Dünyaca Ünlü TIME Dergisine Kapak Olan 10 Türk

1923’ten beri hizmet vermekte olan dünyaca ünlü TIME dergisi kapak fotoğraflarıyla adeta gündemi belirlemiştir. TIME dergisi, yayın hayatı boyunca tam 11 defa kapak fotoğrafında Türklere yer vermiştir. İşte TIME dergisine kapak olan Türkler…
Dünyaca Ünlü TIME Dergisine Kapak Olan 10 Türk

TIME Dergisine Kapak Olan Türkler

Uzun yıllardır yayın hayatına devam eden dünyaca ünlü TIME dergisi, sosyal ve politik olaylara karşı kayıtsız kalmayıp bu olayları her zaman büyük bir sükse ile duyurmuştur. Dünyanın gündemine oturan olayların baş karakterlerini kapak sayfasında yayınlayan TIME dergisi neredeyse yüzyıllık yayın geçmişinde tam 10 defa Türklerden bahsetmiştir. Farklı başarılarla bir şekilde dünya üzerinde isminden söz ettirmeyi başaran Türkler; amaçlarını, görüşlerini ve en önemlisi kendilerini TIME dergisi ile dünyaya göstermişlerdir. İşte dünyaca ünlü TIME dergisine kapak olan 10 Türk insanı…

1. Mustafa Kemal Atatürk (24 Mart 1923)- (21 Şubat 1927)

time dergisi

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Mustafa Kemal Atatürk askeri ve siyasi hayatındaki mükemmel başarılar sayesinde 1920’li yıllarda tüm dünya tarafından tanınıyordu. Savaş yıllarında emperyalist güçlere karşı verdiği onurlu mücadele, yeni bir devletin ilk adımlarını atması ve sömürgecilik düzenine karşı yaptığı devrim niteliğindeki başarılarıyla Mustafa Kemal Atatürk, 24 Mart 1923 tarihli TIME dergisinde kapak fotoğrafı olmuş ve dünya gündemine oturmuştur.

Doğduğu günden vefatına kadar hayatı bir mücadele içerisinde geçen Atatürk, Cumhuriyetin kuruluşundan sadece 4 yıl sonra TIME dergisine yeniden konu olmuştur. Savaştan çıkmış ve yeni kurulmuş bir Devletin ilk 4 yılında %8.5‘lik büyüme oranı dünyayı hayrete düşüren bir olay olmuştur. Bu olay neticesinde 21 Şubat 1927 tarihinde Time dergisi kapak fotoğrafında bir kez daha Mustafa Kemal Atatürk’e yer vermiştir.


2. İsmet İnönü (19 Mayıs 1942)

time dergisi

Kurtuluş savaşının 22.yıl dönümü gereği 19 Mayıs 1942 yılında TIME dergisine kapak olan İsmet İnönü, bir bakıma Avrupa’yı işgal etmiş Nazi Ordusunun da yeni hedefi olarak görülüyordu. Ancak birkaç ay sonra Almanların SSCB’ye saldırması sonucu bu konu hakkındaki fikirleri de boşa çıkarmıştır.


3. Şükrü Saraçoğlu (12 Haziran 1943)

time dergisi

İkinci Dünya Savaşı yıllarında ikinci kez bir Türk’ün TIME dergisine kapak olması ne kadar manidar olsa da Şükrü Saraçoğlu 12 Haziran 1943 yılında Time Dergisine kapak olmuştur. Bu olayın en kabul gören sebebi ise 2.Dünya Savaşı başladığı yıllarda tarafsızlığını ilan eden Türkiye’nin artık bir taraf seçmiş olmasıydı.


4. Adnan Menderes (3 Şubat 1958)

time dergisi

Çok partili siyasi hayatın en net şekilde anlaşıldığı dönemlerde Başbakanlık yapan Adnan Menderes birçok siyasi başarıya imza atmıştır. Dış siyasette de etkin bir rol üstlenen Adnan Menderes, Türkiye Cumhuriyeti’ni IMF ve NATO gibi kuruluşlara üye yapmıştır. Bunca başarı üzerine Türkiye de oluşan kargaşa ortamı da dikkatlerden kaçmamış ve Adnan Menderes 3 Şubat 1958 günü Time dergisine kapak olmuştur.


5. Kenan Evren (29 Eylül 1980)

time dergisi

80’li yıllarda askeriyenin Türkiye Cumhuriyeti yönetimini ele almasıyla Cumhurbaşkanlığı’na gelen Kenan Evren 29 Eylül 1980 tarihli TIME dergisine kapak olmuştur. Hakkında uzunca bir yazı yazılan Kenan Evren için “Türkiye’yi bir arada tutuyor” başlığı atılmıştı. TIME dergisinin bilinmeyen bir sebeple arşivinden çıkardığı Kenan Evren kapaklı dergi sayısı, şahsi arşivinde 29 Eylül 1980 tarihli dergiyi saklayan bir kişi tarafından tekrar ortaya çıkarılmıştır.


6. Mehmet Ali Ağca (9 Ocak 1984)

time dergisi

Dünyada en çok konuşulan olaylardan biri olan Papa’ya suikast girişimi olayını gerçekleştiren Mehmet Ali Ağca 9 Ocak 1984 tarihli TIME dergisine kapak olmuştur. Papa’nın kendisine suikast düzenlemesine rağmen Mehmet Ali Ağca’yı affetmesi Time Dergisinin dikkatini çekmiştir ve kapak fotoğrafıyla beraber “Niçin Bağışladı?” başlığını atmışlardır.


7. Naim Süleymanoğlu (3 Ocak 1988)

Time dergisi

Dünyanın en güçlü adamı olarak değerlendirdiğimiz Türkiye’nin gururu Naim Süleymanoğlu Seul Olimpiyatları’nda gösterdiği üstün başarı ile TIME’ a kapak olmuştur. Kendi vücud ağırlığının üç katından on kilo fazlasını kaldırmayı başaran Naim Süleymanoğlu kırılması neredeyse imkansız bir başarıya imza atmıştır.


8. Mine Karakaş (15 Temmuz 2007)

time dergisi

Siyasi karışıklığın baş gösterdiği ve 2007 seçimlerine sayılı günler kala TIME Dergisi, 15 Temmuz 2007 tarihli dergisine kapak olarak Türbanlı bir Türk vatandaşı olan Mine Karakaş’ı seçmişti. Türban sorunun gündemde olduğu dönemde Time Dergisinin Türbanlı bir kadını kapak seçmesinin sebebi ise bilinmiyor. Dergide Mine Karakaş Türkiye’de Türban sorunu yüzünden çektiği sıkıntıları anlatmıştır.


9. Dr. Mehmet Öz (13 Haziran 2011)

time dergisi

Türkiye’de olduğundan daha çok ABD’de ünlü olan Dr. Mehmet Öz Amerikan Fox kanalında yaptığı “Dr.Oz” isimli programının izlenme rekorları kırması sonucu 13 Haziran 2011 tarihinde Time Dergisine  kapak olmuştur.


10. Recep Tayyip Erdoğan (17 Kasım 2011)

time dergisi

2011 yılında Başbakanlık görevinde bulunan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya gündemine adını yazdırarak Time Dergisi’nin dikkatini çekmiş ve 17 Kasım 2011 de çıkan TIME Dergisi’ne kapak olmuştur. "Erdogan’s Way" (Erdoğan’ın Yolu) başlığıyla birlikte çıkarılan Time Dergisi Erdoğan’ın kendi doğru bildiği yoldan şaşmadığını vurgulamayı amaçlamıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum