çiçek kokulu parfümler de arı gibi böcekleri size çekecektir, bunlar kullanılmamalıdır.

bocek-isirmalari-veya-sokmalari.jpg


4. Islak Mayoya Dikkat

islak-mayoya-dikkat.jpg

Yazın yapılan en büyük hatalardan biri de ıslak mayo, şort ya da bikini ile uzun süre durmaktır. Uzun süre ıslak kalan bölgeler sıcağın ve nemin etkisiyle mantar enfeksiyonu riskini yükseltir. Nasıl olsa tekrar ıslanacak düşüncesine kapılmamak gerekir. Denizden ya da havuzdan çıkıldığında havlu ile iyi kurulanmak ve kuruması için ayakta durmak ya da güneşlenmek vb. gibi yöntemler uygulamak önemlidir. Çabuk kuruyan ürünler tercih edilmeli ve eğer mümkünse değiştirilmesi daha sağlıklıdır.

Ayrıca bayanlarda ıslak mayo ve bikini yüzünden çeşitli kadın hastalıkları ve idrar yolları enfeksiyonları riski de artmaktadır. Özellikle kadınların bu konuya daha dikkat etmeleri gerekmektedir.


5. Boğulmalar

bogulma-007.jpg

Yazları en çok duyulan haberlerden biri boğulma vakalarıdır. Her yıl onlarca kişi bu yüzden hayatını kaybetmektedir. Boğulmanın en önemli sebebi yüzme bilmemek olduğu gibi yüzme bilenlerin de boğulduğu durumlar yaşanmaktadır.

Yüzme bilen kişilerin boğulma vakalarına bakıldığında en sık karşılaşılan durum akıntılar ve kramplardır. Akıntılar denizdeki en tehlikeli olaylardandır. Akıntıya kapıldığınız anda sizi çekmeye başlar ve eğer kurtulma yöntemlerini bilmiyorsanız sonuç kötü olabilir. İyi yüzme bilen kişiler bile akıntıya karşı ne yapacağını bilmemesi sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Bu yüzden yüzme yeteneğinize güvenmemeli ve akıntı olan, olabilecek noktalarda denize girmemelisiniz.


Akıntıdan Kurtulma Yöntemleri Nelerdir?

  • Öncelikle yüzmeyi iyi öğrenmeniz gerekmektedir.
  • Akıntıya yakalandığınızda sakin olmaya çalışmalı, nefesinizi ve enerjinizi boşa harcamamalısınız.
  • Akıntıya karşı savaşmak fayda vermez, kıyıya paralel bir güzergah yönünde yüzerek sakin şekilde çekimden kurtulabilirsiniz.
  • Eğer yorgunsak ve yüzemiyorsak su üstünde kalarak akıntıya karşı kendinizi bırakmalısınız. Akıntı bir yerde azalacaktır ve o zaman yüzerek kurtulabilirsiniz.
  • Akıntıdan kurtuldunuz fakat enerjiniz tükendi ise kıyıdan yardım istemelisiniz.

Diğer bir sebep de kramplar demiştik. Kramp sonucu kaslar gerildiği için hareket edemez ve batabilirsiniz. Bu durumda yapacağınız şey yardım istemek olacaktır.

akintidan-kurtulma-yontemleri-nelerdir.jpg


Kramplara Karşı Alınacak Önlemler

  • Yüzmeye başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapılmalıdır.
  • Taş gibi bir mide ile suya girilmemelidir.( Yemekten hemen sonra suya girmek mide kasılmalarına sebep olabilir)
  • Soğuk su kramplara sebep olabilir dikkat edilmelidir.
  • Eğer kramp sorununuz varsa yalnız başınıza suya girilmemelidir.
  • Eğer derinde yüzülüyorsa kaslar çok zorlanmamalıdır.
  • Kramp anında panik yapılmamalı ve sakin olunmalıdır.
  • Suya girer girmez ani ve hızlı hareketlerden kaçınılmalıdır.

kramplara-karsi-alinacak-onlemler-001.jpg

 

Önerilen İçerik; Doğada Hayatta Nasıl Kalınır - Yiyecek Nasıl Bulunur?

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.