Peygamber ve Ehl-i Beyt Sevgisinin Toplumumuzdaki Birleşmenin Önemi

Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisinin toplumdaki birleştirici etkisini konu alan bu içerikte, peygamber ve ehl-i beyt sevgisi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. İşte, Peygamber ve ehl-i beytin toplumdaki yeri ve önemi…
Peygamber ve Ehl-i Beyt Sevgisinin Toplumumuzdaki Birleşmenin Önemi

Peygamber sevgisi toplumumuzdaki temel olgulardan biridir. Müslümanlığın yapı taşı olan peygamber sevgisi gönülden geçen bir his ve duygu yoğunluğudur. Dini sohbet ve hikayelerde anlatılan peygamber mucizeleri Peygamberlere olan inanç ve itikatı daha çok arttırır. Allah'ın elçisi olan peygamberler, insanlığa yararlı olan tüm duyguların çocuklara aksettirilmesi konusuna son derece duyarlıdır. Allah inancı ve peygamber sevgisi taşıyan bireyler bu örfi kurallar bütününü kendilerinden sonra gelen nesillere öğretmekle yükümlüdür.

Peygamber Sevgisi

Peygamberler, bizlere din adına ve ahlak konusuna saygıyı ve tasavvufu öğütler. Bunların yanı sıra iyiye ve güzele yönlendirir. Peygamber sevgisi, peygamberimi seviyorum demekle değil, onun yolunda ilerlemekle olur. Öğüt ve nasihatlerin tutulması adına Peygamberlerin güzel ahlakları örnek alınır. Müslüman ülkelerde peygamberlerin adı tek başına telaffuz edilmez. Sevgili peygamberimiz, peygamber efendimiz, Hz.Muhammed R.A., Hz.Muhammed (SAV) şeklinde telaffuz edilir, saygı ve sevgi dolu bir dille anılır. Müslüman halk peygamber sevgilerini çocuklarına verdikleri isimlerle belli eder ve çocuklarına Ahmet, Muhammed, Mustafa, Mahmut gibi Peygamberimiz Hz.Muhammed'in adlarını verirler.

Ehli Beyt Nedir?

Ehli beyt ise peygamberimizin soyundan gelen aile fertlerini ifade eder. Bazı kişilere göre Ehli Beyt, peygamberimizin eşi ve çocuklarını ifade ederken bazı kesimler ise Peygamberimizin kızı Hz. Fatıma, damadı Hz. Ali, torunları Hasan ve Hüseyin'i ehli beyt olarak kabul etmektedirler.

Ehli Beyt Sevgisi

Ehli beyt sevgisi toplumumuzda var olan bir değerdir. Dini konular bakımından değerlendirildiğinde din kıldan ince kılıçtan keskindir. Ehli beyte inanmak inancın farklı bir boyutunu ifade eder. Hz. Ali'yi seven ve bu sevgiyi benimseyen Müslümanlar için ve Hz.Ali'nin soyundan gelenler ehli beytin öneminden söz eder ve bu anlayışı benimser. Deyiş, dergah, dem ve semah ile bu duygularını açığa çıkarır. Bu duygular bir kültürdür ve toplumumuzda Alevi Bektaşi kültürü olarak adlandırılmaktadır.

Pir Sultan Abdal ve Hacı Bektaşi Veli gibi erenler bu kültüre ait telaffuzlarını şiir ve deyişlerinde belirtir. Ehli beyte olan sevgileri ve inançları o kadar güçlü olmuştur ki, o çağın alimlerinden olan bu kişiler, sevgi yoğunluklarını söz ve deyişlerle anlatmışlardır. Günümüzde bu sözler hala anıtlarda yazmaktadır.


Önerilen İçerik: Ehl-i Beyt Nedir, Kimlere Denir, Kaç Kişidir ve İsimleri Nelerdir

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum