Vazgeçilmez Fantastik Seri: Harry Potter

İngiliz yazar J.K. Rowling tarafından yedi kitap hâlinde yazılan fantastik roman serisi olan Harry Potter, dünya çapında elde ettiği satış rakamlarıyla çığır açmayı başarmış ve edebiyat tarihine geçmiştir.
Vazgeçilmez Fantastik Seri: Harry Potter

Harry Potter ve Felsefe Taşı

felsefe taşı

Harry Potter ve Felsefe Taşı, J. K. Rowling tarafından yazılmış ve genç büyücü Harry Potter'ın serisindeki ilk romanıdır.

Türkiye'de ise ilk defa Kasım 1999 tarihinde Dost Kitabevi Yayınları'ndan Mustafa Bayındır'ın çevirisiyle, daha sonra ise 1 Nisan 2001 tarihinde Yapı Kredi Yayınları tarafından Ülkü Tamer'in çevirisiyle basılmıştır.

Konusu: Küçük yaşta ailesini kaybeden Harry Potter, anne ve babasının da mezun olduğu Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu müdürü Albus Dumbledore tarafından kapılarına bırakıldığı günden beri teyzesi, eniştesi ve kuzeni Dudley ile birlikte yaşamaktadır. Bir gün Harry'ye Hogwarts'dan bir kabul mektubu gelir fakat büyücüleri birer ucube ve utanç kaynağı olarak gören eniştesi Harry'nin mektubu okumasına izin vermez. Bir gün evin her yerinden mektup yağmaya başlar. Eniştesi evdekileri de alarak evden ayrılır ve çok uzak bir yere giderler. Denizin ortasındaki bir adada, küçük bir kulübede yaşamaya başlarlar. Bir akşam kulübeye Hagrid adında bir yarı dev gelir. Hagrid, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nun anahtar sorumlusu ve bekçisidir. Hagrid, Harry’nin mektupları okuyamadığını öğrenir ve Harry'e her şeyi anlatır. Anne ve babası trafik kazasında ölmemişlerdir. Onlar büyücüdürler ve karanlık büyücü Voldemort tarafından öldürülmüşlerdir. Harry de bir büyücü adayıdır. Hogwarts Büyücülük Okuluna gitmeye karar verir. Okulun başladığı 1 Eylül günü Londra King's Cross Tren İstasyonu’na gider. Okula gidecek Hogwarts Ekspresi’nin bulunduğu 9 3/4 peronundan trene biner ve asıl macera bundan sonra başlar. 


Harry Potter ve Sırlar Odası

sırlar odası

Harry Potter ve Sırlar Odası, J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinin ikinci kitabıdır. İngiltere'deki ilk basımı 2 Temmuz 1998'de yapılmıştır. Yapı Kredi Yayınları'nın 1 Mayıs 2001'de yayınladığı eseri Türkçe'ye Sevin Okyay çevirmiştir.

Konusu: Dobby adında bir cin Harry Potter’ı ziyaret ederek okula dönmemesi için kandırmaya çalışır. Dobby, evde hasar yarattıktan sonra Bayan Dursley Harry’yi odasına kilitler. Harry’yi uçan arabalarıyla gelen ve onu alıp evlerine götüren Weasley kardeşler kurtarır.

Okul kitapları için alış veriş yaparken Harry ve arkadaşları yeni bir profesör ile tanışırlar; Gilderoy Lockhart.

Orman’da dev bir örümcek olan Aragog’la ve Voldemort’la karşılaşan Harry Potter’ın maceralarını anlatır. 


Harry Potter ve Azkaban Tutsağı

azkaban tutsağı

Harry Potter ve Azkaban Tutsağı, J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinin üçüncü kitabıdır. İngiltere'deki ilk basımı 8 Temmuz 1999'da yapılmıştır. Kitabın filmi 31 Mayıs 2004'te vizyona girmiştir. Yapı Kredi Yayınları'nın 1 Mayıs 2001'de yayınladığı eseri Türkçe'ye Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu çevirmiştir.

Konusu: Harry Potter, serinin 3. bölümünde yazın sonunda görmüş olduğu dev siyah köpek yüzünden kafası fazla karışmış halde okula başlar. Özellikle Sihir Bakanı Cornelius Fudge'ın kendisi hakkında söylediği şeyler onun bir çıkmazda olduğunu göstermiştir. Okulda devamlı olarak gördüğü Ruh Emiciler ve Ron'un Scabbers adlı faresindeki gariplikler her şeyin başlangıcıdır. Tüyler ürpertici Azkaban kalesinden nasıl olduysa kaçan ve yıllar önce Lord Voldemort'un gücünün zirvesinde olduğu dönem tek lanetle 13 kişiyi birden öldürebilen azılı katil Sirius Black'in Lord Voldemort'un hizmetkarı olduğu sanılmaktadır. Sirius Black anlaşılamayan bir şekilde Ron Weasley'nin faresini ele geçirmeye çalışmak için Hogwarts'a gelir. Harry Potter'ın macerası bundan sonra başlar. 


Harry Potter ve Ateş Kadehi

ateş kadehi

Harry Potter ve Ateş Kadehi, J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinin dördüncü kitabıdır. İlk olarak 8 Temmuz 2000'de basılmıştır. Yapı Kredi Yayınları'nın yayınladığı eseri Türkçe'ye Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu çevirmiştir.

Konusu: Harry, yaz tatilinin bir kısmını Dursley'lerde geçirdikten sonra arkadaşı Ron'un daveti üzerine yaz tatilinin geri kalanını Kovuk'ta geçirmeye karar verir. Kovuk'ta geçirdiği birkaç mutlu günün ardından Weasley ailesi ile birlikte Quidditch Dünya Kupasını izlemeye gider. 19. yüzyılın başından beri düzenlenmeyen Üçbüyücü turnuvası Dumbledore'un çabaları sonucunda Hogwarts'ta düzenlenir. Ateş kadehi denen sihirli bir nesnenin her okuldan seçtiği bir şampiyon okulunu hayatı pahasına turnuvada temsil etmek zorundadır. Harry Potter da bu yarışmaya katılacaktır. 


Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı

zümrüdüanka yoldaşlığı

Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı, J. K. Rowling'in yazdığı Harry Potter serisinin beşinci kitabıdır. İlk basımı 2003'te yapılmıştır. Türkçe'ye Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu tarafından çevrilmiştir. Zümrüdüanka Yoldaşlığı serinin en uzun kitabıdır.

Konusu: Roman, Harry Potter ve onun kuzeni Dudley'ye ruh emicilerin saldırmasıyla başlar. Harry, ruh emicilere karşı bir muggle önünde büyü yaptığından dolayı suçlanır ve Sihir Bakanlığı'na mahkemeye çağrılır fakat Harry mahkemede tüm suçlardan Dumbledore sayesinde aklanır. Dumbledore, Voldemort'un geri dönmesinden dolayı Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nı tekrar toplar. Zümrüdüanka Yoldaşlığı, Voldemort'a karşı kurulmuş gizli bir örgüttür. Harry ve Dumbledore'un Voldemort'un geri döndüğünü söylemelerine karşın Sihir Bakanlığı ve büyücü dünyası buna inanmamakta veya inanmak istememektedir.

Hogwarts'ı kontrol altında tutmak için, Sihir Bakanlığı okula Dolores Umbridge adında bir bakanlık üyesi atar. Dolores Umbridge, Hogwarts'ı yarı diktatörce yönetmeye çalışır. Öğrencilerin karanlık sanatlara karşı büyü öğrenmelerine karşı çıkarak Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersindeki büyü kısmını müfredattan çıkarır. Harry buna itiraz etse de işe yaramaz hatta bu yüzden ceza alır. Bunun üzerine Harry, Hermione ve Ron'un ısrarıyla Dumbledore'un Ordusu adıyla gizli bir grup kurar. Grubun amacı öğrencilerin Karanlık Sanatlara karşı büyü alıştırması yaparak kendilerini savunabilmelerini sağlamaktır. Harry, Voldemort'la arasında telepatik bir bağ olduğunu anlar ve Voldemort'un birçok faaliyetini görebilir; daha sonra Voldemort da bunu anlayacaktır. Romanın sonraki kısmında Harry ve arkadaşları Ölüm Yiyenlerle karşı karşıya gelirler. Bunlara yardıma gelen Zümrüdüanka Yoldaşlığı üyelerinin de katılımıyla büyük bir düello başlar ve bu düelloda Sirius Black, Lucius Malfoy'u etkisiz hale getirirken, kuzeni Bellatrix Lestrange tarafından arkasından vurularak öldürülür. Daha sonra Dumbledore'un da gelişiyle birçok Ölüm Yiyen yakalanır fakat bundan da önemlisi Voldemort'un geri döndüğü tüm sihir dünyası tarafından anlaşılır.

Dumbledore, Harry'e yıllar önce hakkında yapılan kehaneti anlatır. Kehanete göre Voldemort ile Harry'den birinin yaşaması için diğerinin ölmesi gereklidir.


Harry Potter ve Melez Prens

melez prens

Harry Potter ve Melez Prens, J.K. Rowling'in yedi kitaplık Harry Potter serisinin altıncı kitabıdır. Türkçe'ye Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu tarafından çevrilmiştir.

Konusu: Harry Potter'ın Hogwarts'taki altıncı yılında geçen roman, Lord Voldemort'un geçmişini, Harry'nin son savaş için hazırlıklarını ve ergenlik döneminde gelişen romantik ilişkileriyle duygusal çatışmalarını konu alır.


Harry Potter ve Ölüm Yadigârları

ölüm yadigarları

Harry Potter ve Ölüm Yadigârları, J. K. Rowling'in yazdığı Harry Potter serisinin yedinci kitabıdır. İngilizce baskısı 21 Temmuz 2007 tarihinde yayımlana kitabın, Türkçesi Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu tarafından çevrildi ve Yapı Kredi Yayınları tarafından 9 Ekim 2007’de Türkiye’de yayınlandı.

Konusu: Dumbledore’un ölümünden sonra kendini yeni yeni toparlayabilmiş olan Harry Potter, hortkulukları arayıp bulma görevini zayıf omuzlarına yüklenmiştir. Ne yapacağı hakkında kendisine hiçbir bilgi bırakılmamış olan Harry Potter kafasında  yer alan bütün soru işaretlerini çözecektir.


Harry Potter ve Lanetli Çocuk

harry potter lanetli çocuk

19 yıl sonra yeni hikaye...

J.K. Rowling, John Tiffany ve Jack Thorne'a ait özgün bir hikâyeden yola çıkılarak Jack Thorne tarafından kaleme alınan ve aynı zamanda sahnelenen ilk Harry Potter hikâyesi. Sahne Metni Özel Baskısı, tüm dünyadaki okuyucularını Harry Potter, arkadaşları ve ailesinin yolculuğuyla yeniden buluşturuyor.

Konusu: Harry ait olduğu yerde durmayı reddeden bir geçmişle savaşırken, en küçük oğlu Albus da istemediği bir aile mirasının yükünü omuzlarında taşırken hayli zorlanır. Geçmişle gelecek uğursuzca birbirine karışırken hem baba hem oğul tedirgin edici bir gerçeği, bazen karanlığın beklenmedik yerlerden geldiğini keşfeder.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.