Sylvia Plath Kimdir? Sylvia Plath'ın Hayatı

Kendini trajedi yaşamı ve intiharı ile tanıtan yazar ve şair Sylvia Plath’ın detaylı araştırmasını yaparak sizler için içerik haline getirdik.
Sylvia Plath Kimdir? Sylvia Plath'ın Hayatı

Sylvia Plath Kimdir? Sylvia Plath Hayatı ve Yaşadıkları

sylvia-plath-kimdir.jpg

Amerikan kökenli yazar ve şair olan Sylvia Plath hakkında titizlikle bir araştırma yapıp hayatını, yaşadıklarını ve yaptıklarını derledik. İşte Sylvia Plath hakkındaki detaylar.


Sylvia Plath'ın Hayatı

sylvia-plath-kimdir-001.jpg

27 Ekim 1932 yılında Boston’da doğmuş 11 Şubat 1963 yılında Londra’da ölmüş olan ikin kuşak Avusturyalı bir Amerikalı olan Sylvia Plath’ın babası Otto Plath (1885-1940) Almanyada ikamet etmekteydi. Böcek bilimci olan Otto Boston Üniversitesi’nde biyoloji profesörlüğü yapıyordu.  Massachusetts’te Smith Kolej’inde okuyan Plath devamında Newnham Kolej’i ve İngiltere’deki Cambridge’de okudu. 27 Nisan 1935’te doğan erkek kardeşi sebebiyle 24 Prince Street’ten 92 Johnson Avenue Wintrhrop Street’e taşındı. Annesinin büyüdüğü Winthrop’ta bir süre yaşayan Plath
oradayken 8 yaşındaydı ve ilk şiirini o sırada Boston Herald (Günlük Gazete)’de yayınladı. İlk yayınından birkaç yıl sonra birçok gazete ve dergide yazdıkları yayınlanan Plath genç yaşlarda gelecekte başarılı olmaya kararlıydı. 160 IQ’ya sahip olan Plath’ın babası Otto Plath 5 Kasım 1940 tarihinde tedavi edilmeyen diyabet sebebiyle öldü. Babasının ölümünden sonra inanç kaybı yaşayan Plath hayatı boyunca hiçbir dine inanmadı. Babasının mezarına gittikten sonra "Açelya Yolunda Electra" adlı şiiri yazdı. 1950'de Plath, Massachusetts'teki özel kadın liberal sanatlar koleji olan Smith Kolej’ine yazıldı. Üniversitedeki yıllarında 1 ay New York’ta kalan Plath orada kendisine deneyim olması amacıyla bir yerde konuk editörlük yapmaya başladı. İstediği gibi etki yaratmayan bu işi bıraktı ancak faydasını görerek ileride yazacağı bir romana ilham kaynağı oluşturdu. Hayatı boyunca birçok kez Elektronkonvülsif terapi (EKT) ile tedavi gören Plath belirli olaylardan sonra ilk intihar girişimini 24 Ağustos 1953 yılında denedi.  Başarılı olamayan Plath sonraki 6 ayını Dr. Ruth Beuscher’in gözetimi altında elektrik ve insülin şokları ile geçirdi. Tedavisi sonucunda iyileşme gösteren Sylvia üniversitesine geri döndü. Ocak 1955'te The Magic Mirror: A Study of the Double in Dostoyevsky 's Romanels adlı tezini sunarak büyük bir başarıya imzan atan Plath Haziran ayında Smith Kolej’inden en yüksek dereceyi elde ederek mezun oldu. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nin sadece kadınlara özel iki kolejinden biri olan Newnham College'da okumak için Fulbright Bursu aldı ve burada aktif olarak şiir yazmaya ve çalışmalarını öğrenci gazetesi Varsity'de yayınlamaya devam etti. Bu sıralarda saygı duyduğu ve örnek aldığı Dorothea Krook ile beraber çalıştı. 1956 yılında kendi gibi şair ve aynı zamanda yakın arkadaşı olan Ted Hughes ile evlendi. 1962 yılına kadar süren evliliğinden 2 tane çocuğu olan Plath yetişkinliğe eriştiği yaşların büyük bir kısmında raporlu olarak depresyondaydı. 1962 Haziran’da arabasını göle sürerek 2. İntihar girişiminde bulunan Plath son dönemlerine yaklaştığının farkında değildi. 6-7 aydır devam eden depresyonu ile yaşama alışmaya çalışan Plath çalışmaya devam etse de gün geçtikçe kötüleşiyordu. Zaman geçtikçe depresyona ek uykusuzluluk ve intihar etme isteği ile mücadele eden Plath arkadaşlarının ısrarı ile yatılı hemşire tutarak hem kendisine hem çocuklarına bakacak birini buldu. Ertesi gün sabah 09:05’te gelmesi gereken hemşire 5 dakika geç kalarak gittiği evde Plath’ın kendi kafasını fırına sokarak gazla zehirlediğini gördü. 3. İntihar teşebbüsünü başarıyla gerçekleştiren Plath arkasında birçok sevenini bırakarak hayata veda etti.


Sylvia Plath'ın Çevrilmiş Eserleri

sylvia-plath-kimdir-002.jpg

Ariel

Üç Kadın

Johnny Panik ve Rüyaların Kutsal Kitabı

Sırça Fanus

Sylvia Plath'in Günceleri


Sylvia Plath'ın Yazdığı Şiirler

sylvia-plath-kimdir-003.jpg

Crossing the Water (1971)

Winter Trees (1972)

The Collected Poems (1981)

The Colossus (1960)

Ariel (1965)


Sylvia Plath'ın Yazdığı Düz Yazılar

sylvia-plath-kimdir-004.jpg

The Journals of Sylvia Plath (1982)

The Bell Jar (1963)

Letters Home (1975)

Johnny Panic and the Bible of Dreams (1977)

The Magic Mirror (1989)

The Unabridged Journals of Sylvia Plath

The Journals of Sylvia Plath (1982)


Sylvia Plath'ın Yazdığı Çocuk Kitapları

sylvia-plath-kimdir-005.jpg

The It-Doesn't-Matter-Suit (1996)

Collected Children's Stories (İngiltere, 2001)

The Red Book (1976)

Mrs. Cherry's Kitchen (2001)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum