Özgüveni Ne Arttırır? Özgüven Eksikliğine 15 Çözüm Yolu

Çocukluk travmaları, etkilenilen kültür ve yaşanan problemler yüzünden oluşan özgüven eksikliğinden kurtulmanın yollarını içeriğimizde detaylıca inceledik.
Özgüveni Ne Arttırır? Özgüven Eksikliğine 15 Çözüm Yolu

Özgüven Eksikliğine Çözüm Yolları

Kendine güven, bir takım kişisel beceriler gibi emek verilerek ve üzerinde çalışılarak geliştirilebilir. Gün gün, adım adım hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Sürekli olarak sosyal ortamlardan uzaklaşıyor, istemediğiniz bir konuda hayır diyemiyor ve kendinizi değersiz hissediyorsanız bu içeriğimiz tam size göre. Yazımızda özgüven eksikliğinden kurtulmanın yollarını bir araya getirdik.

İşte özgüven eksiğini yenmenin yolları...

1. İnsanları Anlamaya Çalışın

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Birilerini yargılamak, onun hakkındaki olumsuz düşünceleri dile getirmek, her zaman onları anlamaktan daha kolaydır. Öyleyse kolaya kaçmayın, onların davranışlarını ve tepkilerini anlamaya gayret edin. Mutlaka haklı bir sebepleri olduklarını keşfedeceksiniz.

2. Üzerinize Oturan Giysiler Giyin

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Hatlarınızı belli eden giysiler, kişinin kendine ve vücuduna olan güvenini arttırır. Nasıl bir kiloda olduğunuzun bir önemi yok. Aşırı bol ve salaş kıyafetler zaten sizi olduğunuzdan daha geniş gösterecektir.

3. Hedeflerinize Ulaşmaya Çalışın

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Sizin için önemli olan hedefleri belirlemek özgüven eksikliğinden kurtulmanın en iyi yollarından birisidir. Hedef belirlemek sizi belli bir amaca doğru götürecektir. Amacınıza ulaşmak için süreci küçük adımlara bölerek ilerlemeniz durumunda ise her aşamadan sonra bir başarmışlık hissine kapılacaksınız. Bu sayede yavaş yavaş da olsa özgüveninizi geri getireceksiniz.

4. Başarılı Olduğunuz Noktaları Hatırlayın

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Özgüven kaybını durdurmanın en etkili yöntemlerinden biri de başarılı olduğunuz şeyleri hatırlamaktır. Özgüven eksikliği yaşayan kişiler genellikle yapamam ve başaramam gibi korkularla hareket etmektedir. Eğer başarılı olduğunuz noktaları hatırlarsanız özgüveniniz yerine gelecektir.

5. Hobiler Edinin

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Hobi edinmek mutluluk verici hormonlar salgılamaktadır. Bu da kişinin hayata daha olumlu bakmasını sağlar. İlgi duyduğunuz bir alanda bir şeyler yapmak size iyi gelecektir. Tek yapmanız gereken iyi bir hobi edinmek ve hobinin gerektirdiği şeyleri yapmaktır. Gerisi kendiliğinden gelecektir.

6. Sorumluluk Almaktan Kaçmayın

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Özgüven eksikliği yaşayan kişiler ben yapamam, yanlış yaparım gibi korkularla kendini durdurmaktadır. Bunun yapılması kişiyi daha da geri götürür. Bu yüzden çiçek sulama ya da odayı düzenleme gibi küçük bir sorumluluk almanızı öneriyoruz. Bu sayede akşam olduğunda sorumluluklarınızı başarıyla yerine getirdiğini hatırlayacak ve hayata daha olumlu bir pencereden bakmaya başlayacaksınız.

7. Başkalarının Ne Düşüneceğiyle İlgilenmeyin

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Özgüven eksikliği yaşayan kişilerin en çok muzdarip olduğu konu budur. Başkalarının ne düşüneceğiyle ilgilenmeden ne yapmak istiyorsanız onu yapın. Çünkü başkaları sizin ne yaptığınızla ilgilenmeyecek ya da bu ilgilenme oldukça kısa süreli olacaktır. Hayatınıza doğrudan bir etkide bile bulunmayacaktır. Bu sebeple bir şeye başlamak istiyorsanız ikinci defa düşünmeyin.

8. Gülmekten Vazgeçmeyin

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Şu meşhur mutluluk hormonuna hepimizin çok ihtiyacı olduğuna göre, size kahkaha attıracak kişiler, film, dizi veya videolardan faydalanın. Unutmayın, gülmek vücudun gerginliğini büyük ölçüde alabilen ender faktörlerden biridir.

9. Sessizliği Dinleyin

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Günümüz karmaşasında artık, sessizlik kavramını unutmuş vaziyetteyiz. Oysaki kendimizi anlamak ve onunla baş başa sessizce vakit geçirmek ruh sağlığı için çok önemlidir. Her gün mutlaka sadece siz ve düşüncelerinizle kalabileceğiniz sessiz ortamları yaratmaya özen gösterin.

10. Bütçe Yapın

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

İster çok zengin, ister orta halli olun fark etmez, bütçe yapmak sizlere kontrollü ve güvenli bir yaşam sağlar. Bu yüzden ne yaparsanız yapın öncelik olarak bir bütçe yapın.

11. Dedikodudan Uzak Durun

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Bilin ki yaptığınız her dedikodunun size geri dönüşü olacaktır. Dedikodu yaptığınız insanlar, siz arkanızı döndüğünüzde de sizinle ilgili konuşmaya başlayacaklardır. Bu da başkaları benim hakkımda ne düşünüyor problemine takılmanıza neden olacaktır.

12. Sözleriniz ve Yaptıklarınız Birbiriyle Uyumlu Olsun

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Evet, bu birtakım şartlardan ötürü her zaman mümkün olmayabilir fakat yine de işe küçük olan dileklerinizden başlayın. Yavaş yavaş bunları başardıktan sonra seviyeyi arttırıp, kendinize daha büyük hedefler koyarak, onları da gerçekleştirebilirsiniz. Burada önemli olan gerçekten neye karşı istekli ve tutku dolu olduğunuzdur. Bunları bulduğunuz andan itibaren ne olursa olsun gerçekleşeceklerine olan inancınızı koruyun.

13. Bedeninizle Barışık Olun

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Fit biri olmanıza gerek yok, yeter ki aynaya baktığınızda gördüğünüz yansımadan memnuniyet duyabilmeyi becerin. Çünkü herkesin mutlaka güzel ve çekici bir fiziksel özelliği var. Bu kısımlarınıza odaklanın ve güven tazeleyin.

14. Öğrenin

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Sizden bir şeyi her zaman daha iyi bilenler olduğuna göre hiçbir zaman soru sormaktan ve öğrenmekten vazgeçmeyin. Çünkü ne kadar çok öğrenirseniz kendinizi o kadar çok seversiniz.

15. Eğlenceli Olun

özgüven eksikliğinden kurtulma yolları

Tıpkı aşkta olduğu gibi heyecan da insanı mutluluk olgusunun en tepesinde tutmaya yarayan baş aktörlerden birisidir. Ne olursa olsun yaşamınızda heyecan hissedebileceğiniz şeyler bulun.


İlginizi Çekebilir
Özgüven Eksikliği Nedenleri ve Tedavisi

Özgüven eksikliği olan insanlar ne yapmalı?

Özgüven eksikliği olan kişiler giyimine dikkat etmeli, olumlu yönlerini keşfetmeli, ilgi duyduğu alanlara yönelmeli, hedef belirlemeli ve başardığı şeylerin listesini yapmalıdır. Kişi, bu önerileri uyguladığı takdirde özgüven eksikliği probleminden kurtulabilir.

İnsan neden özgüvenini kaybeder?

Uzmanlar özgüven kaybının nedenlerinin genetik yapı, etkilenilen kültürel arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olduğunu ortaya koymuştur. Bu dört etken özgüven kaybının ana nedenleridir.

Özgüvenimi nasıl geri kazanabilirim?

Özgüveni geri kazanmak konusunda uzmanların önerdiği birçok çözüm yöntemi bulunuyor. Nedenleri belirlemek, fiziksel aktivitelere başlamak, görünüşe önem vermek, olumsuz düşünce ve eylemlerden uzaklaşmak, pozitif düşünmek, kendini tanımak, hedeflerine ilerlemek ve kendine karşı nazik olmak bu çözüm yöntemlerinden en öne çıkanlarıdır.

Özgüven eksikliği nasıl tedavi edilir?

Özgüven eksikliğini kendi yöntemlerinizle tedavi edemediğiniz takdirde uzman birinden yardım almanız gerekir. Alanında uzman psikolog ve psikiyatrlar özgüveninizi arttırmak için birçok psikoterapi yöntemini kullanacaklardır. Bunlardan öne çıkanları olan bilişsel davranışçı psikoterapi ve dinamik yönelimli psikoterapi sayesinde özgüven eksikliği probleminden kurtulacaksınız.

Özgüven eksikliği nelere yol açar?

Özgüven eksikliği durumunda kişi sosyal, iş ve aile hayatından kendini soyutlamaya başlamaktadır. Bu durumlarda en çok karşılaşılan şey fikrini belirtememe, toplumdan kendini soyutlama, kendini suçlama, olumsuz düşünceler ve depresyon gibi semptomlar ortaya çıkmaktadır.

Kendine güven nereden gelir?

Özgüven doğuştan gelen bir yetenek değildir. Doğumdan sonra çevresel faktörlere göre gelişen bir özelliktir. Bu yüzden çevresel koşullar, aile ve yaşadığı toplum kişinin kendine güveninin ne seviyede olacağını belirler.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.