Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır? Ameliyat Dahil Tüm Aşamalar

Çeşitli nedenler yüzünden tercih edilen sezaryen doğumun yapılışını, ameliyatı ve ameliyat sonrası hakkında bilinmesi gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.
Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır? Ameliyat Dahil Tüm Aşamalar

Sezaryen Doğum

Annenin karnındaki bebeğin cerrahi operasyonla, annenin karnında kesik açılarak alınması işlemine sezaryen doğum denir. Toplamda 1 saat süren sezaryen doğum nasıl gerçekleşir sorusundan önce, sezaryen doğum öncesi hazırlıkları, sezaryen ameliyatı, ameliyat sonrasını ve sezaryen doğum hakkındaki tüm ayrıntıları inceleyelim.

İşte sezaryen ameliyatı süreci hakkında bilinmesi gereken her şey...

Evden Doğuma Giderken

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Sezaryen ameliyatı bir cerrahi işlem olduğu için buna uygun olarak hazırlıkların yapılması gerekiyor. Ameliyat günü ve saati doktorunuz tarafından önceden belirlenmiş ise o günden bir gün önce saat 12 den sonra hiçbir şey yenilip, içilmemelidir. Aç ve susuz kalma süreniz en az 6 saat olmalıdır. Bunun yanında doğuma giderken tüm takılarınızı çıkarmalı, makyaj yapmaktan kaçınmalı ve en az bir saat öncesinden hastanede bulunmalısınız

Sezaryen Ameliyatına Girmeden Hemen Önce

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Hastaneye gittiğinizde önceden hazırlanan odanıza geçebilirsiniz. Burada hemşire sizin için yatış dosyası çıkartıp, gerekli formları doldurup imzalamanızı ister. Bu formları doldurduktan sonra ameliyattan önce yapılması gereken şeylerin hazırlıklarına başlanır.

Sezaryen ameliyatına girmeden hemen önce yapılan şeyler bağırsakların boşaltılması için lavman yapılması, gerekli olabilecek durumlar için kan alınması, önlük giydirilip saç bonesinin takılması, doktorun insiyatifine bağlı olarak sonda takılması, annenin sedyeye alınması ve ameliyathaneye girilmesidir.

Ameliyathanede Yapılan Hazırlıklar

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Sezaryen ameliyatı öncesinde ameliyathanede de birtakım hazırlıklar yapılmaktadır. Ameliyathanede yapılan hazırlıklar ise ameliyat masasına yatırılan annenin damar yolunun açılması, kalp atışını dinlemek için bir alet yerleştirilmesi, anestezinin yapılması, annenin karnının solüsyonla temizlenmesi ve en son olarak steril örtünün örtülmesidir.

Sezaryen Ameliyatı Vakti

Gelelim sezaryen ameliyatı nasıl yapılır sorusunun cevabına. Bu kısımda sezaryen ameliyatının yapılışının her bir adımını detaylıca anlatacağız. Bu sayede sezaryen ameliyatını kafanız rahat bir şekilde girebilirsiniz.

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Sezaryen ameliyatı vakti geldiği zaman doktor, hemşireler ve anestezi uzmanı hazır olduktan sonra ışıklar da ayarlanıp ameliyat başlar. Anestezi uzmanı tarafından anne uyutulur. Daha sonra ameliyat hemen başlar.

İlk önce 7 kat kesi açılır. Bu 7 kat kesi, cilt, cilt altı, fasya, karın ön duvarı kesi, dış karın zarı, iç karın zarı ve rahmi tamamen oluşturan kastır. İlk kesi kasık bölgesinin 2 parmak üstünden 8-10 cm olarak yapılır.

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Daha sonra en güçlü kas olan kas kılıfı kesilir. Karın kası ve dış zar da kesilerek karın boşluğuna girilmiş olur. Rahimi örten zarda kesilir ve rahim kasına ulaşılır. Bu kası da doktorun eliyle açmasıyla bebeğin kesesine ulaşılır.

Bu kese patlatılarak bebek başarılı bir şekilde doğurtulur. Bebeğin göbek kordonu da kesilir ve bebek hemşirelere verilir. En son annede kalan plasenta da doktor tarafından elle çıkartılır. Annenin rahmi iyice temizlenir. Açılan kesiler tekrardan düzgün bir şekilde dikilir.

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Annenin karnında açılan kesi, boylu boyunca dikişlerin ipliği görülmeyecek şekilde gizli dikiş tekniği kullanılarak kapatılır. Doktor tarafından estetik dikiş uygulanan bölgeye pansuman yapılır ve bantla kapatılır.

Ameliyat böylelikle bitmiştir. Doktor anneyi uyandırır ve daha sonra anne uyanma odasına alınır. Bebek ise tüm kontrolleri ve muayenesi yapılmış bir şekilde beklemektedir. İhtiyacı olan tek şey ise annesidir.

Sezaryen Ameliyatından Sonra

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Sezaryen ameliyatından sonra odasına alınan annenin yanına bebeği getirilir. Bebek annesinden ilk sütünü emmeye çalışır. Anneye ilk gün serum ve antibiyotik verilir ve gün boyunca hemşire kontrolünde kalır.

Anne ameliyat bittikten 8 saat sonra ayağa kalkabilir. Anne ilk kalktığında baş dönmesi, tansiyon düşmesi gibi belirtiler görülebilir. Annenin bu süreçte ağrıları olabilir. Bu durumda hemşireden ağrı kesici ilaç yapması istenebilir.

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Ameliyattan sonra anneye iyi gelecek şey bol bol yürümektir. Annenin gaz sancıları olması normaldir. Bunun için sulu ve özel diyet gıdalar yiyebilir. Annenin duşa girebilmesi için hemşire tarafından ameliyat bölgesine pansuman yapıldıktan sonra o bölgeye bant yapıştırılır.

Anne ameliyattan sonra 2. günde yavaş yavaş gaz sancılarından kurtulmuş hatta büyük tuvaletini de yapmıştır. Artık bebeğini de alıp evlerine gidebilecek durumdadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada OlurNormal Doğum Sonrası
Sezaryen Doğum SonrasıHafta Hafta Gebelik Dönemi
Normal ve Sezaryen Doğum FarklarıDoğuma Hazırlık Listesi
Ağrısız DoğumNormal Doğum Nasıl Yapılır

Sezaryen doğum ne kadar sürer?

Genellikle hamileliğin 39. haftasında yapılması planlanan sezaryen doğum, anne karnının alt bölgesine yaklaşık 10 cm'lik bir kesi açılmasıyla başlamaktadır. Bu bölgeden bebek çıkarılmaktadır ve ameliyat 30 dakika gibi bir süre içerisinde bitmektedir.

Sezaryen doğumda ağrı hissedilir mi?

Sezaryen sırasında anne adayına anestezi yapıldığı için herhangi bir ağrı oluşumu mümkün değildir. Doğumdan sonra da doktorunuzun vereceği ilaçlar sayesinde ağrıları engelleyebilirsiniz.

Sezaryen ameliyatı kaç saat sürer?

Sezaryenle gerçekleştirilen doğum 30 ile 40 dakika arasında sürmektedir. Bu cerrahi işlem öncesinde anne adayının ameliyata hazırlanması ve anestezinin yapılması gerekir. Buna bağlı olarak ameliyatın süresinde uzamalar meydana gelebilir.

Sezaryen sonrası ne kadar sürede iyileşir?

Sezaryen kesiklerinin iyileşmesi 5 ile 6 hafta arasında gerçekleşmektedir. Her geçen gün daha da iyileşen kesiğin bulunduğu dönemde ağrı ve yorgunluk hissetmeniz mümkündür. İyileşme sürecinin sonlarına gelindiğinde ise bu ağrı azalır ve ortadan kalkar.

Sezaryen doğumda kaç cm kesilir?

Sezaryen operasyonu karın bölgesine yapılan kesi ile gerçekleşmektedir. Bu kesinin uzunluğu yaklaşık 11-15 cm arasındadır.

Bir kadın kaç kez sezaryen olabilir?

Sezaryen olmak isteyen anne adayları 3 kereden fazla bu işlemi yaptırabilmektedir. Ancak her doğumda karşılaşılabilecek risk artmaktadır. Üç kereden fazla gerçekleştirilen sezaryen doğumdan sonra hem anne hem de bebek için risk hiç olmadığı kadar yüksektir. Bu durumda sezaryene sadece acil durumlarda başvurulması gerekiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum