NeOldu.com

RUH SAĞLIĞINI KORUMANIN 10 YOLU

Ruh Sağlığını Korumanın 10 Yolu

Ruh sağlığını korumanın birçok farklı yolu var. Bunları bilerek psikolojisini güçlü tutabilirsiniz. Sizin için ruh sağlığını korumanın yollarını sıraladık.

Giriş 14 Mayıs 2015 Perşembe 21:47 / Güncelleme 02 Haziran 2023 Cuma 09:26

Ruh sağlığınızı korumak kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik. Bunun için düzenli bir hayatın yanında kendinize iyi bakmanız gerekli. Kendinize ayırdığınız vakitlerde yaptığınız şeyler ruh sağlığını önemli ölçüde etkiler. Sağlıklı bir psikoloji bedene de sağlık getirir. Bağışıklık güçlenir, hastalıklarla savaşmak kolaylaşır.

Ruh Sağlığını Korumanın Yolları

Ruh sağlığını korumak için yapılması gereken bir dizi şey var. Bunları yaparak ruh sağlığını besleyebilir ve güçlü bir psikolojiye sahip olabilirsiniz. Peki ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler nelerdir?

İşte ruh sağlığını korumanın yolları:

1. Spor Yapmak

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Dünya Sağlık Örgütü, sporu 2005 yılında ruh sağlığını koruyucu önlemler arasına almıştır. Fiziksel aktivite herkes için önemlidir ve sadece fiziksel sağlığın iyileştirilmesi için değil, aynı zamanda psikolojik sağlık için de önemlidir. Bu nedenle ruh sağlığının korunması için her gün 30 dakika spor yapılması önerilmektedir.

2. Düzenli Uyumak

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Uyku bedenin olduğu kadar ruhun da bir gıdası. Gece geç saatlere kadar oturup sabah çok geç uyanmak hem bedeni hem de psikolojiyi olumsuz etkiliyor. Yaşanan uyku problemleri kişiyi huzursuz ve mutsuz hissettiriyor. Bunun için günde 7 ile 8 saat arasında uyumalı, vakitlice uyuyup uyanılmalı. Böylece sabah zinde kalkabilir, kendinize kaliteli zaman ayırabilirsiniz.

3. Hobi Edinmek

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Psikolojik sorunlar yaşayan ve ağır stres altında hisseden herkese en az bir kere hobi edinmesi tavsiye edilmiştir. Bu tavsiye hiç de yanlış değil. İnsanın sevdiği şeylerle uğraşması zihni dinlendirir ve onu sorunlarından uzaklaştırır. Zihnin odağı olumsuz şeylerden uzaklaştıkça insan mutlu olur ve kendini dinlenmiş hisseder. Edindiğiniz bir hobiye haftada bir gün bile olsa vakit ayırmanız ruh sağlığınızı olumlu etkiler.

4. Sağlıklı Beslenmek

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

İnsan kendine iyi baktıkça psikolojisini de düzeltebilir. Kendine değer vermek sağlam bir psikolojiyi de beraberinde getirir. Bunun için sağlıklı beslenmek önemli. İşlenmiş ve katkılı gıdalar yerine meyve ve sebze tüketmek kişiyi daha hafif ve enerjik hissettirir. Yenilen yiyeceklerin içindeki vitaminler ruh sağlığına da büyük katkı sağlar. Bunun bilincinde olarak dengeli beslenilmeli ve öğünler atlanılmamalıdır.

5. Bol Su Tüketmek

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Vücuda yeterli miktarda su almamak insanı enerjisiz ve yorgun hissettirir. Bu durum bir süre sonra psikolojiyi de olumsuz etkiler. Kişinin sürekli oturmasına ve aktivitelerden uzak kalmasına neden olur. Sağlıklı ve zinde bir vücut için bol bol su içmeli, günlük tüketmeniz gereken su miktarına ulaşmalısınız.

6. Beklentiye Girmemek

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Psikolojiyi en çok etkileyen şeylerden biri insanın hayattan beklentileridir. Beklentiler yüksek tutulduğunda ve beklentiler karşılanmadığında kişi hayal kırıklıklarına sürüklenir. Bu sebeple sağlıklı bir zihin için fazla beklentilerde bulunulmamalı, mantıklı ve gerçekçi şeylerin peşinden koşulmalı. Kısacası insan küçük şeylerden mutlu olmayı öğrenmeli.

7. İnternet Kullanımını Azaltmak

 Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Birçok araştırma internet ve sosyal medya kullanımının depresyona neden olduğunu göstermektedir. Sosyal medyada geçirilen vakit arttıkça psikolojik sorunların şiddeti de artar. Sosyal medyadaki mükemmel görünen hayatlar, güzellik algısı, başarı ve mutluluk gönderilere maruz kalan kişinin daha da mutsuz olmasına neden olur. Öte yandan gece yatmadan önce telefona bakmak uyku kalitesini de olumsuz etkiler.

8. Kitap Okumak

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Kitap okumanın büyük oranda stresi azalttığı görülmüştür. Kitap okuyarak farklı dünyaları keşfetmek, zihni problemli düşüncelerden uzaklaştırmak ruh sağlığına yararlıdır. Kitap okumak psikolojik problemleri önlemenin yanında alzheimer gibi hastalıkların riskini de büyük oranda azaltmaktadır.

9. Nefes Egzersizleri Yapmak

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Pek çok kişi dikkat etmese de doğru nefes almak vücut sağlığını önemli ölçüde etkiler. Nefes egzersizleri ile stres ve kaygıyı azaltabilir, psikolojik sorunlardan kurtulabilirsiniz. Bunun için nefes egzersizlerini her gün tekrarlamalı, gün içinde de doğru nefes almaya özen göstermelisiniz.

10. Seyahat Etmek

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Uzmanlara göre seyahat etmek insan psikolojisini pozitif etkiliyor. Yeni yerler keşfetmek insan ruhunun yenilenmesi ve zihnin olumsuz düşüncelerden uzaklaşmasını sağlıyor. Seyahat etmek için yurt dışı ve şehir dışı planları yapabilir ya da kendi şehrinizde hiç görmediğiniz mekan ve sokakları da keşfedebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Motivasyonu Artıran Yiyecekler Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar
Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Ruh sağlığını ne bozar?

Ruh sağlığını bozan şeyler arasında aşırı stres, travmalar, ayrılıklar, üzücü olaylar, kullanılan ilaçlar, genetik faktörler, yapısal bozukluklar, yaşanılan ortam, çevre baskısı, sağlıksız iş ortamı, monotonluk ve yaşam koşulları gibi etkenler bulunur. Biriken tüm yaşanmışlıklar bir anda psikolojik bir sorun olarak da ortaya çıkabilir.

Ruh sağlığı nasıl tedavi edilir?

Kişi ruh sağlığının bozukluğunu fark ettiyse ve bununla kendi başına başa çıkamıyorsa tedavi için mutlaka psikiyatristlere başvurmak gereklidir. Uzman psikiyatrist ve psikologlar ruh sağlığı konusunda hastaya yardımcı olabilir, farklı tedavi yöntemleriyle yol gösterebilir. Psikolojik destek alan kişi tedaviye istekliyse başarılı sonuç alma şansı yüksektir.

Psikolojim bozuk olduğunu nasıl anlarım?

Sürekli yorgun hissetmek, yataktan çıkmak istememek, duş almak gibi kişisel bakımları yerine getirmekten kaçınmak, insanlarla iletişimi azaltmak, sürekli yalnız kalmak istemek, umutsuzluk ve üzüntü duygularını çok fazla yaşamak, stres ve sıkıntı çekmek ve anormal davranışlar sergilemek psikolojinin bozuk olduğuna işaret edebilir.

Psikoloji ne kadar sürede düzelir?

Psikolojinin düzelme süresi kişinin psikolojik hastalığına ve hastalığın seviyesine göre farklılık gösterebilir. Genelde birçok psikolojik sıkıntı yaşayan hastada 3 ay sonra iyileşme gözlenebilir. Bu süre kişiden kişiye değişebilir, uzayıp kısalabilir. Burada önemli olan hastanın istekli olması, psikoloğuna güvenmesi ve tedaviyi aksatmamasıdır.

Psikiyatriye ne zaman gidilmeli?

Yaşanılan psikolojik sorun artık hayatınızı devam ettiremediğiniz noktala geldiyse, günlük hayatınız psikolojik sorunlarınızdan etkileniyorsa ve uyku problemleri gibi zorlayıcı durumlar yaşanıyorsa psikiyatriye gitmek gereklidir. Ne kadar erken tedavi yardımı alınırsa tedavi süreci o kadar kolay olabilir.

Bir insanın ruh hali nasıl düzelir?

Bir insanın ruh halini düzeltmek için ruh sağlığına iyi gelen aktivitelerin yanında hayat tarzını değiştirmek de işe yarayabilir. Monotonluktan kurtulmak, her gün farklı şeyler yaparak hayatı renklendirmek ruh halini değiştirmek için birebirdir. Bu her gün yürüdüğünüz yolu değiştirmek, otobüs yerine bisiklet kullanmak ya da yemeğinizi farklı bir mekanda yemek gibi şeyler de olabilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 0
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.