Hematüri Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

İdrardan kan gelmesi durumu olan hematürinin nedenlerini, tanısını ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Hematüri Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

İnsanların paniklemesine neden olan idrardan kan gelmesi durumu çoğu zaman zararsız olsa da bazen ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor. Bu sebeple hematüriye dikkat etmek gerekiyor. İçeriğimizde hematüri hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca inceledik.

İşte hematüri ile ilgili detaylar.

İdrardan Kan Gelmesi (Hematüri) Nedir?

Hematüri

Hematüri, idrarda görülen kırmızı, kahverengi veya pembe renkli kan pıhtıları ya da kan hücreleri nedeniyle renk değişimi ile karakterize bir durumdur. Hematürinin nedeni, böbrekler, idrar yolları veya mesane içinde meydana gelen bir sorundan kaynaklanabilir. Hematürinin şiddeti, idrarda ne kadar kan olduğuna bağlı olarak değişebilir ve hafif bir lekelemeden yoğun bir kanama ya da pıhtılaşmış kan pıhtılarına kadar farklı derecelerde olabilir.

Hematürinin türleri arasında mikroskopik hematüri ve makroskopik hematüri bulunur. Mikroskopik hematüri, sadece bir idrar testi sırasında görülen küçük miktarlarda kan hücreleri ile karakterizedir. Makroskopik hematüri ise, idrarda açıkça görülebilen kırmızı veya kahverengi renkli kan pıhtıları veya kan hücreleri ile karakterizedir.

Hematürinin nedenleri arasında böbrek taşları, enfeksiyonlar, üriner sistem tümörleri, böbrek hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonları yer alır. Bazı ilaçlar da hematüriye neden olabilir. Hematürinin görülmesi, altta yatan sorunun ciddiyetine bağlı olarak tedavi gerektirebilir.

Hematüri genellikle ağrısız bir durumdur ve kendiliğinden geçebilir. Ancak, uzun süren veya şiddetli hematüriler, altta yatan bir hastalık veya enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bu nedenle, hematürinin görülmesi durumunda, bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir. Sağlık uzmanı, idrar testleri ve diğer testler yaparak hematürinin nedenini tespit eder ve uygun tedaviyi önerir.

İdrardan Kan Gelmesi Nedenleri

Penisten kan gelmesinin birden fazla nedeni olabilir. İlerleyen yaştan yaşam standardına, genital temizlikten cinsel yaşantıya kadar birçok etkenden dolayı meydana çıkabilir. Hastalığın tedavisine geçmeden önce de altında yatan nedeni ortadan kaldırmak gerekiyor.

1. Prostat Damarının Yırtılması

Hematüri

Penisten gelen kanama prostat bezinde bulunan hassas damarların kopmasından kaynaklanıyor olabilir. Prostatın görevi cinsel ilişki sırasında salgılanan sıvıları üretmektir. Bu durum erkeğin boşalma esnasında prostatın çok kasılıp damarın yırtılmasıyla oluşur. Buna hematospermi denir.

Menide bulunan koyu renkli olan kan önceden kanayan damarın bırakmış olduğu kandır. Kırmızı olan kan ise damarın yeni yırtıldığına işarettir. Damarın yırtılmasıyla sadece menide değil idrarda da kan görülebilir.

2. İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hematüri

Enfeksiyon, idrar torbasını, böbrekleri ve idrar borusunu etkileyebilir. İdrar yolu enfeksiyonunda dokular büyük zarar görür. Bu da şişme ve kanamaya neden olabilir. İdrar yaparken kan gelmesi ya da idrar yaparken yanma hissinin belirtileri kokulu idrar, sürekli idrara çıkma isteği, yanma hissi, üşüme, titreme, belde ağrı, bulantı ve kusmadır.

3. Cinsel İlişki

Hematüri

Cinsel ilişki sonrasında meydana gelen kanama prostat ve idrar yolu tahrişinden dolayı oluşmaktadır. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra görülen bir rahatsızlıktır. Erkek uzun süredir cinsel ilişkiye girmemiş ise boşalmada zorluk çekebilir ve penisinde kanama yaşanabilir. Cinsel ilişki sonrasında idrardan kan gelmesinde endişelenecek bir durum yoktur. İstirahatin ardından düzelecektir.

4. İltihap

Hematüri

Cinsel ilişkide ağrılı boşalma oluyorsa ve ilişki sonrasında kanama görülüyorsa bu prostat iltihabına işaret olabilir. Genellikle yaşlı erkeklerde görülür. Bu durumlarda doktora başvurulması gerekmektedir. Her ne olursa olsun genital bölgedeki hiçbir kanama hafife alınmamalı ve uzman doktora başvurulması gereklidir.

5. Böbrek Enfeksiyonları

Hematüri

Hematüriye yol açan problemlerden birisi de böbrek enfeksiyonlarıdır. Üretradan ya da kan yoluyla böbreklere ulaşan bu bakteriler, organın işlevini yerine getirmesine engel olmaktadır. Bunun sonucunda da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.

6. Böbrek Taşı

Hematüri

İdrarda bulunan mineraller belirli koşullar altında kristalleşmektedir. Zaman içerisinde de sertleşerek taş halini alır. Her ne kadar taşların çoğu ağrı oluşturmadan dışarı atılsa da bazıları uzaklaştırılamaz. Bu yüzden de ağrı oluşumu gerçekleşir ve idrarda kan görülmesine sebebiyet verir.

7. Kanser

Hematüri

Prostat, mesane ve böbrek kanserlerinin ileriki evrelerinde idrarda kan görülmesi sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kanserlerin erken dönemde görülen belirtisi ya yoktur ya da çok azdır. Bu sebeple hastalığın tedavisini zorlaştırmaktır.

8. Genetik Hastalıklar

Hematüri

Birçok genetik hastalık bu problemin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu sebeple hastalıkların dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Özellikle orak hücreli aneminin kırmızı kan hücrelerinde şekil bozukluğuna neden olduğu bilinmektedir.

Hematüri Tanısı

Hematüri

İdrardan kan gelmesi veya hematüri, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve her zaman önlenebilir bir durum değildir. Ancak bazı adımlar, hematürinin oluşma olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Su Tüketimi

Yeterli su tüketmek, idrar yolu sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Günde en az 8-10 bardak su tüketmek, idrar yolundaki enfeksiyon riskini azaltabilir ve böbrek taşı oluşumunu önleyebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarını Önleme

İdrar yolu enfeksiyonları, idrar yolundaki bakterilerin üremesi nedeniyle oluşur. Enfeksiyonlardan kaçınmak için, genital bölge hijyenine dikkat edilmeli ve sık sık idrara çıkılmalıdır. Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilecek sıkı kıyafetlerden kaçınılmalı ve su tüketimi artırılmalıdır.

Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı

Düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek, stresten kaçınmak, sağlıklı bir diyet uygulamak, hematüri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

İlaçların Doğru Kullanımı

Bazı ilaçların yan etkisi olarak idrardan kan gelmesi olabilir. İlaçların doğru kullanımı ve doktorun önerilerine uyulması, bu riski azaltabilir.

Düzenli Kontroller

Düzenli sağlık kontrolleri, idrar yolu ve böbrek sağlığı için önemlidir. Kontroller sırasında, hematüri gibi olası belirtiler hakkında doktor bilgilendirilmeli ve gerekli testler yapılmalıdır.

Hematürinin nedeni, farklı hastalıklar veya koşullar nedeniyle olabilir. Bazı durumlarda, hematürinin önlenmesi mümkün olmayabilir. Ancak yukarıda belirtilen adımlar, hematüri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Hematürinin görülmesi durumunda, sağlık uzmanı ile görüşülerek tanı konulması ve altta yatan nedenin belirlenmesi önemlidir.

Hematüri Tedavisi

Hematüri

Hematüri, idrarda kan görülmesiyle karakterize bir durumdur. Hematürinin tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Tedavi, hematürinin nedenini ortadan kaldırmaya veya azaltmaya yöneliktir.

Öncelikle, hematürinin nedeni tespit edilmelidir. Hematürinin nedeni, böbrek taşları, üriner sistem enfeksiyonları, böbrek hastalıkları, tümörler veya başka bir sağlık sorunu olabilir. Hematürinin sebebi belirlendikten sonra, tedavi yöntemi belirlenir.

Bazı durumlarda, hematüri kendiliğinden geçebilir ve tedavi gerektirmez. Ancak, hematürinin altta yatan nedeni ciddi bir sağlık sorunu ise, uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları veya üriner sistem tümörleri gibi bazı durumlarda, tedavi cerrahi müdahale gerektirebilir. Tedavi, taşların kırılması veya çıkarılması, enfeksiyonların antibiyotiklerle tedavisi veya tümörlerin cerrahi müdahale ile çıkarılması gibi prosedürleri içerebilir.

Bazı durumlarda, hematürinin nedeni ilaçlar veya diğer tıbbi koşullar gibi tedavi edilebilir sorunlar olabilir. Bu durumlarda, hematüriye neden olan nedenlerin tedavisi hematürinin kendiliğinden geçmesine yol açabilir.

Hematürinin tedavisi, hastanın durumuna ve altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Hematüriye neden olan durumun türüne ve şiddetine bağlı olarak, tedavi süresi ve ilaç dozajı da değişebilir. Tedavi sürecinde hastaların sağlık uzmanlarıyla yakın bir şekilde çalışmaları ve düzenli kontroller yapmaları önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?Böbrek Sağlığı Nasıl Korunur?

Hematüri ne demek?

İdrarda kan görülmesine denen hematüri, her yaştan bireyde meydana gelebiliyor. Altında yatan nedenlere bağlı olarak ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilen bu durum çoğu zaman zararsızdır. Ancak altında yatan neden kesin değilse doktora görünmekte fayda vardır.

Hematüri hangi hastalığın belirtisidir?

Hematüri rahatsızlığı bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabiliyor. Böbrek hastalıkları, kanser ve idrar yolu enfeksiyonu bu hastalıklardır.

Hematüri sebepleri nelerdir?

İdrardan kan gelmesinin altında yatan birkaç sebep bulunuyor. Bunlar böbrek taşı, prostat büyümesi, böbrek hastalıkları, kanser, genetik hastalıklar, bazı ilaçların kullanımı, ağır spor yapımı, böbreğini işlevini yerine getirememesi, idrar yolu ve böbrek enfeksiyonlarıdır.

Hematüri kaç olmalı?

1 mm3 idrarda 1000'den fazla eritrosit bulunması durumuna hematüri denmektedir. Bu sebeple değerlerin bu aralıkta olması gerekmektedir.

Hematüri için hangi doktora gidilir?

İdrar yolunda yer alan diğer rahatsızlıklar gibi hematüriye de Üroloji bölümü bakmaktadır. Alanında uzman bir Üroloji doktoru rahatsızlığın altında yatan nedeni kısa sürede tespit edecek ve tedaviye başlayacaktır.

Hematüri kendiliğinden geçer mi?

Hematüri rahatsızlığı bir hastalık sebebiyle ortaya çıkmadıysa 2 ile 6 gün içerisinde geçmektedir. İlaç kullanımı, ağır spor, pancar, böğürtlen ve meyan kökü gibi bazı besinlerin neden olduğu idrarda kan görülmesi durumu kendiliğinden düzelmektedir.

Hematüri mide bulantısı yapar mı?

İdrardan kan gelmesi durumunda birkaç belirti altta yatan hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Rahatsızlığın nedeni böbrek taşı ise ağrı ve mide bulantısı gibi semptomlar gözlenebilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum