A, B2, B12, C, D, E ve K Vitamin Eksiliğini Gideren Besinler

Vitamin eksikliği vücut işleyişinin aksamasına neden oluyor. Peki vitamin eksikliğinde neler meydana geliyor? Vitamin eksikliğine iyi gelen besinler neler?
A, B2, B12, C, D, E ve K Vitamin Eksiliğini Gideren Besinler

Vitamin eksikliği, insan vücudunun işlevsel halde kalmasını sağlayan vitaminlerin yetersiz kalması durumudur. Tırnak etlerinin aşınması, deri üstünün hasar görmesi ya da gözde yaşanan problemlerin geneli vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Sağlıksız ve yanlış beslenme yüzünden çoğu zaman vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılayamayız. Bu nedenle cilt ve tırnak sağlığından görme sorunlarına kadar birçok alanda sorunlar yaşarız. Vitamin eksikliğini gideren besinlerin hepsini aşağıda bulabilirsiniz.

Amazon
Fiyatlarını Gör
Vitamin
Takviyeleri
Aradığın
Fiyatları Gör

1. A Vitamini Eksikliği

Vitamin Eksikliği

A vitamini ihtiyacını, domates, tahıllar, portakal, şeftali, yeşil sebzeler, lahana, havuç, bal ve bitkisel yağ gibi gıdalardan karşılayabilirsiniz. Her bireyin günlük A vitamini ihtiyacı 800 mg’dır. Ancak hamile ve emziren annelerde bu oran 1200 mg’a kadar yükselmektedir.

Cilt ve kemik yapısı bakımından oldukça önemli olan A vitamini aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu nedenle kanser ve diğer hastalıklara karşı güçlü bir silahtır. Bağışıklık sistemi açısından oldukça önemli olan A vitamini, vücut direncini arttırırken hücrelerin yenilenmesine de yardımcı olmaktadır.

A vitamini eksikliğinde görme bozuklukları, ciltte kuruluk, kemik ve diş problemleri, halsizlik, saç ve tırnaklarda kırılmalar ve çeşitli enfeksiyonlarla belirti verebilir. Aynı zamanda A vitamini eksikliği görülen kişilerde dudakta yaralar ve dilde kızarıklık görülür.

2. B2 Vitamini Eksikliği

Vitamin Eksikliği

B2 vitamini eksikliğinde ağız kenarında yara, dilde kızarıklık, göz kenarında kızarıklık, kansızlık ve burun kenarının kuruması gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Süt, peynir, yoğurt, yumurta, mısır, kuru baklagiller ve yeşil sebzeler ile B2 vitamin eksikliğinizi giderebilirsiniz.

Özellikle aşırı alkol tüketenlerde görülen B2 vitamin eksikliği, çok sık antibiyotik ve sakinleştirici kullanan kişilerde de rastlanıyor. B2 vitamin eksikliği, vücudun asit oranının dengelenmesini sağlarken aynı zamanda solunum ve sindirim sistemi içinde önemlidir.

3. B12 Vitamini Eksikliği

Vitamin Eksikliği

B12 vitamin eksikliğini giderecek besinler arasında karaciğer, dalak, sakatat, midye, karides, süt, yumurta, kırmızı et, yoğurt, peynir, uskumru, ton balığı, alabalık, ringa, istiridye yer almaktadır. Bu besinler B12 eksikliğinde bol bol tüketilmelidir.

Ciddiye alınması gereken konulardan biride B12 vitamini eksikliğidir. Eksiklik giderilmediği takdirde alzheimer hastalığına kadar birçok sinir sistemi hastalığı ortaya çıkabilir. Sinir sistemi için oldukça önemli olan B12 vitaminin aynı zamanda hücrelerin yenilenmesini de sağladığını söyleyelim.

B12 vitamini eksikliğinde halsizlik, kas ve eklem ağrıları, uyuşukluk, yorgunluk, kolay hastalanma, iştahsızlık, dolaşım sistemi hastalıkları, kansızlık ve ağız içinde oluşan yaralar gibi birçok sorunu beraberinde getirerek belirti veriyor. Genellikle et ve süt ürünlerinde bulunan B12'nin eksikliğinde mutlaka bir uzman kontrolünden geçilmesi gerekiyor. Gerekirse doktor onayı ve kontrolünde ilaç da kullanılabilir.

İştahsızlık özellikle kilo almak isteyen kişiler için bir çile haline dönüşebiliyor. Fakat bu sorundan da gerekli vitamin ve mineralleri alarak kurtulmanız mümkün.

4. C Vitamini Eksikliği

Vitamin Eksikliği

Yeşil biber, maydanoz, çilek, domates, yeşil sebzeler, kırmızı lahana ve turunçgilleri tüketerek C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

C vitamini denilince şüphesiz ki akla ilk olarak bağışıklık sistemi gelmektedir. Grip gibi bağışıklık sistemi hastalıklarının baş düşmanı olan C vitamini, hastalıklara karşı vücut direncinin artmasını sağlar. Aynı zamanda kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Kemik sağlığı, diş eti ve cilt sağlığı için oldukça önemli olan C vitamini, kan dolaşımını dengeleyerek hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. Her birey günde 60 mg C vitamini tüketmelidir. Sigara içen kişilerde ise bu oran 100 mg olmalıdır.

C vitamini eksikliğinde görülen belirtilerin ilki ve en önemlisi halsizliktir. Birey kendisini sürekli olarak yorgun hissederken diş etinde ve tırnak eti bölgelerinde yıpranma meydana gelir. Yorgunlukla beraber bireyin yemek yeme düzeni de değişime uğrar. Bu da diğer hastalıkların tetiklenmesine neden olur.

5. D Vitamini Eksikliği

Vitamin Eksikliği

D vitamini somon, sardalya, ton, uskumru, yumurta sarısı, karides, kırmızı et, mantar, tavuk, tereyağı, balık yağı, maydanoz, ayran, kefir, yoğurt, süt, yonca, alabalık gibi besinlerde bol bol bulunur.

Yapılan araştırmalarda gençlerin %20’sinde D vitamini eksikliği görülürken yaşlılarda bu oran %50’ye kadar çıkmaktadır. D vitamini eksikliğinin başlıca nedeni besinlerin yeteri miktarda D vitamini bulunmamasıdır. Vücudumuz güneş ışınları sayesinde D vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. Günde 10-15 dakika güneş ışığı görmek vücudun ihtiyacı olan D vitamini için yeterli olacaktır.

D vitamini eksikliğinde kemik erimesi, kemik ağrıları, halsizlik, kas ağrıları, yüksek tansiyon, kabızlık, ishal, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, mesane sorunları ve kilo alma gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Uzun süre maruz kalınan D vitamini eksikliklerinde meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, kalp hastalıkları ve hatta depresyon gibi ciddi hastalıklar meydana gelebilir.

6. E Vitamini Eksikliği

Vitamin Eksikliği

E vitamini ihtiyacını badem, ceviz, ay çekirdeği, tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve bitkisel yağlarla karşılayabilirsiniz.

Cilt bakımı ve güzelliği için önemli olan E vitamini aynı zamanda göz sağlığı için de çok önemlidir. E vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve damar sertliğinin oluşmasını engeller. Antioksidan özelliğiyle bilinen E vitamini aynı zamanda hücrelerin yenilenmesini sağlar ve kansere karşı korur.

E vitamini eksikliğinde kansızlık, görme bozuklukları, kısırlık, kalp ve damar hastalıkları, kas yorgunluğu ve cinsel rahatsızlıklar meydana gelmektedir.

7. K Vitamini Eksikliği

Vitamin Eksikliği

K vitamini içeren besinler arasında karnabahar, brokoli, lahana, fasulye, bezelye, yumurta sarısı, yoğurt, patates, brüksel lahanası ve yeşil çay bulunmaktadır.

Antioksidan kaynağı olan K vitamini kansere karşı koruyucu etki sağlayarak kan kaybı ve kan pıhtılaşması gibi sorunları önlemektedir. K vitamini eksikliğinde bağışıklık sisteminin direnci düşer. Bu yüzden kolay hastalanma ve yaraların geç iyileşmesi gibi sorunlar görülür. Ayrıca K vitamini eksikliği yaşayan kişilerin diş etlerinde, idrar yollarında, akciğer ve derilerinde kanamalar görülebilir. Yoğun kanama problemleriyle bilinen K vitamini eksikliği, basur, adet döneminde aşırı kanama ve burun kanaması gibi belirtiler de göstermektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
K Vitamini Nedir? Faydaları ve EksikliğiEn İyi 15 Vitamin ve Bitkisel İlaç
D Vitamini Nedir? D Vitamini EksikliğiC Vitamini Hakkında Bilgiler
B12 Vitamini İçeren Doğal Takviye BesinlerCildinizi Güzelleştiren Vitaminler
Hangi Vitaminler Kilo Aldırır?B Vitamininin Faydaları
Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

Hangi vitamin eksikliği kilo yapar?

Vitamin eksikliğinin birçok sağlık problemi oluşturduğunu yukarıda belirtmiştik. Kilo almaya yol açan vitamin eksikliği ise d vitaminidir. Eğer diyet ve spor yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız bunun en önemli sebebi d vitamini eksikliğidir. Erkeklerden ziyade kadınlarda d vitamini eksikliği kilo vermeyi engeller, hatta hızla kilo alınmasına da neden olabilir.

Hangi vitamin eksikliği üşüme yapar?

Üşüme iki önemli vitaminin eksikliği durumunda oluyor. Bu vitaminler b12 ve d vitaminleridir. Eğer üşüme ve titreme sağlık problemini sıklıkla yaşıyorsanız hem d vitamini eksikliği hem de b12 vitamini eksikliği yaşıyor olmanız mümkün.

Hangi vitamin eksikliği mide bulantısı yapar?

Birçok insanın mide bulantısı problemi vardır. Ancak bu durum süreklilik gösteriyorsa vücutta bazı fonksiyonlar tam olarak çalışmıyordur. Burada yaşanan problemin en büyük nedeni b12 vitamin eksikliğidir. Özellikle et ve et ürünleri yemeyen insanlarda görülen b12 vitamin eksikliği, mide bulanması başta olmak üzere birçok mide rahatsızlığının da temelini oluşturuyor.

Hangi vitamin eksikliği uyku yapar?

Listemizde yer alan b2 ve b12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan b6 vitamini, eksikliği durumunda uyku bozukluklarına neden olabilir. Bunun en önemli sebebi ise uyku için gerekli olan serotonin üretiminin yeterli seviyede olmamasıdır.

Hangi vitamin eksikliği tansiyonu düşürür?

Alanında uzman doktorlara göre tansiyon düşmesine d vitamini eksikliğinin neden oluyor. D vitamini kan basıncını düzenleyerek tansiyonu düzene sokar. Yetişkin bireylerde d vitamini eksikliği doğması sonucunda hipertansiyon belirtileri baş gösterebilir.

B12 vitamin eksikliği el ve ayak titremesi yapar mı?

Vücudumuz için oldukça önemli olan b12 vitamininin eksikliğinde, temiz oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sayısı da azalır. B12 eksikliği sonrasında yaşanan kırmızı kan hücre sayısının düşmesi özellikle ellerin ve ayakların titremesine neden olur.

B12 vitamin eksikliği baş ağrısı yapar mı?

Yazının üst kısmında da belirttiğimiz üzere, b12 eksikliği yaşayan bireylerde kırmızı kan hücresinin eksikliği sebebiyle temiz oksijen taşıyan işlevler tam olarak yerine getirilemez. Bundan dolayı da yorgunluk, halsizlik ve hissizlik meydana gelir. Bu problemlerin sonucunda ise insanlarda şiddetli baş ağrıları meydana gelebilir.

D vitamini eksikliği için ne yenmeli?

D vitamini eksikliği vücutta kemik ağrısı başta olmak üzere birçok vücut ağrısına neden oluyor. Bu yüzden kemik güçlendirici besinleri tüketmek çok önemlidir. Bu besinler arasından da en önemlileri ise süt, ayran, peynir, yoğurt, balık çeşitleri (ton balığı, somon, uskumru, istiridye) ve yumurta sarısıdır.

D vitamini eksikliği saç döker mi?

D vitamini eksikliği genellikle sıkı diyet yapan bireylerde gözükmektedir. D vitamini içeren besinlerin bu süreçte tüketilmemesi aynı zamanda saç için gerekli olan vitaminlerin alınmamasına neden olmaktadır. Eğer vücutta d vitamini eksikliği varsa saçlarda dökülme meydana gelebilir.

B12 eksikliği nedenleri nelerdir?

B12 genel olarak hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Eğer bireyin kendisi bu tarz besinleri tüketmiyorsa bir süre sonra b12 eksikliği baş göstermektedir. Örnek vermek gerekirse 2-3 yıl boyunca vegan olan bireylerde b12 vitamin eksikliği teşhisi konulması kaçınılmazdır.

B12 vitamin eksikliği en çok kimlerde görülür?

Eksikliği en çok 50 yaş ve üzeri insanlarda gözükmektedir. B12 vitaminin bu yaşlardan sonra vücut tarafından emilmesi zorlaşır. Özellikle 65 yaş üstü hastalarda b12 eksikliği oranının %40’lara kadar dayandığı belirtilmektedir.

B12 vitamin fazlalığı zararlı mıdır?

B12 vitamini insan vücudunda ortalama 5 yıla kadar depolanabilmektedir. Bu süre içerisinde b12 fazlalığı oluşsa bile vücut için herhangi bir zararı yoktur.

<

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum