Ölmeden Önce Yapılması Gerekenler

Dünya üzerinde yapılması, görülmesi ve yaşanması gereken kadar çok olay var ki...İşte sizler için derlediğimiz ölmeden önce yapılması gerekenler listesi.
Ölmeden Önce Yapılması Gerekenler

Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler

Yaşanılan yerden uzaklaşmak, dünyayı gezmek, farklı kültürleri görmek birçok insanın hayalidir. Dünyada da o kadar muhteşem yerler var ki, ölmeden önce mutlaka bu yerleri görmelisiniz.


  • Antilop Kanyonu - ABD

Görülmesi Gereken Yerler - Antilop Kanyonu

Antilop Kanyonu, ABD'nin güneybatısındaki en çok ziyaret edilen kanyondur. Bu kanyon, yıllar boyunca olan tekrar eden erozyonlar sonucu oluşmuştur.


  • Phi Phi Adaları - Tayland

Görülmesi Gereken Yerler - Phi Phi Adaları

Phi Phi Adaları, Güney Tayland'da Andaman Denizi ve Phuket arasında bulunan adalardır. Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kendisine çeken adalar arasında tekne turları düzenlenmektedir.


  • Santorini - Yunanistan

Görülmesi Gereken Yerler - Santorini

Yunanistan'ın 200 km güneydoğusunda yer alan adadır. Santorini, Akdeniz'in en çok tercih edilen turistik bölgelerinden biridir.


  • Maldive Adaları

Görülmesi Gereken Yerler - Maldive Adaları

Deniz, kum, güneş denildiği zaman akla ilk gelen yerlerden biri olan Maldiv Adaları, Hint Okyanusu'nda bulunmaktadır. Adalar, konumu ve coğrafi yapısıyla dünyada cenneti yaşamak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.


  • Machu Picchu - Peru

Görülmesi Gereken Yerler - Machu Picchu

Dünyanın 7 harikasından biri olarak seçilmiş olan Machu Picchu, bir İnka Antik şehridir. Şehirde içinde 100'den fazla insan iskeletinin bulunduğu 50 adetin üzerinde mezar keşfedilmiştir.


  • Çin Seddi - Çin

Görülmesi Gereken Yerler - Çin Seddi

Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, Dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Po Hay körfezinde başlayan Çin Seddi, Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder. Bu tarihi yapı 2007 yılında dünyanın 7 harikası listesine girmiştir. 


  • Petra - Ürdün

Görülmesi Gereken Yerler - Petra

Ürdün'ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki toprakları üzerinde yer alan antik kenttir. UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası listesine seçilmiş yerlerden biridir.


  • Pamukkale - Türkiye

Görülmesi Gereken Yerler - Pamukkale

Pamukkale, Türkiye'nin Denizli ilindeki doğal bir oluşumdur. Kent kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat mineralleri teraslarını, travertenleri kapsamaktadır. Buradaki travertenler görsel zenginliğin yanı sıra birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Pamukkale UNESCO tarafından belirlenen Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.


  • Salar De Uyuni - Bolivya

Görülmesi Gereken Yerler - Salar De Uyuni

Dünya'nın en büyük tuz göllerinden biridir. Bolivya'nın güneybatısında bulunur. Titikaka Gölü ile beraber tabiat açısından doruk noktası olarak kabul edilmektedir. 


  • Positano - İtalya

Görülmesi Gereken Yerler - Positano

Positano, İtalya’nın Campania bölgesinin başkenti olan Napoli’nin güneyinde yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası Amalfi Kıyıları'nın merkezinde bulunmaktadır.


Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken Filmler

İzlenmesi Gereken En İyi Filmler

Bazı filmler izleyicide uzun yıllar iz bırakmaktadır. Bu filmleri izlememek de büyük bir kayıptır. İşte karşınızda ölmeden önce izlenmesi gereken filmler.

  • The Shawshank Redemption - Esaretin Bedeli (IMDb 9,3)

Frank Darabont'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği filmin başrollerinde Tim Robbins ve Morgan Freeman'ın yer almaktadır. Film, karısını öldürmek suçundan yargılanan ve Shawshank Hapishanesi'nde 20 yılını geçiren Andy Dufresne, yaşadıklarını anlatmaktadır.

  • The Godfather - Baba (IMDb 9,2)

Mario Puzo'nun yazdığı romandan uyarlanan filmin yönetmenliğini Francis Ford Coppola yapmaktadır. Filmin başrollerini ise Marlon Brando ve Al Pacino paylaşmaktadır. Filmin hikayesi, New York'ta yaşayan güçlü bir İtalyan mafya ailesi üzerinden ilerlemektedir.

  • Braveheart - Cesur Yürek (IMDb 8,4)

Mel Gibson'un yönettiği ve başrolünü oynadığı filmdir. Film William Wallace'in önce ailesini daha sonra karısını öldüren İngiliz Birliklerinden intikamını alabilme hikayesini anlatmaktadır.

  • The Lord of the Rings - Yüzüklerin Efendisi (IMDb 8,8)

J. R. R. Tolkien'in yazdığı romandan uyarlanmıştır. Epik fantezi türündeki üçlemenin yönetmenliğini Peter Jackson yapmaktadır.

  • Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Sil Baştan (IMDb 8,4)

Yönetmenliğini Michel Gondry'nin üstlendiği filmin senaryosunu Michel Gondry, Charlie Kaufman ve Pierre Bismuth birlikte yazmıştır. Filmin ise başrolünde Jim Carrey ve Kate Winslet yer almaktadır. Film birbirlerinden çok farklı olan çiftin zamanla yaşadıkları sorunları ele almaktadır.

  • Fight Club - Dövüş Kulübü (IMDb 8,9)

Chuck Palahniuk romanın uyarlanmış olan film, David Fincher tarafından yönetilmiş ve başrollerinde Brad Pitt, Edward Norton ve Helena Bonham Carter rol almıştır. Dönemine damgasını vurmuş filmler arasında yer almaktadır.

  • The Pianist - Piyanist (IMDb 8,5)

Yönetmenliğini Roman Polanski'nin yaptığı filmin, senaryosunu ise Ronald Harwood'ın yazmıştır. Film, Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesi sonucu hayatı bir anda değişen, Musevi Wladyslaw Szpilman'ın yaşadıkları üzerinden ilerlemektedir. 

  • Amelie (IMDb 8,4)

Audrey Tautou'nun başrolde oynadığı, Jean-Pierre Jeunet yönettiği Fransız yapımı bu romantik komedi tarzında filmdir. Anne ve babasını kaybetmiş olan Amelie'in başkalarını mutlu etme çabasını anlatırken, film, modern Paris hayatının idealize edilmiş, alaycı bir yorumu gibidir.

  • A Beautiful Mind - Akıl Oyunları (IMDb 8,2)

Nobel ödüllü Amerikalı matematikçi John Nash'in hayat hikayesini anlatan filmin, yönetmenliğini Ron Howard yapmaktadır. Filmde John Nash rolünde gördüğümüz Russell Crowe, muhteşem bir oyunculuk sergilemektedir.

  • Leon - Sevginin Gücü (IMDb 8,6)

Luc Besson tarafından yazılan ve yönetilen Fransız yapımı filmin başrollerinde, mafya tetikçisi olarak Jean Reno, ailesi öldürüldükten sonra bir tetikçi tarafından himayeye alınan 12 yaşındaki bir genç kızı ise Natalie Portman canlandırmaktadır. Film dönemine damgasını vurmuş kült filmler arasındadır.

 


Ölmeden Önce Okunması Gereken Kitaplar

Okunması Gereken Kitaplar

Her döneme damgasını vurmuş, hayata bakış açısını değiştirebilecek nitelikte kitaplar bulunmaktadır. Bunlardan özellikle bazılarını ölmeden önce mutlaka okumanız tavsiye edilmektedir. İşte o kitaplar...

  • Suç ve Ceza - Fyodor Dostoyevski 
  • Memleketimden İnsan Manzaraları - Nazım Hikmet 
  • Hamlet - William Shakespeare 
  • Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel García Márquez 
  • Dönüşüm - Franz Kafka 
  • Mesnevi - Mevlana Celaleddin Rumi 
  • Savaş ve Barış - Lev Tolstoy
  • Küçük Prens - Antoine de Saint-Exupery
  • Binbir Gece Masalları
  • Bir Delinin Hatıra Defteri - Gogol

Ölmeden Önce Gidilmesi Gereken Festivaller

Ölmeden önce yapılması gereken şeyler arasında tabi ki festivaller de var. Dünya üzerinde de birçok eğlenceli, çılgın, güzel ve müzik dolu festival bulunmaktadır. İşte ölmeden önce kaçırmamanız gereken festivaller...

  • San Fermin Festivali - Pamplona

Festivaller - San Fermin Festivali

Boğaların sokaklarda koşturmasıyla ün salan festival, ilk olarak 14. Yüzyıl'da gerçekleşmiştir. Her yıl Pamplona'da 6-14 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen festival hayvan hakları savunucuları tarafından ise tepki çekmektedir. Herşeye rağmen festivale her yıl 1 milyondan fazla ziyaretçi gelmektedir.

  • La Tomatina - Valensiya

Festival - La Tomatina

Her yıl Ağustos ayının son çarşambası gerçekleştirilen domates festivaline dünyanın dört bir yanından insanlar akın etmektedir. Eğlencenin doruklarına ulaşabileceğiniz bu festivale 20,000'den fazla insan katılmaktadır. 

  • Rio Karnavalı - Rio de Janerio

Festival - Rio Karnavalı

Dünyanın en büyük ve en görkemli karnavalı olan Rio Karnavalı, paskalya perhizinden hemen önce gerçekleşmektedir. Müzik, dans, geleneksel yemekler ve doyasıya eğlencenin bir araya geldiği bu festivale, günlük 2 milyonun üzerinde ziyaretçi uğramaktadır.

  • Battle of the Oranges (Portakal Savaşı) - Ivrea

Festival - Portakal Savaşı

İtalya'nın Ivrea kentinde gerçekleşen Portakal Savaşı ülkenin en büyük festivallerinden bir tanesidir. Geleneksel festivallerden biri haline gelen bu festival, birçok turisti de bölgeye çekmektedir.

  • Holi - Hindistan

Festival - Holi

Antik bir Hindu festivali olan Holi, dünya çapında "renklerin festivali" olarak da bilinmektedir. Mart ayında gerçekleşen bu festival, Hindistan, Nepal ve diğer Hindu bölgelerinde kutlanıyor. Festival için bölgeye dünyanın dört bir yanında ziyaretçiler gelmektedir.

  • Rock in Rio - Brezilya

Festival - Rock in Rio

Brezilya'da başlayan Rock In Rio, milyonlarca insanın katıldığı, elektronik müziğin ve görsel şovların sergilendiği dünyanın en büyük festivallerinden biridir. Ayrıca festival Brezilya'nın yanı sıra Las Vegas'ın da bulunacağı 5 farklı konumda gerçekleştirilmektedir. 

  • Songkran (Su Festivali)- Tayland

Festival - Su Festivali

Tayland'ın geleneksel yeni yıl kutlamaları 13-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor ve binlerce kişi sokaklara çıkarak birbirlerine su ve sabun fırlatıyor. İnanca göre festivalin kötülükleri temizlediğine ve yeni yılda mutluluk getireceğine inanılıyor.

  • Roskilde - Danimarka

Festival - Roskilde

Danimarka'nın en zengin festivallerinden bir tanesi olan Roskilde, müzik, dans ve eğlencenin 4 gün boyunca aralıksız sürdüğü bir festivaldir. Her yıl düzenlenen festival, 130,000'den fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

  • Full Moon (Dolunay) Partisi - Ko Pha Ngan Adası

Festival - Dolunay Partisi

Tayland'ın Ko Pha Ngan Adasında gerçekleştirilen bu parti dolunaydan bir gece önce yapılıyor ve gece boyunca sürüyor. Partiye her yıl dünyanın dört bir yanından 30,000'e yakın kişi katılmaktadır.

  • Oktoberfest - Münih

Festival - Oktoberfest

Her yıl 6 milyondan fazla insanın Almanya'ya akın ettiği bu festival 16 boyunca sürmektedir. Bu tarihi festival, Avrupa'nın en ses getiren ve büyük festivallerinden biridir.


Ölmeden Önce Yapmanız Gereken Şeyler

Yapılması Gereken Şeyler

  • Bir ülkeyi bisikletle bir uçtan öbür ucuna katedin. Bu deneyim, size o ülkeye çok farklı bakmanızı sağlayacaktır.
  • Bir ay boyunca yabancı bir yerde bir yerli gibi yaşayın. Yerli insanları ziyaret etmek, size daha fazla içgörü kazandıracaktır.
  • Şikago'da gerçek bir Blues barına gidin. Blues'un ruhunu hissedebileceğiniz, ticaretleşmemiş bu yerlerde müziğin keyfine varacaksınız. 
  • Yabancı bir dil öğrenin. Bu zor ve zaman alacak bir öneri olsa da süreci kolaylaştıracak bir çok kaynak mevcut. 
  • Sörf yapın. Bu işte çok başarılı olmanıza gerek yok. Kendinizi dalgalara bırakın yeter.
  • Nesli tükenmekte olan türlerin fotograflarını çekmeye çalışın. Bu size ve çevrenizdekilere yaşamın ne kadar narin olduğunu hatırlatır.
  • Küba'da taze sarılmış bir puro için. Elde sarılmış bu özel ürünü kaynağına yakın bir yerde tadın. 
  • Sevdiğiniz bir kültür ikonunun mezarını ya da doğduğu yeri ziyaret edin. Bu Che Guevara, Picasso ya da önemli olduğunu düşündüğünüz herhangi bir şeyi icat etmiş biri olabilir.
  • Hava dalışı yapın. Bu heyecanı doruklarında yaşamanıza neden olacaktır.
  • Dağa tırmanmak cesaret istese de Yedi Zirve'den birine tırmanmayı deneyin. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.