Tükenmişlik Sendromu Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Son yıllarda sık sık duyduğumuz tükenmişlik sendromunun nedenlerini, belirtilerini, testini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Tükenmişlik Sendromu Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Günümüzde sıkça karşılaşılan problemlerden birisi olan tükenmişlik sendromu modern hayatta herkesin yaşayabileceği bir sorundur. Kişinin hayattan bezmesi anlamına da gelen tükenmişlik sendromu nedir, neden olur ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını içeriğimizde derledik.

İşte tükenmişlik sendromu hakkında her şey...

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik sendromu bireyin normal şartlarda kariyerinden, arkadaşlarından ya da aile etkileşimlerinden aldığı keyif ve başarı duygusunu azaltan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler hayatın koşuşturması ve zorluğu yüzünden enerjisinin tümünü tüketmiştir. Bu sebeple de hayattan zevk alamamaktadır.

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Oluşur?

Tükenmişlik Sendromu

Uzmanlara göre tükenmişlik sendromu bir gece de ortaya çıkan bir hastalık değildir. Tükenmişlik sendromu ayların getirdiği yani bir günde değil de aylar öncesinden birikmiş bir ruh hali ile ortaya çıkar. Yavaş yavaş kendini gösteren bir rahatsızlıktır.

Tükenmişlik sendromuna yakalanan kişi, önce kendisi bu ruh haliyle savaşır. Daha sonra sorunlarla baş edemeyen kişide, duygusal bitkinlik baş gösterir. Bu duygusal bitkinlikle de baş edemeyen kişide fiziksel şikayetler ortaya çıkar.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik sendromu bazı belirtilerle kendini gösterir. Bunlar bedensel ve duygusal tükenmişlik hissi, kişiyi esir alan olumsuz düşünceler, karamsarlık, basit işleri bitirmede zorlanma, kendini değersiz hissetme, umutsuzluk ve işten soğumadır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler tükenmişlik sendromunun göstermiş olduğu semptomlar arasındadır. Eğer bu belirtileri kendinizde görüyorsanız ilk olarak birazcık dinlenmelisiniz. Daha sonra ise kendinizi mutlu hissettirecek ve size enerji verecek şeyleri yapmaya başlayabilirsiniz.

Tükenmişlik Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmiş sendromu tek bir neden yüzünden ortaya çıkmamaktadır. Birçok farklı sebep ve faktör yüzünden bu rahatsızlık oluşmaktadır. Çoğu zaman iş hayatında yaşanan problemler yüzünden karşımıza çıkan tükenmişlik sendromu aynı zamanda çevresel nedenler yüzünden de hayatımıza girebilir.

Tükenmişlik sendromu uzun çalışma saatleri, iş yoğunluğu, zaman problemleri, statü sorunları, yoğun talepler, alınan fazla sorumluluklar, iş yaşamındaki stresli ortam ve tatmin etmeyen maaş gibi problemler tükenmişlik sendromunun nedenleri arasındadır.

Tükenmişlik Sendromu Risk Faktörleri

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik sendromu bazı kişilerde daha fazla görülmektedir. Bunlar ev hanımları, iş ve özel hayatındaki dengeyi sağlayamayan kişiler, herkese yardımcı olmaya çalışan kişiler, monoton işe sahip kişiler ve hizmet sektöründe çalışan kişilerin daha çok tükenmişlik sendromuna yakalandığı tespit edilmiştir.

Tükenmişlik Sendromu Kendiliğinden Geçer Mi?

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik sendromu kendiliğinden geçmez. Bununla ilgili insanlar, tükenmişlik sendromu yaşayan kişilere çalışmaları gerektiğini, işlerine odaklanmaları gerektiğini söylerler. Bunun iyi geleceğine inanırlar fakat bu tam aksine o kişiye hiç iyi gelmez. Hatta bu daha kötü sonuçları doğurabilir.

Örneğin, depresyon, alkolizm, kalp hastalıkları, stres nedeniyle oluşabilecek hastalıklar, obezite gibi problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Bu yüzden tükenmişlik sendromunun üzerine gitmeli ve bu rahatsızlığı çözmeye çalışmalısınız.

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Geçer?

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik sendromunu geçirmek istiyorsanız bazı önerileri uygulamanız gerekiyor. Bunlar çalışma sırasında sürekli çalışmak yerine arada bir mola vermek, sevdiğiniz işlerle ilgilenmek, düzenli egzersiz yapmak, uyku düzeni oluşturmak, hobilerimizle ilgilenmek ve sağlıklı bir şekilde beslenmektir.

Yukarıda saymış olduğumuz önerileri uyguladığınız takdirde tükenmişlik sendromundan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Böylece hayatınızdan tekrardan keyif almaya başlarsınız ve gününüzden daha çok verim alırsınız.

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi

Tükenmişlik Sendromu

Öncelikle tükenmişlik sendorumu bir hastalık olarak değerlendirilmelidir. Bunun için bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin çevresindekilere büyük iş düşüyor. Bu kişiler bireyi doktora görünmeye ikna etmesi gerekiyor. Bu sayede tedavi başlatılabilir.

Tükenmişlik sendromu tedavisinde en çok kullanılan yöntem psikoterapidir. Bu yöntem sayesinde hastalar kısa süre içerisinde tedavi edilebiliyor. Ancak tükenmişlik sendromu ilerlemişse doktorlar psikoterapi yönteminin yanı sıra bazı ilaçların da kullanılmasını tavsiye edebilir.

Tükenmişlik Sendromu Testi Nedir?

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik sendromu testi kişide tükenmişlik sendromunu ortaya koymak için yapılan 10 sorudan oluşan bir testtir. Kişiye sorulan 10 soruda verecekleri cevaplara göre tükenmişlik sendromu olup olmadığı ortaya konur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Aşırı Empati Sendromu Belirtileri ve TedavisiCam Tavan Sendromu Nedir?
Anti Ego Muhalifliği Nedenleri ve TedavisiOthello Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Pazartesi Sendromu Nedir?Capgras Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
Peter Pan Sendromu Nedenleri ve Tedavisi30 Yaş Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tükenmişlik sendromu nasıl anlaşılır?

Tükenmişlik sendromuna sahip olan bireyleri gösterdiği belirtilerle fark edebilirsiniz. Karamsarlık, basit işleri bitirmekte zorlanma, işten soğuma, umutsuzluk, kendini değersiz hissetme, bedensel ve duygusal açından tükenmişlik hissiyatı bu rahatsızlığın belirtileridir.

Tükenmişlik hissinden nasıl kurtulurum?

Tükenmişlik sendromundan kurtulmanın birkaç yolu bulunuyor. Bunlar ruhunuzu dinlendirmek, teknolojiye ara vermek, egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, hobilerinize zaman ayırmak, eğlenebileceğiniz zamanlar oluşturmak, kendinizi özgür bırakmak ve kendinize hedefler belirlemektir. Bu yöntemleri kullanarak tükenmişlik hissinden kurtulursunuz ve hayatınıza tekrardan anlam katabilirsiniz.

Tükenmişlik sendromu kimlerde görülür?

Tükenmişlik sendromu daha çok yoğun ve stresli bir iş hayatı yaşayan kişilerde görülmektedir. Bu kişiler gün içerisinde yaşadıkları olaylar ve gerilimler yüzünden tükenmişlik sendromuna maruz kalabilirler.

Tükenmişlik sendromu tedavi edilmezse ne olur?

Tükenmişlik sendromu rahatsızlığı tedavi edilmediği takdirde kişi depresyona girebilmektedir. Şikayetler 15 günden fazla sürüyorsa ve kişinin günlük yaşamını engelliyorsa bir an önce doktora başvurulması gerekir.

Tükenmişlik sendromu yaşayan birine nasıl davranılmalı?

Tükenmişlik sendromu yaşayan birine empati yaparak yaklaşmalısınız. Bu sendromu yaşayan kişinin sorununun çözülmesine destek olmak onun için yapabileceğimiz en iyi şey olacaktır.

İnsan kendini neden tükenmiş hisseder?

İnsan kendini tükenmiş hissetmesinin altında hem fizyolojik hem de psikolojik nedenler yer alıyor. Çoğu zaman iş hayatında yaşanan gerilimler, belirsizlik ve bir olayı kontrol edememe kişide tatminsizlik oluşturur. Bu da ilerleyerek kişinin tükenmiş hissetmesine neden olur.

Tükenmişlik sendromu geçer mi?

Tükenmişlik sendromu kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir. Bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde git gide ilerleyerek depresyon, diyabet ve kalp hastalığı gibi birçok soruna neden olabilmektedir.

Bornout tükenmişlik sendromu nedir?

Bornout tükenmişlik her zaman duygusal yorgunlukla alakalıdır. Bu sendromda kızgınlık, öfke, bayılma ve hayal kırıklığı gibi olumsuz duygular baskın olur. Sonuç olarak bu kişilerde duygusallık karşımıza çıkmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.