Oruç Tutan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Her ibadeti yerine getirirken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Peki, oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? İşte detaylar...
Oruç Tutan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Milyonlarca Müslüman Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç tutmaktadır. Ancak insanların oruç tutarken bir takım hususları yerine getirmesi gerekmektedir. Tutulan orucun kabul olması ve kişinin daha fazla hayır işlemesi için bu hususların eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda oruç tutarken dikkat edilmesi gereken konuları ele aldık.

Oruç Tutan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Oruç tutmak, İslam dininin önemli ibadetlerinden biridir. Bu ibadet sırasında bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir.

1. Mutlaka Sahura Kalkılmalı

Oruç Tutan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Oruç tutan kişinin sahura kalkması ayrı bir güzelliktir. Sahura kalkarak birkaç lokma bir şeyler yiyen kişilerin bereketinin artacağına inanılmaktadır. Bu durum peygamber efendimizin hadis ve sünnetlerinde de yer almaktadır.

2. Sahur Geciktirerek Yapılmamalı

Oruç Tutan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Kişinin oruç tutmak için sahur yapması gerektiği gibi sahuru geciktirerek yapmak da ayrı bir sevaptır. Sahuru ezana kadar yapmak ve sabah ezanını kaçırmamanın önemi Hz. Muhammet’in hadislerinde açıkça belirtilmiştir.

3. İftarı Su veya Hurma İle Açılmalı

Oruç Tutan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

İftarı su veya hurma ile açmak oruç tutan kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar arasında yer almaktadır. Çünkü orucun su veya hurma ile açılması peygamber efendimizin sünnetidir. İftar açılırken sofrada varsa hurma ile oruç açılmalı, hurma yok ise su ile oruç açılmalıdır.

4. Kişi Diline ve Kulağına Sahip Olmalı

Oruç Tutan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Oruçlu kişinin dikkat etmesi gereken en büyük hususlardan biri de kişinin günah işlemeden kaçınmasıdır. Özellikle oruçlu kişilerde sinirlilik durumu arttığı için kişilerin ağızlarından çıkan sözlere sahip olmaları, karşılarındaki kişilerin kalplerini kırmamaları gerekmektedir. Aynı şekilde kişinin oruçlu iken dikkat etmesi gereken hususlardan bir tanesi de dedikodu yapmaması, yapılan dedikoduyu duymamazlıktan gelmesi gerektiğidir.

5. İftarda ve Sahurda Dua Edilmeli

Oruç Tutan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Kişinin oruç tutmaya niyet ettiği zaman dua etmesi o kişinin dualarının kabul olmasını kolaylaştırmaktadır. Aynı şekilde iftar vakti edilen duaların da gerçekleşmesi daha kolaydır. Bu yüzden kişilerin iftar vaktinde ve sahur vaktinde dua etmeye özen göstermesi gerekmektedir. Özellikle oruçlu ilen Allah'a yapılan duaların kabul olduğu birçok ayet ve hadiste yer almaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Oruç Tutmanın FaydalarıOruç Hakkında Bilgiler

Oruç tutarken neler yasak?

Oruç tutmanın temel unsuru, yeme-içme ve cinsel ilişkiden uzak durarak nefsi bu arzulardan arındırmaktır. Bu nedenle, oruçlu iken bu tür davranışlar orucu bozar. Yeme-içme kapsamında ise, tüketilmesi alışılagelmiş her şeyi içermektedir.

Sahura kalkmadan tutulan oruç kabul olur mu?

Oruç tutmanın şartlarından biri niyet etmektir. Niyetsiz oruç geçerli değildir. Kalpten yapılan niyet yeterli olsa da, niyetin ayrıca sözlü olarak ifade edilmesi önerilir. Ayrıca, sahurda kalkmak da niyet olarak kabul edilir.

1 gün oruç tutmasam ne olur?

Bir gün boyunca tutulan orucun bozulması, diğer günlerde tutulan oruçların geçerliliğini etkilemez. Dolayısıyla, Ramazan ayında oruç tutmaya başlayan bir kişi, sonraki günlerde mazereti olmadan oruç tutmayı bırakırsa, sadece tutmadığı günlerin orucunu kaza etmekle yükümlüdür. Bu durumda keffaret gerekli değildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum