PLÜTON CÜCE GEZEGENİ HAKKINDA 30 İNANILMAZ GERÇEK

1930 yılında keşfedilmesine rağmen halen belirsizliğini ilk günkü gibi koruyor. 2006 yılında 'Cüce Gezegen' olarak sınıflandırılan Plüton hakkında hiç duymadığınız bilgilere yer verdiğimiz bu içeriğimiz sizi oldukça şaşırtacak.
Giriş 27 Ekim 2018 Cumartesi 11:00 / Güncelleme 22 Temmuz 2022 Cuma 08:09
Plüton Hakkında Hiç Duymadığınız 30 Şaşırtıcı Gerçek
Plüton, keşfedildiğinden bu yana bir gezegen olarak tanımlanmıştır. Fakat 2006'da yapılan bir toplantıda onun tam anlamıyla bir gezegen olmadığına karar verilmiştir. Cüce gezegen sınıfına alınmıştır. Plüton cüce gezegeni hakkında hiç duymadığınız bilgilere yer verdiğimiz bu içeriğimizi bir solukta okuyacağınıza eminiz...
1. Plüton'a adını 11 yaşındaki bir kız vermiştir.
2. 1941 yılında laboratuvar ortamında elde edilen plütonyum elementi ismini Plüton'dan almıştır.
3. Cüce gezegen Plüton, yeryüzünün antik Roma tanrısı olarak bilinir. Roma mitolojisinde Plüton, üç kardeşiyle dünyayı kontrol eden Satürn'ün oğluydu. Jüpiter gökyüzünü kontrol etti. Neptün denizi kontrol etti. Ve Plüton yeraltı dünyasını yönetti.
4. Plüton'un, Güneş'in etrafındaki bir turu 248 yıl sürmektedir.
5. Genç bir araştırma asistanı tarafından 1930 yılında keşfedilmiştir.
6. Plüton gezegen olarak kabul edilirken Güneş etrafında tam bir devrim yapamamıştır.
7. Ay Dünya'nın 1/4'ü büyüklüğünde olup, Plüton'dan daha büyüktür.
8. Yüzeyinde kalp şekli bulunmaktadır.
9. Plüton üzerinde azot, metan ve karbon monoksit donmuş halde bulunur. Katı haldedir.
10. Plüton'un dört ayı vardır. Charon (Hades'in vapuru), Nix (gece ve karanlık Yunan tanrıçası), Hydra (Hades'i koruyan dokuz başlı yılan) ve 2011'de keşfedilen Kerberos(üç başlı köpek).
11. Astrolojide Plüton yaratılış / yeniden doğuş / yıkım ve ölümle ilişkilendirilmiştir.
12. Plüton gezegen olarak kabul edildiğinde, tüm gezegenlerin en soğuk olanıydı. Plüton üzerindeki sıcaklık -240 °C ila -218 ° C arasında değişebilir. Plüton üzerindeki ortalama sıcaklık -229 ° C'dir.
13. Plüton Lowell Gözlem Evi'nde tanımlanmadan önce, diğer gözlem merkezindeki gökbilimciler tarafından 16 adet fotoğrafı çekilmiştir. En eskisi 20 Ağustos 1909'da Yerkes Gözlemevi tarafından çekilmiştir.
14. 2006 yılında uzaya yollanan New Horrizons 2015 yılında Plüton'u ziyaret etmiştir. Bundan öncesinde Plüton'u ziyaret eden herhangi bir uzay aracı olmamıştır.
15. Güneş sisteminin en yavaş dönen 2. gezegenidir.
16. Güneş ışınlarının Plüton'a ulaşması 5 saat sürer.
17. Plüton atmosfere sahip tek cüce gezegendir.
18. Plüton yörüngesi Neptün ile kesiştiğinden dolayı gezegenlikten çıkarılıp, cüce gezegenler sınıfına girmiştir. Bunun boyutuyla bir ilgisi yoktur.
19. Gün dönümlerinde yüzeyin dörtte biri aydınlıkken kalan kısım karanlıktır; dörtte üçü aydınlıkken ise dörtte biri karanlıktır.
20. Yörünge hızı 4.666 km/sn ve kütlesi 1.305×10²² kg’dir. Yüzey sıcaklığı yaklaşık -238°’dir. Bu soğukluğu nedeniyle kendi ince atmosferi bile buz tutabilir.
21. Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemler sonucunda, yoğunluğunun 1.8 ve 2.1 g/cm³ arasında değiştiği; yapısının %30-%50 arasında buz kütlelerinden, %50-%70 arasında ise kayalardan oluştuğu tahmin edilmektedir.
22. Atmosferi; nitrojen karbonmonoksit ve metandan oluşmaktadır. Güneşe uzaklığı arttıkça yeryüzündeki buz katmanları artar.
23. Araştırmacılar tarafından: “Son derece yoğun ve büyük ölçüde boş” bir sistem olarak nitelendirilir.
24. Plüton tanınmaya başladığı dönemlerde gezegen olarak adlandırılan fakat daha sonra 2006 da Prag’da gerçekleştirilen toplantı sonucu cüce gezegen sınıfına alınmıştır. 2008'de bu sınıftan alınarak Plütonumsu olarak adlandırılmıştır.
25. Kuiper kuşağında bulunmaktadır. Diğer Kuiper kuşağı nesnelerine benzer olarak taş ve buzullardan oluşur. Fakat hayli küçüktür.
26. Uydularından biri olan Charon Plüton'un yarısı büyülüğündedir.
27. 4,6 milyar yaşında olan Plüton’un aradan geçen zamanda Ay gibi sayısız kraterle kaplı olması gerekiyordu. Ancak, cüce gezegenin yüzeyinde Ay denizlerini andıran düzlükler (mare’ler), 3500 metre yüksekliğinde buzu dağları ve derin kanyonlar bulunur.
28. Plüton kabuğunun Güneş’e uzak olmasına rağmen zaman zaman erimesi cüce gezegenin jeolojik olarak aktif olduğunu gösterir.
29. Jüpiter’in uydusu Europa’da olduğu gibi Plüton’da da buz volkanları ve gayzerler vardır. Eriyen su ve metan buzu cüce gezegenin eski kraterlerinin üstünü örter. Bu durum da çarpışma izlerini yok eder.
30. Asteroit Kuşağı’ndaki cüce gezegen Ceres’in gizemli beyaz noktaları vardır. Kuiper Kuşağı’ndaki Plüton’un da siyah lekeleri vardır. Bu lekeler hemen hemen aynı boyda ve tıpkı arı kovanındaki bal petekleri gibi düzenli aralıklarla sıralanır.
Önerilen İçerik; Merkür Gezegeni'ne Dair 30 Gerçek!
NeOldu.com / Sosyal Fayda
- Yorumlar 12