Oscar, Cannes ve Altın Palmiye Kazanan Ödüllü Filmler 2024

Ödüllü filmler listesinde, tüm zamanlarda Oscar ödülünü almış en iyi filmleri bir araya getiriyoruz.
Oscar, Cannes ve Altın Palmiye Kazanan Ödüllü Filmler 2024

Tüm Zamanların Oscar Ödüllü En İyi Filmleri

Ödüllü filmler listemizde yer alan birbirinden güzel ve etkileyici filmleri bir araya getirdik. İşte, Oscar Ödüllü filmler listesinde sinema eleştirmenlerinden tam not alan yıllara göre göre sıralanmış bol ödüllü filmler...

1. CODA

Ödüllü Filmler

En iyi 2021 filmleri arasında gösterilen ve Sundance film festivalinde tüm ödülleri toplamayı başaran bu dramatik komedi filminde işitme engelli bir ailenin tek sağlıklı ferdi olan Ruby'nın hayatını izliyoruz. Çocukluğundan beri ailesine bağlı olarak yetişen Ruby onların engelleri dolayısıyla adeta bir yardımcı gibi her birinin peşinden koşar. Bu arada güzel sesi ve ailesinin durumu ile koro şefinin dikkatini çeken Ruby müziğe gönlünü kaptırır. Bir yandan da balıkçılıkla uğraşan ailenin işlerini gelecekte Ruby'nin yönetmesi gerekmektedir. 

TürDram
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
2021
YönetmenSian
Heder
OyuncularEmilia
Jones
Marlee
Matlin
Eugenio
Derbez

2. Nomadland (Göçebe Diyarı)

Ödüllü Filmler

2020 yılının en iyi film Oscar ödülüne sahip olan Nomadland isimli yapımda 60'lı yaşlarına gelen modern bir göçebenin hikayesi anlatılıyor. Emekliliği Nevada kırsalında geçirmek isteyen Fern şehirdeki ekonomik çöküşten etkilenerek varını yoğunu kaybeder. Elindekilerle minibüsünü eve çeviren Fern artık hayatına göçebe olarak devam edecektir.

TürDram
IMDb7.3
Gösterim
Tarihi
2021
YönetmenChloé
Zhao
OyuncularFrances
Mc
-Dormand
David
Strathairn
Linda
May

3. Another Round (Körkütük)

Ödüllü Filmler

Sezonu tam 17 farklı ödülle tamamlayan Another Round filminde gün içerisinde bir miktar alkol tüketiminin hayat standartlarını arttırdığına dair bir araştırma okuyan 4 lise öğretmeninin hikayesini anlatıyor. Sıkıcı ve yorucu bir hayat yaşayan Martin hem evde hem de işte zorlu günler geçirmektedir. Tam da bu sırada alkolle ilgili bir makalede alkolun zihni dünyaya açtığını okuyan öğretmen 3 arkadaşı ile birlikte durumu test etmeye başlarlar. Another Round filmi en iyi filmler listemizde de yer alıyor.

TürDramKomedi
IMDb7.7
Gösterim
Tarihi
2021
YönetmenThomas
Vinter
-berg
OyuncularMads
Mikkelsen
Thomas
Bo
Larsen
Magnus
Millang

4. Mank

Ödüllü Filmler

Siyah beyaz fonu ve etkileyici senaryosu ile Oscar'da ödüllendirilen Mank filmi 1941 yapımı Citizen Kane filminin senaristi Herman Mankiewicz'in hayatını konu etmiştir. Bu biyografi filmi aynı zamanda ünlü yönetmen David Fincher'ın ölmeden önce yazdığı son senaryoya dayanmaktadır. Mank filminin başrolünde başarılı aktör Gary Oldman yer alırken yönetmen koltuğunda David Fincher'ı görüyoruz.

TürBiyografikDram
IMDb6.9
Gösterim
Tarihi
2020
YönetmenDavid
Fincher
OyuncularGary
Oldman
Amanda
Seyfried
Lily
Collins

5. Ford vs Ferrari (Asfaltın Kralları)

Ödüllü Filmler

Gerçek bir hikayeden senaryoya aktarılan filmde 1966 yılında Le Mans’ta düzenlenen 24 Saat Yarışı anlatılıyor. Filmde Carroll Shelby ve Ken Miles ikilisinin uzun yıllardır pistin kralı olan Ferrari’yi alt etmek için verdikleri mücadele anlatılıyor.

TürDramBiyografik
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
2019
YönetmenJames
Mangold
OyuncularMatt
Damon
Christian
Bale
Caitriona
Balfe

6. Parasite

Ödüllü Filmler

Tüm dünyayı kasıp kavuran ve Oscar töreninde birçok ödülü toplayan Parasite, Güney Kore filmleri arasında da gelmiş geçmiş en iyi yapımlardan… Film, iki ailenin yaşamlarını konu edinir. KİM Ailesi, bünyesinde kimsenin çalışmadığı ve fakirlikle içinde yaşayan bir ailedir. PARK Ailesi ise oldukça zengindir. KİM Ailesi üyeleri gerçek kimliklerini saklayarak oldukça zengin olan Park ailesinin içerisin birer birer girmektedir. Bir anda bütün aile üyeleri zenginlik ile karşılaşınca ortaya oldukça komik olaylar silsilesi çıkıyor.

TürGerilimKomediDram
IMDb8.6
Gösterim
Tarihi
2019
YönetmenBong
Joon Ho
OyuncularSong
Kang-Ho
Lee Sun
-kyun
Cho Yeo
-jeong

7. Bohemian Rapsody

Ödüllü Filmler

Müzikseverlerin oldukça hoşuna gideceğini düşündüğümüz bu ödüllü filmde ünlü Queen grubunun solisti Mercury’nin Live Aid konseri öncesi yaşadığı zorlu süreci izliyoruz. Rock dünyasının tepesine tırmanan Mercury bu süreçte hem hastalıklarla hem de içsel sorunlarla mücadele etmeyi de bırakmıyor.

TürDramBiyografik
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenBryan
Singer
OyuncularRami
Malek
Gwilym
Lee
Lucy
Boynton

8. The Green Book (Yeşil Rehber)

Ödüllü Filmler

Sinema dünyasının en anlamlı filmlerinden biri olan The Green Book ırkıçılığa karşı, eşitlik yancısı bir senaryo ile karşımıza çıkıyor. Film Afro-Amerikalı bir piyanist ile ona şoförlük yapan Tony’nin turne sırasındaki yolcuklarını konu ediniyor. Bu uzun yolculuk sırasında Tony en güvenli rotaları ise The Green Book isimli kitabından seçerek ilerliyor.

TürDramBiyografik
IMDb8.2
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenPeter
Farrelly
OyuncularViggo
Mortensen
Mahershala
Ali
Linda
Cardellini

9. Roma

Ödüllü Filmler

Oscarlı yönetmen Alfonso Cuaron’un imzasının bulunduğu Roma filminde siyasal ayrımların yaşandığı bir ülkede aşk ve işin bir araya getirdiği iki kadını izliyoruz. Roma mahallesinde temizlikçilik yapan Cleo ve temizlik yaptığı evin hanımı Sofia’nın günlük hayatta yaşadıkları benzer sorunlar bu ikili birbirine yakınlaştırmakta ve birbirlerine sıkı birer destekçi yapmaktadır.

TürDram
IMDb7.7
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenAlfonso
Cuarón
OyuncularYalitza
Aparicio
Marina
de
Tavira
Nancy
García

10. The Favourite (Sarayın Gözdesi)

Ödüllü Filmler

Saray entrikalarının bolca döndüğü bu ödüllü filmde Kraliçenin sağ kolu olan Leydi Sarah ile hizmetçilikten Kraliçenin yanına kadar yükselen Abigail arasındaki mücadeleyi izleyeceğiz. Kraliçenin hastalandığı son günlerde devlet işleriyle daha sık uğraşan Sarah bu süreçte kraliçeyi Abigail’e emanet eder. Abigail ise eline geçirdiği bu şansı oldukça iyi değerlendirmeye çalışacaktır.

TürDramTarihi
IMDb7.5
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenYórgos
Lánthimos
OyuncularOlivia
Colman
Rachel
Weisz
Emma
Stone

11. A Star İs Born (Bir Yıldız Doğuyor)

Ödüllü Filmler

Yetenekli ancak modası geçmiş bir yıldız olan Jackson Maine ününü yavaş yavaş kaybettiği sıralarda Ally isimli bir kızla tanışır. Müzik dünyasına yeni bir yetenek kazandıracağını düşünen Jackson, Ally’nin ünlü olması için elinden gelen her şeyi yapar. Ally şöhrete kavuştuğunda ise ikili arasındaki ilişki ve aşk bağları yavaş yavaş gerilmeye başlar.

TürDramRomantik
IMDb7.6
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenBradley
Cooper
OyuncularLady
Gaga
Bradley
Cooper
Sam Elliott

12. The Shape Of Water (Suyun Sesi)

Ödüllü Filmler

2018 yılında Oscar ödülüne layık görülen The Shape of Water, 4 dalda bu ödülün sahibi olmuştur. Macera, dram ve fantastik türde bir yapım olan Suyun Sesi filmi, 1963 dolaylarındaki Amerikan Soğuk Savaş dönemi anlatan adeta fantastik bir masal… Film hakkında yapılan en büyük eleştirilerin başında tamamen Oscar ödülüne oynamış olması olarak gösterilmektedir. Bize göre bu çok ağır bir eleştiri. Suyun Sesi filmi gerçekten her haliyle Oscar ödülünü hak eden bir yapım.

TürDramRomantikFantastik
IMDb7.4
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenGuillermo
del
Toro
OyuncularSally
Hawkins
Octavia
Spencer
Michael
Shannon

13. Moonlight (Ay Işığı)

Ödüllü Filmler

İnsan ilişkilerini ve insanın kendisini fark etmesini konu alan Ay Işığı filmi, 2016 yılında vizyona giren ve Oscar ödüllü bir filmdir. Filmde, siyahi genç bir adamın çocukluğundan yetişkinliğe kadar Miami'nin zor bir mahallesinde, hayatta kalma mücadelesini anlatır. Dram filmleri arasında oldukça başarılı bir yapım olan Moonlight, gerçekten izleyiciyi kendisine bağlayan bir eser…

TürDram
IMDb7.4
Gösterim
Tarihi
2017
YönetmenBarry
Jenkins
OyuncularMahershala
Ali
Naomie
Harris
Trevante
Rhodes

14. Birdman

Ödüllü Filmler

2015 yılında vizyona giren ve 2016 Oscar ödüllerinde birçok değerli ödülün sahibi olan Birdman, bir süper kahramanı canlandıran ünlü aktör Michael Keaton'ın, Broadway oyunlarına tırmanma mücadelesini oldukça etkileyici şekilde aktaran kara mizah komedi türünde harika bir yapım. Başrollerinde Emma Stone ve Edward Norton’un yer aldığı filmin yönetmen koltuğunda Alejandro G. Iñárritu oturmaktadır.

TürDramKomedi
IMDb7.7
Gösterim
Tarihi
2015
YönetmenAlejandro
G. Iñárritu
OyuncularMichael
Keaton
Zach
Galifianakis
Edward
Norton

15. Spotlight

Ödüllü Filmler

The Boston Globe gazetesinde çalışanların, rahiplerin çocukları taciz ettiğine dair skandalı çözmeye ve bölgedeki Katolik kilisesinin de bu olayı örtmeye çalışmasının anlatıldığı film gerçek bir hikayeye dayanıyor. Asıl gerçeği araştıran gazetecilerin önüne, kilise çalışanlarından ve avukatlardan oluşan bir engel çıkar... Spotlight filmi 2015 Venedik ve Toronto film festivallerinde de yerini alacak.

TürDramPolisiye
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
2016
YönetmenTom
Mc
-Carthy
OyuncularMark
Ruffalo
Michael
Keaton
Rachel
McAdams

16. 12 Years Of Slave (12 Yıllık Esaret)

Ödüllü Filmler

Gerçek hayattan uyarlanan filmler arasında yer alan filmde, 1841 Yılının savaş öncesi Amerika'sında özgür bir zenci olan Solomon Northup, müzik işi için kendisiyle görüşmek isteyen iki adam tarafından alıkonulup, köle olarak satılmasını, başından geçenleri ve 12 yıllık esaretini gözler önüne seriyor.

TürDramTarihi
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
2014
YönetmenSteve
McQueen
OyuncularChiwetel
Ejiofor
Michael
Kenneth
Williams
Michael
Fassbender

17. Her (Aşk)

Ödüllü Filmler

En iyi filmler listesinde de kendisine yer bulan HER (AŞK) oldukça etkileyici yapımdır. Eşinden boşanan bir adamın yalnızlığını anlatan filmde, bir gün reklamda gördüğü ve bir yazılımın işine yarayacağını düşünür ve satın alır. Bu sayede yalnızlıktan kurtulan Theodore’yi gelecek günlerde oldukça ilginç olaylar beklemektedir. Böylesi orijinal filme her zaman denk gelemezsiniz.

TürBilim kurguRomantikDram
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
2013
YönetmenSpike
Jonze
OyuncularJoaquin
Phoenix
Amy
Adams
Scarlett
Johansson

18. Gravity (Yerçekimi)

Ödüllü Filmler

Bilim kurgu filmleri adı altında çekilen uzayı anlatan filmler arasında Oscar ödülünü alan Gravity, Dr. Ryan Stone’nin ilk uzay görevine çıkmasını konu edinmektedir. Görev arkadaşı ise emeklilik planı yapan astronot Matt’dir. Son uzay yolculuğu görevlerinde bir enteresanlık meydana gelir. İki astronot uzay boşluğunda dağılmaktadır. Oldukça heyecan ve gerili barındıran uzay filmleri listesinde de yer alan yapımda oldukça güzel vakitler geçireceğinize emin olabilirsiniz.

TürMaceraGerilim
IMDb7.7
Gösterim
Tarihi
2013
YönetmenAlfonso
Cuarón
OyuncularSandra
Bullock
George
Clooney
Ed
Harris

19. Argo

Ödüllü Filmler

Gerçek bir hayat hikayesini anlatan bir film olan “Argo” altı Amerikalıyı kurtarmak için düzenlenen, İran rehine krizinin sahne arkasında ortaya çıkan ve halkın yıllar sonra öğrendiği gizli bir operasyonu incelemektedir. İran devriminin kontrol edilemeyecek noktaya ulaştığı dönemde, 4 Kasım 1979′da militanlar Tahran’daki ABD elçiliğine saldırırlar ve içeride bulunan 52 Amerikalıyı rehin alırlar. Ancak tüm bu kaosun ortasında altı Amerikalı kaçmayı başarır ve Kanada büyükelçisinin evine sığınır. Burada devreye Ben Affleck önderliğin CIA devreye girer ve inanılmaz bir plan oluşturulur.

TürDramTarihiGerilim
IMDb7.7
Gösterim
Tarihi
2013
YönetmenBen
Affleck
OyuncularBen
Affleck
Bryan
Cranston
John
Goodman

20. The Artist (Artist)

Ödüllü Filmler

Michel Hazanavicius’un son filmi Artist’te başrolü üstlenen Jean Dujardin, muhteşem performansı ve Cannes’da kazandığı "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünün rüzgarıyla şimdiden Oscar’larda adı geçen oyunculardan. Konuşmasız, siyah-beyaz ve eski filmler gibi saniyede 22 kare çekilen Artist, sessiz film çağına bir saygı duruşu niteliğinde…

TürDramKomediRomantik
IMDb7.9
Gösterim
Tarihi
2012
YönetmenMichel
Hazanavicius
OyuncularJean
Dujardin
Bérénice
Bejo
John
Goodman

21. The King's Speech (Zoraki Kral)

Ödüllü Filmler

İngiliz Kraliyet Ailesi, önemli bir sorun ile karşı karşıyadır. Kral V. George öldüğünde krallık makamı büyük çocuğu Edward' a kalmıştı fakat Edward bu makamı istemiyordu çünkü Amerikalı bir sevgilisi vardı ve onunla evlenmek istiyordu. Kraliyet ailesinden birisi İngiliz kadınlardan başkasıyla evlenemezdi. Bu yüzden karallık makamını kardeşi VI. George' ye bıraktı. VI. George'nin ise önemli bir rahatsızlığı bulunuyordu. Çocukluğundan beri kekemelik sorunu yaşıyordu ve bu rahatsızlık halka seslenişinde sıkıntı oluşturuyordu. Konuşma günü gelene kadar kekemeliği yenebilmek için dönemin en ünlü konuşma terapisti Lionel Logue' ye giden VI. George' nin bu süreçte yaşadıklarını anlatan filmde başrolde Colin Firth yer alıyor.

TürDramBiyografiTarihi
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
2011
YönetmenTom
Hooper
OyuncularColin
Firth
Geoffrey
Rush
Helena
Bonham
Carter

22. The Social: Facebook (Facebook Çılgınlıkları)

Ödüllü Filmler

Oscar ödülünü almış filmler arasında oldukça farklı bir konu işleyen The Social Network, günümüzde halen daha kullanılan ve en büyük sosyal ağ olan Facebook’un alt yapısını anlatan bir yapımdır. Oldukça başarılı bir eser olan Sosyal Ağ filmi, bu zamana kadar Oscar ödülü alan filmler arasında en çok izlenen filmlerden de bir tanesidir. Henüz bu filmi izlemediyseniz, kesinlikle tavsiye ederiz.

TürDram
IMDb7.7
Gösterim
Tarihi
2010
YönetmenDavid
Fincher
OyuncularJesse
Eisenberg
Andrew
Garfield
Justin
Timberlake

23. Inception (Başlangıç)

Ödüllü Filmler

Christopher Nolan filmleri arasında adeta bir baş yapıt... Dominick "Dom" Cobb (Leonardo DiCaprio) yetenekli bir hırsızdır. Rüya görme anında insanların bilinçaltına girerek önemli sırları çalmaktadır. Son kurbanı Japon işadamı Saito (Ken Watanabe) 'dir. Saito'nun bilinçaltının derinliklerinde dolaşırken ölen karısı Mal'i görür ve çalma işi başarısız olur. Yaşana bu olaydan sonra Dom artık bir kaçaktır ve son bir kez “Başlangıç” tamamlaması gerekmektedir.

TürBilimkurguGerilim
IMDb8.8
Gösterim
Tarihi
2011
YönetmenChristopher
Nolan
OyuncularLeonardo
DiCaprio
Joseph
Gordon
-Levitt
Elliot
Page

24. Inglourious Basterd (Soysuzlar Çetesi)

Ödüllü Filmler

Inglourious Basterd filmi ikinci dünya savaşı konulu filmler listesinde yer alan bir yapım. Eğer İkinci Dünya Savaşı’nı anlatan bir film yapacaksanız ve bu film gerçekten konuyu güzelce işleyip izleyiciye etkili bir şekilde ulaştırırsanız, Oscar ödülünü almak aslında hiç de zor değil. Soysuzlar Çetesi filmi, bu dediklerimizi çok iyi şekilde yerine getiren ve vizyona girdiği dönemde en çok izlenen filmler arasında yer almaktadır.

TürAksiyonSavaş
IMDb8.3
Gösterim
Tarihi
2009
YönetmenQuentin
Tarantino
OyuncularBrad
Pitt
Diane
Kruger
Eli
Roth

25. Batman: Dark Knight (Kara Şövalye)

Ödüllü Filmler

Gotham City'de, Joker ve adamları bir mafya bankasını soyarlar. Soygun sırasında Joker tarafından yönlendirilen adamlar teker teker birbirlerini öldürürler ve Joker parayla birlikte tek başına bankadan çıkar. Bu sırada Batman ve Teğmen Jim Gordon mafyayı ortadan kaldırmak için planlarına yeni ilçe avukatı Harvey Dent'i dahil etmeye karar verirler. Gerilim ve aksiyon filmleri türünde son yılların en çok izlenen yapımlarından Batman: The Dark Night'ı mutlaka izlemelisiniz.

TürGerilimAksiyon
IMDb9.0
Gösterim
Tarihi
2009
YönetmenChristopher
Nolan
OyuncularChristian
Bale
Heath
Ledger
Aaron
Eckhart

26. The Hurt Locker (Ölümcül Tuzak)

Ödüllü Filmler

Oscar ödülü almış filmlerden bir tanesi olan The Hurt Locker, aynı zamanda en iyi savaş filmleri arasında da yer almaktadır. İnternette bu film ile ilgili bazen düşük notlar görebilirsiniz ancak bu durum biraz Amerikan karşıtlığından dolayı ortaya çıkmaktadır. Amerika’nın Irak savaşını konu alan Ölümcül Tuzak filminde savaş sırasında bombaları imha etme görevi olan timin hikayesini anlatmaktadır. Her sahnesi dolu dolu olan bu filmi tarafsız gözle izlemenizi tavsiye ederiz. Yoksa, ABD bildiğimiz ABD yani…

TürDramKomediSavaş
IMDb7.6
Gösterim
Tarihi
2009
YönetmenKathryn
Bigelow
OyuncularJeremy
Renner
Anthony
Mackie
Brian
Geraghty

27. Slumdog Millionaire (Milyoner)

Ödüllü Filmler

Hint filmleri listesinde Oscar ödülü almayı başarmış son yılların en dramatik filmlerinden Slumdog Millionaire... Ülkenin en fakir bölgelerinden birinde dünyaya gelen Jamal, çocukluğundan itibaren dünyanın zorluklarıyla mücadele etmektedir. Diğer çocukların aksine başından geçen olaylardan ders çıkaran ve idealist bir çocuk olan Jamal' in tek hayali soruları yanıtlayıp büyük ödülü kazanacağı bir yarışmaya katılmaktır. Jamal çeşitli maceralar atlatır ve gün gelir bu yarışmaya başvurur. Başvurusu kabul edilen Jamal sonunca hayalini kurduğu yarışmacı koltuğundadır. Okula gidememiş olan Jamal soruları bildikçe hile yaptığından şüphe edilir. Son soruya kadar gelen genç adam program süresinin bitmesi ve bir sonraki programa kalması bahanesiyle polis tarafından sorguya alınır. Böyle zor soruları nasıl bildiğine dair sorguya alınır. Başından geçen olaylar, şansının yardımıyla soruların cevaplarını bilmesine neden oluyordu. Tüm sorulara nasıl cevap verdiğini anlatan Jamal' e polisler de inanmaya başlamıştı.

TürDramKomediRomantik
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
2009
YönetmenDanny
Boyle
OyuncularDev
Patel
Freida
Pinto
Saurabh
Shukla

28. Pan's Labyrinth (Pan'ın Labirenti)

Ödüllü Filmler

10 yaşındaki Ofelia, hamile annesi ile beraber üvey annesi Yüzbaşı Vidal'ın ormanın içerisinde asilerle savaştığı karargahına taşınmak zorunda kalır. Bu durumdan hiç hoşnut olmayan Ofelia, evin arka bahçesinde esrarengiz bir labirent keşfeder. Labirentin içerisinde yaşayan Pan adındaki yaratık küçük kızın tüm yaşamını değiştirecektir. Pan, Ofelia'ya aslında bir prenses olduğunu ama sadakatini kanıtlamak için üç korkunç görevi tamamlaması gerektiğini söyler. Başarılı olamadığı takdirde, gerçek prenses olduğunu asla kanıtlayamayacak ve gerçek babası olan kralı bir daha asla göremeyecektir.

TürFantastikKorku
IMDb8.2
Gösterim
Tarihi
2007
YönetmenGuillermo
del
Toro
OyuncularIvana
Baquero
Ariadna
Gil
Sergi
López

29. The Departed (Köstebek)

Ödüllü Filmler

Billy Costigan, genç ve çaylak bir polistir. Güney Boston polisinin mücadele ettiği mafya babası Frank Castello’nun bölgesinde yetişmiş olması sebebiyle, polis teşkilatı tarafından mafya içine sızması görevi verilir. Bu sırada bir başka genç polis Collin Sullivan da teşkilat içinde hızlı bir şekilde yükseliştedir. Polis teşkilatı mafya içine köstebek yerleştirmişken aynı şekilde Collin de mafya babası Frank Castello’ ya hizmet etmektedir. Hem teşkilat hem de mafya aralarında köstebek olduğunu anlar ve tespit etmeye çalışır. Genç polisler artık tehlike altındadır.

TürDramPolisiye
IMDb8.5
Gösterim
Tarihi
2007
YönetmenMartin
Scorsese
OyuncularLeonardo
DiCaprio
Matt
Damon
Jack
Nicholson

30. A Beautiful Mind (Akıl Oyunları)

Ödüllü Filmler

Filmde Nobel ödüllü Amerikalı dahi matematikçi John Nash' in hayat hikayesi konu edilmiştir. Genç yaşından itibaren matematik alanında muhteşem zekaya sahip olan John, tanınan bir adam haline gelir ve üniversitede ders vermeye başlar. Bu sırada şizofreni hastalığına yakalanan fakat bunu bir türlü kabul edemeyen adam, psikiyatrist yardımıyla normale dönmeye çalışır. Bir süre iyi gibi görünse de eşi ve çocuğuna zarar verebilecek derecede hasta olduğu anlaşılınca delilik ve dahilik arasında mücadele vermeye başlar. John Nash karakterine can veren Russel Crowe' a Jennifer Connelly, Paul Bettany, Josh Lucas ve Adam Goldberg eşlik etmektedir. Film gerçek bir hayat hikayesini detaylı biçimde anlatan başarılı bir dram filmidir. 4 dalda Oscar ödülü almıştır.

TürDram
IMDb8.2
Gösterim
Tarihi
2001
YönetmenRon
Howard
OyuncularRussell
Crowe
Ed
Harris
Jennifer
Connelly

31. The Lord Of The Rings: The Return Of The King (Yüzükelrin Efendisi Kralın Dönüşü)

Ödüllü Filmler

Sauron' un orduları güçlenmeye ve orta dünyayı yavaş yavaş ele geçirmeye başlamıştır. Elde ettiği bölgeler ile iyice güçlenen Sauron' a karşı tek başına mücadele etmek ne insanlar ne elfler ne de cüceler için mantıklı olmayacaktır. Güçlerini birleştirmezlerse Sauron hepsini tek tek yok edebilecek güce sahiptir. Aralarında geçmişten gelen husumetler olsa da hepsini kulak arkası edip Sauron' a karşı tek yumruk olmaya karar verirler. Bu sırada Frodo başa bela olan yüzüğü yok etmek için yola çıkmıştır. Yanında ona yardımcı olması için Samwise vardır. Zorlu yolculukta başlarına bir sürü olay gelir fakat en büyük ihaneti Gollum' dan görürler. Tüm ordular Frodo' nun hamlesini beklemektedir fakat yüzüğü yok etmek o kadar da kolay değildir. Bu film ilk iki filme göre çok daha etkili olmuş ve 11 dalda aday gösterildiği Oscar Ödülleri' nin hepsini kazanmıştır. Bu başarısıyla da Ben Hur ve Titanik' in ardından 11 dalda ödül kazanan film aynı zamanda Oscar kazanan ilk fantastik filmdir.

TürMaceraFantastik
IMDb8.8
Gösterim
Tarihi
2001
YönetmenPeter
Jackson
OyuncularElijah
Wood
Viggo
Mortensen
Ian
McKellen

32. Titanic

Ödüllü Filmler

James Cameron tarafından yönetilen Titanik, 14 dalda Oscar Ödülüne aday gösterilmiş ve Ben Hur'dan sonra 11 ödül ile en çok film alan ikinci film olarak bir döneme adeta damgasını vurmuştur.. Leonardo DiCaprio ile tüm dünyanın tanışmasını sağlayan film olma özelliğini de taşır. Filmin konusu dönemin en büyük gemisi Titanic ile yola çıkan bir zengin kadın ve gemiye kaçak olarak giren fakir bir adamın arasındaki hikayeyi anlatmaktadır. Batmaz denen devasa gemi bir buz dağı ile karşılaşmış ve gövdesinden aldığı darbe ile yaralanmıştır. Darbenin etkisiyle su almaya başlayan gemi henüz ilk seferinde okyanusun derin sularına gömülmüş ve ardında yarım bir aşk hikayesi bırakmıştır.

TürDramRomantik
IMDb7.8
Gösterim
Tarihi
1997
YönetmenJames
Cameron
OyuncularLeonardo
DiCaprio
Kate
Winslet
Billy
Zane

33. Schindler's List (Schindler'in Listesi)

Ödüllü Filmler

Oskar Shindler isimli adam Nazi askerlerine metal sefer tası üreten bir fabrika sahibidir. Polonya' da bulunan fabrikasında üretim yapan adam, Nazi güçlerinin Yahudiler üzerinde uyguladığı baskı ve yok etme politikası sebebiyle onlara sahip çıkmak için 1.100 adet Yahudi' ye fabrikasında iş vermiştir. Baskılar iyice artınca ve burada çalışan kişilerin de asıl durumu öğrenilince ortalığın karışacağını bilen Shindler kurtaracağı insanların listesini hazırlar. Bu listeler ile tüm çalışanlarının hayatını kurtarmaya çalışan adamın onurlu davranışını anlatan film, gerçekten yaşanan bir hikayeye dayanmaktadır. Spilger yönetimindeki film 7 Oscar Ödülü almış kült tarih filmleri arasında yer alır.

TürDramSavaşTarihi
IMDb8.9
Gösterim
Tarihi
1993
YönetmenSteven
Spielberg
OyuncularLiam
Neeson
Ralph
Fiennes
Ben
Kingsley

34. The Silence Of The Lambs (Kuzuların Sessizliği)

Ödüllü Filmler

Clarice, yeni mezun olan bir FBI ajanıdır. Sapkın bir katili bulmakla görevlendirilir. Kurbanlarının derilerini yüzen bu katil, bir kadını esir almıştır ve Clarice' nin görevi bu kadını kurtarmaktır. Bu işi nasıl yapabileceğini düşünen Clarice' nin aklına değişik bir fikir gelir. Başka bir katilden yardım istemek. Ünlü psikopat doktor Hannibal insan eti yiyen vahşi bir yamyamdır. Eğer onun güvenini kazanır ve onunla yakınlaşabilirse asıl katili yakalamak için istediği bilgileri alabilecektir. Film yüksek ilgi görmüş ve 2 dalda Oscar ödülüne layık görülmüştür.Bu başarıyla da Hannibal Lecter serisinin çekilmesini sağlamıştır. Ayrıca film Oscar Ödülü kazanan ilk ve tek korku, gerilim ve gizem filmleri arasında yer almaktadır.

TürDramGerilim
IMDb8.6
Gösterim
Tarihi
1991
YönetmenJonathan
Demme
OyuncularJodie
Foster
Anthony
Hopkins
Lawrence
A.
Bonney

35. The Godfather 2 (Baba 2)

Ödüllü Filmler

Film ilk Baba filminden iki yıl sonra çekilmiştir. İlk filmin devamı niteliğindedir. Michael Corleone, büyük bir güce ulaşmıştır fakat rakiplerinin ailesine zarar vermesini engellemeye çalışmaktadır. Mafya dünyasında büyümek demek ailenin tehlikeye girmesi demekti. Zekasını kullanan ve bu şekilde güçlenen bir adam iken, gelişen olaylar karşısında çileden çıkmaya başlamıştır. Zekasının yerini artık gaddar ve acımasız bir ruh hali almıştır. Bu yeni kimliği yüzünden yapmak istemediği suçlara yönelmiştir. Sicilya' dan Amerika' ya göç eder. Film devam filmi olarak ödül kazanan ilk filmdir ve 6 adet ödül kazanmıştır. 1993 yılında tarihi, kültürel ve estetik olarak önemli filmler arasına seçilen filmin orjinali ABD Ulusal Film arşivinde koruma altına alınmıştır.

TürDramPolisiye
IMDb9.0
Gösterim
Tarihi
1974
YönetmenFrancis
Ford
Coppola
OyuncularAl
Pacino
Robert
De
Niro
Robert
Duvall

36. Ben Hur

Ödüllü Filmler

Kült filmler listesinde de yer alan bu film, tarihi bir romanın beyaz perdeye uyarlanmış halidir. Ben Hur adındaki zengin Yahudi adam arkadaşının ihanetine uğrar ve kürek mahkumu haline gelir. Zengin bir hayat yaşarken en dibi gören adam, bu ihanetin öcünü alacağına dair yemin eder. Kürek mahkumlarının kısa ömürlerine karşın içindeki intikam duygusu ile yaşama sarılmıştır Ben Hur. Filmde Hz. İsa' nın elinden su içtiği adam olan Ben Hur' un zorluklara karşı mücadelesi anlatılıyor. Filmde Charlton Eston, Jack Hawkings, Haya Harareet ve Stephen Boyd gibi isimler yer almaktadır. Film tam 11 dalda Oscar Ödülü kazanarak en çok dalda ödül toplayan ilk film olmuştur.

TürAksiyonMacera
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
1959
YönetmenWilliam
Wyler
OyuncularCharlton
Heston
Jack
Hawkins
Stephen
Boyd

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum