Hayatımızı Zehir Eden Stresin Kaynakları Nelerdir?

Stres hayatımızı kötü etkileyecek etkenlerin başında gelir. Sizler için stresin nedenlerini ve kaynaklarını derledik.
Hayatımızı Zehir Eden Stresin Kaynakları Nelerdir?

Stresin Nedenleri ve Kaynakları

Davranışımızı değiştirmemizi ya da uyum sağlamamızı gerektiren, gerginlik yaratıcı ya da tehdit edici bir durumla karşılaştığımızda stres yaşarız. Savaş ve doğal afetler gibi bazı ölüm kalım durumları, doğası gereği stres yaratıcıdır. Hatta düğün ya da terfi etme gibi genellikle olumlu görünen olaylar bile değişim ya da uyum gerektirdiği için strese yol açar. Sizler için stresin nedenlerini, stresin ne olduğunu, stres kaynakları örneklerini araştırdık ve derledik.

İşte insanların hayatını zehir eden stresin nedenleri ve kaynakları;

1. Değişme

Stresin Nedenleri ve Kaynakları

Birçok insan yaşamındaki düzeni sürdürmek için güçlü bir istek duyar, değişikliğe yol açan herhangi bir olay stres yaratır.

2. Gündelik Sıkıntılar

Stresin Nedenleri ve Kaynakları

Stresin büyük kısmı, önemsiz can sıkıntıları, sinirlenmeler ve engellenmeler olan ufak tefek veya gündelik sıkıntılardan kaynaklanmaktadır. Önemli olayların stres yaratıcı etkisi küçümsenemez, bu tür büyük olayları, stresin kökeninde yatan gündelik ufak çapta sıkıntıların tetiklediği görülmektedir.

3. Engelleme

Stresin Nedenleri ve Kaynakları

Engelleme de strese katkıda bulunur. Birileri ya da bir şeyler amacımız ile bizim aramıza girdiğinde engellenmiş hissederiz. Engellemenin beş temel kaynağı; gecikmeler, kaynakların eksikliği, kayıplar, başarısızlık ve ayrımcılıktır. Engellemenin kaynağı olan bu beş durum stres oluşumuna katkı sağlamaktadır.

4. Çatışma

Stresin Nedenleri ve Kaynakları

Yaşamdaki tüm dertlerin içinde belki de en yaygın olanı çatışmadır. Birbiriyle bağdaşmayan iki ya da daha fazla istek, fırsat, gereksinim ya da amaç ile karşılaştığımızda çatışma ortaya çıkar.

5. Kişinin Kendi Kendine Yarattığı Stres

Stresin Nedenleri ve Kaynakları

Bazı insanları, yaşamın normal stresi üstüne gereksiz bir biçimde eklenen, yenilgiye uğratıcı, akıl dışı inançları içselleştirerek kendilerini daha da fazla stres içine sokarlar. Kişinin bu şekilde kendisinin yarattığı stres dış güçlerden bağımsızdır.

6. Stres ve Bireysel Ayrılıklar

Stresin Nedenleri ve Kaynakları

Belirli bir durumu, neden bazı insanlar stres yaratıcı olarak algılarken diğer insanlar aynı durumu, soğukkanlılıkla, hiç telaşa kapılmadan karşılayabilmektedir?

Strese dirençli insanların psikolojik dayanıklılık olarak adlandırılan bir kişilik özelliğini paylaştıkları; bu özelliğe sahip olan insanların, zor durumları tehdit edici olmaktan çok bir fırsat olarak algılama eğilimi olduğu söylenmektedir. Olayların kendi kontrolleri altında olduğunu hisseden insanların, aynı durumda kendilerini güçsüz hissedenlere kıyasla strese karşı çok daha az duyarlı oldukları ortaya konmuştur.

7. Eşinin veya Bir Yakının Ölümü

Stresin Nedenleri ve Kaynakları

Bir sevdiğinin ölümü büyük oranda bir stres kaynağıdır. Bu oran, kişinin ölen insanı ne kadar sevdiğine, duygularının ne kadar derin olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Sevdiğinin ölüm haberini almak, uzun süreli bir stres sebebi olabilir. Bu durum stresten çıkıp psikolojik bozuklukta yaratabilir.

8. Boşanmak

Stresin Nedenleri ve Kaynakları

Boşanma dönemi, çiftlerin arasındaki en çok stres yaşadığı dönemlerden birisidir. Eğer çiftin çocuğu var ise bu stres daha da artabilir. Rutin olan günlerin dışında, yeni bir hayata başlanacağı için insanın gereğinden fazla stres olması normaldir. Boşanan insanlar sürekli bir endişe ve tedirginlik içerisindedir. Fakat bunu kimseye belli etmezler.

9. Emeklilik

Stresin Nedenleri ve Kaynakları

Yaşlı insanlar emekli olduğu zaman emeklilik sendromu yaşayabilir. Günlük yaptığı işlerden daha farklı bir hayata başlayınca ilk başlarda çok fazla zorlanır ve ister istemez strese girer. Aklına bir çok soru gelir ve kimsenin umurunda olmadığı, verimliliğini kaybettiğini düşünür.

10. Aileye Yeni Birinin Katılması

Stresin Nedenleri ve Kaynakları

Eğer bir aileye yetişkin yaşlarda birisi dahil olmuşsa aile bireyleri o kişiyi ne kadar çok sevse de illaki stres yaşayacaklardır. Yeni katılan kişiyle anlaşıp anlaşamayacağını tam olarak bilmedikleri için stres olurlar. Bu kişi küçük yaşlarda ise stresin oranı daha düşük olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Stres Hakkında Bilinmesi GerekenlerStresle Başa Çıkmanın 8 Tavsiye Dolu Yolu
Güçlendirme Terapisi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum