Prostat Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Sadece erkeklerde görülen prostat kanserinin ne olduğunu, nedenlerini, belirtilerini, evrelerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Prostat Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden birisi olan prostat kanseri, her 5-6 erkekten birinin başına gelmektedir. Erken evrede teşhis edildikten sonra tedavi süreci oldukça kolay olan prostat kanserinin ne olduğunu, belirtilerine, evrelerine, nedenlere, tedavisine ve bilinmesi gereken diğer şeylere içeriğimizde yer verdik.

İşte prostat kanseri hakkında bilinmesi gerekenler...

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat Kanseri

Sadece erkeklerde olan bir bez olan prostatın işlevi üreme ile ilgilidir. Prostat kanseri erkek üreme sistemi parçası olan bu bezin kontrolsüz biçimde çoğalmasıyla ortaya çıkar. Bu da vücudun olması gerektiği gibi çalışmasını zorlaştırarak üreme ve idrar yapma ile ilgili problemlerin ortaya çıkmasına neden olur.

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Prostat Kanseri

Prostat büyümesi kanser teşhisi koyulması için yeterli değildir. Bunun için idrara çıkmak için tuvalete koşturmak zorunda kalmak, idrara çıkmada güçlük, geceleri olağandan daha sık idrara çıkmak, idrar yaparken ağrı oluşması ve nadir de olsa idrar yaparken kan gelmesi gibi prostat kanserinin belirtilerinin görülmesi gerekiyor.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız mutlaka doktora başvurmalı ve gerekli tetkikleri yapmalısınız. Doktorunuz hastalığın tedavisi için gerekli tedavi yöntemlerini size önerecektir ve süreci takip edecektir.

Prostat Kanseri Evreleri

Prostat Kanseri

Prostat kanseri, erken evresinde genellikle herhangi bir belirti göstermez. İlk evrede kanser, parmakla muayenede hissedilmez. Prostat büyümesi nedeniyle yapılan cerrahi müdahale sayesinde ortaya çıkar. İkinci evrede ise kanser biraz daha ilerlemiştir ancak hala prostat dışına yayılım yoktur. Üçüncü evrede kanser prostat dışına yayılmıştır. Sonuncu evrede ise kanser yakın kas dokulara ve organlara, lenf nodlarına, vücudun diğer bölümlerine yayılmış olabilir.

Prostat Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Prostat Kanseri

Erkeklerde en fazla rastlanan kanser türlerinden biri olan prostat kanserinin nedenleri ileri yaş, siyah ırk, ailede prostat ya da meme kanseri öyküsü, yüksek erkeklik hormonu düzeyi, obezite, hareketsiz yaşam ve hayvansal gıdaların aşırı tüketimidir. Bu nedenleri hayatınızdan çıkarttığınız takdirde prostattan korkmanıza gerek kalmaz.

Prostat Kanserinde Tanı Nasıl Konulur?

Prostat Kanseri

DRE veya PSA testinde şüpheli sonuçların elde edilmesi en önemli bulgulardan biridir. Ancak kesin kanser olduğu anlamına gelmez ve yukarıdaki belirtilerin kanserden başka sebepleri olabilir. Bu sonuçların iyi huylu büyüme veya prostat kanserinden kaynaklandığını belirlemek üzere doktorunuz biyopsi önerecektir.

Biyopsi ultrason eşliğinde (TRUS- Transrektal Ultrasonografi) rektal yoldan yapılır. Bu işlemde, prostat rektuma sokulan parmak büyüklüğünde bir prob ile görüntülenir. Prostatın birçok bölgesinden doku örnekleri alındıktan sonra, bu örnekler mikroskop ile incelenerek, kanser hücresinin olup olmadığına bakılır.

Biyopsi sonuçlarına göre prostat kanseri olduğunuz ortaya çıkarsa, kanserinizin ne kadar agresif olduğunu belirlemek için testler yapılabilir. Doktorunuz tümörün başladığı yerle sınırlı olup olmadığı (lokalize tümör) veya yayılıp yayılmadığını (metastatik tümör) belirlemek üzere bazı testlerin yapılmasını isteyebilir.

Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat Kanseri

Tedavinin etkinliği kanserin ne kadar lokalize olduğu veya vücudunuzda ne kadar yayıldığına bağlı değişmektedir. Hastalığınızın evresi, yaş ve genel sağlık durumunuza bağlı olarak doktorunuz ameliyat, radyasyon terapisi, hormon terapisi ya da kemoterapi tedavi seçeneklerinin birini veya daha fazlasını önerecektir.

Bu tedavi yöntemleri sayesinde prostat kanserini atlatabilirsiniz. Ölüm oranı %2,9 olan prostat kanserini doğru tedavi yöntemleri ile geçirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken tedavinizi doktorunuzu onayladığı şekilde aksatmadan yapmaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ağız Kanseri Belirtileri ve Tedavi YöntemleriTükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Yumurtalık Kanseri Ölümcül müdür?Gırtlak Kanseri Neden Olur?
Mesane Kanseri Belirtileri ve EvreleriLenfoma Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Pankreas Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rahim Kanseri Neden Olur? TedavisiYemek Borusu Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanseri öldürücü müdür?

Sadece erkeklerde görülen prostat kanserinin ölüm riski oldukça düşüktür. O da prostat kanseri nedeniyle meydana gelen hastalıklar yüzündendir. Dolayısıyla prostat kanserinin öldürücü olmadığını söyleyebiliriz.

Prostat kanserinin ilk belirtileri nelerdir?

Prostat kanserinin belirtileri idrar yapma güçlüğü, idrar akışında kuvvet azalması, idrarda kan görülmesi, kasık bölgesinde rahatsızlık hissi, kemik ağrıları ve sertleşme bozukluğudur. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız prostat kanserine yakalanmış olabilirsiniz.

Prostat kanseri ilk nereye sıçrar?

Prostat kanseri ilk olarak bağırsaklara ve kolona sıçrayabilir. Kanser hücreleri kolonun iç yüzeyinde büyümeye başlayabilir ve polipler oluşabilir.

Prostat kanseri nedir?

Prostat kanseri erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat hücrelerinin anormal bir şekilde çoğalması yüzünden oluşmaktadır. Ölüm riski çok düşük olan bu kanser bağırsağa sıçradığı zaman problemlere neden olabilir. Bu yüzden belirtileri kendinizde gördüğünüz takdirde bir an önce doktora başvurun.

Prostat kanseri olan bir kişinin yaşam süresi ne kadardır?

Yayılım göstermeyen prostat kanseri için 5 yıllık bağıl sağ kalım oranı neredeyse %100'dür. Uzak evre, kemiklere, uzan lenf nodlarına ve diğer organlara yayılmış kanserin 5 yıllık bağıl sağ kalım oranı ise yaklaşık %28'dir.

Prostat kanseri ameliyat olmazsa ne olur?

Prostat kanseri tedavi edilmediği takdirde en büyük hasarı mesaneye ve böbreklere vermektedir. Bu durum bir su hortumunun ucunun tıkanması gibi böbreklere baskıyla sonuçlanır. Bu da böbreklere kalıcı hasar verir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.