Split Gezilecek Yerler

Hırvatistan'ın tarihi merkezlerinden Split Avrupa'nın en değerli turistik yerlerinden biridir. Split turunda gezip görmeniz gereken tarihi ve coğrafi güzellikleri sizlerle paylaşıyoruz.
Split Gezilecek Yerler

Split Gezilecek Yerler

  • Split’deki müzeler
  • Split’deki turistik noktalar
  • Split’de nerede kalınır?
  • Split otel önerileri
  • Split şehir içi ulaşım alternatifleri
  • Split’de ne yenir?
  • Split restoran önerileri
  • Split gece hayatı
  • Split gece kulübü mekanları
  • Split nerededir ve nasıl gidilir?

Split Hakkında Bilgi

  1. Hırvatistan’ın ikinci en büyük şehridir.
  2. Dalmaçya kültürü hakimdir.
  3. Adalara ulaşmak için transit bir bölgedir.
  4. Bölgedeki en eski şehirlerden birisidir.
  5. Roma döneminden kalma yapılara sahiptir.
  6. Eğlenceli bir gece hayatına sahiptir.
  7. Akdeniz iklimi yaşanmaktadır.
  8. Adriyatik Denizi’nin doğu kıyısında yer almaktadır.

Hırvatistan'ın Split kenti Dalmaçya Bölgesi'nin en değerli merkezidir. Aynı zamanda ülkenin de başkent Zagreb'in ardından ikinci büyük kenti olarak bilinen Split 79.38 kilometrekarelik bir yüzölçümü alanına sahiptir. Nüfusu 200 bini bulan kent yüzyıllardır birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan tarihi bir yerleşim yeridir. Bölgede sırasıyla İlirya, Grek, Roma, Bizans, Avar, Slav, Moğol, Venedik, Osmanlı, Avusturya-Macaristan ve Almanya hakim güç olmuştur. Adriyatik Denizi'ne de kıyısı bulunan ülke UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi yapıları ile yılın her dönemi sayısız turist ağırlamaktadır. Tarihi yapısı çeşitlilik gösteren Split farklı dönemlerde inşa edilen yapılarıyla göz dolduran nadide bir turizm şehridir. Split seyahatinde gezilecek görülecek yerleri sizler için araştırdık.

Diocletianus Sarayı

Split'te bulunan antik Roma Sarayı 4. asırdan kalma yaklaşık 1700 senelik şaşalı bir yapıdır. Adını kendisini inşa ettiren Roma Kralı Diocletianus'tan alan saray Split'in en tarihi ve turistik yerlerinden biridir. 40 bin metrekarelik sahayı içine alan devasa saray kralın ikametgahı olarak kullanılmasının yanı sıra askeri bir garnizon olarak da hizmet vermiştir. UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde de yer alan Diocletianus Sarayı Split gezi rehberinizde muhakkak yer almalıdır.

diocletianus-sarayi-001.jpg

Adres: Dioklecijanova ul. 1, 21000, Split, Hırvatistan

Telefon: +385 98 251 610

Hırvatistan Gezilecek Yerler


Hvar

Adriyatik Denizi'nde Dalmaçya kıyılarında bulunan büyüleyici bir adadır. Yaklaşık 68 km uzunluğa sahip olan ada verimli büyük kıyı ovaları bulunuyor. Ada üzüm bağları, zeytinlikler, meyve bahçeleri ve lavanta alanları ile, çam ormanları ile kaplıdır. En yüksek noktası 628 metreye ulaşan Hvar Adası 297.37 kilometrekarelik alanı kapsamaktadır. Yaklaşık 12 bin nüfusun yaşadığı bölge yaz aylarında nüfus patlaması yaşamaktadır. Split'in gezilecek yerlerinden biri olan Hvar Adası sizleri bekliyor.

hvar-001.jpg

Nasıl Gidilir: Split limanından buraya feribotla ulaşabilirsiniz.


Hırvat Arkeolojik Anıtlar Müzesi

1976 yılında açılan müze bölgede aşkar olunan 7 ve 15. yüzyılları kapsayan arkeolojik eserlerin sergilendiği seçkin bir müzedir. Mücevher, silah, taş aletler, hasır gibi çeşitli figürlere ev sahipliği yapan Hırvat Arkeolojik Anıtlar Müzesi epigrafik Latin anıtları ögeleri de içermektedir. Avrupa'da bu Latin anıtlarının en geniş koleksiyonlarının sergilendiği eski yazı eserleri Split'te görülecek yerlerdendir.

hirvat-arkeolojik-anitlar-muzesi.jpg


Marjan

Kentin en otantik tepelerinden biridir. 178 metre yüksekliğindeki tepe çam ormanlarıyla kaplı eşsiz bir bölgedir. Antik çağda inşa edilen İmparator Diocletianus Sarayı'na da yakın konumda bulunan Marjan Split tatilcilerinin önemli ziyaret alanlarından birine çevrilmiştir. Aziz Nicholas Kilisesi'nin de bulunduğu tepe 15. yüzyılda kullanılan Rönesans inziva mağaraları da içermektedir. Hırvatistan'ın Split kentinde mutlaka gezilecek noktalarından biridir.

marjan.jpg

Adres: Obala Hrvatskog narodnog preporoda 25, 21000, Split, Hırvatistan

Telefon: +385 21 362 991


Aziz Domnius Katedrali

Halk arasında Aziz Dujam ve Aziz Duje isimleriyle de anılan manevi yapı 7. yüzyılda inşa edilmiş olup Dünya'nın en eski Katolik kilisesi olarak dünyaca ünlüdür. Nikola Tvrdoje tarafından tasarlanan katedral Romanesk ve Roma mimarisi sitilleriyle inşa edilmiştir. Roma İmparatoru Diocletianus ve Doktor Rogerius'un ebedi istirahatgahı olan kutsal eser 60 metre yüksekliğe sahiptir. 

aziz-domnius-katedrali.jpg


İvan Mestrovic Galerisi

20. yüzyılın en değerli heykeltıraşlarından biri olarak bilinen Hırvat asıllı ABD'li sanatçının sayısız eserlerinin sergilendiği önemli bir sanat müzesidir. Sanatçının daimi koleksiyonlarında heykel, çizim, tasarım, mobilya ve mimari eserleri bulunuyor. Ayrıca bronz, mermer ve ahşap ögeler içeren galeri sanatseverlerin Split gezi rehberinde muhakkak bulunması gereken yerlerden biridir.

ivan-mestrovic-galerisi.jpg

Adres: Šetalište Ivana Meštrovića 46, 21000, Split, Hırvatistan

Telefon: +385 21 340 800


Brac

Eski bir Roma Yerleşim alanı olan tarihi ada, Adriyatik Denizi üzerinde yer alan en büyük adalardan biridir. Yaklaşık 396 kilometrekarelik alanı kapsayan ada son derece sarp ve engebeli bir alandır. Zirvesi 778 metreyi bulan ada Venedik, Avusturya-Macaristan ve Fransa gibi ülkelerin idaresinde kalmıştır. Split turizminin gelişmesine önemli katkılar yapan tarihi ada tatilcilere mükemmel bitki örtüsü ve plajlar sunmaktadır. 

brac.jpg

Nasıl Gidilir: Split limanından buraya feribotla ulaşabilirsiniz.


Riva

Günbatımını izlemek isteyenlere mükemmel bir manzara vaadeden Riva, Avrupa’da gidilebilecek en iyi kıyı şeridine sahiptir. Riva, sahilleri, lezzetli yemekli restoranları, canlı müzikleri ile Split şehrinin eğlence merkezidir diyebiliriz. Genellikle büyük konserler ve festivaller Split şehrinde burada kutlanmaktadır.

riva-003.jpg

Adres: Riva, 21420, Split, Hırvatistan

Telefon: +385 21 345 606


Saint Dujam

Dujam, Restorasyona uğramadan günümüze kadar ayakta kalan en eski Katolik kilisesidir. Saint Dominus olarak da bilinen katedral, 7. yüzyılda kutsanmıştır. 13. yüzyılda İsa’nın hayatını anlatan sahnelerin olduğu ahşap kapılar üç bölümden oluşan kiliseye muhteşem bir görünüm sağlamaktadır.

saint-dujam.jpg

Adres: Ul. Kraj Svetog Duje 5, 21000, Split, Hırvatistan

Telefon: +385 21 342 589


Bacvice Plajı

Şehir merkezinde yer alan plaj plit’in en iyi plajı olarak kabul edilmektedir. Konum itibariyle de diğer plajlardan farklıdır. Berrak suların olduğu ve kumsalın temiz olduğu Bacvice, kafelerinin, kulüplerinin yanı sıra plaj partilerinin de bilinen tek adresidir.

bacvice-plaji.jpg

Nasıl Gidilir: Şehir merkezinden buraya sadece 10 daika yürüme mesafesindedir.


Peristil Meydanı

Şehrin kalbi sayılan bu meydana gelip şehrin tarihi dokusunu görebilirsiniz. Meydan üzerinde çok sayıda tarihi yapı bulunur. Gezginlerin buluşma noktası olarak da bilinmektedir.

peristil-meydani.jpg


Split Şehir İçi Ulaşım

Split şehrinde çok sayıda taksi bulunmaktadır ve şehrin ulaşımı genellikle taksi ile sağlanmaktadır. Split’de metro hattı ve tramvay hattı bulunmadığından bütün Avrupa şehirlerinde olduğu gibi Split’de de bisiklet kullanımı oldukça yoğundur. Bu şehrin her köşesinde bisiklet kiralama yerleri bulunmaktadır. Bir yerden bir yere ulaşımın çok da zor olmadığı yürünerek gezilebilecek bu şehirde, araca ihtiyaç duyanlar için ise şehir içi otobüs ve minibüsler bulunmaktadır. Promet Split tarafından işletilen şehir içi otobüslerini kullanarak şehrin birçok yerine ulaşım sağlayabilirsiniz.

split-sehir-ici-ulasim.jpg


Split’de Nerde Kalınır? 5 Otel Önerisi

Split şehri son yıllarda yıldızı parlayan Avrupa şehirlerinden biri olmuştur. Buraya her yıl çok sayıda ziyaretçi akın etmektedir. Özellikle Mavi bayraklı plajı sayesinde gelen ziyaretçiler konaklama istediği duymaktadır. Bu şehirde yaz mevsiminde herkes kendi evini bile kiralığa çıkartmaktadır. Fakat oteller de bu kadar turist alan bir şehir olmasına rağmen oldukça ucuz ve kalitelidir.

Boutique Hostel Posteya

Bu tesis ayrıca Split'teki en iyi fiyat/fayda oranına sahip oteller arasında yer almaktadır ve Hırvatistan’ın Split şehrinde en çok tercih edilen şık dizaynıyla göz zevkine de hitap eden bir oteldir. Plaja 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Hotel Posteya, Diocletian Sarayı’na 15 dakikalık yürüme mesafesindedir. 

boutique-hostel-posteya.jpg

Adres: 72 Dražanac ulica, 21000 Split, Hırvatistan


Luxury Apartment Dvor

Luxury Apartment Dvor, plaja 12 dakikalık yürüme mesafede yer almaktadır. Oldukça şirin ve fresh bir tasarıma sahip bu otel şehrin atmosferini yansıtan bir görüntüye sahiptir. Kaliteli hizmeti ile bu tesisten memnun kalacaksınız.

luxury-apartment-dvor.jpg

Adres: Ujevićeva poljana 9, 21000 Split, Hırvatistan


Wind Rose Split

Bu bölgedeki diğer tesislerle karşılaştırıldığında konukların burayı tercih etmesinin sebebi, plaja 10 dakikalık mesafede ver alması ve temiz ve şık görünüme sahip odalarıdır. Keyifli balkonları bu oteli çekici hale getirmektedir.

wind-rose-split.jpg

Adres: Plinarska 79, 21000 Split, Hırvatistan


Hotel Agava Split

Dört yıldızlı konaklama imkanı sunan Hotel Agava Split plaja 12 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Bu şehirde klasik sevenler tarafından tercih edilen bu otel, Diocletianus Sarayı’na 7 dakika, Cumhuriyet Meydanı’na 300 metre uzaklıkta yer almaktadır.

hotel-agava-split.jpg

Adres: 16 Babina ulica, 21000 Split, Hırvatistan


Apartment Lucija

Apartment Lucija, Split’in Bacvice bölgesinde yer almaktadır ve plaja 1 dakika yürüme mesafesindedir. Sıkça tercih edilen ve boş oda bulunması oldukça zor olabilen bu otel Diocletianus Sarayı’na da 8 dakikalık bir uzaklıkta yer almaktadır. 

apartment-lucija.jpg

Adres: Klarina 11 1. kat, 21000 Split, Hırvatistan


Split’de Ne Yenir? 5 Yemek Önerisi

Orta Avrupa ülkesi olan Hırvatistan mutfağı için bir tanımlama yapmak oldukça zordur. Bu mutfak kültüründe birçok kültürün etkisiyle zengin bir çerçeve oluşmuş durumdadır. Şehrin iklim dağılımına göre de mutfak stilleri değişim göstermektedir. Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde zeytinyağı, sebze ve deniz ürünleri, şehrin karasal iklim bölgelerinde ise daha çok et yemekleri yapılıp tüketilmektedir.

Strukle

Zagorski Štrukli, Hırvatistan’da sıklıkla yapılan ve yenilen popüler ve geleneksel bir hırvat yemeğidir. Türk mutfağındaki börek ile görsel olarak benzerlik gösteren bu yemeğin içinde istenilen peynir türü eklenebilmektedir.

atrukle.jpg


Soparnik

Soparnik, pazı dolgulu ve oldukça tuzlu yapılan bir Hırvat pastasıdır. Soparnik Split’in bölgelerine göre isim değiştirerek, soparnjak, zeljanik veya uljenjak olarak da anılmaktadır.

soparnik.jpg


Medimurska

Medimurje bölgesine ait olan bu geleneksel tatlı; fındık, fıstık, elma, taze peynir, elma ve haşhaş tohumu kullanılarak elde edilmektedir.

medimurska-001.jpg


Pasticada

Hırvatistan’ın en geleneksel yemeklerinden birisi olan ve turistlerce de çok fazla denenip tüketilen bir Hırvat yemeğidir. Bifteklerin özel bir sosla sotelenerek hazırlanan bu yemek patates püresiyle servis edilmektedir.

pasticada-001.jpg


Split’de Gece Hayatı -  5 Mekan Önerisi

Split gece hayatı oldukça renkli ve hareketli geçmektedir. Burada gece hayatı  genelde Riva kıyısında, Dosud caddesi üzerinde ve Diocletian Sarayı yakınlarındaki mekanlarda geçmektedir. Bu mekanlarda eğlence sabah saatlerine kadar durmadan devam etmektedir.

Hemingway Bar

Şehrin en dikkat çekici kulüplerinden birisi olan Hemingway Bar Split’in en tercih edilen eğlence merkezlerinden birisidir.

hemingway-bar.jpg

Adres: Ul. Mediteranskih igara 5, 21000, Split, Hırvatistan

Telefon: +385 21 384 339


Vanilla Club

Şehrin harika mekanlarından bir olan Vanilla Club’ta çok sayıda etkinlik, konser ve canlı performans gerçekleşmektedir. Keyifli bir gece geçirmek isteyenler için tercih edilmesi önerilen bir mekandır.

vanilla-club.jpg

Adres: 8 Mediteranskih Igara 2 21000, Split, Hırvatistan

Telefon: +385 21 380 783


Academia Ghetto Club

Dosud caddesi üzerinde bulunan Academia Ghetto Club, şehirde önerilebilecek en iyi eğlence mekanıdır. Harika müzikleri, kaliteli hizmeti ve lezzetli kokteylleri ile güzel bir gece geçirmek isteyenler için burası biçilmiş kaftandır diyebiliriz.

academia-ghetto-club.jpg

Adres: Dosud ulica 10, 21000, Split, Hırvatistan

Telefon: +385 91 197 7790


Club O’Hara

İki kattan oluşan harika müzikleri ve canlı performanslarıyla anılan Club O’Hara şehrin sıklıkla tercih edilen mekanlarından birisidir. Sürekli kalabalık olduğu bilinen bu mekana gelmeye karar verdiğinizde rezervasyon yaptırmanızı öneririz.

club-o’hara.jpg

Adres: Ul. Uvala Zenta 3, 21000, Split, Hırvatistan

Telefon: +385 95 504 9909


Gaga Bar

Split şehrinin en güzel ve en nezih mekanlarından biri olma özelliğine sahip bu bar samimi ve sıcak atmosferiyle misafirlerine harika bir gece geçirme imkanı sunmaktadır.

gaga-bar.jpg

Adres: Ulica Iza Lože 5, 21000, Split, Hırvatistan

Telefon: +385 21 348 257

NeOldu.Com / Gezi Rehberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.