İslamda Sünnet Nedir? Hz. Muhammed'in Sünnetleri Nelerdir?

Sünnet, İslam dünyasında önemli kavramlardan bir tanesidir. Bu içerikte hem Sünnet kavramını hem de Hz. Muhammed (S.A.V)'in sünnetlerini öğreneceksiniz...
İslamda Sünnet Nedir? Hz. Muhammed'in Sünnetleri Nelerdir?

Sünnet Kavramı Hakkında Bilgiler

Peygamber efendimizin hayatı boyunca yerine getirmiş olduğu örnek davranışlar sünnet olarak günümüze kadar gelmiştir. Bir şeyin sünnet olabilmesi için Peygamber efendimizin birisini güzel bir şey yaparken görüp ona bir şey dememesi ya da onu yapın demesi o işin sünnet olmasını sağlar. Bu işin iyi, hayırlı olması, beğenilmesi ve o işte razı olunması bu işin sünnet olduğunu gösteriyor. Bu içeriğimizde sünnet kavramını ve peygamber efendimizin sünnetlerini ele aldık. Farzlar ve Vacipler ile ilgili hazırladığımız içeriklere linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. İşte Sünnet kavramı hakkında bilinmesi gerekenler...

Sünnet Nedir? Ne Anlam Gelmektedir?

Sünnet; Hz. Muhammed’in (SAV) devamlı olarak yaptığı ve bir mazereti olmaksızın terk etmediği şeylere denmektedir. Kısacası , Hz. Peygamber’in farz ve vacip olmaksızın yaptığı ve bizlere emrettiği ibadetlerdir.

Örneğin; namaz kılmak farzdır, ayrıntısı ise hadislerde bırakılmış. Namazın kılma şekilleri ve rekat ile ilgili bilgiler ayetlerde detaylı olarak verilmemiştir. Peygamber efendimiz ümmete kendisi gibi kılınmasını söylemiştir. Böylelikle bu sünnetler doğrultusunda namazlarımızı kılıyoruz. Yani sünnetler namazın nasıl kılmamız gerekliliği hakkında da bilgi veriyor.

Sünnet her ne kadar ayetlerde yazılan belirgin kurallar olmasa da peygamber efendimizin yaşam tarzına, söylediklerine bakılarak oluşturmuştur. Sünnetlere dikkat edersek o zaman Allah’ın kelamlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmiş olacağız.

Hz. Muhammed (S.A.V)'in Sünnetleri Neledir?

Hazreti Muhammed'in pek çok davranışı sünnet olarak müslümanlara kalmıştır. Bu sünnetler arasında en bilinen ve günlük hayatta tekrar ettiğimiz 10 sünneti sıraladık. İşte Peygamber efendimizin sünnetleri...

1. Perşembe günü tırnak kesmek
2. Ölümü hatırlamak
3. Az ve öz konuşmak
4. Ezanı dinlemek
5. Sofradan doymadan kalkmak
6. Yemeği yavaş yemek
7. Her cuma sadaka vermek
8. Kıyafet katlamak
9. Allahın selamını vermek
10. Gusülden sonra iki rekat namaz kılmak

Bunun gibi peygamber efendimizin hayatına geçirmiş olduğu ve insanlara örnek olduğu davranışları sünnet hükmündedir.

Farz, Vacip ve Sünnet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Farzı inkar eden kişi dinden çıkar, vacibi inkar eden kişi dinden çıkmaz günah işlemiş olur, sünnette vacip kadar olmasa da inkar eden insanlar günah işlemiş olur. Namazın vaciplerinden herhangi birini yapılması namazı bozmuyor. Ancak namazın vaciplerinden biri unutularak ya da yanlışlıkla terk edilmişse sehiv secdesi yapılması gerekir. Eğer kasten terk edilmişse namazın yeniden kılınması gerekir. Namazda sünnet terk edilirse sevabı azalır yani namaz bozma gibi durumlar söz konusu değildir. Vacibin kasten terk etmek namazın yeniden kılınmasını gerektirirken, sünnetlerin kasten terk etmek namazın tekrardan kılınmasını değil sevabını azaltır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum