Sigara İçmenin Koronavirüs Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Birçok hastalığın oluşumuna sebep olan sigara, koronavirüs üzerinde de olumsuz etkilerde bulunur. Sizin için koronavirüs ve sigara ilişkisini araştırdık.
Sigara İçmenin Koronavirüs Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Yapılan araştırmalar sigara tüketen bireylerin COVID-19 riskini arttıracak akciğer hastalığı veya azalmış akciğer kapasitesine sahip olabileceğini göstermektedir. Sadece sigaranın etkileri değil sigara içerken elinizi ağzınıza götürmeniz de koronavirüs riskini artırıyor. İçeriğimizde sigaranın koronavirüsle ilişkisini değerlendirdik.

Sigara Tüketiminin COVID-19 Üzerindeki Etkileri

Sigara İçmenin Koronavirüs Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Sigara içen kişilerin akciğer ve göğüs hastalıkları gibi solunum yolu enfeksiyonları açsından daha yüksek risk altında olduğu bilinmektedir. Özellikle sigara içen bireylerin son zamanlarda COVID-19 (SARS-CoV-2) enfeksiyonuna karşı daha yüksek risk altında olabileceğine dair sayısız kanıt bulunmaktadır.

Öte yandan sigaranın akciğerlere büyük ölçüde zarar verdiği, damar tıkanıklığına sebep olduğu ve hatta ölümcül hastalıkların oluşumuna davetiye çıkarttığı bilinmektedir. Bu sebeple sigara içen bireylerin koronavirüs gibi akciğeri tahrip eden hastalıkları ağır geçirme riski diğer bireylere oranda daha yüksektir.

Çinli doktorların koronavirüse yakanmış 99 hasta üzerinde yaptığı araştırmalar, sigara içen bireylerin yaşlılara göre ölme riskinin daha fazla olduğunu göstermektedir. Öyleyse artık sigarayı bırakmanın vakti geldi de geçiyor bile!

Sigara İçmek Koronavirüs Riskini Nasıl Arttırır?

Sigara içen kişilerin COVID-19 hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğuna dair kesin bir sonuç bulunmasa da, bu enfeksiyonun genel olarak akciğer rahatsızlıkları veya altta yatan bazı hastalıklara bağlı olarak risk oluşturduğunu biliyoruz. Bu durum sigara içen kişilerin sigara içmeyen kişilere kıyasla COVID-19'da ağır semptomlar gösterebileceği anlamına geliyor.

Sigara içmek grip gibi akut solunum yolu enfeksiyonları için bile bir risk faktörüdür. Sigara içen kişilerin gribi ağır geçirme olasılığı daha yüksektir. Koronavirüs enfeksiyonu tıpkı gripte olduğu gibi sigara içen kişilerde daha şiddetli olabilir. Peki, nasıl?

İşte sigaranın koronavirüs üzerindeki etkileri:

1. Kalp ve Akciğeri Zayıflatır

Sigara İçmenin Koronavirüs Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Sigara içmek kalbinizin ve akciğerlerinizin işlevini etkiler, vücudunuzun grip veya koronavirüs gibi akut bir enfeksiyona karşı cevap vermesini zorlaştırır. Sigara dumanı akciğerlerdeki doğal bariyerleri enfeksiyona karşı açık hale getirir ve Covid-19 virüsünün akciğer yüzeyine yapışmasını ve akciğer dokusunu enfekte etmesini kolaylaştırabilir.

2. Yüze Temasla Virüsü Daha Kolay Bulaştırır

Sigara İçmenin Koronavirüs Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Koronavirüs damlacıklarla yayılır. Virüsün sizi enfekte etmesi için burnunuza veya ağzınıza girmesi gerekir. Bu doğrudan veya dolaylı olabilir. Bu süreçte herkesin yüzüne dokunmayı bırakması tavsiye edilmektedir ancak sigara içiyorsanız, yüzünüze, özellikle ağzınıza dokunma olasılığınız daha yüksek olacaktır. Bu durum beraberinde enfekte olma riskinizi de arttırmaktadır.

3. Fiziksel Olarak Başkalarına Yakın Olmanıza Neden Olur

Sigara İçmenin Koronavirüs Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Sosyal uzaklaşma yada bir başka deyişle sosyal izolasyon, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olmak için alınan en büyük önlemlerdendir. Bunu, potansiyel olarak enfekte olmuş bireylerle sağlıklı bireyler arasındaki teması en aza indirerek yapmak gerekmektedir.

Sigara içen kişiler birçok alanda sigara içmek yasak olduğu için belirli alanlarda toplanır. Bu durum birçok kişinin aynı anda sigara içerek dumanını etrafa saçmasına neden olur. Bu yüzden sigara içen kişiler birbirlerinin dumanını solur ve daha kolay koronavirüse yakalanırlar.

4. Sigara Paylaşımı İle Virüs Dağılabilir

Sigara İçmenin Koronavirüs Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Koronavirüse karşı alınabilecek önlemler kapsamında iyi hijyen ve uygun el yıkama en önemli koşullar arasında gösterilmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın ve diğer halk sağlığı doktorlarının tavsiyesi, ağızlarımıza dokunan nesneleri, örneğin şişeleri veya bardakları paylaşmamamız gerektiğidir. Bu, genellikle insanlar arasında paylaşılan sigaralar için de geçerlidir.

5. Pasif İçicilik Virüsü Yayar

Sigara İçmenin Koronavirüs Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Kapalı bir ortamda sigara içmek, size en yakın olanları riske atar çünkü hava yoluyla bulaşan koronavirüs sigara dumanıyla da kolayca dağılabilir. Sigara içmiyorsanız bile bu dumana maruz kalmak, sigara içilen ortamlarda bulunmak sizi de riske atabilir.

Özellikle çocuklar daha hızlı nefes aldıkları ve akciğerleri, hava yolları ve bağışıklık sistemleri hala geliştiği için sigara dumanına karşı savunmasızdır. Bundan kaçınmanın ve başkalarını korumanın en iyi yolu sigarayı bırakmaktır. Bunun nasıl yapılacağı konusunda tavsiye almak için ALO 171 sigara bırakma hattını arayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Koronavirüs (Covid-19) Nedir?Koronavirüste Temizlik Nasıl Yapılmalı?
Koronavirüs Nasıl Ortaya Çıktı?Koronavirüsten Nasıl Korunulur?
Koronavirüsle İlgili İnanılan YanlışlarCovid ile Grip Arasındaki Fark

Sigara içen biri COVID-19'a yakalanırsa ne olur?

Sigara içen kişilerin COVID-19 hastalığından daha ciddi şekilde etkileneceğini gösteren birçok kanıt bulunmaktadır. Bunun temel sebebi, sigara içenlerin akciğerlerindeki hasardır. Böylece akciğerler ve vücudun bazı organları tam randımanlı çalışma gösterememektedir. Sigara içenlerin akciğerindeki kalın musuk hava yollarını tıkar ve hastalığı ağır geçirme riskini yükseltir.

Tüm bunların yanında sigara tüketimi bağışıklık sistemini de ciddi ölçüde etkilemektedir ve enfeksiyonlarla savaşmayı zorlaştırır. Ayrıca kardiyovasküler hastalık ve kanser gibi rahatsızlıklara sahip olan kişilerin COVID-19 enfeksiyonuna bağlı olarak ciddi komplikasyonlara maruz kalma olasılığı son derece yüksektir. Sigara tüketimi bu riskleri daha fazla arttırmaktadır.

Daha önce sigara tüketen biri COVID-19'dan etkilenir mi?

Daha önce sigara içen kişilerin hiç sigara içmemiş olanlara kıyasla COVID-19'u ağır geçirme riski yüksek olabilir. Tabii bu kişinin sigarayı bıraktığı zamana göre değişebilir çünkü sigara içmeyi bırakanların akciğerleri nispeten de olsa iyileşme göstermektedir. Sigarayı bıraktıysanız muhtemelen sigara içiyor olmanızdan çok daha düşük ihtimalle koronavirüsü ağır atlatırsınız.

Sigara dumanından koronavirüs yayılır mı?

Sigara dumanının koronavirüsü yaydığına dair kesin kanıt olmasa da koronavirüsün yayılma şekli bunun doğruluğunu kanıtlar nitelikte. Çünkü koronavirüs bir nefesle bile yayılabiliyor. Bu durumda ağızdan ve ciğerlerden yükselen sigara dumanı da yüksek ihtimalle koronavirüsü taşıyor. Yani pasif içicilik de koronavirüse yakalanmak için bir etken.

Sigara içenler koronavirüse yakalanırsa ölür mü?

Sigara içenlerin akciğerleri hasarlı olduğu için ve koronavirüs akciğerleri hedef alabileceği için bu kişilerin hastalığı ağır geçirme ihtimali vardır. Tabii bu "Sigara içenler koronavirüsten ölür." demek için yeterli değildir. Ağır geçirenler olduğu hafif geçiren kişiler de olabilir. Bu sadece sigaraya değil bağışıklık sistemine de bağlıdır.

Koronavirüsken sigara içilir mi?

Koronavirüse yakalanınca virüsün akciğerleri etkileme ihtimali bulunur. Bu durum nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtilere neden olur. Koronavirüse yakalanınca sigara içmeye devam etmek bu belirtilerin daha da artmasına ve dayanılmaz bir hal almasına neden olabilir. Öyle ki evde olan tedavinize hastanede devam etmek zorunda kalabilirsiniz.

Sigara enfeksiyon yapar mı?

Sigara vücutta bazı değişikliklere yol açarak ve bağışıklık sisteminin gücünü azaltarak enfeksiyon riskini artırmaktadır. Sigara içenlerde grip, soğuk algınlığı, zatürre ve tüberküloz gibi hastalıklara yakalanma ve bu hastalıkları ağır geçirme riski artar. Bu hastalıklara koronavirüs de dahildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum