Suriye'deki Savaş İle İlgili Bilinmesi Gereken 10 Bilgi

2011 yılında Suriye'de ABD ile başlayan ve günümüze kadar devam eden savaş bulunmaktadır. Peki savaş nasıl başladı? İşte bu kaos ile ilgili bilgiler...
Suriye'deki Savaş İle İlgili Bilinmesi Gereken 10 Bilgi

Suriye Savaşı Nasıl Başladı?

Arap dünyasında mevcut yönetimlere başkaldırmak ve demokratik yöntemler ile yönetilmek için başlanan ve Arap Baharı olarak nitelendirilen olaylar 10 yıldır birçok ülkede sürüyor. Onlarca ülkede mevcut yönetimlerin değişmesine yol açan olaylar demokratik yönetimlere kavuşmayı sağlamayı bırakın kan ve göz yaşına sebep oldu. En son Suriye Arap Cumhuriyeti’nde başlayan Arap Baharı kısa süre içerisinde iç savaşa dönüştü. 2011 yılından bu yana yüz binlerce insan hayatını kaybeder iken milyonlarca insan da yerinden yurdundan göç ederek başka ülkelere sığındı. Suriye’deki iç savaşı anlayabilmek için bazı şeyleri bilmek gerekiyor.

İşte bir milleti yıkıma götüren Suriye savaşıyla ilgili bilmeniz gerekenler;

1. Savaş Öncesi Suriye

Suriye Savaşıyla ilgili bilgiler

Arap Baharı ülkeye sıçramadan önce ülkenin yönetimi Baas Partisi’nde yani Esad yönetimi altındaydı. Halk diğer ülkelerdeki ayaklanmaların da etkisi ile daha önce istedikleri reformları daha fazla dillendirmeye başlamıştı. Ancak yönetimin buna yanaşmaması iç savaşın ayak seslerinin duyulmasına sebep olmaya başladı.

2. İç Savaş Neden Başladı?

Suriye Savaşıyla ilgili bilgiler

Baas Partisi genel olarak halka baskı ile yaklaşıyordu. Reformların yapılacağını söylemelerine rağmen halktan gelen istekleri göz ardı etmeye devam ediyorlardı. Halkın en fazla istediği şey ise uzun yıllardır devam eden sıkıyönetimin artık sona erdirilmesiydi. Ayrıca bir başka istek de Baas Partisi’nin güçlerine sınırlama getirilmesi idi. Bu isteklerin sürekli geri çevrilmesi de iç savaşı körükledi

3. Arap Baharı Suriye’de Nasıl Etkili Oldu?

Suriye Savaşıyla ilgili bilgiler

Zaten patlamak üzere olan halk diğer Arap ülkelerinde meydana gelen gelişmelerden de etkilenerek sokaklara çıkmaya başladı. Meydana gelen protestolara yönetim sert karşılıklar vermeye başlayınca olaylar daha da büyümeye başladı.

4. Muhalif Bir Ordu

Suriye Savaşıyla ilgili bilgiler

Esad yönetimine muhalif olan kişiler özellikle de Suriye ordusundan ayrılarak muhaliflerin tarafına geçti ve yeni bir ordu oluşturdu.

5. BM ve Arap Birliği

Suriye Savaşıyla ilgili bilgiler

Olayların çok fazla büyümeye başladığını gören Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler toplanarak bir plan hazırladılar. Esad yönetiminin bu planı kabul etmesine rağmen olaylar durmayınca olan da uygulanamadı.

6. Katliamlar

Suriye Savaşıyla ilgili bilgiler

Olayların başlamasından iki yıl sonra yani 2013’te Guta adlı kentte büyük patlamalar yaşandı. Kimyasal silah kullanıldığı belirlenen bombardımanlarda 1300 kişi hayatını kaybetti. Yönetim de muhalifler de kimyasal silahı kullananların kendileri olduğunu kabul etmediler.

7. Diğer Ülkeler ve Suriye

Suriye Savaşıyla ilgili bilgiler

Savaşın iyice körüklenmeye başlamasıyla diğer ülkeler de saflarını almaya başladılar. Rusya, İran ve Çin gibi ülkeler Esad yönetimine destek verirken ABD, Türkiye, Fransa gibi ülkeler ise Esad’ın gitmesi yönünde hareketlerde bulunmaya başladılar.

8. Suriye’nin Son Durumu Hakkında

Suriye Savaşıyla ilgili bilgiler

Suriye’deki son gelişmelere bakıldığında Rusya ve İran desteğini alan mevcut yönetimin toprakların birçoğunu geriye aldığı görünmekle beraber bazı topraklar muhalifler ve PYD’nin elinde bulunuyor.

9. Türkiye ve Suriye

Suriye Savaşıyla ilgili bilgiler

Türkiye, Suriye topraklarından teröristlerin çıkması için yoğun çaba harcıyor. Ayrıca Esad’ın yönetimde kalmasına da şiddetle karşı çıkıyor.

10. Yıkımlar

Suriye Savaşıyla ilgili bilgiler

Savaşta 500 bine yakın insanın öldüğü varsayılıyor. Ülke harabeye dönerken nüfusun yarısı başka ülkelerde yaşıyor.

Benzer İçerik Önerileri
İç Savaş Hakkında Bilinmesi GerekenlerOrtadoğu'daki Kriz: Arap Baharı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum