Özel Donanımlarıyla Otomobiller

Araç üreticileri rekabet içinde öne çıkmak için bazı donanımsal yeniliklere yer veriyorlar. Araçlarda sunulan ilginç özellikleri listeledik. İşte araçlara eklenen teknolojik ve lüks özellikler...
Özel Donanımlarıyla Otomobiller

Gelişen teknoloji ile aynı hızda araçlar da değişiyor gelişiyor. Özellikle güvenlik ve lüks konusundaki yapılan yenilikler son yıllarda inanılmaz gelişme kaydetti.

Kullanıcılara farklı özellikler ortaya koyabilmek adına firmaların seçenek olarak sunduğu bazı donanımları listeledik. İşte kimi gerekli kimi ise tamamen kullanıcıyı cezbetmeye yönelik farklı özellikler...

1) Kapı İçi Şemsiye

rolls-royce-semsiye.jpg

Rolls-Royce firması tarafından ilk uygulanmaya başlayan bu sistem firmanın premium havasına vurgu amacı taşıyor. Fiyatları milyon bazında satılan aracın arka yaşam alanı daha konforlu çünkü bu araç, alan kişi arkada oturacak ve özel şoför çalıştıracak şekilde tasarlanmış.

Eğer hava yağmurluysa, bu durumlarda araç sahibi şemsiye aramasın ve ıslanmasın diye kapı içine bir şemsiye yerleştirmişler. Şemsiyenin markası da Rolls-Royce ve özel olarak yaptırılıyor. Bu şemsiye ile hem prestij artmış hem de araçtan inen kişi ıslanmamış oluyor.

2) Gece Görüş Özelliği

gece-gorus.jpg

Mercedes' in makam aracı sınıfı diyebileceğimiz S serisinde kullanılmaya başlanan özellik ile araçlar gece görüş özelliği kazanıyor. Ön tampon içinde yer alan gece görüş sensörü şoföre yoldaki nesneleri daha net görme fırsatı veriyor.

Gösterge ekranının tamamen dijital ekrandan oluştuğu araçta şoför sadece bu ekrana bakarak bile aracı kullanabilir. Ayrıca yolda hareket eden nesneleri de kare içinde gösteren sistem aniden yola fırlayabilecek canlı veya cansız nesneleri de analiz ediyor ve acil fren desteği sunuyor.

3) Masajlı, Isıtmalı ve Soğutmalı Koltuklar

koltuk-isitma.jpg

Soğuk ve sıcak günlerde araç koltukları da aynı oranda rahatsız edici derecede sıcak ve soğuk olur. Bunu düşünen üreticiler koltukların iç kısmına ilk olarak ısıtma düzeneği ekledi. Koltuk ısıtma yaygınlaşmaya başladığı sırada koltuk soğutma hamlesi geldi. 

Koltuk soğutma özelliği olan koltuklar minik deliklerden oluşan görüntüye sahipler. Bu şekilde koltuğun içinden üflenen sıcak ya da soğuk hava doğruca koltuk ile temas eden tüm yüzeyi ısıtır ya da soğutur. Bu şekilde en hızlı ve etkili sonuç alınmış olur.

4) Boyun Tutulmasını Önleyen Koltuk

boyun-isitma.jpg

Mercedes' in SLK modelinde kullanıma sunduğu bu opsiyon da hayli ilginç. Koltuğum tam boyun hizasına denk gelen kısmında üfleme kanalları bulunuyor. Sistemin görevi uzun süreli kullanımlarda oluşan boyun ağrıları ya da boynunuz zaten tutulmuşsa ılık hava üfleyerek o bölgedeki kasların gevşemesine yadımcı oluyor. Boyun kaslarındaki rahatlama ile birlikte sürüş kalitesi ve aynı zamanda güvenlik de arttırılmış oluyor.

5) Otomatik Parfüm Sistemi

citroen-parfum.jpg

Citroen' in geliştirdiği bu sistem ile araç aynalarına asılan ya da klima ızgaralarına takılan koku veren maddeler kötü görüntü oluşturuyor. Ayrıca koku güneş altında kaldığında deformasyona uğruyor veya özelliği bozuluyordu.

Citroen mühendisleri bu konuyu kökten çözmek için geliştirdikleri koku sistemi ile araçtaki özel bölmeye koyulan parfüm aracın içine tüm araca yayılacak şekilde veriliyor. Bu sayede hem konsoldaki görüntü kirliliği önlenmiş oluyor hem de içerideki hava kokuyla birlikte yenilenmiş oluyor.

6) Otomatik Pilot

otomatik-pilot.jpg

Birçok otomobil firmasının üzerinde çalıştığı otomatik pilot ya da sürücüsüz otomobil devrine ilk geçen firma Tesla oldu. Tesla X modelini tanıttığı zaman yayınladığı güncelleme ile daha önceki modellerine de otomatik pilot özelliğini ekledi.

Araç etrafındaki sensörler yardımıyla trafiği kontrol ediyor, öndeki araca ayarladığnız ya da belirlediğiniz bir hıza sabitlediğiniz araç trafikteki koşullara göre hareket ediyor ve navigasyonda beliritlen rotaya kendisi yol alıyor. Türkiye' deki Tesla kullanıcısının İstanbul' da yaptığı test videosuna ulaşabilirsiniz.

7) Otomatik Park

otomatik-park.jpg

Otomatik park özelliği araçlarını istediği gibi park edemeyen kullanıcıalr için geliştirilen mucize özelliklerden bir tanesi. Özellikle yatay parklar için geliştirilen sistem çoğu kullanıcının derdine derman olmuştur. 

Otomatik park sistemi daha önceleri kullanılıyor olsa da ülkemizde bu sistemi kullanıcıyla tanıştıran ve herkes tarafından bilinmesini sağlayan firma Ford oldu.

Yeni modellerinde sadece yatay değil dikey park imkanı da sunan araçlar, ayrıca yatay parktan çıkmakta zorlanan kişiler için aracı tekrar yola çıkarabiliyor.

8) Kör Nokta Uyarı Sistemi

kor-nokta.jpg

Kör nokta uyarı sistemi kullanıcı güvenliğini arttıran donanımlardan bir tanesi... Araçlarda yan aynalardan baktığınız zaman arka köşelerde kalan noktalarda göremediğiniz bölgeler oluşur. Bu noktalara kör nokta denir. Kör noktalar aracın tasarımına göre farklılıklar gösterir. Kimi araç için çok az olsa da kimisi için kör noktalar büyük bölgeleri kapsayabilir.

İşte kör noktadan gelen aracı göremediğiniz zamanlarda aracınızın size uyarı vermesi özelliğine kör nokta uyarı sistemi denir. Araç arkadaki sensörleriyle gelen araç olup olmadığını kullanıcısına küçük bir uyarı ile bilgi verir. Bu sistem artık orta sınıf araçların çoğunda yer alıyor ve standanrt donanımlar arasında gelecek yıllarda yerini alacak gibi görünüyor.

9) Acil Fren Desteği

acil-fren.jpg

Yola birden çıkan nesneler karşısında reflekslerimiz yetersiz kalır. Frene bassak da tabiri caizse kaşla göz arasında meydana gelen bu durum karşısında çoğu zaman hamle yaptığımızda geç kalmış oluruz.

İşte bu tip ani yola çıkan cisimlere karşı araçların ön kısımlarına algılayıcılar yerleştiriliyor ve bu algılayıcılar saniyenin 10 da biri sürede durumu fark edip aracı durduruyor. Aynı şekilde öndeki aracı takip ederken bir anlık dalgınlık sonucu kaza kaçınılmaz olur. Bu sistem ile öndeki araç durduğu anda hızınıza göre fren yapmanız gereken anda fren yapılmamışsa araç kendisi frenleme yapıyor ve kazayı önlemeye çalışıyor.

10) Swarovski Led Farlar

swarovski-far.jpg

Mercedes Maybach serisi sunduğu yüksek konfor özellikleri ve görsellik ile dikkat çekiyor. Zengin iş adamları için tasarlanan bu araçlar aynı zamanda lüksün zirvesi haline gelebiliyor.

Mercedes Maybach, istenirse aracın aydınlatma grubunda 47 adet Swarovski taş kullanarak oluşturduğu led ışıkları kullanımınıza sunuyor. Değerli taşlardan oluşan led aydınlatmalar oldukça şık duruyor. Sistem tamamen görsellik üzerine kurulmuş vetalep halinde uygulanma özelliği gösteriyor.

11) Granit Kaplamalar

granit-kaplama.jpg

Yine mercedes Maybach' ın sunduğu bir diğer lüks detay ise iç mekanda kullanılan granit kaplamalar. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi lüksün zirvesine hitap eden araçlar için çok farklı alternatifler mevcut. Granit kaplamalar aracın premium havasını arttırırken dokunduğunuz zaman hoş bir his vermek üzere tasarlanmış.

12) Ambiyans Aydınlatmalar

ambians.jpg

Ambiyans aydınlatma görsellik için önemli olduğu kadar gece sürüşlerinde şoför konforu için de önem arz ediyor. Karanlık yollarda sağlıklı iç aydınlatma ile gözlerin fazladan yorulması önlenebiliyor. 

Diğer bir aydınlatma seçeneği de Opel Adam modelinde sunulan tavan aydınlatma... Aracın tavanı belli bölgelerdeki ışıklar yardımıyla aydınlatılıyor ve gökyüzü hissi yaratıyor. Bu şekilde tavan yokmuş hissiyle sürüş imkanı sağlanıyor.

13) İnternet Bağlantısı

internet-002.jpg

Yeni nesil akıllı araçların bir diğer nimeti de internet bağlantısı oldu. Araç internet yardımıyla trafik, yol durumu, hava durumu gibi önemli bilgileri güncel tutuyor. Orta segment araçlarda da görmeye başladığımız sistem ikiye ayrılıyor. 

İlkinde aracın kendisi internet barındırıyor ve aynı zamanda içine binen kullanıcılar bu internetten faydalanabiliyor. İkinci seçenekte ise araçtaki Wi-Fi ile modem sinyaline bağlanıyorsunuz. Yani aracı kablosuz şekilde internete bağlayabiliyorsunuz. 

14) Lüksün Zirvesi

luksun-zirvesi.jpg

Lüks deyince aracın içi bazen uyku odası, bazen çalışma odası bazen de misafirinizi ağırlayıp iş konuşabileceğiniz bir oda haline geliyor. Bentley, Rolls-Royce ve Mercedes Maybach gibi araçlarda arka iki koltuk arasında bulunana bölmede yer alan şampanya ve kristal bardaklar ile misafirinizi ağırlayabiliyorsunuz.

İçeceklerinizi saklayabileceğiniz bu bölme soğutucu özelliğe sahip. İstediğiniz çeşit içeceği burada muhafaza edebiliyorsunuz. Bentley gibi markalar aracı aldığınızda bu bölme içinde değerli şampanya ile aracı size teslim ediyorlar.

15) Kimyasal Saldırı Koruma Sistemi

tesla-x-kimyasal-saldiri.jpg

Tesla X modelini tanıttığı zaman en çok dikkat çeken noktalardan birisi aracın kimyasal saldırılara kaşrı sunduğu güvenlik sistemiydi. Eğer bir kimyasal saldırı tehlikesi hissediyorsanız nereye sığınacağınızı düşünmeden aracın içine binip bu sistemi devreye sokuyorsunuz.

Sistemin çalışma prensibi; aracın hava filtreleri normal hava filtrelerine göre havayı 10 kat daha iyi süzüyor. Ayrıca özel bir bölmede yer alan oksiyen tüpleri yer alıyor. Sistemi devreye soktuğunuzda dışarıdan gelen hava kanalları kapanıyor ve oksijen aracın içine verilmeye başlanıyor. Böylece aracın içinde o bölgeden rahatça uzaklaşmanızı sağlayacak temiz hava bulunuyor.

16) Çocuk Alanı

tesla-s.jpg

Tesla S modeliyle sunulan bu özellik, istenirse aracın 7 kişilik hale getirilmesi prensibine dayanıyor. Çocuklarını yolculuktan sıkıldığı zaman arkadaki bagaj bölmesinde zeminden çıkan iki adet koltuk gidiş yönüne ters olacak şekilde açılıyor. Arka bagaj boşluğu da çocukların önünde kalıyor. Burada çocuklarınıza verebileceğiniz birkaç oyuncak ile hem güvenli hem de sıkılmadan yolculuk yapmalarını sağlayabiliyorsunuz.

17) Yorgunluk Tespit Sistemi

yorgunluk-tespit.jpg

Volkswagen tarafından sunulan sistem istendiği zaman markanın tüm modelleriyle birlikte alınabiliyor. Sistem şoförün direksiyon hareketlerine göre çalışıyor. Eğer şofor uzun süredir direksiyon başındaysa ve direksiyon hareketlerinde ağırlık, yavaşlama gibi durumları tespit eden araç ikaz veriyor ve mola vermesi gerektiğini ikaz ediyor. 

18) Akıllı Far

akilli-far.jpg

Akıllı far teknolojisi sürüş konforunu arttıran en önemli güvenlik önlemlerinden birisidir. Eğer farlarınız iyi değilse gece sürüşleri işkence olur.

Bunun üzerinde çalışan firmalar geliştirdikleri akıllı far sistemleriyle hızınıza göre uzun ya da kısa farları açabilen araçlar üretiyorlar. Sistem dikiz aynası üzerindeki sensörleri kullanıyor. Hızınızı ve ortamdaki ışık durumunu analiz eden sistem farları arttırıyor ya da azaltıyor.

Aynı şekilde dönüşlerde direksiyon hareketine göre dönebilen farklar, karşıdan araba geldiğine ya da önde giden bir arabaya yaklaştığınız zaman bunu fark ediyor ve farların yönünü diğer araçları rahatsız etmeyecek şekilde değiştiriyor. Araçları geçtiğiniz zaman eski haline geti getiriyor. 

19) Dış Hava Yastığı

dis-hava-yastigi.jpg

Volvo tarafından geliştirilen bu yöntem otomobil fuarlarında sergilendi ve beğeni topladı. Volvo deyince akla gelen ilk şey olan güvenlik konusuna yeni bir bakış açısı getiren firma sürücüyü değil çarptığı yayanın da can güvenliğini önemsiyor.

Eğer önden bir darbe alırsanız araç kaporta altından hava yastığını açıyor ve yayanın başının sert şekilde çarpmasına engel oluyor. Aynı zamanda açılan kaporta da çarpmanın şiddetini azaltıyor ve yayanın yaralanma ya da ölüm oranını en aza indirgemeyi hedefliyor.

İlkay Engin

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.