Tırnak ve Saç Ölümden Sonra Uzar Mı?

Hepimizin öldükten sonra tırnak ve saçların uzamaya devam etmesine dair bildiği olay aslında gerçek değildir. Bu yanlış bilgi nereden kaynaklanıyor olabilir? Hadi hep birlikte öldükten sonra tırnak ve saç uzar mı bir göz atalım.
Tırnak ve Saç Ölümden Sonra Uzar Mı?

Tırnakların ve saçların öldükten sonra da uzamaya devam etmesi bir şehir efsanesidir diyebiliriz. Daha doğrusu yanlış algıdan kaynaklanan bir bilgi kirliliği demek daha doğru olacaktır. Aslında ölümden sonra tırnakların ve saçların uzayıp uzamadığına dair ölçüm yapılmış değil. Yine de kadavralar üzerinde çalışan tıp öğrencilerinin deneyimlerinden yola çıkılarak bir açıklama yapılabilmektedir.

Ancak yeni hücreler üretildiği zaman tırnak uzamaya devam eder ve bu glikoz olmadan gerçekleşmez. Ölüm ile birlikte glikoz üretimi duracağı için tırnakların uzaması da duracaktır. Bu durum saç için de geçerlidir. Ölüm ile birlikte kan akışı durur ve bununla birlikte oksijen pompalama işlemi de durunca saçın uzamasını sağlayan hücre bölünmesi de durur. Öyleyse insanlar tarafından ölümden sonra tırnakların ve saçların uzadığına dair olan inanışın sebebi nedir?

tirnaklar.gif


Saç ve Tırnaklara Dair Bu İnanış Nasıl Yayıldı?

Erich Paul Remarque'ın Batı Cephesinde "Yeni Bir Şey Yok" adlı romanına bir bakmak gerekir: "Kemmerich nefes almayı bıraktıktan çok sonra bile tırnaklarının garip yassı mahzen bitkileri gibi uzamaya devam edecek olması beni korkutuyor. O görüntü gözümün önüne geliyor. Tirbuşon gibi kıvrılarak uzayıp gidecekler, çürüyen kafatasındaki saçlar da tırnaklarla birlikte uzayacak, aynı iyi topraktaki çimler gibi, aynı çimler gibi..." Öldüğümüzde vücudumuz su kaybettiği için derimiz sıklaşır ve bu yüzden de saç ve tırnağın uzadığına dair bir göz yanılgısı oluşur. Yani tırnak uzamaz, tırnağın etrafındaki dokunun su kaybetmesinden dolayı deri geri çekildiği için tırnak uzamış gibi görünür. Aynı şekilde yüz derisi de kuruyarak kafatasına doğru çekilir ve sakallar uzamış gibi görünür.

 

batida-bisey-yok.jpg


Öldükten Sonra Saç ve Tırnaklar Uzar Mı?

Hollywood filmlerinde ve genel kültürde bildiğimizi sandığımızın aksine, ölümden sonra ne saçlar ne de tırnaklar uzar. İkisinin de uzaması, beyin ölümünün gerçekleşmesiyle birlikte sona erer.

oldukten-sonra.jpg


Saçlar ve Tırnaklar Nasıl Uzar?

Karmaşık bir biyokimyasal zincir sayesinde olmaktadır. Bu zincir beyin tarafından kontrol edilir. Beyin ölümü gerçekleştiğinde insanda tırnakların veya saçın uzaması imkansızdır. Belki ölümden birkaç dakika ya da bir saat içerisinde mikronlarla ölçülen miktarda uzamalar gerçekleşebilir. Ancak bu geçici ve kısa sürelidir. Gözle tespit edilemez.

sac-uzamasi.jpg


Efsane mi? Gerçek mi?

Tırnak ve saç uzamasıyla ilgili iddialar pek olası gözükmemektedir. Bunun nedeni ise ortalama insan tırnağı günde 0.1 milimetre uzar. Yani dakikada 0.000069 milimetre! Ölüm sonrasında bu uzamanın gözlenebilmesi mümkün değildir. Dışarıdan duyduğunuz o bilgiler tabii ki efsanedir.

efsane-mi-gercek-mi2.jpg


Öldükten Sonra Tırnaklar Neden Uzun Gözükür?

Ölümden sonra vücudun su kaybetmesi (dehidrasyona uğraması) sonucu yumuşak dokuların büzülmesiyle deri altındaki saç ve tırnakların da görünür hale gelmesidir. Bu, bir "uzama" olarak kabul edilemez, var olan deri altı yapının dışarıya çıkmasıdır.

olumden-sonra-vucudun-su-kaybetmesi-.jpg

Önerilen İçerik; Neden Tırnak Yeriz? Öğrenmek İçin Tıklayın!

Neoldu.com / Sosyal Fayda

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.