Slovaj Zizek: Hiçten Az

Yeni kitabı "Hiçten Az"ın tanıtımı için İstanbul'a gelen Zizek, kitabı hakkında bilgi verdi.
Slovaj Zizek: Hiçten Az

Dünyaca ünlü Marksist düşünür Slavoj Zizek, yeni kitabı "Hiçten Az"ı anlatmak için İstanbul'a geldi. "Günümüzde Radikal Siyaset: Hegel'den Dersler" başlığı altındaki konferansta konuşmasında hem güncel olaylara hem de kitabıyla ilgili ayrıntılara yer verdi.

Yeni kitabı "Hiçten Az"da bugünkü ideolojik felsefi alandaki dört önemli konunun kapsamlı eleştirisini yapmaktadır. Bir yandan demokratik materyalizm ve söylemsel tarihselcilik konularını irdelerken, diğer ötekileri oluşturan transandantal sonluluk düşüncesini irdelemektedir. Zizek'in büyük önem verdiği bu kitabında, Marx'tan Spinoza'ya, kuantum fiziğinden cinsel farklılıklara kadar geniş konu alanları incelenmektedir.

Son iki yüzyılın Hegel'in gölgesinde geliştiğini düşünen Zizek, her düşünürün ondan kaçmaya çalıştığını fakat yine de etkilendiklerini düşünmektedir. Bazen akıl-öncesi istenç, bazen üretimin temelinde yatan toplumsal süreç, bazense bireysel varoluşun olumsallığı adına bu kaçışın gerçekleştiğini düşünmektedir. 

Zizek'e göre, Hegel'in mutlak idealizminin, çığır açıcı bir dönemde, moderniteye geçişin hakim filozofu haline getirdi. İçinde bulunduğumuz dönemde de bu durumun söz konusu olduğunu belirtirken, Hegel'in öneminin altını çizmektedir.

Klasik kapitalizmin tutarlı yanının kalmadığı bir geçiş döneminde olduğumuzu savunan Zizek, Hegel'e dönmemeniz, onu iredelememiz ve kendisinden daha Hegelci olarak onun sınırlarını aşmamız gerektiğini düşünmektedir. 

Konferans sırasında öne çıkan başlıklar ise şöyledir;

IŞİD'in postmodern küresel kapitalizmin ürünü olduğunu söyleyen Zizek, kapitalizmin yaşadığı gerilimlerinden dolayı varlığını sürdürdüğünü öne sürmektedir. 

İnsan hakları kavramlarının gelişmiş olmasına rağmen bugün hala köleliğin toplumlarda kabul edilmiyor olsa bile yaygınlaştığını söylemektedir. Çin'deki çalışma koşulları, Orta doğu'daki gelişmekte olan ülkeleri buna örnek gösteren Zizek, Batı'da da durumun pek farklı olmadığını belirtmiştir. Dünya'da ayrımcılığın giderek arttığını ve bazı kitlelerin toplum dışına itilmesini eleştirmiştir. 

Bireysel özgürlüklerin arttığı bir dönemde olduğumuzu düşünen Zizek, diğer yandan da toplumsal hareket özgürlüğünün yok olduğunu ileri sürmektedir. Kapitalizmin giderek daha çok "baskı araçları"nı kullanmasına da dikkat çekmiştir.

Sermin İNAN / NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.