Ukrayna Hakkında Bilmeniz Gereken İlginç Bilgiler

Ukrayna doğası, tarihi, mimarisi, denizi ve eğlencesiyle her yıl 20 milyondan fazla yabancıyı kendine çekmeyi başarıyor. Biz de bu içeriğimizde Ukrayna'ya dair ilginç bilgileri sizler için bir araya getirdik.
Ukrayna Hakkında Bilmeniz Gereken İlginç Bilgiler

Ukrayna Hakkında Şaşırtan İlginç Bilgiler

Kuzeyinde Beyaz Rusya, doğusunda Rusya Federasyonu, güneyinde Azak Denizi, Karadeniz, Moldavya ve Romanya, batısında Macaristan, Çek Cumhûriyeti ve Polonya yer alan Ukrayna bir avrupa devletidir.Biz de bu içeriğimizde Ukrayna ile ilgili ilginç ve gerçek bilgileri derledik.

ukrayna-hakkinda.jpg

Ukrayna Gezilecek Yerler


45 Milyon Nüfus!

Ukrayna 45 milyon nüfusa ve 7500 $ kişi  başına düşen milli gelire sahip bir ülkedir.

ukrayna-nufusu.jpg

Kiev Gezilecek Yerler


Verimli Toprakları Bayraklarında!

Ukrayna bayrağındaki mavi renk gökyüzünü, sarı renk ise verimli toprakları temsil etmektedir.

ukrayna-bayragi.jpg


Sınır Ülkesi Ünvanı

"Ukrayna" ismi, Sovyetler Birliği'nin Avrupa sınırı olması nedeniyle eski Slav dilinde "Sınır Ülkesi" anlamına gelmektedir. Peçenekler Kiev şehrine Türkçe ''Sambat'' adını vermişlerdir.

sinir-ulkesi-unvani.jpg


Avrupa'nın Merkezi; Rakhiv

Rakhiv kenti Avrupa'nın coğrafi merkezi konumundadır.

rakhiv.jpg


Bu Çorbayı Denemelisiniz!

Borsch çorbası Ukrayna'nın milli yemeğidir ve dünya çapında bilinir.

borsch-corbasi.JPG


Tüm Nükleer Gücünü Rusya'ya Verdi

8 Aralık 1991'de Beyaz Rusya, Rusya ve Ukrayna ortak bir karar alarak Sovyetler Birliği’ni resmen ortadan kaldırmaya karar verdi. Bağımsız Devletler Topluluğu ilan edildi ve Ukrayna bağımsız bir ülke haline geldi. Ukrayna, Sovyetler Birliği dağıldığında sahip olduğu 1800 nükleer başlıkla dünyanın 3. büyük nükleer gücüydü. 1994 yılında Ukrayna, nükleer silahlardan vazgeçerken, toprak bütünlüğünü tanıyıp, ticari ve siyasi baskı yapmayacağı teminatıyla  elindeki tüm nükleer başlıkları Rusya'ya vermiştir.

ukrayna-nukleer-santral.jpg


Eski Nükleer Denizaltı Üssü 

Ukrayna'nın Balaklava kasabasında Sovyetler Birliği'ne ait eski bir nükleer denizaltı üssü vardır. Sovyetler Birliği dağılmadan önce, soğuk savaş yıllarında denizaltıları gizlemek için kullanılan üs, şimdilerde müze olarak hizmet vermektedir. 1993 yılına kadar faal olan üssün, atom bombası saldırılarında dahi içerideki personeli hayatta tutabilecek şekilde tasarlandığı söylenmekte...

eski-nukleer-denizalti-ussu.jpg


8 Milyon Ukraynalı Katledildi

26 ülke tarafından soykırım olarak kabul edilen 1932 Holodomor Yapay Kıtlığı’nda 8 milyon Ukraynalı ölüme terk edilmiştir.

holodomor-yapay-kitligi.jpg


Günde 25 bin Kişi Açlıktan Ölüyordu

Stalin döneminde ayaklanmaları önlemek için Ukrayna'ya gıda ambargosu uygulanır, ambargo devam ettikçe yaşam koşulları daha da kötüleşen Ukrayna'da günde ortalama 25 bin kişinin açlıktan öldüğü bir boyuta gelmiştir. Kıtlığın yaşandığı bu zamanda Sovyet Rusya, 3.5 milyon ton tahıl ihraç etmiştir.

ukrayna-aclik-grevi.jpg


Rus Donanmasının Merkez Üssü Hala Burada!

Rus donanmasının merkez üssü hala Ukrayna sınırları içindeki Sivastopol’dadır. 1997 yılında Ukrayna ve Rusya arasında imzalanan bir anlaşma sonucunda Sivastopol şehrinde bulunan deniz üssünün bir bölümü 20 yıllığına 100 milyon dolara Rusya’ya kiralanmıştır.

sivastopol-merkez-ussu.jpg


Avrupa'daki 2. Büyük Silahlanma!

Ukrayna, Rusya'nın ardından Avrupa'daki en büyük ikinci silahlı kuvvetlere sahiptir.

avrupadaki-2.-buyuk-silahlanma.jpg


Dünyanın İlk Panoroma Müzesi

Dünyanın ilk panorama müzesi Ukrayna’dadır.Sivastopol’da mutlaka görülmesi gereken bir yer olan Osmanlı – Rus savaşını anlatan panorama müzesidir. 1854 yılında yaşanan “Kırım Harbi” sırasındaki İngiliz-Fransız-Osmanlı askerleri tarafından kuşatılan Sivastopol şehri, çevresinde yaşanan çarpışmalar ve önemli olaylar resmedilmektedir.

dunyanin-ilk-panorama-muzesi-ukrayna.jpg


Moğalistan'dan İstenen Tazminat

Ukrayna, Moğol istilasında Cengiz Han'ın torunu Altın Orda Devleti'nin hükümdarı Batu Han'ın Kiev'i tahrip etmesi nedeniyle Moğolistan'dan tazminat istemiştir. Moğolistan ise Ukrayna'nın soykırıma uğradığını iddia ettiği vatandaşlarını belirtmesi halinde tazminat ödemeyi kabul edip, aynı zamanda Ukrayna'yı "propaganda" yapmakla suçlamıştır.

batu-han.jpg


Çernobil Felaketi

Dünyanın en büyük nükleer felaketi 1986 yılında Kiev’e çok yakın Çernobil’de meydana gelmiştir.

cernobil-felaketi.jpg


En Eski Homo Sapiens Yerleşimi Burada!

Dünyanın bilinen en eski Homo Sapiens yerleşimi ülkenin Mezhireche kasabasındadır ve ortalama 15 bin yıl geriye tarihlenmektedir. Bu kasabada bulunmuş mamut kemiğine çizilmiş harita dünyanın en eski haritası kabul edilmektedir.

en-eski-homo-sapiens-yerlesimi.jpg


Dünyanın En Verimli Topraklarının %30'una Sahip!

Dünyada tarıma en elverişli toprak olarak bilinen "kara toprak"ların %30'una sahiptir. Bu özelliğinden dolayı Çin, Ukrayna'nın verimli arazilerinin %7'sini 50 yıllığına kiralamıştır. Çin'in kiraladığı bu alan Hollanda veya İsrail'in yüzölçümünden daha büyüktür. Ukrayna, 3 milyon hektarlık bu kullanım anlaşması için 2,6 milyar dolar alacaktır. Benzer anlaşma için bazı Arap ülkeleri ve Libya da sırada bekliyor. Dünya savaşı sırasında Alman hükümeti kara toprağı trenle Almanya’ya taşımıştır.

ukrayna-verimli-topraklar.jpg

 

NeOldu.com / Bilgi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum