Şovenizm Nedir? Tarihe Etkileri ve Sonuçları Nelerdir?

Şovenizm düşünce akımını sizler için araştırdık. Tarihi, etkileri, ilkeleri ve sonuçları hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Şovenizm Nedir? Tarihe Etkileri ve Sonuçları Nelerdir?

Şovenizm, insanların belirli bir etnik köken, dil, din ve kültür gibi faktörlere dayanarak diğer grupları aşağılamasıdır. Bu yazımızda Şovenizm görüşü hakkında ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.

Şovenizm Nedir?

Şovenizm Nedir

Şovenizm, insanların başka insanların etnik kökenlerine, ırklarına, dil veya kültürlerine göre eşitsizliği savunma veya ayrımcılık yapma eğilimidir. Şovenizm, insanların kendilerini veya kendilerine benzeyen insanları üstün bir konumda görme eğilimine sahiptir ve diğer insanları düşük bir konumda görür.

Şovenizm, insanlar arasındaki farklılıkları yok sayma veya öncelikle hoşgörüsüz bir şekilde yargılama eğilimidir. Şovenizm, ayrımcılık, hoşgörüsüzlük ve önyargıya yol açabilir ve toplumsal eşitliği tehdit edebilir.

Şovenizm Tarihi

Şovenizm Nedir

Aşırı milliyetçiliği barındıran yurtsever bir düşüncedir. Milliyetçilik ve bağnazlık sergileyen insanlar için şovenist terimi kullanılmaktadır. Bu kavramı ortaya çıkartan, hayatı boyunca usanmadan Napoleon’a bağlılığını sürdüren ve ona övgü dolu sözler söyleyen Fransız asker Nicholas Chauvin’dir. Kendisini ülkesi uğruna feda etmekten kaçınmayan Napoleon’un askerş Chauvi’nin saldırgan vatanseverliği, “şovenizm” olarak adlandırılmıştır.

Şovenizm teriminin ilk çıktığı zamanki anlamı, askerlikle ilgili her şeyi yüceltme tutkusuna dayanıyordu. Günümüzde ise “Şovenizm” bir kişinin ait olduğu gruba ya da yere aşırı ve duygusal bağlılığı olarak ifade edilir. Asıl anlamı milliyetçiliğin aşırı ölçüde abartılmasına dayalı olan gerici burjuva ideolojisi ve politikasıdır.

Yakın tarihte dinci, erkek, kadın şovenistler gibi terimler kullanılmıştır. Bu kullanış biçimi yanlıştır. Şovenizmin cinsiyeti yoktur. Başkalarına bir hayat hakkı tanımayan şovenizm, sadece kendi gibi insanların olmasını istediği tek tip bir varoluş ister. Şovenizm için halkları birbirine kırdırma amacıyla kullanılan ve her daim etkili olan bir silahtır. Silahların mermileri biter ancak dünya gibi her gün insanların doğduğu bir evrende silahlar hiç şarjörsüz kalır mı? Mutlaka birilerinin içi doldurulup fitiline basılacaktır.

Şovenizm Etkileri ve Sonuçları

Şovenizm Nedir

Şovenizm, insanların kendilerine benzer olanları değerlendirirken diğer grupları daha düşük değerlere ataması veya aşağılamasıdır. Bu düşünce tarzı, birçok toplumda kırılganlık, ayrımcılık ve çatışmaya yol açar.

Şovenizmin en büyük etkilerinden biri, insanlar arasındaki ilişkileri bozar. Şovenist bir kişi, kendisi gibi olmayan insanların fikirlerini, düşüncelerini ve kültürlerini tanımaz veya saymaz. Böyle bir durumda, ilişkiler soğuk ve düşmanca olabilir ve toplumlar arasındaki işbirliği zayıflayabilir.

Ayrıca, şovenizm ekonomik gelişmeyi de engelleyebilir. Şovenist bir toplumda, farklı gruplardaki insanlar arasındaki işbirliği azalabilir ve bu da ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir. Şovenist bir ortamda, insanların potansiyelini kullanmaları engellenir ve bu da ekonominin verimliliğini azaltabilir.

Şovenizm Özellikleri

Şovenizm Nedir

Şovenizm, insanların kendilerine benzer olanları değerlendirirken diğer grupları daha düşük değerlere ataması veya aşağılamasıdır. İşte Şovenist bir düşünce tarzının özellikleri;

  • Belirli bir etnik köken, dil, din veya kültür gibi faktörlere saygı duymaz.
  • Bir grup insanın diğer gruplardan üstün olduğu fikrini benimser.
  • Şovenist bir kişi, kendisi gibi olmayan insanları daha düşük bir değerle değerlendirir.
  • İnsanların fikirlerini, düşüncelerini ve kültürlerini tanımaz veya saymaz.
  • Homojen bir toplum hedefler ve diğer gruplardan farklı olan insanları reddeder veya dışlar.
  • İnsanlar arasındaki farklılıkları açıkça reddetmesidir.

Şovenizm ve Sosyal Adaletsizlik

Şovenizm Nedir

Şovenist bir toplumda, belirli bir grup insan diğer gruplardan üstün olduğu fikrini benimser. Bu, diğer gruplardaki insanların haklarının ve fırsatlarının kısıtlandığı ve bu insanların toplumdaki değerlerinin düşürüldüğü anlamına gelir.

Ayrıca, şovenizm genellikle belirli bir gruptaki insanların ekonomik, sosyal ve politik açıdan aleyhine olan adaletsizliğin oluşmasına yol açar. Şovenizmin etkisi altındaki insanlar, toplumun diğer kesimlerine göre daha az fırsata sahip olabilirler ve daha yüksek oranda ayrımcılığa maruz kalabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Anarşizm Nedir?Faşizm Nedir?

Şovenizmin belirtileri nelerdir?

Şovenizmin belirtileri arasında insanları belirli bir gruptan üstün görme, diğer gruplardaki insanları aşağılama, belirli bir grup hakkında olumsuz ve yanlış inançlar besleme gibi davranışlar yer alır.

Şovenizmin etkileri nelerdir?

Şovenizmin etkileri arasında insanlar arasındaki ayrımcılık, sosyal adaletsizlik, insanlar arasındaki anlaşmazlıkların artması ve insanlar arasındaki güvensizlik gibi durumlar yer alır.

Şovenizme karşı ne yapılabilir?

Şovenizme karşı insanlar arasındaki farklılıklara saygı duyma, birbirlerini anlama ve anlamaya çalışma, ayrımcılık ve şovenizm karşıtı eğitim ve kampanyalar düzenleme gibi çalışmalar yapılabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.