Sol Elini Kullananların Bilinmeyen 10 İlginç Özelliği

Bu içerik, sol elini kullananların ilginç özelliklerinden bahsediyor. Hadi hep birlikte solakların ilginç özelliklerine göz atalım.
Sol Elini Kullananların Bilinmeyen 10 İlginç Özelliği

Sol Elini Kullananların Bilinmeyen Yönleri

13 Ağustos, Dünya Solaklar Günü olarak kutlanır. Biz de sizler için sol elini kullanan insanların özelliklerini araştırdık. Solaklar zorlu yaşamlarına devam ederken sağ elini kullananların onları yakından tanımalarını ve varsa ön yargılarından uzaklaşmalarını diliyoruz.

İşte normalde dezavantaj sayılan sol elini kullananların bilinmeyen özellikleri;

1. Artı Değer

Solaklar Hakkında Bilgiler

İnka uygarlığında solak insanlara İloq denirdi. Bunun anlamı ise artı değerdir.

2. Eşyalar Genellikle Sağ El İçin Yapılmıştır

Solaklar Hakkında Bilgiler

Bu yüzden solakların bu konuda biraz zorluk yaşadığı gerçektir. Buna örnek olarak makas verilebilir. Makaslar sağ el için tasarlanmıştır ve sol ele uygun makas pek bulunmaz. Varsa bile normal makaslardan daha pahalıdır. Sağ el için tasarlanmış makası sol elle kullanırsanız tam olarak kuvvet uygulayamazsınız, kesim çizgisini görmekte zorlanırsınız, kesim yönü ve hızının kontrolünü aynı kolaylıkla sağlayamazsınız vb.

3. El Becerileri Yüksektir

Solaklar Hakkında Bilgiler

Sanılanın aksine el becerisi gerektiren işlerde solaklar son derece başarılı. Konserve açacağı, makas gibi gereçler sağ elini kullanan çoğunluk için tasarlansa bile solaklar şahsi yetenekleri ile bu engelin de üstesinden geliyor. Belki aynı durumun bazı kişilerde makas kullanmakta da geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bowlingde sağ tarafa geçerek atış yapmak daha hızlı ve kolaydır. Bu yüzden solaklar bu konuda da avantaj yakalıyor.

4. Kendi Günleri Vardır

Solaklar Hakkında Bilgiler

24 yıl önce ABD'de solaklar arasında dayanışmanın artmasını sağlamak amacıyla “Left Handers Day” adı ile ilk defa kutlanmaya başlayan ‘Dünya Solaklar Günü’, her sene 13 Ağustos’ta kutlanıyor. ‘Dünya Solaklar Günü’ nedeniyle bu yıl yapılan araştırmanın sonuçlarına göre solaklar kendilerini ‘solak olduğu için’ diğer insanlara göre daha ‘ayrıcalıklı’ görüyor. Gerçekten de sol elini kullananlar, nüfusun genelinde yüzde 10’luk bir azınlık olarak beceri ve zekaları ile bu yüzde 10’luk oranın üzerinde bir performans sergiliyor.

5. İyi Otomobil Kullanırlar

Solaklar Hakkında Bilgiler

Automobile Association Developments'ın yaptığı araştırmaya göre, ehliyet sınavlarında solaklar, sağ elini kullananlara kıyasla yüzde 57 oranında daha fazla başarı göstermişlerdir. Hasarlı kazalarda yer almada ise solakların oranı genel nüfustaki oranın çok altında.

6. Sol El Kullanmanın Dezavantajları

Solaklar Hakkında Bilgiler

Solaklar hakkında üstünlükleri saymanın yanı sıra risklerinden de bahsetmek gerekir. Solaklarda alkolizm, madde bağımlığı gibi sorunlar daha fazla görülüyor. Şizofreni, bipolar bozukluk gibi beyin ile alakalı hastalıklar için solaklar riskli grupta bulunuyor. Solaklarda, beynin iki yarısının etkileşimi daha yoğun olduğu için aynı anda birden çok duygu hissedilir. Bu yüzden de algı dağınıklığı sorunu ile karşılaşabilirler. Karındeşen Jack, Usame Bin Ladin ve Boston bombacısı da solaktı.

7. Solaklara Toplumsal Ayrımcılık

Solaklar Hakkında Bilgiler

Pek çok ülkede ise yanlış bir yaklaşım var; o da solaklığın hoş karşılanmaması. Latince’de ‘sinister’ solak anlamına gelse de klasik Latince’de ‘kötülük ve şanssızlık’ demektir. Çin kültüründe solak demek aynı zamanda uygunsuz anlamına da geliyor. Eski devirlerde birçok kültürde solaklığın kötülük ile bağlantısı olduğu düşünülmüş, şeytanın simgesi olarak görülmüştür. Her zaman karşımıza çıkmıştır; bu zavallı korku: Farklı olana duyulan korku nerede ve konuda olmadı ki…

8. Solaklar Daha Akıllıdır

Solaklar Hakkında Bilgiler

Dünya'da 7 milyarlık bir nüfusun sadece %10'u solaktır. Üstün zekalılar kulübü MENSA'nın üyelerinin %20'lik bir kısmı solaktır.

9. Bilgileri Hızlı İşlerler

Solaklar Hakkında Bilgiler

Solaklar beyinlerinin iki lobunu da sık bir şekilde kullanabilmektedirler. Solak olmayanlara göre çok daha hızlı bilgi alıp işleme kapasitesine sahiptirler.

10. Daha Çabuk İyileşirler

Solaklar Hakkında Bilgiler

Solak olmayanlara göre tasarlanmış bir dünyada yaşayan solaklar sürekli beyinlerini çalıştırırlar. Eğer solak bir insan olur da felç geçirirse normal insanlara nazaran daha çabuk iyileşme tepkisi gösterirler.

Sol Elini Kullanan İnsanlarla İlgili Çarpıcı Sonuçlar

Solaklar ellerini daha işlevli kullanabilmeleri adına yeteneklerini geliştirir ve bu sayede sanatsal ve spor aktivitelerinde daha başarılı olurlar. Fakat yapılan başarılar, araştırmalar neticesinde olumsuz bir hale dönüştü ve sol eli kullanan kişilerin kısa ömürlü olduğu ortaya çıkartıldı. Sol elini kullanmak aynı zamanda patolojik bir hastalık olarak görülmektedir. Çünkü bazı kişiler anne karnında beyinde oluşan bir zarar neticesinde solak olabilmektedirler. Solakların hastalıklardan daha fazla zarar görmekte ve hastalık taşıma riski sağ elini kullananlara göre daha yüksek olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'Solaklık' Bir Sorun Mudur?Günlük Hayatı Kolaylaştırmanın 10 Püf Noktası

Solakların Kısa Ömürlü Olmasının Sebepleri Neler?

Çünkü teknolojik aletler sağ elini kullananlar için dizayn edilmiştir. Bu yüzden yaralanma ve kaza geçirme riskleri solaklarda daha fazladır. Sinirsel mekanizmaları da hassas olan solaklar, daha çabuk sinirlenebiliyor, saldırgan olabiliyor ve otizm, şizofren gibi nörolojik hastalıklar daha sık görülebiliyor. Ayrıca iç organlarının eşit olmaması, solak olmaya sebebiyet vermektedir. Hastalıkların temelini oluşturan testosteron, eğer aşırı derecede fazlalık ya da duyarlılık salgıladığında bebeğin sol beyni zarar görüyor ve yoğunluk sağ tarafa toplanıyor, bu da bebeğin solak olmasını sağlıyor. Bu yüzden de kadınlara oranla erkeklerin sol eli kullanma yüzdesi yüksektir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum