Taşkent Gezilecek Yerler

Taşkent, 2.300.000'i aşan nüfusuyla bölgenin en büyük şehri konumundadır. Şehir tarihi, turistik ve tabii alanlar bakımından zengindir. İşte, Taşkent'te gezilecek görülecek yerler...
Taşkent Gezilecek Yerler

Taşkent Hakkında Bilgi

  • Özbekistan'ın doğusunda yer almaktadır.
  • Özbekistan'ın başkenti ve en büyük şehridir.
  • Yaklaşık 3 milyon nüfusu vardır.
  • Taşkent eski bir yerleşim bölgesidir.
  • 334,8 km2 alana sahiptir.
  • Özbekistan'ın en çok turist çeken şehridir.
  • Para birimi Özbekistan Somu'dur.

Taşkent Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizde Taşkent'te gezip görebileceğiniz yerleri şu başlıklar altında işleyeceğiz.

  • Taşkent'te ki gezilecek yerler listesi
  • Taşkent müzeleri
  • Taşkent'te yer alan tarihi mekanlar
  • Taşkent'te ki turistik noktalar
  • Taşkent otel önerileri
  • Taşkent'te nerede ne yenir?
  • Taşkent'te ulaşım nasıl sağlanır?
  • Taşkent'e ne zaman gidilir?
  • Taşkent festivalleri nelerdir?

Taşkent gezilerinize rehber olabilmek için ülkenin gezilip görülmesi gereken yerlerini sizlere sunuyoruz.


Minor Camii

Bu yıl hizmete açılan Minor Camii ülkenin en modern camisi olmuştur. Yapımında yalnızca beyaz mermer kullanılan cami kusursuz bir görünüme sahiptir. Kendine has görüntüsüyle her yıl binlerce turisti kendisine hayran bırakmaktadır. Özbekistan’da bulunan hemen hemen bütün camilerin yapılma hikayesi vardır. Ancak bu yapıların istisnasız her birinin kendi ruhları vardır. Minor Camii’ni ziyaret ettiğinizde durumu anlayacaksınız.

minor-camii.jpg


Bağımsızlık Meydanı

Ülkenin Sovyetler Birliği’nden ayrılışı adına kurulan büyük bir meydandır. Burada geniş yeşil alanlar, ağaçlar, havuzlar, heykeller ve devasa binalar bulunmaktadır. Taşkent halkının en önemli dinlenme alanlarından biri haline gelen meydanda yürüme ve bisiklet yolları mevcuttur. Gündüz olduğu gibi akşamları da mükemmel ışıklandırma sistemleri sayesinde ilgi görmektedir.

bagimsizlik-meydani.JPG


Emir Timur Müzesi

Türk Dünyası’nın en büyük komutanlarından biri olan Timur’un doğumunun 660. yılında kurulan ve ona hasredilen müzedir. Müze mavi kubbeli küçük bir binadan ibarettir. Ancak müzenin geniş bahçesinde Timur’un harika heykelleri bulunmaktadır. Taşkent seyahatinizde, yaşadığımız geniş coğrafyanın tarihini şekillendiren şahsiyetlerden biri olan Timur’un müzesini ve heykellerini gezip görmeyi unutmayın.

emir-timur-muzesi.jpg


Japon Bahçesi

Taşkent’in en önemli dinlenme alanı burasıdır. Japon Bahçesi birçok ağaç ve çiçek türüyle büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Ayrıca bahçenin içerisinde harika bir dere var ve bu derede balık ve ördekler yaşıyor. Huzur dolu bu bahçede dolaşmanın, balık ve ördeklere yem vermenin mutluluğunu yaşamak için mutlaka gezilmesi gereken bir alandır.

japon-bahcesi.jpg


Özbekistan Devlet Uygulamalı Sanatlar Müzesi

Özbekistanlı sanatçıların eserlerinin sergilendiği müzenin geçmişi 1927 yılına dayanmaktadır. Önceleri El Sanatları Müzesi olarak anılan kurum 1997 yılında devlet statüsüne geçirildi. Müzede daha çok 19. yüzyılın başlarında ve ikinci yarısında ortaya çıkan el sanatı eserleri sergilenmektedir. Ülkenin usta sanatçılarının elinden çıkan heykel, resim, grafik, porselen, halı, kumaş ve mücevherler burada sergilenmekte ve yoğun ilgi görmektedir. 

ozbekistan-uygulamali-sanatlar-devlet-muzesi.jpg


Abdül Kasım Medresesi

Taşkent'in güney kesiminde yer alan Abdül Kasım Medresesi, Taşkent mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Medresenin tam olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmese de arkeolojik kazılar ve tarihsel belgeler 19. yüzyılın başında inşa edilmiş olabileceğini söylüyor. Medrese, dönemin önde gelen alimlerinden Abdül Kasım Han'ın adını taşıyor. Abdül Kasım Han, ilme ve sanata verdiği önemle tanınan bir liderdi. Günümüzde Abdül Kasım medresesi sanat ve zanaat alanında hizmet veriyor. Birbirinden yetenekli ressamlar, kuyumcular, ahşap kesiciler ve minyatür sanatçıları yetiştiriyor. Taşkentt'ten alacağınız hediyelik eşya alışverişleriniz için doğru bir tercih olacaktır.

abdul-kasim-medresesi.jpg


Barak Han Medresesi

Barak Han Medresesi, Taşkent'in simge yapılarından biridir ve Taşkent'teki en büyük medresedir. Medrese farklı dönemlerde inşa edilmiş çeşitli yapılardan oluşmaktadır. Medresenin ilk kısmı 15. yüzyılda, ikinci kısmı 16. yüzyılın ilk yarısında, üçüncü kısmı ise 16. yüzyılın ortasında yapılmıştır. Medresenin son parçası olan üçüncü kısım Suyuniç Han'ın oğlu Barak Han tarafından yaptırılmıştır ve onun adıyla anılmaktadır. Büyüdükçe bir avlu etrafında toplanan medrese binaları 1955-1963 yılları arasında restore edilmiştir. Barak Han Medresesi'ni 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

barak-han-medresesi.jpg


Televizyon Kulesi

Orta Asya'nın en yüksek yapısı olma ünvanını elinde tutan Televizyon Kulesi, 365 metre yüksekliğe sahiptir. Kulenin inşaatına 1978 yılında başlanmıştır ve 15 Ocak 1985 tarihinde hizmete açılmıştır. Günümüzde Orta Asya'nın en yüksek yapısı olan kule 1985-1991 yılları arasında dünyanın en yüksek üçüncü kulesi ünvanına sahipti. Televizyon kulesini pazartesi günleri hariç 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

televizyon-kulesi.jpg


Prens Romanov Sarayı

Günümüzde Özbekistan Dışişleri Bakanlığı tarafından konuk evi olarak kullanılmaktadır. Prens Romanov Sarayı'nın bir kısmı ise müzeye dönüştürülmüştür. Sarayın müze olarak halka açılmasındaki en büyük amaç ise burjuvazi ve halk arasındaki farkı vurgulamaktadır. O dönemde var olan bu eşitsizliği sergileyerek günümüzdeki eşitliğe vurgu yapmaktadır. Prens Romanov Sarayı'nı sadece Pazar günleri ziyaret edebilirsiniz.

prens-romanov-sarayi.jpg


Ali Şir Nevai Edebiyat Müzesi

Özbekistan'ın bağımsızlığını kazandığı tarihe kadar El Yazmaları Müzesi adıyla anılmıştır. Bağımsızlığın kazanılmasının ardından Ali Şir Nevai Edebiyat Müzesi adını almış ve içerisindeki koleksiyon genişletilmiştir. Müzenin ana koleksiyonunu Ali Şir Nevai'nin eserleri ve hayatının anlatıldığı diğer eserler oluşturmaktadır. Bunların haricinde Özbek Edebiyat tarihinde önemli yeri olan yazar ve şairlerin eserleri, kıymetli el yazması kitaplar bulunmaktadır.

ali-sir-nevai-edebiyat-muzesi-002.jpg


Taşkent'te Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Özbekistan'ın başkenti ve en büyük şehri olan Taşkent, tarihi mekanları ve gezilecek yerleri ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Son yıllarda Türk turistlerin de ziyaretlerinin artması sonucu önemli bir konum haline gelen Taşkent şehrini konu olarak ele aldık. Bu içeriğimizde Taşkent'te konaklanacak 5 otel önerisi derledik. İşte Taşkent'in en iyi ve en uygun otelleri;


Elegant Hotel

Taşkent'te 2005 yılından kalma bir binada yer alan Elegant Hotel, ortak salon ve ücretsiz Wi-Fi erişimli konuk odaları sunmaktadır. Tesis personeli havaalanı transferleri ayarlayabilir. Ziyaretçi puanlamasından 8.4 puan alan bu hotel 3 yıldızlıdır.

elegant-hotel-001.jpg

Adres: Yunusobod district, 2-tor Qorgon, 12, Тошкент 100052, Özbekistan

Telefon: +998 94 686 20 30

Fiyat: Geceliği 33 € ile 45 € arasındadır.


Oazis Hotel

Taşkent'te yer alan Oazis Hotel'de bahçe ve bar bulunmaktadır. WiFi erişimi ücretsizdir. Konaklama yerinin tüm odaları gardırop ile donatılmıştır. Oazis Hotel'in her odası düz ekran kablo TV ile donatılmıştır. Ziyaretçi puanlamasından 7.9 puan alan bu hotel 2 yıldızlıdır.

oazis-hotel.jpg

Adres: Яшнабадский район, ул.Фаргона йули, дом 23, Тошкент 100105, Özbekistan

Telefon: +998 71 291 30 00

Fiyat: Geceliği 10 € ile 51 € arasındadır.


Grand Mumtoz Hotel 

Taşkent'te bulunan Grand Mumtoz Hotel, ücretsiz Wi-Fi sunmaktadır. Konaklama 24 saat hizmet veren bir resepsiyon ve misafirler için bagaj muhafazası sağlamaktadır. Tesiste günlük kahvaltı verilmektedir. Ziyaretçi puanlamasından 7.4 puan alan bu hotel 3 yıldızlıdır.

grand-mumtoz-hotel .jpg

Adres: Жилой дом №8, Карвансарой пр 7, Тошкент 100135, Özbekistan

Telefon: +998 95 170 33 37

Fiyat: Geceliği 35 € ile 53 € arasındadır.


Maya Hotel

Taşkent'te yer alan MAYA Hotel'in bahçesi ve terası vardır. Tesis 24 saat hizmet veren bir resepsiyon sunmaktadır. Tüm odalarda ücretsiz Wi-Fi erişimi mevcuttur. Bazı odalar balkonludur.

maya-hotel.jpg

Adres: Taşkent, Özbekistan

Telefon: +998 91 358 40 60

Fiyat: Geceliği 20 € ile 63 € arasındadır.


Navruz Hotel

Otelin tüm konaklama birimlerinde oturma alanı ve düz ekran TV vardır. Tüm konuk odalarında çalışma masası vardır. Navruz Hotel'de her sabah açık büfe kahvaltı sunulmaktadır. Ziyaretçi puanlamasından 9.1 puan alan Navruz Hotel, 3 yıldızlıdır.

navruz-hotel.jpg

Adres: Taşkent, Özbekistan

Telefon: +998 71 150 10 90

Fiyat: Geceliği 55 € ile 136 € arasındadır.


Taşkent'te Nerede Ne Yenir?

Zengin bir mutfağa sahip olan Özbek mutfağında meyveler ve çay önemli bir yere sahiptir. Alışılanın dışında yemek sıralamasına sahip olan Taşkent mutfağında yemekler çay ile sona ermektedir. İlk önce çayın ikram edildiği sofralarda çayın ardından geleneksel bir tatlı yenir, ardından ana yemek ikram edilir. Ana yemekten sonra da mantı ya da pilav yenir. Tüm bunların ardından genellikle meyve servisi yapılır. Son olarak da yine çay ikram edilir. Her ne kadar bizim alışık olduğumuz sıralamanın dışında olsa da Taşkent Mutfağı oldukça lezzetli yemeklere sahiptir.


Basilic Restaurant

Avrupa ve Akdeniz mutfaklarını kendine konu edinen Basilic Restaurant, vejetaryen dostudur. Bu restoran sizlere öğle yemeği ve akşam yemeği hizmeti vermektedir. Müessesinde alkol bulundurmayan bu restoran, pazar günleri 12:00 - 00:00 saatleri arasında, diğer günler ise 11:00 - 00:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

basilic-restaurant.jpg

Adres: 19 Amir Temur Avenue, Tashkent, Özbekistan

Telefon: +998 97 773 99 05


Affresco

İtalyan mutfağını kendine konu edinen bu restoran, vejetaryen dostudur. Affresco, sizlere öğle yemeği, akşam yemeği ve gece eğlencesi hizmeti vermektedir. Her türlü alkol bulunduran bu restoran her gün 12:00 - 00:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

affresco-001.jpg

Adres: Бобура улица, Tashkent, Özbekistan

Telefon: +998 71 129 90 90


Il Perfetto

İtalyan ve Avrupa mutfağını kendine konu edinen bu restoran vejetaryen dostudur. Il Perfetto, sizlere kahvaltı, öğle yemeği, brunch ve akşam yemeği hizmeti vermektedir. Her türlü alkolü bulunduran bu restoran, 09:00 - 00:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

il-perfetto.jpg

Adres: Taras Shevchenko Street, Tashkent, Özbekistan

Telefon: +998 71 252 56 94


SalSal Restaurant

İtalyan mutfağını kendine konu edinen bu restoran, vejetaryen dostudur. Samsalarıyla ünlü olan bu restoran, sizlere kahvaltı, öğle yemeği, brunch ve akşam yemeği hizmeti vermektedir. SalSal Restaurant, her gün 11:00 - 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

salsal-restaurant.jpg

Adres: г. Ташкент, ул. Афросиёб, 6. Ориентир: магазин, Özbekistan

Telefon: +998 95 193 65 65


The Irish Pub & Restaurant

İrlanda mutfağını kendine konu edinen bu restoran, vejetaryen dostudur. The Irish Pub & Restaurant, öğle yemeği, akşam yemeği ve içecek hizmeti vermektedir. Her türlü alkolü bulunduran The Irish Pub & Restaurant, sizlere 11:00 - 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. 

the-irish-pub--restaurant.jpg

Adres: 30 Taras Shevchenko Street, Tashkent, Özbekistan

Telefon: +998 71 252 78 42


Taşkent'te Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Taşkent şehir içi ulaşımı oldukça kolay ve ucuzdur. Şehir içi ulaşımda en önemli araç metrodur. Taşkent'te 3 adet metro hattı bulunmaktadır. Kırmızı, mavi ve yeşil olarak adlandırılan bu metro hatlarının güzergahlarını her metro istasyonunda bulabilirsiniz. Metro biletleri ise 1000 Özbek Somu'dur. Ayrıca taksi ile de Taşkent'te kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksiler her ne kadar ucuz olsalar da binmeden önce gideceğiniz yeri söyleyip mutlaka pazarlık yapmalısınız. Özbekçe bilmiyorsanız bile taksi şoförleriyle Rusça ya da Türkçe anlaşabilirsiniz. Taşkent'te otobüs ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Metroya göre daha yavaş olan otobüsler şehrin değişik sokaklarını görmek için tercih edilebilir. Otobüs biletleri de metro biletleri ile aynı ücrete sahiptir.

taskentte-ulasim-nasil-saglanir.jpg


Taşkent'e Ne Zaman Gidilir?

Oldukça sert ve karasal iklime sahip olan Taşkent'te yaz ayları yüksek sıcaklıklar görülmektedir. Kış ayları da çetin soğuklarla geçmektedir. Bu nedenle Taşkent'i ziyaret etmek için en uygun zamanlar nisan, mayıs ve haziran ayının ilk haftaları ile eylül ve ekim aylarıdır.

taskente-ne-zaman-gidilir.jpg


Taşkent'e Nasıl Gidilir?

Uçak ile Taşkent'e gitmek isterseniz İslam Kerimov Uluslararası Havalimanı'nı kullanmanız gerekiyor. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Taşkent'e aktarmasız uçuşlar yapılmaktadır. İstanbul-Taşkent arası uçuş süresi 4 saat 50 dakikadır. Havalimanında sadece iki tane bagaj bandı bulunmakta. Ne yazık ki hangi uçuşun bagajları olduğunu gösteren tabelalar her zaman doğru olmayabilir. Bu yüzden en iyisi iki bant arasında bekleyip her iki tarafı da kontrol etmek olacaktır. Böylece bagajınızı gözden kaçırma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz.

taskente-nasil-gidilir.jpg


Taşkent Festivalleri ve Zamanları

Taşkent’te yılın farklı dönemlerinde gerçekleştirilen çok sayıda festival bulunuyor. Taşkent Pilav Festivali Nisan ayında gerçekleştirilen bu festivalde birbirinden lezzetli ve çeşitli pilavlar yapılmaktadır. Pilav-fest adıyla da bilinen bu festivalde Özbek mutfağının vazgeçilmezi olan pilavlar yapılarak ziyaretçilere ikram edilmektedir. Taşkent Bira Festivali, her yılın haziran ayında gerçekleştirilen bu festivalde çeşitli aromalarda biralar ikram edilmektedir. Özbek Türk Film Festivali, Kasım ayında gerçekleştirilen festivalde Türki Cumhuriyetlerden çeşitli filmler gösterilmektedir.

taskent-festivalleri-ve-zamanlari.jpg

Önerilen İçerik: Özbekistan Gezilecek Yerler

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum