Tac Mahal'in Tarihi, Mimarisi ve Hakkında İlginç Bilgiler

Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Tac Mahal, Hindistan’ın simgelerinden birisi. Tac Mahal hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.
Tac Mahal'in Tarihi, Mimarisi ve Hakkında İlginç Bilgiler

Hindistan'ın en meşhur simgelerinden biri olan Tac Mahal, dünya çapında bir turistik cazibe merkezidir. 17. yüzyılda inşa edilen bu beyaz mermer anıt, bir İmparatorun aşkının ve hüzün dolu hikayesinin sembolüdür. Bu içeriğimizde Tac Mahal'in tarihi, mimarisi, ve ilginç bilgilere erişeceksiniz. Hazırsanız Dünya'nın 7 harikası arasında yer alan Tac Mahal'i yakından tanıyalım.

Tac Mahal Nedir? Nerededir?

Tac Mahal Hakkında Bilgi

Tac Mahal, Agra şehrindeki Yamuna Nehri kıyısında yer alan bir anıttır. Tac Mahal, Babül İmparatoru Şah Cihan'ın sevdiği eşi Mümtaz Mahal'in ölümünün ardından, onun anısına yaptırdığı bir anıttır. Anıt, tamamen beyaz mermerden yapılmıştır ve yapımında 20,000 işçi ve 1,000 fil kullanılmıştır.

Tac Mahal'in Tarihi

Tac Mahal Hakkında Bilgi

Tac Mahal, Hindistan'ın Agra şehrinde bulunan bir anıt mezar. İslam türbe mimarisi açısından önemli bir eser olarak kabul edilmektedir. Bu yapı, Babür İmparatorluğu'nun beşinci hükümdarı Şah Cihan'ın genç yaşta ölen eşi Ercümend Bânû Begüm (Mümtaz Mahal) için yaptırdığı bir anıt mezar olarak bilinir. Yapı, Agra'nın Yamuna Nehri kıyısında bulunmaktadır ve Mümtaz Mahal ile 1666 yılında ölen imparator Şah Cihan'ın mezarlarını barındırmaktadır.

Tac Mahal, Babürlülerin en parlak dönemlerinden birinde inşa edilmiştir ve bu hanedanın gücünü ve kudretini simgelemektedir. Ayrıca, Şah Cihan ile eşi Mümtaz Mahal arasındaki sevginin sembolüdür. Ercümend Bânû Begüm, Şah Cihan'ın tahta çıkması üzerine Mümtaz Mahal adını almıştır ve on dördüncü çocuğunu doğururken hayatını kaybetmiştir. Hükümdar, eşine olan sevgisinin bir ifadesi olarak bu görkemli anıt mezarı yaptırmıştır.

Tac Mahal, 1983 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır ve yılda yaklaşık 3 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Tac Mahal'in Mimari Özellikleri

Tac Mahal Hakkında Bilgi

Tac Mahal, beyaz mermerden inşa edilmiş bir anıt mezarıdır ve yerden 82 metre yükseklikteki kubbesi, Mimar İsmail Efendi tarafından yapılmıştır. Kubbenin üzerinde altın kaplı bir alem yer alırken, türbenin dört yanına Hattat Settâr Efendi tarafından Yasin suresinin tamamı yazılmıştır.

Binlerce işçi ve usta tarafından günde 20 bin işçiyle birlikte inşa edilen Tac Mahal, 20 yıl süren çalışmaların ardından 1652'de tamamlandı. Anıt mezar, 305x580 metre ölçülerindeki dikdörtgen avluda yer alır ve dört cephesinin ortalarında taç kapıları ve 33 metre yüksekliğinde minareleri vardır.

Tac Mahal'in iç mekânı, 30 metre yüksekliğindeki alt kubbeyle üst kubbe arasında ölü hacimle birlikte tasarlanmıştır. Mümtaz Mahal ve Şah Cihan'ın sandukaları, üst katta kubbenin altında yer alırken, asıl lahitleri en alt katta bulunmaktadır. Ayrıca, anıt mezarın yüz binlerce duvarında akik, sedef ve firuze taşlarına ek olarak 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci bulunmaktadır.

Tac Mahal, tarihi ve mimari açıdan büyük bir öneme sahiptir ve ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunar.

Tac Mahal Hakkında İlginç Bilgiler

Tac Mahal Hakkında Bilgi

  • Tac Mahal’in inşaasında işçilerden, taş ustalarına, duvarları süsleyen zanaatkarlardan, boyacılara kadar tam 22 bin kişi çalışmış.
  • Efsaneye göre Şah Cihan, Tac Mahal’in karşısına bir de siyah Tac Mahal yaptırmaya niyetliymiş ama oğullarıyla girdiği savaştan pek vakti kalmamış.
  • Tac Mahal günün farklı saatlerinde farklı renklere bürünüyormuş. Sabahları pembemsi, gün ortasında beyaz ve akşamları ay ışığıyla beraber altın rengini alan Tac Mahal’in bu değişimi kadınların ‘değişkenliğini’ temsil ediyormuş.
  • Şah Cihan’ın üçüncü ve en sevdiği eşi Mümtaz Mahal için yaptırılan Tac Mahal’in inşaası 20 yıl sürmüş.
  • Şah Cihan eşinin ölümüne o kadar üzülmüş ki bir ay içerisinde tüm saçı ve sakalı bembeyaz olmuş.
  • Tac Mahal’in görünüşü dört açıdan da tıpatıp aynıdır. Tasarımı çok özel olan bu yapıda kendini kopyalayan geometrik bir biçim vardır.
  • Tac Mahal içerisinde camii, konuk evi ve muhteşem bahçelere sahip 17 hektarlık bir alana yayılmıştır.
  • Tac Mahal’in yüksekliği 171 metredir.
  • Tac Mahal’in inşaası sırasında malzeme taşımak için 1000’den fazla fil kullanılmış.
  • 1857’deki ayaklanma sırasında Tac Mahal’in duvarlarını süsleyen birçok değerli taş çalınmış.
  • Tac Mahal, dünya çapında bilinen yedi harikadan biridir. Bu nedenle, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.
  • Tac Mahal, dört taraftan aynı şekilde görünmektedir. Bu simetri, yapıyı daha etkileyici hale getirir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hindistan Hakkında İlginç Bilgiler

Tac Mahal nerede yer almaktadır?

Tac Mahal, Agra şehrindeki Yamuna Nehri kıyısında yer almaktadır.

Tac Mahal'in yapımı ne kadar sürdü?

Tac Mahal'in yapımı 20 yıl sürdü ve 1653 yılında tamamlandı.

Tac Mahal neden yapılmıştır?

Babül İmparatoru Şah Cihan, sevdiği eşi Mümtaz Mahal'in ölümünün ardından onun anısına bir anıt yaptırmıştır.

Tac Mahal'in mimarisi hangi mimari stillerden etkilenmiştir?

Tac Mahal'in mimarisi İslam, Hindu ve Pers mimarisinden etkilenmiştir.

Tac Mahal neyi sembolize etmektedir?

Tac Mahal, aşkın sembolü olmakla birlikte, İslam'ın cenneti sembolize etmektedir.

Tac Mahal ne zaman ziyaret edilebilir?

Tac Mahal her gün sabahın erken saatlerinde ziyarete açıktır.

Tac Mahal ziyareti sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Tac Mahal ziyareti sırasında ayakkabılar çıkarılmalıdır ve fotoğraf çekerken flaş kullanımı yasaktır.

Tac Mahal gezisi için en uygun zaman ne zaman?

En uygun zaman, Ekim-Nisan ayları arasındadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.