Testosteron Nasıl Artar? Testosteron Arttıran Yiyecekler

Testosteron, vücut için önemlidir. Özellikle kas kütlesi ve cinsel yaşamı doğrudan etkiler. Testosteron seviyesine yükselten besinleri araştırdık.
Testosteron Nasıl Artar? Testosteron Arttıran Yiyecekler

Testosteron hakkında bilgiler verecek ve testosteronu nelerin artırabileceğine değineceğiz.

Testosteron Nedir?

Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron, kanda SHBG (sex hormone-binding globülin) hormonuna bağlanarak organlara taşınır ve oralarda kas gelişimi, bağışıklık sistemi, libido, vücudun kıllanması, hastalıklara yatkınlık, otizm, depresyon, kişilik ve cinsel isteği arttırıcı gibi daha birçok konuda etkin rol oynayacak olan reaksiyonların başlamasına sebep olur. 

Testosteron Nasıl artar

Erkeklik hormonu olarak bilinmesinin sebebi erkek vücudunda daha yüksek oranda bulunuyor olmasıdır. Yetişkin bir erkekte, bir kadına göre 40-60 kat fazla bulunur fakat kadınların vücudunda da bulunan bir hormondur.

Kadın vücudunda bu hormonun dengesi çok önemlidir. Fazla olması halinde davranışsal açıdan etkisi yüksek olur. Peki, Testosteron nasıl artar? Testosteronun işlevleri nelerdir? İşte, Testosteron hormonu (cinsel gücü arttırma) ve bilinmesi gerekenler...

Testosteronun İşlevleri Nelerdir?

Testosteron cinsiyet belirlenmesi açısından da önemlidir. Erkek bireyin boşalması ve dişi yumurtasının dişi spermiyle birleşimi sonucunda oluşan embriyo, XX kromozomuyla oluşur. Rahimde maruz kaldığı testosteron seviyesi, cinsiyeti belirler.

Fetüs, 2 ay boyunca Y kromozomunun anneden gelen testosteronu etkilemesiyle cinsiyetini oluşturur. Bebeğin cinsiyetinin en erken 3. aydan itibaren belirlenebilmesi bu yüzdendir. Bu hormonun dengesi çok önemlidir.

Anne karnında yeterli seviyede testosteron üretilmediyse çocuk ilerde çift cinsiyetli ya da cinsiyet değiştirmeye meyilli olabilmektedir. Testosteron hormonu çocuğun sağ elini veya sol elini kullanacağına kadar çok farklı kararları da belirler.

testosteron-nasil-artar-testosteron-arttiran-yiyecekler-001.webp

Yapılan araştırmalarda beyin fonksiyonlarıyla doğrudan bağlantısı olduğu tespit edilmiş ve çocuklardaki geç konuşma sorunlarına bu hormonun sebep olduğu da gözlemlenmiştir.

Erkek çocuklarda anne karnında son 3 ayda maruz kalınan testosteron çok yüksek ise konuşma güçlüğü yaşandığı tespit edilmiştir. Kızlarda ise tam tersi son 3 ayda yetersiz testosterona maruz kalındığında konuşma güçlüğü görülmüştür.

Yani anne karnındaki son dönemde yüksek testosteron erkek çocuklarda kötü etki yaratırken kız çocuklarda olumlu etki yaratmaktadır. Testosteronun bir diğer etkili olduğu nokta da kas gelişimidir.

Yıpranan kas dokusunun onarılmasında ve yağların yakılmasındaki etkisi yüksektir. Bu yüzden vücut geliştiricilerin önemsediği bir konudur. Doğal besinler ile seviye yükseltilemezse gıda takviyeleri ile tamamlanır.

Özellikle 30 yaşından itibaren testosteron hormonu düşüşe geçer. Vücuttaki seviye düştüğündeyse kas dokusu oluşumu yavaşlar ve yağlanma daha hızlı olur. Yaşlandıkça göbeklenmek ve kilo almanın bir diğer sebebi budur.

Testosteron Arttırmak Amacıyla Tüketilen 10 Besin

Erkekler açısından oldukça önemli bir özelliği sahip olan testosteron, kadınlar açısında da önemlidir ancak erkeklerdeki oranı kadınlara göre daha yüksektir. Peki, özellikle erkeklik hormonu olarak dillendirilen testosteron nasıl yükseltilir? Günlük tükettiğimiz hangi besinler içerisinde testosteron arttırıcı maddeler yer almaktadır?

İşte, özellikle erkeklerin merak ettiği cinsellik hakkında bilinmesi gerekenler arasında bulunan testosteron arttırıcı yiyeceklerin listesi…

1. Tereyağı

Testosteron Arttıran Yiyecekler

Testosteron, vücut içerisinde çok fazla hayati rol oynayan erkek cinsiyet hormonudur. Bu hormonu arttırmak için kullanılan besinlerin başında da hakiki tereyağı gelmektedir. Eğer vücudunuzun yağ ihtiyacı yeterli miktarda karşılarsanız, otomatik olarak testosteronun artacağından emin olabilirsiniz. 

Sizlere tavsiyemiz, yağların kilo aldırdığını düşünüp yağ alımını engellemeyin. Yeteri kadar yağ alımı vücudunuz için hiçbir sıkıntı yaratmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, testosteronu arttırmak için doymuş yağlar, hayvansal kaynaklı yağlar, tekli doymamış yağlar, zeytin yağı ve kanola yağı tüketilmesidir.

2. Zeytinyağı

Testosteron Arttıran Yiyecekler

Testosteron arttıran besinler arasında yağların ne kadar önemli olduğunu yukarıda vurguladık. Bu yağlar arasında nasıl ki tereyağı etkiliyse bunun yanı sıra hakiki zeytinyağı da aynı şekilde etkilidir.

3. Yumurta

Testosteron Arttıran Yiyecekler

Tüm zamanların en sağlıklı besinliler arasında bulunan yumurta, vücut içerisinde testosteron arttıran yiyeceklerden bir tanesidir. Testosteron arttırıcı özelliği bulunan yumurta, protein ve amino asit bakımından oldukça etkilidir. Bu iki besinde testosteronu attıran özellikleri içerisinde barındırmaktadır.

4. Peynir

Testosteron Arttıran Yiyecekler

Ülkemizde kahvaltı sofralarında her daim yer alan beyaz peynir, Testosteron seviyesini arttıran besinler arasında oldukça önemli konumdadır. Bunun en önemli sebebi ise içerisinde D vitamini bulundurmasıdır.

5. Yağsız Kırmızı Et

Testosteron Arttıran Yiyecekler

Testosteron seviyesini arttıran besinler arasında yer alan Yağsız kırmızı et hem protein hem de amino asit bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda vücudun demir ve çinko eksikliğini de engellemektedir. Demir ve çinko da testosteronu arttıran besinler arasındadır.

6. Muz

Testosteron Arttıran Yiyecekler

Muz, testosteron yükselten besinlerden bir tanesidir çünkü muz bromelain enzimi, potasyum ve B vitaminlerini içerisinde barındırmaktadır.  Bu besinlerin hepsi vücuttaki doğal Testosteron üretiminde yardımcı olmaktadır.

7. Kuruyemişler

Testosteron Arttıran Yiyecekler

Sağlıklı beslenmek amacıyla tüketilen kuru yemişler, aynı zamanda içerisinde bulundurduğu besinler sayesinde testosteron arttırmak amacıyla da tüketilmektedir. Kaju, badem, ceviz, fındık, fıstık vb. kuruyemişlerdir.

8. Karides

Testosteron Arttıran Yiyecekler

Deniz ürünlerinden bir tanesi olan karides, doğal hormon seviyesini, özelliklede testosteron seviyesini arttırmak için oldukça sağlıklı bir gıda türüdür. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi olarak karidesin içerisinde bulunan D vitamini gösterebiliriz. Yukarıda da belirttiğimiz üzere D vitamini vücutta T seviyesini arttıran en önemli besinler arasındadır.

9. D Vitamini İçeren Yağlı Balıklar

Testosteron Arttıran Yiyecekler

Testosteron, erkeklerin üreme fonksiyonlarını etkileyen unsurların başında gelmektedir. T seviyesini arttıran bütün besinlerin içerisinde D vitamini yer almaktadır. Bu balıklar uskumru, somon, ton balığı olabilir.

10. Brokoli, Ispanak, Karnabahar ve Lahana

Testosteron Arttıran Yiyecekler

Brokoli, karnabahar, ıspanak, lahana gibi yeşillikler vücuttaki testosteron hormonunu arttırmada önemli özelliklere sahiptir. Bu yüzden kesinlikle ama kesinlikle yeşil besinler tüketmeye özen gösterin.

Testosteron Hormonu Nasıl Artar?

Rekabet ve hırs güdüsü, testosteron seviyesi yüksek kişilerde daha fazladır. Yarışmaya ve kazanmaya olan ihtiyacı arttırır. Doğaya baktığınızda genel olarak erkeklerin dişileri etkileyebilmek adına güç gösterisi yaptıkları ve birbirleriyle rekabete girdikleri görülür.

Temel anlamda bu erkeklik içgüdüsüne yani testosterona dayanır. Rekabet ve hırs güdüsü iş yaşamında da başarı getiren faktörler oldukları için bu hormonun yüksek olması kariyeriniz için iyi olabilir.

Kariyeriniz için dahi gerekli hormon olan Testosteron arttırmak için yapılması gerekenler şunlardır:

1. Stresi Azaltın ve Kilo Verin

Testosteron Hormonu Nasıl Artar?

Stres ile üretilen kortizol hormonu testosteronun üretilmesini engeller. Bu yüzden mümkün olduğunda stres yapmamaya özen gösterin. Stres tüm vücudunuza olduğu gibi bu hormona da zarar veriyor ve üretimini düşürüyor.

Kilo vermeniz de önemli. Eğer fazla kilolarınız varsa bu hormonun üretimi de azalıyor. Zaten bu hormonun salgılanmasını arttırdığınız zaman daha hızlı yağ yakmaya başlayacaksınız. Sağlıklı beslenerek ve spor yaparak testosteron seviyesini arttırabilir, fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

2. Spor Yapın

Testosteron Hormonu Nasıl Artar?

Spor yapmak her şeye iyi geldiği gibi testosteronu da arttırır. Özellikle ağırlık idmanları kasları zorlayacağı için bu hormon salgısını arttırır. Aynı zamanda ne kadar çok kas grubunu çalıştırırsanız o kadar fazla salgılanır.

Yüzme, tenis, squad gibi spor hareketleri daha çok arttırır. Testosteron aynı zamanda güç sağlar. Bu yüzden en fazla zorlanacağınız hareketleri yapmak ve kaslarınızı zorlamak faydalı olacaktır.

3. Düzenli Uyuyun

Testosteron Hormonu Nasıl Artar?

Araştırmalara göre gece uykusunu 5 saate düşüren erkeklerin gün içindeki testosteron miktarları ölçülmüş ve %10-15 oranında azaldığı gözlemlenmiştir. Uyku, vücudun dinlendiği ve düzenlendiği safha olduğu için mutlaka düzgün uyumaya özen gösterilmelidir. Az uyku ile düşen testosteron, beraberinde daha hızlı kilo almayı ve kas kaybını kolaylaştırır.

4. Sigaradan ve Alkolden Uzak Durun

Testosteron Hormonu Nasıl Artar?

Sigara içindeki zararlı maddeler sebebiyle testosteron üretimini de düşürücü etkiye sebep olur. Ayrıca vücutta birçok soruna yol açacağı için dolaylı olarak da bu hormonun düşmesini sağlayacaktır.

Alkol alındığında karaciğer onunla uğraşırken bir madde üretir ve bu madde testosteron üretimini engeller. Yapılan araştırmalara göre özellikle bira içinde bulunan maddelerin testosteron seviyesini daha yüksek oranda etkilediğini ortaya koymuştur.

5. Sağlıklı Yağlar Tüketin

Testosteron Hormonu Nasıl Artar?

Doğal besinlerdeki yağlar, testosteron üretiminde etkin görev alırlar. Zeytinyağı, tereyağı, balık yağı ve kuruyemişlerdeki yağlar mutlaka tüketilmelidir. Diyet sebebiyle bu yağların tüketimi bırakıldığında testosteron seviyesinin %40 oranında düştüğü gözlemlenmiştir.

Unutmayın bunları yediğinizde yükselen testosteron seviyesi, kas dokusunun artmasını ve yağların yakılmasını hızlandıracaktır. Tabi kararında tüketildiği sürece… Mısırözü yağı, Ayçiçek yağı, margarin gibi suni yağlardan ise uzak durmalısınız. Suni yağlar testosteron seviyesini düşürmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Testosteron Nedir, Seviyesi Nasıl Artar?

Testosteron düşüren gıdalar nelerdir?

Testosteron düşüren bazı gıdalar vardır. Bu gıdalar tüketildiğinde testosteron seviyesi düşer. Meyan kökü, ekmek, hamur, tatlı, nane, alkol, süt ve süt ürünleri, soyalı gıdalar, bazı yağlar testosteronu düşürür.

Yüksek testosteron belirtileri nelerdir?

Testosteron fazlalığı sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, yine erkek kaynaklı infertilite, cinsel dürtülerde artış, akne oluşumu gibi durumlara yol açabilmektedir.

Ortalama testosteron oranı kaç olmalıdır?

Erkeklerde ortalama testosteron oranı erkeklerde 300 ile 10000 ng/dl arasındadır. 230 ng/ml ise testosteron düşüklüğü yaşanan bir bireyin oranlarıdır. Bu bireylerde hipogonadizm de olabilmektedir.

Yüksek testosteronun faydaları nelerdir?

Yüksek testosteron oranına sahip olan bireylerde yüksek libido, sağlıklı kemikler, yağsız bir vücut, kırmızı kan hücresi üretiminde artış, gelişmiş kavrama yetisi gibi durumlar görülebilmektedir.

En iyi testosteron artırıcı supplement hangisidir?

Ashwagandha, takviye olarak alınabilmektedir. Bu bitki sayesinde testosteron seviyesi ciddi oranda artırılabilir. En iyi testosteron arttırıcı supplement seçeneklerinden biri olarak gösterilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum