Sağlıklı Saçlar için Gerekli Olan 10 Vitamin

Vitamin eksikliği günümüzün en büyük problemlerinden birisi. Bu içeriğimizde saçın sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu vitaminleri bir araya getirdik.
Sağlıklı Saçlar için Gerekli Olan 10 Vitamin

Saç İçin Gerekli Vitaminler

Saçlar, insanların en çok dikkat etmesi gereken bölgesidir. Kadın-erkek, genç-yaşlı demeden herkes saçlarının ışıldamasını ister ve bunun için bir hayli çaba sarf ederler. Bakım ürünleri, bakım şampuanları derken evin bir kısmını saç bakım malzemeleri alır. Peki, doğru saç bakımı yapmak için bu kadar çok ürün kullanmaya gerek var mı?

Uzmanlara göre, saçların sağlıklı olabilmesinin bazı püf noktaları vardır ve bunlara dikkat edildiğinde herhangi bir şekilde ekstradan malzeme kullanmaya gerek kalmaz. Dolayısıyla evin bir bölümünü onca para vererek “saç bakım ürünlerine” ayırmaya da gerek olmuyor.

Saçlar da tıpkı insanın geri kalan diğer vücudu gibi belli bazı gereksinimlere ihtiyaç duyar. Bunlar vitamin ve minerallerdir. Saçlarınıza bakım yaparken doğru ürünleri kullanmanız, yeteri kadar vitamin almalarını sağladığı için saçlarınızda istediğiniz güzelliğe ulaşmanızı sağlayacaktır. Peki, saçlar için gerekli olan vitaminler nelerdir?

İşte saç için gerekli olan vitaminler;

1. Demir

Saç İçin Gerekli Vitaminler

Demir, vücudun diğer bölümlerinde olduğu gibi saçlarda da etkili bir mineraldir. Hücrelere oksijen taşıyan alyuvarlarda bulunan hemoglobin molekülünün merkezinde yer alması, saçların yeteri derecede beslenmesine yardımcı olur. Saç bakımı yapılırken veya saç bakım ürünü satın alırken demir oranına dikkat etmek gerekir. Demir eksikliği, saç dökülmesine neden olduğu gibi vücudun yeteri kadar almaması durumunda, kansızlığa da neden olmaktadır. O kadar ki anemi hastalığı, birçok insanın hayattan kopmasına neden olmaktadır.

Demir İçeren Besinler:

Deniztarağı
İstiridye
Yumurta
Kırmızı et
Mercimek

İlginizi Çekebilir
Demir Eksikliğinin Saçlara Etkileri

2. Biotin

Saç İçin Gerekli Vitaminler

Uzmanların araştırmalarına göre saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden biri de Biotin yani B7 vitamini eksikliğidir. Eksikliğinden dolayı saç dökülmesinin meydana geldiği gibi, saçların cansızlaşması gibi sorunlara da neden olmaktadır. B vitamini, tüm vücut üzerinde etkili bir vitamin iken saçların beslenmesinde de önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle saçların yeteri kadar biotin alması gerekmektedir. Ürün satın alınırken özellikle vitamin değerine bakmak gerekiyor. Ürünler haricinde, doğrudan da saçlarınıza B7 vitamini takviyesi yapabilirsiniz.

Biotin İçeren Besinler:

Tam tahıllar
Badem
Et
Balık
Deniz mahsulleri
Koyu yeşil yapraklı sebzeler

İlginizi Çekebilir
En İyi Biotin Özlü Saç Bakım Ürünleri

3. Çinko

Saç İçin Gerekli Vitaminler

Saç köklerinin çevresinde yer alan yağ bezlerini harekete geçiren mineral çinkodur. Çinko, saçlar üzerinde son derece önemli bir yere sahip olup saçların sağlıklı kalması için en aktif görevi üstlenmektedir. Saç yapısında ve onarımında bir hayli etkin güce sahip olan çinkonun eksik kalması durumunda, saçların yıpranması, kırılması gibi durumlar başta olmak üzere saçların dökülmesine kadar yol açtığı uzmanların paylaşımları arasında yer almaktadır.

Çinko, her ne kadar saçların sağlıklı kalabilmesi için önemli bir yere sahip olsa da fazlasının da zararlı olduğunu bilmek gerekir. Yani sağlıklı saçlara sahip olmak için çinko desteği almak yerine kullanmanız gereken bazı doğal gıdalar vardır.

Çinko İçeren Besinler:

İstiridye
Karides
Kırmızı et
Ispanak
Buğday rüşeymi
Kabak çekirdeği
Mercimek

4. E Vitamini

Saç İçin Gerekli Vitaminler

Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre saç dökülmelerinin en büyük nedenlerinden biri oksidatif stresidir. Bunun önüne geçilmesinin en önemli yolu da E vitamini takviyesinin yapılmasıdır. E vitamini de C vitamini gibi saçların beslenmesinde önemli bir rol oynadığı gibi oskidatif stresi de engelleme özelliğine sahiptir. Yapılan bir deneyde, 8 aylık bir süreyle E vitamini takviyesi yapılan bir hastanın yüzde 34,5 oranında saçlarının arttığı görülmüştür.

E Vitamini İçeren Besinler:

Ay çekirdeği
Badem
Ispanak
Avokado

5. Pantotenik Asit (Pantenol)

Saç İçin Gerekli Vitaminler

Sinir sistemine destek olması açısından bir hayli öneme sahip olan pantotenik asit, saçlar için olmazsa olmazlardandır. B5 vitamini olarak da adlandırılan koruyucu, saçların sağlıklı kalmasını önemli oranda etkilemektedir. Özellikle de kalsiyum pantotenot formu, saçların daha sağlıklı kalabilmesi için önemli bir koruyucu göreve sahiptir.

6. D Vitamini

Saç İçin Gerekli Vitaminler

Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre D vitamini, dökülmüş saçları yeniden çıkartma gücüne sahiptir. Saçların dökülmesine ve yıpranmasına büyük bir etkisi olan vitamin D, saç dökülmesi şikâyeti ile doktora gidenlerin en büyük eksikliği olarak görülmüştür. Bu vitamini dışarıdan takviye etmek mümkün olduğu gibi tüketilen besinlerle de takviye edilmesi sağlanabilir.

D Vitamini İçeren Besinler:

Güneş ışını
Yağlı balıklar
Morina karaciğeri yağı
Bazı mantarlar

7. B12 Vitamini

Saç İçin Gerekli Vitaminler

B12 eksikliği, birçok hastalığa neden olduğu gibi saçların dökülmesine de büyük oranda etki etmektedir. Bu nedenle sağlıklı saçlara sahip olmak için yeteri kadar B12 takviyesi almak gerekiyor. Bir tür “hücre büyüme faktörü” olarak kabul edilen vitaminin eksikliği, saçların yıpranmasına, dökülmesine ve ölmesine neden olmaktadır. Bu yüzden sağlıklı saçlara sahip olmak isteyenlerin tüketmeleri gereken bazı besinler vardır.

B12 Vitamini İçeren Besinler:

Hayvansal ürünler
Et
Balık
Tavuk
Yumurta
Süt ürünleri

8. Protein

Saç İçin Gerekli Vitaminler

Protein eksikliği, birçok hastalığa neden olduğu gibi saçların dökülmesine kadar yol açabilmektedir. Uzmanlara göre saçların esası proteindir ve protein eksikliği yaşayan kişilerin farklı bir etken peşinde koşarak çözüm bulmaları yersizdir. Protein eksikliğine neden olan düşük kalorili diyetler ve protein miktarı bakımından düşük olan besinler, saç dökülmesini en çok etkileyen besinlerdir. Bunlardan uzak kalmak, sağlıklı saçlara sahip olmak adına önemli çözümler sunmaktadır.

Saçların daha güzel, canlı ve sağlıklı kalabilmesi için yumurta, somon, tavuk eti ve kemik suyu gibi düşük proteinli besinlerden uzak durulması gerekir. Kullanılmak isteniyorsa ise oranının iyi hesaplanmasında fayda vardır.

İlginizi Çekebilir
Saça Protein Takviyesi Nasıl Yapılır?

9. C Vitamini

Saç İçin Gerekli Vitaminler

Güçlü bir antioksidan olan C vitaminin yaşlılığı engelleme etkisi vardır. Saç dökülmesinde, yıpranmasında ve cansızlaşmasında en büyük etkisi olan şey de yine C vitaminin eksikliğidir. Bu nedenle uzmanlar vitamin eksikliği yaşayan kişilerin, başka bir neden aramalarına gerek kalmadığı konusunda hemfikirdirler. C vitamini, vücudun yeteri kadar kolajen proteini üretebilmesi için önemli bir yere sahiptir. Saç büyümesinde oldukça büyük bir etkiye sahip olan minerallerin de C vitamininde olması, saçların sağlıklı kalmasına etki etmektedir.

C Vitamini İçeren Besinler:

Çilek
Yeşilbiber
Turunçgiller

10. A Vitamini

Saç İçin Gerekli Vitaminler

A vitamini, bir insanın kesinlikle alması gereken vitaminlerden biridir. “Sebum” adı verilen yağlı bir madde üreten ve deri bezlerine yardımcı olan A vitamini, saç dökülmelerine karşı son derece etkili bir vitamindir. Saçların nemlenmesi için ihtiyaç duyulan vitamin, köklerin daha sağlam ve sağlıklı kalmasını etkilemektedir.

A vitamininin eksik alınması, saç dökülmesi, saç kırıkları gibi birçok olumsuz sonuca etki etmektedir. Bu vitamini alırken de azından kaçınılması gerektiği gibi çoğundan da kaçınmak gerekir.

A Vitamini İçeren Besinler:

Havuç
Bal kabağı
Ispanak
Tatlı patates
Süt
Yumurta
Yoğurt
Hayvansal ürünler

Saçlarınızın canlı ve istediğiniz gibi bir görünüme sahip olması için harcadığınız onca para yerine doğru şekilde beslenmek yeterli olacaktır. Tabi satın alınan saç bakım ürünlerinin kalitesine bakmak da önemli bir detaydır. Reklamlardan ziyade içerdiği vitamin ve mineralleri dikkate alarak ve uzmanların tavsiye ettikleri ürünleri tercih etmek, sağlıklı saçlara sahip olmak adına yeterli gelecektir.

Benzer İçerik Tavsiyeleri
Saç Bakım YağıVitamin

En İyi Vitamin İçeren Ürünler Listesi

SıraÜrünFormEtkiEditör Puanı
1DIAMOND HAIR Saç SerumuSerumBesleyici, Güçlendirici10/10
2Solgar Biotin Bitkisel KapsülKapsülKoruyucu, Besleyici10/9.8
3Ellips Besleyici Saç VitaminiTabletBesleyici, Onarıcı10/9.9
4Phyto Phanere TabletTabletOnarıcı, Bakım Yapıcı10/9.7
Amazon
Fiyatlarını Gör
Vitaminli
Saç Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

Yukarıdaki kısımda eksikliği yüzünden saçların ihtiyaç duyduğu besini karşılayamadığı vitaminlerden bahsettik. Bu kısımda ise içerisinde bolca vitamin ve mineral bulunduran saç bakım ürünlerini bir araya getirdik. Öyleyse içerisinde yoğun miktarda vitamin bulunduran en iyi 5 ürünü sıralayalım.

1. DIAMOND HAIR Saç Serumu

vitamin dolu saç bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Diamond Hair
Saç Serumu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize saç bakım ürünleriyle büyük popülerlik kazanan Diamond Hair markasının saç serumuyla başlıyoruz. İçeriğindeki 12 farklı bitki özü sayesinde saçın ihtiyaç duyduğu besinleri ve vitaminleri karşılayan serum, bu sayede saçın hasar görmüş bölgelerini, kırılmaları ve yıpranmaları onarıyor. İlk kullanımdan itibaren etkisini göstererek daha güçlü ve sağlıklı saçlara sahip olmanızı destekleyen ürün aynı zamanda saçın nem dengesini sağlayarak daha canlı gözükmesini sağlıyor. Son olarak içeriğindeki keratin ve Ozon bileşenleri sayesinde saça bakım yapan serumun saçın uzama hızını arttırdığını söyleyelim.

2. Solgar Biotin Bitkisel Kapsül

vitamin dolu saç bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Solgar
Bitkisel Kapsül
Aradığın
Fiyatı Gör

Biotin maddesinin ne kadar etkili bir vitamin olduğunu anlatmamıza gerek yok. Bitkisel formda hazırlanmış olan bu kapsül, içeriğindeki yoğun Biotin sayesinde saçın güçlenmesini ve canlılığını arttırmasını sağlıyor. Aynı zamanda besin alamamaktan kaynaklanan kırılmaları ve dökülmeleri durduran ürün, bu sayede kısa süre sonra daha dolgun ve hacimli saçlara kavuşmanızı sağlayacak. Ayrıca saça koruma tabakası ekleyerek çevresel etkenlerden koruyan bu takviye edici gıdanın şeker ve tuz gibi maddeleri içermediğini ekleyelim.

3. Ellips Besleyici Saç Vitamini

vitamin dolu saç bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Ellips
Saç Vitamini
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize formülünde A, C, E vitaminleri ve Provitamin B5 içeren Ellips markasının takviye edici gıdasıyla devam ediyoruz. İçeriğindeki yoğun vitaminler sayesinde saçın ihtiyaç duyduğu besinleri karşılayarak daha pürüzsüz, canlı ve yumuşak olmalarını sağlayan takviye edici gıda, ilk kullanımdan itibaren etkisini göstererek saçlarınızın daha rahat kontrol edilebilir olmasına yardımcı oluyor. İçeriğindeki Argan ve Jojoba yağı sayesinde yıpranmış saçları onaran ürün aynı zamanda saçı çevresel etkilerden de koruyor. Son olarak bu ürünün düzenli kullanımlarda daha dolgun, hacimli ve canlı saçlara kavuşmanızı sağlayacağını belirtelim.

4. Phyto Phanere Tablet

vitamin dolu saç bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Phyoto
Tablet
Aradığın
Fiyatı Gör

B2, B6, B5, C ve E vitaminleri içeren özel formülü sayesinde saçın tüm besin ihtiyacını karşılayarak saç uçlarındaki kırılmaları ve dökülmeleri engelleyen ürün, kısa süre kullanımda bile saçlarınızın daha güçlü olmasını sağlayacak. İçeriğindeki hodan yağı, balık yağı, havuç ve biberiye ekstresi gibi özler sayesinde saçın bakımını yaparak hasar görmüş bölgeleri onaran takviye edici gıda, düzenli kullanımlarda saçlarınızı yeniden yapılandırarak daha hacimli, canlı ve sağlıklı olmalarını destekliyor. Son olarak bu ürünün herhangi bir koruyucu madde içermediğini belirtelim.

İçeriğinde yoğun miktarda vitamin bulunan en iyi ürünler hangisi?

Saç için gerekli olan vitaminleri karşılamak için bazı gıdaları bol bol tüketebileceğiniz gibi takviye edici ürünleri de kullanabilirsiniz. Saçınızın vitamin ihtiyacını karşılayan ürünler arasında yer alan DIAMOND HAIR Saç Serumu, Solgar Biotin Bitkisel Kapsül, Ellips Besleyici Saç Vitamini ve Phyto Phanere Tablet bu ürünlere en güzel örnektir.

En iyi saç vitamini hangisi?

Özellikle A vitamini saçın dış etkenlerden korunmasını sağlayan ve stresle mücadele etmenize destek olan bileşenlerdir. Saç dökülmesine iyi gelen bu vitamin, balık, karaciğer, süt ürünleri, yumurta, meyve, sebze, marul, ıspanak ve yumurtada bulunmaktadır. Bu gıdaları tüketerek ya da takviye edici gıda alarak A vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Saç için hangi vitamin hapı kullanılmalı?

Saç derisi ve saç oldukça karmaşık yapıya sahip olduğu için farklı vitaminlere ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden tek bir vitamin kullanayım ve saç problemlerin çözülsün diye bir durum bulunmamaktadır. Saç için gerekli vitaminler arasında E vitamini, Folik asit, A vitamini, B12 vitamini, C vitamini, Biotin, ve B3 vitamini bulunuyor. Bu vitaminleri takviye ederek saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Hangi vitaminler saç çıkarır?

Biotin vitamini saç dökülmesinin engellenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden saç dökülmesi olan kişilere Biotin takviyesinin yapılmasını öneriyor. Aynı şekilde sağlıklı saç büyümesini de destekleyen Biotin, bu sayede saç çıkaran vitaminlerden birisi olmayı başarıyor.

Saçı kalınlaştıran vitaminler nelerdir?

Saç tellerini kalınlaştıran vitaminler arasında; B vitamini, E vitamini, B12 vitamini, Biotin, C vitamini, Folik asit, Niasin saç teli kalınlaştıran, parlatan ve dolgunlaştıran vitaminler olarak biliniyor.

<

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum